Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Relacje na forum
#161 PostWysłany: 25 Wrz 2015 20:56 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Chyba wolałbym, żeby głosowały osoby, które z forum mają coś wspólnego w sensie jakiejkolwiek aktywności. Dość mam internetowych konkursów, które niektórzy próbują rozgrywać tak jak zenekkusmider w tej edycji.

Może lepiej, żeby konkurs był nieduży, forumowy taki jak teraz niż, żeby ludzie bili się o kamerki, uderzając poniżej pasa.

Chciałbym tylko, żeby użytkownicy forum, czytający je na co dzień chętniej uczestniczyli w zabawie.
2 ludzi lubi ten post.

Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥 Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥
🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️ 🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️
#162 PostWysłany: 25 Wrz 2015 21:01 

@Gaszpar można zlikwidować nagrody, wtedy kto chce się podzielić relacją ze społecznością (a niektórzy chcą ale w Społeczności bo łatwiej się wrzuca) to się podzieli. Kto chce zareklamować swojego bloga, też zareklamuje. Odpadną tylko ci, którym zależy wyłącznie na nagrodach.
 PM off
H778 lubi ten post.

#163 PostWysłany: 25 Wrz 2015 21:46 

To ja tylko nieśmiało w kwestii technicznej.
Gdybym przez przypadek nie trafiła na waszą dyskusję, nie wiedziałabym, że (już nie wdając się w szczegóły) jedna z relacji jest wykluczona. Wiem, że @szymonpoznan1 wstawił pod ankietą stosowną informację. Ale jeżeli ktoś, jak ja, w miarę na bieżąco czyta relacje (lubię, a co tam, nie jestem zbyt często na wyprawach za granicą, więc chociaż sobie poczytam), to może tej informacji nie znaleźć, bo trzeba zjechać na dół strony. A normalnie pewnie bym tego nie zrobiła, bo większość z nich czytałam i nie szukałam do nich linków.
Ale do sedna. Ta informacja o wykluczeniu jest mało widoczna i można nieświadomie oddać na nią głos. A w tej sytuacji myślę, że szkoda go marnować (jeśli dobrze zrozumiałam, nadal można go oddawać, ale się nie będzie liczył), bo pomijając niefajne zachowanie jej autora, trzeba przyznać, że była ciekawa.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#164 PostWysłany: 25 Wrz 2015 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja myślę, że to działało całkiem nieźle do tej pory. Regulaminy tu niewiele wniosą. Tylko moderacja musiałaby zmniejszyć oczka w sicie nominacji. Przecież tak naprawdę nie podnosi się jakieś wielkie larum gdy czyjaś relacja nie zakwalifikuje się do konkursu. Swego czasu moja Australia też nie zasłużyła i jakiegoś strasznego bólu nie czułam. ;)

#165 PostWysłany: 26 Wrz 2015 10:53 
Awatar użytkownika

Tydzień temu walczyłabym o tą relację zębami i pazurami bo moim zdaniem jest ona bardzo dobra. W końcu nie jest to konkurs na użytkownika a na daną relację, jednakże to co zrobił jej autor jest delikatnie mówiąc ciosem poniżej pasa i dlatego popieram działanie moderacji o wykluczeniu tej relacji z konkursu. Kropka.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#166 PostWysłany: 26 Wrz 2015 15:26 

srebrny
Podzielam głos powyżej.

#167 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:40 

srebrny
Jako, że jestem dużym zwolennikiem wolności słowa, otwartości i wymiany poglądów - zamieszczam wiadomość, którą otrzymałem od autora relacji Transsyberyjskiej. Mam nadzieję, że nie zostanę pociągnięty do żadnych konsekwencji.

Cytuj:
To jest druga próba umieszczenia tego posta na forum. Pierwsza została w 10 minut skasowana. Może się uda tym razem, natomiast od razu widać "sprawiedliwe podejście":

Wystarczy, że mnie dwa dni nie było na forum, a tu nie dość, że zostałem wykluczony z konkursu, to jeszcze dostałem dożywotniego bana.
@gosiagosia, @kiew, @Higflyer, gratuluję, udało się wam doprowadzić temat skutecznie do końca.
@tom971, jestem pod wrażeniem umiejętności śledczych, myślę, że „Uwaga” albo inny tego typu program to dobre miejsce dla Ciebie. Brakło Ci tylko jednej rzeczy – dokładnego spojrzenia na daty i ustalenia konkretnej chronologii wydarzeń. Ona jest tu dość istotna bo, na podstawie dwóch błędnych wniosków wydaliście osąd, który zakończył się efektem jak w pierwszym zdaniu powyżej.
Po kolei:
1) 21. sierpnia o godzinie 3:50, po paru godzinach spędzonych na przygotowaniu wpisu, wrzuceniu zdjęć, żeby miało to ręce i nogi, zamieszczam relację z wyprawy na Syberię (po raz kolejny zaznaczam, że nie było żadnego ukrytego zamiaru we wrzuceniu jej tutaj, oprócz samego faktu publikacji)
2) Tegoż samego dnia (lub następnego), po zauważeniu że istnieje coś takiego jak konkurs na relację, zaznaczam checkbox.
3) 26. sierpnia relacja pokazuje się na stronie głównej, w blogach – cieszę się bardzo i od razu chwalę się tym na FB
4) 21. września wchodząc na forum, zauważam, że relacja zakwalifikowała się do konkursu. O godzinie 15:37 bardzo dumny umieszczam posta na FB, którego screen @tom971 wam usłużnie dostarczył.
5) Chwilę potem zauważam dyskusję na temat mej relacji, zapoczątkowaną przez @gosiagosia. Po przedarciu się przez wszystkie posty, zażenowany, o 17:45 umieszczam swoje pięć groszy.
6) Z tego, co śledziłem przebieg głosowania, do wtorku kilka relacji miało podobne wyniki, w środę transsyberyjska wyszła delikatnie do przodu, w czwartek trochę przewaga zmalała, by na koniec wzrosnąć mocniej. Wszystko UCZCIWIE, o czym za chwilę. Od piątku, od bodajże 14. byłem w zasadzie poza dostępem do Internetu (@tom971, wyzwanie dla Ciebie, panie śledczy, jesteś w stanie to udowodnić, wystarczy pogrzebać trochę na FB).
7) W piątek wieczorem zostałem zaalarmowany przez @Smaug, że dzieje się coś niedobrego – zobaczyłem na poczcie, przez komórkę, że dostałem maila z banem. Mimo odpisania, nie dostałem do teraz żadnej odpowiedzi.
8) Dzisiaj zebrałem się dopiero, żeby napisać niniejsze.

Teraz fakty.
Zacznijmy może od samej formuły konkursu. Myślę, że administratorzy powinni zmienić jego nazwę z konkursu na relację miesiąca na „konkurs dla aktywnych forumowiczów na najpopularniejszą relację od aktywnych forumowiczów”. Bo zwykłym konkursem na relację to to zdecydowanie nie jest, a tym bardziej na najlepszą – sama ankieta jest zaprzeczeniem słowa najlepsza, do tego najmijcie sobie jakieś gremium ekspertów o konkretnej renomie, którzy będą wybierać. Wprowadźcie też najlepiej głosowanie jawne, z podaniem kto, o jakim stażu, z jakim IP oddał głos na jaką relację. Będziecie wiedzieli, czy czasem jacyś nieuprawnieni lub z za niskim stażem użytkownicy nie głosują - taka potrzeba, jak widzę, wynika z waszych wszystkich komentarzy. Zmiany zasad w trakcie trwania nie komentuję, bo nawet nie trzeba, ale przede wszystkim postuluję: spiszcie wszystkie zasady dotyczące konkursu w jednym miejscu, bo jak na razie to czegoś takiego NIE MA.
I ta kwestia jest kolejnym języczkiem u wagi w kilku kwestiach.
Po pierwsze, co de facto było przyczyną pierwszego wykluczenia i powtórzenia konkursu, skąd info, że nie relacji nie mogę opublikować? Bo mam wrażenie, że to był raczej taki wrzód przeszkadzający @gosiagosia, który nagle stał się głosem administracji.
Po drugie, profil na FB jest PRYWATNYM profilem, nie ma żadnego powiązania z niniejszym portalem (poza reklamą, którą tam dwa razy zrobiłem) i jakiekolwiek informacje, które tam są publikowane są moimi PRYWATNYMI wiadomościami. Oprócz tego, że informację tam zamieściłem PRZED zapoznaniem się z problemem @gosiagosia i dyskusją, która się potem wywiązała (pkt 4. i 5. powyżej), oprócz tego, że nie ma żadnych zasad co można, a co nie, a co nie, to czy w przypadku którychkolwiek konkursów z przeszłości ktoś sprawdził, czy na prywatnych profilach FB, nasza klasa, G+, etc nie ma żadnych wpisów „agitujących” i czy aby konkursowicze nie nakłaniali rodziny, znajomych, partnerów do głosowania na ich relacje?
Absurd? No nie, zwykłe nazwanie waszego świętego oburzenia. Ja to mam, na szczęście, tyle odwagi, że się z niczym nie kryję; co do oburzonych, to przypomina mi się mój relacjowy komentarz dotyczący picia piwa w kolei transsyberyjskiej „w praktyce wygląda to tak, jak z seksem w Polsce: uprawiają wszyscy, ale tak naprawdę to nikt, bo to jest be. A weź się głośno przyznaj, to odsądzą cię od czci i wiary”.
A sam post na FB, oprócz zachęty do rejestrowania się na forum wyrażonej w dość ciepłych słowach – czułem się w obowiązku, w podzięce za miłe komentarze pod relacją, nie dał nic. Choć i tak, z założenia, miał być raczej pochwaleniem się, niż zachęceniem; jeśli po nim zapisałoby się na forum choć z pięć osób, to stwierdziłbym że mam bardzo responsywnych lajkowiczów. Natomiast nikt z nich nie mógłby oddać głosów, rejestracje po rozpoczęciu ankiety nie mogą brać w niej udziału. Stąd info dla szukających teorii spiskowych: wszystkie głosy oddane na moją relację były jak najbardziej UCZCIWE. Tak, wiem, to kole w oczy, ale o tym jeszcze za chwilę.
Finalny efekt postu na FB to reklama tego forum dla was (zaraz napiszę sprostowanie, nawet @tom971 postawił wymowny uśmiech przy haśle brak hejtu), dla mnie jedynie fanga w nos. No cóż, życie.

Dalej. Oficjalny powód bana – multikonta. Kolego @szymonpoznan1 – gratuluję zarzutu, wyroku i egzekucji w jednym poście, bez żadnego ostrzeżenia. I przy okazji ekspertyzy, którą uzasadniłeś wyrok. Najpierw odpowiedz sobie na pytanie ile osób w twoim gospodarstwie domowym korzysta z jednego access pointa do sieci? A i @Smaug napisał, że znalazł się na forum dzięki mnie. To teraz spróbuj połączyć te dwa fakty. Jeśli jeszcze nie wpadłeś na odpowiedź, to podpowiadam, że znajdziesz ją w swoim poście, z tym, że nie jest to teściowa, a najzwyczajniej osoba, z którą mieszkam. Oczywiście, bardzo trudno jest takie najprostsze rozwiązanie uznać za to prawdziwe, najciemniej jest pod latarnią. Ja, niestety, nie mógłbym napisać tego posta, o czym pisałem wyżej ( @tom971, ponawiam prośbę).
W każdym razie, @szymonpoznan1 – chylę czoła.
Dalej. Długość bana – dożywotnio. @gosiagosia, proszę, specjalnie dla ciebie, ten i powyższy akapit: oto definicja słowa antyreklama. Abstrahując już od całkowitej niezasadności samego bana (j/w), to dożywocie jest efektem nagonki, którą rozpoczęłaś. Czyli szybciutki zarzut, „ekspertyza” (cudzysłowy podkreślają dwuznaczność), brak możliwości obrony, wyrok śmierci. Potem mailowa informacja o wyroku i zero reakcji na prośbę o uzasadnienie. Po raz kolejny chylę czoła.

Myślałem, że skoro to forum podróżnicze, to znajdę tu ludzi o otwartych umysłach, którym daleka jest „polaczkowość” z racji tego, że do podróżowania trzeba mieć otwartą głowę. Łudziłem się. Jest tak samo, jak na każdym innym forum. Jak wszędzie, jest grono wzajemnych adoratorów, najczęściej zasiedziałych, którzy nadają ton wymowie „społeczności” i sprawują nieformalną straż pacyfikując każde odstępstwa od „reguł”, najczęściej po fakcie. Wystarczyła jedna kryzysowa sytuacja, nawet nie kryzysowa, wystarczyło dobro materialne, które można otrzymać, i jak to @Smaug określił, cała klasa rzuciła się na nowego i to nie dawszy nawet najmniejszej szansy obrony. Bo jak to możliwe, że ktoś nowy zyskuje od razu taką popularność, że w dwóch(!) edycjach głosowania wygrywa i działa niezgodnie z zasadami wyznawanymi przez zasiedziałych, a które, de facto, nie zostały określone? Tak, to boli, tak być nie może. I, jak to wcześniej @Arekkk określił, chodzi o zwykłe ego. Przypomina mi to trochę fejsbukowe akcje wirusowe z memami z chwytliwymi treściami, natomiast nie do końca sprawdzonymi i nie do końca prawdziwymi. Szkoda, że takie osoby jak rzeczony @Arekkk, czy @JarekGdynia, które w odpowiednim czasie dały mi sporo wsparcia też się dały wciągnąć w tę histerię.

Tym postem kończę przygodę z tym forum, nie mam już najmniejszej ochoty na żadną interakcję z wami. Gratuluję wygranej w sierpniu pewnie Wyspom Owczym (nie widzę wyników ankiety, więc strzelam), przekażcie też przynajmniej koszulkę dla @gosiagosia, w końcu ma nieomylną kobiecą intuicję i może jej będzie mniej smutno za Australię.
Poza tym proszę administratorów o usunięcie WSZYSTKICH śladów bytności użytkownika @zenekkusmider, łącznie ze wszystkimi relacjami, w terminie do końca dnia jutrzejszego; niniejszym cofam moją zgodę na publikację moich wpisów. Jakbyście nie chcieli za bardzo, to informuję, że moje wypowiedzi to wartości intelektualna i jakieś tam prawo obowiązuję.

Tego posta proszę jeszcze nie usuwać, skontaktuję się w odpowiednim czasie w tym celu, za co dziękuję.

P.S. Jeśli ktoś poczuł się tym postem niesprawiedliwie oceniony, to bardzo dobrze. To jest dokładnie to uczucie, które ja teraz mam.

zenekkusmider
Marcszek lubi ten post.

#168 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Jakby ktoś chciał wzbogacić wikipedię o hasło "ból d..." to to jest kwestia ACV... :mrgreen:

#169 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:53 

złoty
Wow, nie wiedziałem, że byle kamerka może wzbudzić tyle emocji (gdyby to chociaż było GoPro Hero15 Mega Ultimate Edition). Może zrezygnujemy z tej nagrody, niech sam prestiż będzie wystarczającą zachętą? Pewnie nie byłoby wtedy takich cyrków.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#170 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:56 
Awatar użytkownika

złoty
W związku z tym konkursem nie muszę pić kawy. Autor tej relacji się po prostu na naszym forum skompromitował.
2 ludzi lubi ten post.

#171 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:57 

Kabaret poziom ekspert.
Najbardziej urzekło mnie tłumaczenie multikonta. Faktycznie, teraz wszystko jest jasne. Po prostu osoba, z która mieszkasz zbiegiem okoliczności rejestruje się na forum by pisać posty na Twoją obronę. Normalne.

Myślę, że nie dorosłeś mentalnie do bycia częścią jakiejkolwiek dojrzałej społeczności, skoro dyskutantów masz za idiotów. Osobiście, mam nadzieje że administracja przychyli się do Twojej prośby i usunie cały Twój "dorobek". Oscar Wilde powiedział "obojętność zemstą świata wobec miernot" i to jest cytat, który tutaj (nie w tym wątku, ale na Forum) już drugi raz przytaczam. Pasuje idealnie: usunąć wpisy i zapomnieć tak koniunkturalnego użytkownika, który:
1) nie szanuje dobrych obyczajów panujących na Forum,
2) łamie regulamin,
3) próbuje manipulować wynikami forumowego konkursu,
4) po tym jak pkt. 1-3 zostały wykryte i napiętnowane, prezentuje postawę żebraczo-roszczeniową z domieszką ironii i lamentu.
 PM off
invasion lubi ten post.

#172 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:58 

Pytanie: czy jest sens rezygnacji z nagrody tylko dlatego, że akurat jakiś cwaniak się znalazł?
Dlaczego w imię jednostkowego przypadku odbierać komuś możliwość wygrania czegoś fajnego?
To większość userów z forum ma się dostosować do nowych, pazernych ?

Po edycji:
Don_Bartoss-a ja bym jego wypociny zostawiła dla potomnych, ku przestrodze dla nowych.

Ostatnio edytowany przez singielka_1976, 28 Wrz 2015 15:08, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#173 PostWysłany: 28 Wrz 2015 15:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktoś kiedyś mi powiedział, że z idiotami nie ma się co wdawać w dyskusję, wystarczy im pozwolić mówić, a po pewnym czasie sami się obnażą. W tej sytuacji sprawdziło się idealnie. Na początku myślałem, że to po prostu koleś, który chciał promować bloga i tyle. Nie sądziłem, że osobę która robi naprawdę fajne podróże interesuje średniej jakości kamerka (żeby nie było, to nie zarzut do organizatorów, moim zdaniem nagroda w sam raz ;) ) na tyle, aby się tutaj tylko po to rejestrować. Jak widać pomyliłem się w ocenie autora, co ujawniało się w każdym jego wpisie. Zawiść kapiąca z każdego postu i pretensje + oskarażenia względem użytkowników. I to nie teraz, ale wtedy jak się zorientowałem, że ten wątek istnieje. Wtedy uznałem, że nie ma się co z nim kłócić i tłumaczyć, że nikt nic do niego nie ma personalnie i że relacja jest super, tylko po prostu może nie, aby brać udział w konkursie dla forumowiczów. I tak jak napisałem na początku, temat zostawiła, a z czasem on sam się obnażył ze swoimi intencjami.

Moim zdaniem ten wpisu Pana Zenka powinien zostać, bo sam sobie wystawia nim świadectwo, które nie wymaga komentarza. Jak pojawiają się słowa "hejt" i "polaczkowatość" to wiedz, że coś się dzieje..
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#174 PostWysłany: 28 Wrz 2015 15:21 

srebrny
Gaszpar,
Z racji tego, że jest w Luźnych rozmowach, pozwoliłem sobie na wypowiedzenie swojego zdania w tym temacie (chyba o to chodzi w definicji forum). Zobacz na mój staż, zauważ, że nie jestem stroną w konflikcie. Co zresztą widać po moim poprzednim poście, który jednoznacznie pokazuje, co myślałem o zachowaniu osoby umieszczającej relację. Napiszę brutalnie więcej, mało mnie cała ta sytuacja obchodzi. Wkleiłem wiadomość, bo ktoś mnie o to poprosił. A życie nauczyło, że ludziom się pomaga. Nie zrobiłem tego w złej wierze, co więcej podkreśliłem to w wiadomości. Mogłeś normalnie usunąć post. Tymczasem otrzymuję ostrzeżenie, które nawet nie jest poparte konkretnym punktem regulaminu. To jest piaskownica? Dostałem klapsa? Rozumiem, że chodzi o ucięcie dyskusji, jednak niesmak pozostaje.

Co więcej, dałeś tym usunięciem do myślenia, bo jeżeli ten User się kompromitował (nie śledziłem na bieżąco konfliktu) to ten zamieszczony post jeszcze bardziej by go pogrążał.

PS: To nie jest żaden atak. Wydawało mi się, że na forum dotyczącym podróży powinno być więcej luzu. Żeby nie było - jestem tutaj głównie dla wiedzy. Nie interesują mnie układy, konkursy, koneksje, etc.

#175 PostWysłany: 28 Wrz 2015 15:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Fakt. Ostrzeżenie dla @Arekkk tak trochę ni z gruszki ni z pietruszki. I też uważam ze post powinien zostać.
5 ludzi lubi ten post.

#176 PostWysłany: 28 Wrz 2015 19:56 
Awatar użytkownika

złoty
@Arekkk usunęliśmy ostrzeżenie z racji tego, że przywróciliśmy post źródłowy, skoro sami uznaliście, że warto go zostawić.

Dlaczego ostrzeżenie w ogóle przyznaliśmy? Nie chcemy sytuacji w których my usuwamy posty a ktoś je później wstawia ponownie, bo nasza praca idzie na marne. Szczególnie się to tyczy sytuacji spornych. Apelujemy o rozwagę w takich przypadkach bo wtedy nasza praca i nasze decyzje tracą sens.
3 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 28 Wrz 2015 20:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Fajnie.
Ja jeszcze od siebie dla autora posta, który poświęcił mi dwa akapity. Może przecież nadal biernie czytać forum.
Wściekasz się, tym gorzej dla ciebie. Nie mam najmniejszej ochoty cię ratować i odmawiam ci swego poczucia winy.
Nie zamierzam nienawidzić siebie za to, co zrobiłam, cokolwiek by to nie było. Tym właśnie jest poczucie winy. Nie zamierzam fundować sobie negatywnych uczuć i biczować się za swe postępki...

To nie ja - to Anthony de Mello ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości