Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sklepy wolnocłowe
#1 PostWysłany: 05 Sty 2011 20:03 

niebieski
Co sądzicie o sklepach wolnocłowych na lotniskach? Można tam znaleźć coś ciekawego w rozsądnych cenach?

Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN
Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎 Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎
 Temat postu: Re: Sklepy wolnocłowe
#2 PostWysłany: 05 Sty 2011 20:10 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Są ciekawe, tylko jeśli lecisz poza Schengen i faktycznie możesz skorzystać z oferty bezcłowej.

#3 PostWysłany: 05 Sty 2011 20:57 

Loty: 62
Kilometry: 145 353
niebieski
Można znaleźć również w sklepie kogoś kto akurat leci poza Schengen i zechce nam kupić to co chcemy.

Ostatnio edytowany przez marcind, 05 Sty 2011 22:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Sty 2011 21:35 

niebieski
marcin, dobry pomysł! A skąd sklep wie ile ma skasować? Trzeba pokazywać bilet, czy jak?

#5 PostWysłany: 05 Sty 2011 21:39 

niebieski
Pokazujesz kartę pokładową i już.

#6 PostWysłany: 09 Sty 2011 10:14 

Czyli jeśli lecę poza strefę Schengen to ceny w wolnocłowej są niższe? O ile niższe?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sty 2011 10:30 
Założyciel
Awatar użytkownika

Są niższe. O cło jak sama nazwa wskazuje :)

#8 PostWysłany: 09 Sty 2011 12:23 

niebieski
Kamil, nie masz do końca racji.

Sklep wolnocłowy to raczej nazwa historyczna i obecnie nie ma zbyt wiele wspólnego z cłem. Teraz zakupy w takim sklepie oznaczają brak konieczności opłacenia podatku VAT i akcyzy, więc o tyle jest niższa cena.

A, że np. akcyza + VAT na alkohol stanowią około połowę ceny, to o tyle taniej można go kupić w sklepie wolnocłowym.

#9 PostWysłany: 09 Sty 2011 17:44 
Założyciel
Awatar użytkownika

Biję się w pierś i posypuję głowę popiołem :)

#10 PostWysłany: 10 Sty 2011 11:29 

Możecie mi napisać o co chodzi z tymi ,,tanimi" sklepami wolnocłowymi?
Jak to działa?
Dlaczego gdy lecę z Polski do Bergamo nie jest dla mnie wcale tanio?
Dlaczego jeśli lecę poza strefę Schengen miało by być taniej?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Sty 2011 11:38 

niebieski
Jak lecisz poza Schengen to nie jest taniej. Układ z Schengen to układ o kontroli dokumentów na granicy i nijak się ma do sprzedaży towarów. Przy lotach poza Unię Europejską można nabyć towary taniej o cło, VAT, i akcyzę czyli opłaty jakie towar podlega przy wprowadzeniu do obrotu w Unii Europejskiej. Jeśli towar nie jest wprowadzony do strefy celnej UE nie podlega takowym opłatom i z tego korzystaja tzw sklepy wolnocłowe. Okazując bilet w kasie sklepu możesz zakupić towar w niższej cenie ale tylko wtedy gdy Twój lot jest poza Unię Europejską. Czyli lecąc do Bergamo kupisz w cenie "normalnej" zbliżonej i często droższej niż na mieście, lecąc do Maroka kupisz w niższej cenie.

