Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Lut 2012 11:03 
Awatar użytkownika

Zastanawia mnie, jak Wizz Air traktuje pojęcie "sezonu". Trwa on od czerwca do sierpnia? Na stronie przewoźnika nie znalazłem takich informacji.

A nurtuje mnie to z tego względu, że 20 czerwca wybieram się do Włoch i za lot trwający mniej niż 2h jedna sztuka bagażu rejestrowanego kosztuje 90 zł (na stronie www i opcja telefoniczna), a za lot trwający powyżej 2h już 113 zł.
 Profil Relacje PM off  

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#2 PostWysłany: 29 Lut 2012 11:09 
Awatar użytkownika

no toś mnie obudził/a, rzeczywiście, wszedłem sobie na swoją rezerwację do Bułgarii i także chcą ode mnie 90 PLN/szt. za lot :(
kombinują już jak się da
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Lut 2012 11:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Różnice z cenie wynikają pewno z długości trasy. Dłuższy lot = dłuższa trasa = większe zużycie paliwa = większy koszt, który przerzucamy na pasażera.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Lut 2012 11:13 
Awatar użytkownika

tak masz rację, ale było do 2h - 68 PLN, a równe lub powyżej 2h - 90 PLN
sezon - to jakaś nowość :(

Ostatnio edytowany przez adwak, 29 Lut 2012 11:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Lut 2012 11:14 
Awatar użytkownika

Dokładnie. Ja też byłem przekonany, że skasują mnie 68 zł, a tu taka niespodzianka :cry:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Lut 2012 11:16 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Wzieli przyklad z Ryana.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Lut 2012 11:18 
Awatar użytkownika

No to pięknie :roll:. Swoją drogą, musieli to jakoś na dniach wprowadzić, bo nigdzie ni widu ni słychu na ten temat.

Dalej jednak pozostaje do ustalenia kwestia od kiedy do kiedy trwa u nich sezon.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Lut 2012 23:32 

platynowy
Wprowadzili to dosłownie kilka dni temu, bez żadnej komunikacji.

#9 PostWysłany: 01 Mar 2012 00:41 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
takie zmiany zawsze wprowadzają po cichu
jak kiedyś podział na loty powyżej i poniżej 2h

pamiętam nawet, że w polskim tłumaczeniu opisu do obu 68zł i 90 zł były takie same, musiałam przełączyć się na inny język by skumać o co chodzi
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Mar 2012 00:44 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
znalezione na stronie wizz

Cytuj:
Od 24 lutego 2012 r. Wizz Air zmienia sposób obliczania opłat za bagaż dokonywanych w Internecie.
Opłata za bagaż będzie uzależniona od planowego czasu lotu oraz od daty lotu i będzie obliczana w sposób następujący:

- jeżeli planowy czas lotu jest krótszy niż 2 godziny, opłata za bagaż dokonywana w Internecie wynosi 15 EUR od sztuki za lot,
lecz jeżeli jeden z lotów w tej samej rezerwacji rozpoczyna się podczas sezonu letniego lub w sezonie po świętach Bożego Narodzenia opłata wynosi 20 EUR od sztuki za lot

- jeżeli planowy czas lotu wynosi 2 godziny lub jest dłuższy, opłata za bagaż dokonywana w Internecie wynosi 20 EUR od sztuki za lot,
lecz jeżeli jeden z lotów w tej samej rezerwacji rozpoczyna się podczas sezonu letniego lub w sezonie po świętach Bożego Narodzenia opłata wynosi 25 EUR od sztuki za lot.

Planowy czas lotu to różnica pomiędzy godziną planowego przylotu a godziną planowego odlotu po uwzględnieniu różnicy czasu lokalnego. W odniesieniu do lotów powrotnych, opłata za obydwa etapy podróży obliczana będzie na podstawie czasu pierwszego lotu.
Sezon letni to okres od 9 czerwca do 23 września, a sezon po świętach Bożego Narodzenia to okres od 28 grudnia do 6 stycznia.
Powyższe zasady stosowane będą automatycznie przy dokonywaniu rezerwacji na stronie wizzair.com lub w telecentrum. Podczas rejestracji bagażu w Internecie wyświetlona zostanie odpowiednia opłata w przeliczeniu na wybraną walutę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości