Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tybet jesień 2017
#1 PostWysłany: 03 Mar 2017 14:38 

Mamy nowy pomysł na zwariowaną wyprawę marzeń w 2017 r. Znaleźliśmy dosyć mało skomplikowany przelot na trasie Praga-Chengdu-Lhasa w cenie zaczynającej się od 517 EUR (w chwili pisania tego postu). Połączenie realizowane jest przez Sichuan Airlines, latają Airbusem 330. Wg opinii samoloty są nowe a serwis całkiem przyzwoity, poza „nijakim” jak we wszystkich chińskich liniach jedzeniem. Na szczęście główny lot trwa tylko 9:40h. Potem następuje dogodny 19h stopover w Chengdu – można zobaczyć Pandy i przede wszystkim się wyspać. Na powrocie mamy również nocleg w Chengdu. Dogodny termin to 26.09 – 09.10.2017 (my wtedy lecimy). Wiecej info na blogu: https://loter.club/2017/03/03/projekt-t ... ealizacji/

-- 03 Mar 2017 13:49 --

Adres po aktualizacji bloga: https://liczyrzepa.wordpress.com/2017/03/03/projekt-t ... ealizacji/
 Profil Relacje PM off  

Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨ Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨
Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN Luksusowy wypoczynek w 5* hotelu w Turcji 🏝️🏊‍♀️ All inclusive za 1916 PLN
 Temat postu: Re: Tybet jesień 2017
#2 PostWysłany: 03 Mar 2017 15:14 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Jak zamierzasz rozegrać kwestię chińskiej wizy?

Bo do wniosku należy dołączyć rezerwację hotelu (tę można spokojnie potem anulować) oraz rezerwację lotu. Jak zobaczą, że lecisz do Tybetu, a nie masz zezwolenia, to może być różnie. Może najpierw trzeba uzyskać zgodę na wjazd do regionu i dopiero potem ubiegać się o wizę?

To są takie moje przypuszczenia/wątpliwości, ale tematu nie zgłębiałem. Chętnie się zatem dowiem, jakie są rozwiązania.
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 03 Mar 2017 19:05 

Info nt. ubieganie się o wize i sporo info o Tybecie, znajdziesz tutaj, patrz zwlaszcza punkt 25. http://backpackersclub.pl/pytania/infor ... zne-tybet/
Kopie wizy wysylasz do agencji turystycznej w Lhasie np. z tripadvisora i dostajesz Permit. Droga odwrotna permit - wiza nie jest możliwa. Permit (hard copy) trzebaa mieć przy sobie wchodząc do samolotu.

Ostatnio edytowany przez michzak, 03 Mar 2017 20:37, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Mar 2017 19:22 

nie wiem jak teraz wygląda sytuacja ale mi 7 lat temu jak byłem w Chinach nie dali permitu do Tybetu, byłem w Chengdu i wyrabiałem przez tamtejszą agencję, po 7 dniach miał być permit, po 6 dniach zapewnili mnie że następnego dnia będzie a potem powiedzieli że niestety ale odwołano wszystkie permity bez podawania powodu (potem słyszałem plotki od zachodnich turystów że chodziło o samospalenia mnichów ale nie mam pojęcia ile w tym prawdy) i trzeba procedurę zaczynać od nowa. Niestety nie miałem już czasu na ponowne załatwianie. Z teg
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Mar 2017 20:15 

Istnieje małe ryzyko, że mogą zamknąć granice w przypadku rewolucji. Obecnie do końca marca Tybet jest zamknięty. Z drugiej strony (vide tripadvisor) łatwo skontaktować się z coraz bardziej konkretną agencją. Jak widzę rozkład tourów na miejscu, to wyraźnie widać, że okres letnio-jesienny wypełniony jest turystami i wtedy raczej nic nie będzie zamknięte. Niestety romantycznego Tybetu chyba już nie ma - kolejna destynacja zmasowanej chińskiej turystyki. Ja jednak zachorowałem na ten kierunek.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Mar 2017 21:10 

z mojego doświadczenia z jesieni 2015r.: nie ma znaczenia czy toury są wypełnione turystami, jeżeli Chińczycy z jakiejś przyczyny podejmą decyzję o zamknięciu Tybetu dla turystów z zachodu to zrobią to nie pytając nikogo. Po prostu nie wsiądziesz do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Mar 2017 21:14 

Miejmy nadzieje, ze samospalenia się wtedy nie wydarza.W innym przypadku ponad 1000 EUR za 2 pax pójdzie się j.... ryzyko istnieje. Właśnie, ciekawe czy można wtedy domagać się zwrotu od linii (linia lata do UE) ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Mar 2017 00:08 

Loty: 213
Kilometry: 626 131
Wrzesień jest teoretycznie dość bezpiecznym terminem do podróży. Linia nie zwróci Ci za bilet/wykupiona wycieczkę bo rząd chiński nigdzie oficjalnie nie publikuje, że TAR jest zamknięty.
Sam to przerabiałem w 2015 roku, jak bilet powrotny miałem na 02.09.2015, a w połowie sierpnia agencja powiedziała, że TAR będzie zamknięty od 01.09.2017 - i było trzeba kupować nowy bilet na wylot najpóźniej 31.08. Lecz potem około 20.08, zmienili datę zamknięcia na od 03.09 do 12.09 - więc upiekło się nam (to była wyjątkowa rocznica, 50 rocznia utworzenia TAR)
M.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość