Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wadi Rum samochodem
#1 PostWysłany: 18 Sty 2016 21:31 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
Witam. Jedziemy do Jordanii za 2 miesiace i zamierzamy wypozyczyc samochod (maly Peugeot). Mamy zarezerwowany nocleg na pustyni Wadi Rum 20 min od Visitors Centre i zastanawiam sie czy nie bedzie problemu z przejechaniem po tej "drodze" malym Peugeotem. Niestety nie moge skontaktowac sie z campem. Czy jezeli droga bedzie za ciezka czy mozna zostawic auto z wypozyczalni w Visitors Centre? Dzieki za odp.
 Profil Relacje PM off  

Weekend na Malcie za 539 PLN 🏝️🌞 Loty z Warszawy (sobota-niedziela) + 4* hotel 😎 Weekend na Malcie za 539 PLN 🏝️🌞 Loty z Warszawy (sobota-niedziela) + 4* hotel 😎
Relaks w Dubaju za 1156 PLN❗😲 Loty dla wszystkich i noclegi w hotelu z basenem 🌤️👙 Relaks w Dubaju za 1156 PLN❗😲 Loty dla wszystkich i noclegi w hotelu z basenem 🌤️👙
#2 PostWysłany: 18 Sty 2016 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Nie będzie problemu dojechać do miasteczka z VC, droga jest asfaltowa, ale na pustyni Sobie nie poradzisz bez 4x4 ale to pewnie wiesz ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2016 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Coś mi się wydaje, że właśnie chodzi i wjazd 20min wgłąb pustyni? Czy się mylę?

Ostatnio edytowany przez Tom K, 19 Sty 2016 00:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Sty 2016 23:57 
Awatar użytkownika

W sumie to masz rację, do hotelu w RAMM z VC jest z 5 minut drogi samochodem. W VC chyba nie ma gdzie zostawić samochodu, w samym RAMM też nie bardzo.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:31 

niebieski
Dlaczego myslisz, ze w VC nie ma gdzie zostawic samochodu? Nie ma miejsca? Parkingu jako takiego? Moj camp sie wlasnie odezwal i powiedzieli, ze mozna zostawic i jest bezpiecznie. Kurcze, nie wiem co robic...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:34 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Jak to pamięć bywa zawodna. Myślałem, że droga kończy się na Visitors Center. A ona idzie dalej na południe do wioski. Tam są w googlu pozaznaczane jakieś campy. Droga, która tam prowadzi jest asfaltowa więc autko przejedzie. Pod warunkiem wpuszczenia "na bramie" przy VC. Jeśli nocleg będzie jeszcze dalej, to już może być ciężko. W wiosce będzie gdzie zostawić autko. Przy VC jest również duży parking. Zawsze można panu pilnującemu dać 10 USD, coby spojrzał dokładniejszym okiem w nocy:)
aviel lubi ten post.
aviel uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:49 

niebieski
:D :D :D :D :D Super, uff!! Dziekuje bardzo. Mieszkaliscie w campie? Jakies ciekawostki, spostrzezenia? Ile dinarow moge sie spodziewac za wycieczke jeepem?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:51 
Awatar użytkownika

No właśnie ja nie pamiętam parkingu na samochody przed VC, a byłem tam w 2013 roku. Ale może go przeoczyłem, nie wiem, ktoś może lepiej ode mnie pamięta. Tam z wioski też nie bardzo kojarzę miejsca gdzie można zaparkować, poza hotelem który był po prawej stronie od razu przy wjeździe. A te campy bardzo często są tak po prostu tam oznaczone, nie koniecznie one tam muszą być. W wiosce kojarzę tylko jeden hotel, szkołę i domy które były w ruinie, ale tak tam się mieszka. Wszystkie wioski beduińskie są na pustyni.Większość wioski tak zapamiętałem.

Załączniki:
IMG_2342.jpg
IMG_2342.jpg [ 214.29 KiB | Obejrzany 3245 razy ]
IMG_2347.jpg
IMG_2347.jpg [ 180.05 KiB | Obejrzany 3245 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 19 Sty 2016 01:02 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Jest duży parking przed Visitors Center, natomiast my po wykupieniu (w VC) wycieczki jeepem po pustyni zostaliśmy poproszeni, żeby naszym samochodem dojechać do końca asfaltu (czyli przy wiosce Ramm) i tam na parkingu zostawić samochód. Oba parkingi są dobrze widoczne na Google maps, sprawdź sobie. Jedyny potencjalny problem może być taki, że przy VC jest brama i nie wiem czy wszystkich wpuszczają. Nas wpuścili bo mieliśmy wykupioną tą wycieczkę. Myślę, że jeśli Ty masz nocleg to też wpuszczą.
 Profil Relacje PM off
aviel lubi ten post.
aviel uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 19 Sty 2016 20:36 

niebieski
Bardzo ladne zdjecia! A czemu te dzieci takie agresywne? Czy tak pozowaly tylko?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Sty 2016 22:42 
Awatar użytkownika

Nie lubią jak się im zdjęcia robi po prostu, co lepsze zrobiłem z 10 zdjęć jak grają w piłkę, tzn coś tam kopią po ulicy i dopiero przy ostatnim im to zaczęło przeszkadzać :)
 Profil Relacje PM off
aviel lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość