Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lip 2015 21:16 

Rejestracja: 02 Lip 2012
Posty: 930
niebieski
Wielu forumowiczow w swoich relacjach z podrozy opisuje egzotyczne dania. Zaskakuja one smakiem, zapachem i kolorystyka.
Chcialbym przedstawic moje regionalne danie, ktore jest doskonala alternatywa dla popularnego grilla, a zarazem zachecic
forumowiczow do umieszczenia w tym temacie innych regionalnych dań.

Wikipedia:
Tradycyjna chrzanowska potrawa jednogarnkowa jest nazywana pieczonym lub ziemniakami po cabańsku - od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku, w czasach najazdów tatarskich. Cabani/Czabanowie, byli pasterzami, którzy pilnowali trzody potrzebnej do wyżywienia ordy tatarskiej. Gdy zmarł chan tatarski i wojska wycofały się z Polski część pasterzy pozostała na ziemiach podbijanych. Z czasem zostali właścicielami stad bydła. Część z nich osiedliła się w Chrzanowie i przyjęła polskie nazwiska.

Kazdy ma swoj wlasny przepis, proporcje jaki i ulubione "wielkosci" krojonych skladnikow:
Na zdjeciach pokaze wczorajsze danie, gdyz uwazam lepiej raz zobaczyc niz kilka razy przeczytac.
Składniki: ziemniaki, marchewka, cebula, kielbasa/boczek, seler, pietruszka, liscie kapusty na dno garnka lub papier do pieczenia, sol i pieprz. Wszystkie skladniki kroimy i ukladamy warstwami w garnku doprawiamy do smaku. Na pierwszy raz zalecam delikatnie doprawic poniwaz kielbasa i boczek "oddaja" sol wiec mozna nieco "przedobrzyc" Pieczemy na malym ogniu okolo 90 minut, najlatwiej stwierdzic kiedy danie jest gotowe, gdy ostatnia warstwa ziemniakow jest miekka. Uwaga wszystkie skladniki musza sie piec bez wody. Podawac z mocno schlodzonym kefirem, polaczenie moze wydawac sie zaskakujace ale spokojnie nie bedzie zadnych sensacji zoladkowych.

Gwaratuje, ze odtad cokolwiek bedziecie kosztowac to bedzie porownywac do ziemniakow po cabansku :)

Zdjecia wykonane malo ambitna komorka mam nadzieje ze wyrazne

Załączniki:
20150725_12.jpg
20150725_12.jpg [ 97.98 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_10.jpg
20150725_10.jpg [ 96.1 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_9.jpg
20150725_9.jpg [ 93.38 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_8.jpg
20150725_8.jpg [ 51.49 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_7.jpg
20150725_7.jpg [ 55.95 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_6.jpg
20150725_6.jpg [ 85.1 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_5.jpg
20150725_5.jpg [ 98.71 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_4.jpg
20150725_4.jpg [ 102.79 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_3.jpg
20150725_3.jpg [ 58.34 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_2.jpg
20150725_2.jpg [ 86.15 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
20150725_1.jpg
20150725_1.jpg [ 44.76 KiB | Obejrzany 1432 razy ]
Góra
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
 
      
Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎 Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN
#2 PostWysłany: 26 Lip 2015 22:36 

Rejestracja: 26 Kwi 2014
Posty: 106
Loty: 10
Kilometry: 5 872
U mnie mówi się na to danie po prostu "kociołek". Przepis różni się tym, że głównym składnikiem jest poszatkowana kapusta. Palce lizać :D
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Przeszukaj temat:
  
phpBB® Forum Software © phpBB Group