PS nie wiem czy aby na pewno w ten sposób nie płaci się akcyzy, ale to już pytanie do specjalistów od obrotu gospodarczego na terenie obszaru celnego UE i towarów akcyzowych.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Sty 2011 12:28 

niebieski
Czy ta niższa cena dla lotów poza Schengen jest gdzieś podana ? W żadnym sklepie nie zauważyłem żeby były podane 2 ceny.
Byłem tez niedawno na lotnisku w Kijowie. Ceny bardzo zbliżone do tych z lotnisk w strefie Schengen (?)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Sty 2011 12:49 

niebieski
Nie poza Schengen!!!! Poza UE jak już. Teoretycznie powinny być i widywałem takie sklepy. Pamiętać też należy, że nie każdy sklep znajdujący się w strefie dla pasażerów odlatujących może sprzedawać w uproszczeniu mówiąć "bezcłowo". CO do lotniska w Kijowie.. trzeba by sprawdzić czy przepisy ukraińskie dopuszczają możliwość takiego obrotu towarami w ogóle.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Sty 2011 16:15 

Pytam o to ponieważ lecę z madrytu do marakeszu easy jetem. Oprócz bagażu podręcznego mogę mieć w ręku jedną torebkę zakupów ze sklepu.
LECĘ POZA UNIĘ WIĘC ZAPŁACĘ TANIEJ - np. za alkohol (?)
Czy ta różnica w cenie będzie taka, że opłaci mi się to?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Sty 2011 16:18 

niebieski
Jeśli sklep ma zezwolenie na taką sprzedaż to tak, kupisz w cenie "wolnej od cła" i będzie to różnica spora a przynjamniej powinna być.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Sty 2011 16:26 

a czy jest możliwość aby sprawdzić czy jakiś sklep na lotnisku w madrycie ma taką możliwość?

Róznica znaczna to ile procent? (tak mniej więcej bo ja nawet nie umiem tego oszacować)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Sty 2011 16:55 

niebieski
VAT to jest ok 20%
cło parę % akcyza zależy na co często wyrażana jest w pieniądzu na sztukę a nie w %. Generalni na produkty mocno obciążone fiskalnie różnice mogą dochodzić do 50%.

Jak sprawdzić czy dany sklep ma możliwość. Nie przeoczysz tego: przy wejściu będą na pewno wielkie informacje że możesz kupić bezcłowo i ceny powinny być podwójne. Czy w necie sprawdzisz tego nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Sty 2011 17:41 

dzięki osiek.

Sądzę, że na tak dużym lotnisku jak Bajras w Madrycie takie sklepy powinienem znaleźć?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Sty 2011 18:00 

niebieski
csc napisał(a):
Róznica znaczna to ile procent? (tak mniej więcej bo ja nawet nie umiem tego oszacować)

Czytaj wszystkie posty, a nie spamuj, bo zaraz cię admin pogoni...
fly4me napisał(a):
A, że np. akcyza + VAT na alkohol stanowią około połowę ceny, to o tyle taniej można go kupić w sklepie wolnocłowym.

#20 PostWysłany: 10 Sty 2011 18:03 
Awatar użytkownika

na tym lotnisku niektóre rzeczy kupisz taniej niż w Polsce lecąc Madryt - Polska, pod warunkiem, że akurat jest promocja ;P

a co do % etc. nie wydaje się wam, że każdy kraj ma inne podatki ? Niby w UE wszytko ma być tak samo opodatkowane, ale jakoś nie sądzę aby każdy kraj miał na wszytko takie same podatki, więc podawanie 20%, 50% etc, imho nic nie daje nie znając dokładnej destynacji i różnic w podatkach między 2 miejscami :)

co do Kijowa - w teorii, taniej powinno być lecąc Polska - Kijów, ale co z tego, jak w KTW sklepy są po prostu kiepskie ?
A w Kijowie na miejscu i tak wszystko kupisz taniej, lecąc natomiast Kijów - Polska też nie jest tak różowo, bo na lotnisku w Kijowie też nie ma jakiegoś szalonego wyboru, a nie wiem jak z cłem wjeżdżając do Polski jest.

Tak czy inaczej nigdy się jakoś tym nie zainteresowałem, jedynie co w Kijowie patrzyłem na kartony fajek na lotnisku i były w bardzo podobnych cenach jak w PL.

Lepiej jak by ten wątek był w stylu:
Lecę A do B, w wolnocłowym kupiłem X za Z :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: etnomalczik oraz 8 gości