Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Lip 2016 16:08 

niebieski
Ubezpieczenie Uniqa - Podróże i Radość. Rozdział VIII - Ubezpieczenie dodatkowych kosztów dojazdu, strona 21.
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN
Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 4127 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 4127 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
#22 PostWysłany: 29 Lip 2016 18:54 

srebrny
Z OWU wynika, że ubezpieczenie dotyczy przypadku gdy podróżujemy transportem publicznym i lotnisko odlotu jest na terenie RP lub ewentualnie gdy podróżujemy samochodem osobowym i nie dotrzemy na lotnisko z powodu wypadku (wtedy nie ma zapisu o terytorium RP).

Niestety wygląda na to , że nie pokrywają opóźnienia lotu przesiadkowego poza Polską.

Niebezpieczny jest też zapis o zakupie biletu do miejsca docelowego najkrótszą trasą - obawiam, się że ten zapis można łatwo wykorzystać do odmowy wypłaty odszkodowania.
mediolan lubi ten post.

#23 PostWysłany: 31 Lip 2016 20:44 

Hej wszystkim,

Ja z praktycznym pytaniem. Trochę się zgapiłem i optymistycznie przyjąłem, że 3,5 godziny między lotami w Indonezji są wystarczające. Teraz patrząc na flightradar wiem już, że to mało. Mamy 20 sierpnia lot z DPS do CGK Lion Air. Planowo ma wylecieć o 16 i wylądować o 16.55. Kolejny lot jest Turkishem do Stambułu o 20.30. Jest wielce prawdopodobne, że nie zdążymy na ten lot.

Macie jakieś doświadczenia z Turkishem? Czy w takiej sytuacji przebukują bilety na następny dzień? Z jakimi opłatami to się wiąże? Może bardziej opłaci się olać Lion Air i kupić bilety u jakiegoś innego przewoźnika na wcześniejszą godzinę?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 31 Lip 2016 20:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wątpię żeby TK za darmo przebukował na następny lot, co dopiero ze to będzie tanie.
Ja bym przebukował Liona na wcześniej albo dzień przed, i spędzić w hotelu obok lotniska na spokojnie.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 31 Lip 2016 20:49 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
niebieski
Nie liczylbym na to ze Turkish przebukuje Ci lot z powodu spoznienia Lion Air. Jezeli masz watpliwości czy zdążysz zmienił bym lot z Bali na inny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#26 PostWysłany: 31 Lip 2016 21:00 
Awatar użytkownika

Lion na DPS ma niemal zawsze opóźnienia zaczynające się od godziny wzwyż. Dwa razy leciałem z DPS i wszystkie loty Liona, które mialy sie odbyć jak byliśmy już na lotnisku były opóźnione, wiec albo postawiłbym na innego przewoźnika z wcześniejsza godziną, albo leciał dzień wcześniej.

My lecieliśmy Air Asia z DPS do CGK mając po lądowaniu 5h do odlotu. Asia opóźniła się jedynie o 30 minut, transfer między terminalami zajął nam 30 minut więc zdążyliśmy się wynudzić, ale lekki stres na DPS miałem jak Asia nie pojawiała sie na płycie - chyba szkoda nerwów.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 31 Lip 2016 21:25 

Dzięki za odpowiedzi - takich się spodziewałem. Nie wiecie może, czy przebukowanie biletów w Turkish na następny dzień wiąże się z jakąś wysoką opłatą? Jeśli nie, to wówczas przesunęlibyśmy sobie lot powrotny na następny dzień i zostali w Jakarcie na jedną noc.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 31 Lip 2016 21:39 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
zacznij od sprawdzenia taryfy-mozliwe ze nie mozesz przebukowac lub bedzie to kosmiczny koszt
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 01 Sie 2016 10:40 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja właśnie miałem mieć takie połączenie, co prawda Citilink z DPS lądujący ok. 17-ej, a potem TK o 20:30. Przebukowałem krajówkę za opłatą chyba 100 tys. IDR/osoba.

Potem sprawdzałem historię lotów i spokojnie bym zdążył, ale decyzję o zmianie podjąłem po zdarzających się co jakiś czas opóźnieniach rzędu nawet 4-5 godzin.

#30 PostWysłany: 01 Sie 2016 11:18 

Informacje ode mnie.

Przebukowanie biletów Turkish Airlines na lot CGK-IST-WAW - koszt 1290 zł od osoby (!).

Tego dnia nie ma już biletów na żadne sensowne połączenia innymi przewoźnikami.

Do Lion Air próbuję się dodzwonić od rana. Call Center to jakiś żart. "For english - press 2" - po czym automatyczna sekretarka nawija po indonezyjsku. Po 5 minutach rozłącza. Będę próbował dalej, ale słabo to widzę... Pośrednik, Tiket.com, każe kontaktować się z linią.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 01 Sie 2016 11:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Spróbuj na face: https://www.facebook.com/LionAirGroup/
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 01 Sie 2016 11:36 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
Michał86 napisał(a):
Informacje ode mnie.

Przebukowanie biletów Turkish Airlines na lot CGK-IST-WAW - koszt 1290 zł od osoby (!).

Ale to już wszyscy ci napisali.
Nie próbuj zmieniać lotu do Europy.
Kup nowy lot DPS-CGK.
Kup dzień wcześniej nawet, nie będziesz się stresował.
Lion Air ma opóźnienia. Oni latają rotacyjnie na tej samej trasie kilka razy dziennie. Wystarczy, że jeden poranny lot będzie miał obsuwę, to sypie się cała reszta.

#33 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:18 

Czy ktoś ma może doświadczenie w takim temacie: przebukowanie biletu na wcześniejszy lot już na lotnisku? Do Lion Air za nic nie mogę się dodzwonić. Czy może na lotnisku w Denpasar jest jakiś punkt Lion Air, gdzie mógłbym osobiście załatwić przebukowanie biletów? Czy tylko przez call center?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:33 
Awatar użytkownika

Jest na pewno Customer Service - jak jest wejście do hali odlotów na terminalu krajowym stojąc przodem do wejścia, skręć w prawo. Najpierw o ile dobrze pamiętam będzie CS dla Garuda Indonesia, a dalej w końcu dla pozostałych linii. Z reguły jest tam kilkuosobowa kolejka.

Nie korzystałem, więc nie dam 100% gwarancji, ze przebukują Ci bilet, ale ludzie wychodzili stamtąd z biletami i różnymi świstkami papieru więc zakładam, że jest taka możliwość.

Możesz jeszcze spróbować na miejscu przez, którąś agencje turystyczną.
 Profil Relacje PM off
Michał86 uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:35 

@Ryglu

Dziękuję za pomoc. Przez agencję będzie kiepsko, bo nawet pośrednik informuje, że zmian może dokonać wyłącznie posiadacz biletu.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:38 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja w Citilinku nie mogłem zrobić tego online, na maile ani zgłoszenia na stronie nie odpisywali, na FB też nie pomogli.

Po wylądowaniu w Indonezji udałem się do ich biura na lotnisku i tam po dopłaceniu tych 100 tys. IDR załatwione w kwadrans (łącznie z szybką wymianą pieniędzy, bo polska karta nie zadziałała).

I należy zwrócić uwagę, czy przy zmianie nie doliczają dodatkowych opłat typu ubezpieczenie, którego nie chcemy.
Michał86 uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:41 

@Sudoku

To dobra wiadomość dla mnie. Spróbuję to załatwić od razu po przylocie na DPS, żeby ograniczyć stres przez kolejne 2 tygodnie.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Sie 2016 18:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Oto i moje doświadczenie podczas I w życiu podróży samolotem. Czy w tej sytuacji nie powinienem dostać jakiejś rekompensaty?

Lot Vancouver - Monachium - Kraków, Lufthansa, czas na przesiadkę 50 minut. Na dzień dobry start samolotu był opóźniony o około 15 minut. Powód - oczekiwanie na pasażerów, którzy się przesiadają z innego lotu. Ok, czyli na mnie też poczekają w Monachium jak by co... (tak pomyślałem). Po wylądowaniu i opuszczeniu samolotu z 50 minut zostało mi (kołowanie i wychodzenie z samolotu cholernie długo trwało)... Około 20 minut. I teraz ciekaw jestem, czy celowo to zostało zrobione. Mam na myśli lokalizację bramki z lotem do Krakowa. Wysiadłem w terminalu 2, a samolot do Krakowa miałem w terminalu 1, oczywiście na samym końcu terminala. Czyli zanim dotarłem z jednej bramki terminala 2 do bramki w terminalu 1 trochę czasu minęło. Brakło mi jakieś 5 minut. Podchodzę do bramki (pamiętam, że szedłem, szedłem, szedłem...) a tu moja bramka pusta! Udałem się do Service Centre (chciałem się awanturować) i mi wydano kartę na kolejny lot za.... 6 godzin! Nawet sobie nie wyobrażacie, jak byłem wkur..... Nie rozumiem dlaczego nie poczekano na mnie, skoro robiono to na innych lotach. Dobrze, że miałem książkę. A jak wylądowałem w Krakowie, to mało co nie pocałowałem polskiej ziemi.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 22 Sie 2016 18:42 
Awatar użytkownika

srebrny
ja myślę ze celowo to niemiachy zrobiły, kolejny przykład bezpodstawnego ataku na polskiego obywatela
moim zdaniem jak najbardziej przysługuje ci rekompensata

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 22 Sie 2016 19:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Pisząc, że zrobiono to celowo miałem na myśli sytuację typu "mamy za dużo pasażerów, za mało miejsc w samolocie do Krakowa, jako bramkę do Polski wybierzmy najbardziej kretyński układ, czyli pod drugiej stronie lotniska, ktoś na pewno nie zdąży".
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości