Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:44 

Cała baza na stronce: http://accommodation.is/accommodation-iceland-map/
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 03 Mar 2015 23:10 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Skálinn Myrkholti - polecam, polozony pomiedzy Geysir i Gulfoss. Super warunki i tanio jak na Islandie :)

#3 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:30 

Loty: 74
Kilometry: 158 957
sawiet napisał(a):
Skálinn Myrkholti - polecam, polozony pomiedzy Geysir i Gulfoss. Super warunki i tanio jak na Islandie :)

Znalazłem tylko tę stronę - http://gljasteinn.is/. Czy dokładnie o to chodzi?
Można prosić o jakąś mini relację? :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Maj 2015 12:23 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Czy okolice lotniska Keflavik to dobry punkt wypadowy na cala Islandie? Mam tu na mysli ewentualne autobusy, bo nie wiem jescze czy wynajmiemy samochod.

#5 PostWysłany: 21 Maj 2015 12:28 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
słaba opcja, bardzo słaba ;)
rozważ jednak wypożyczenie auta, polecam kombi i spanie w aucie, odchodzą koszty noclegu ;)
 Profil Relacje PM off
xladystarrrdustx lubi ten post.

#6 PostWysłany: 21 Maj 2015 12:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Niestety, juz tak mam, ze jak sie porzadnie nie wyspie, to zupelnie trace ochote na zwiedzanie. Samochod z checia wypozycze, jeszcze jednak nie robilem rozeznania, czy jest to gdziekolwiek mozliwe bez karty kredytowej.

#7 PostWysłany: 21 Maj 2015 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
ara napisał(a):
rozważ jednak wypożyczenie auta, polecam kombi i spanie w aucie, odchodzą koszty noclegu ;)

Taka opcje bedziemy robic my juz za tydzien - wypozyczenie malego vana (VW Caddy) z krolewskim lozem na pace i zatrzymywanie sie mniej lub bardziej "na dziko". Auto juz zabukowalismy przez net i za 5 dni ze wszystkimi ubezpieczeniami i wyposazeniem (posciel, reczniki, kuchenka gazowa, wifi :D ) wyszlo nam mniej wiecej tyle, co bysmy zaplacili za same noclegi, tak ze juz do przodu.
Co do warunkow i wygody, moge zdac relacje po powrocie na poczatku czerwca :D
 Profil Relacje PM off
ara lubi ten post.

#8 PostWysłany: 21 Maj 2015 12:50 

niebieski
Djorkaeff sprawdź sobie portal carrenters.is
samochody są tam oferowane przez prywatnych właścicieli i nie ma konieczności płacenia depozytów, co na Islandii powszechnie niestety występuje nawet przy opcji wykupienia pełnej wersji ubezpieczenia, nie trzeba też płacić kredytówką a ubezpieczenie można wykupić albo przez portal albo możesz z niego zrezygnować i wykupić sobie gdzie chcesz, my braliśmy akurat z jakiejś oferty z UK bo korzystniej wychodziło ;)
samo spanie w aucie wspominam bardzo miło, mimo, że jedna część tylnej kanapy nam się nie rozkładała - na szczęście ta mniejsza :lol:
trochę się poświęć - nie jedziesz chyba po to, żeby spać :P w samochodzie jak najbardziej idzie się wyspać, chyba że jedziesz w więcej niż dwie osoby, to może być faktycznie problem. My spaliśmy tak 8 nocy i naprawdę było spoko ;)
Jeśli nie dopuszczasz opcji spania w aucie to lepiej ustalić sobie trasę, dograć dojazd i porezerwować noclegi na trasie. Najgorszą opcją wydaje mi się robienie bazy wypadowej w Keflaviku, Islandia to nie Majorka, żeby dało się w godzinkę wszędzie dojechać ;)

-- 21 Maj 2015 12:54 --

xladystarrrdustx napisał(a):

Taka opcje bedziemy robic my juz za tydzien - wypozyczenie malego vana (VW Caddy) z krolewskim lozem na pace i zatrzymywanie sie mniej lub bardziej "na dziko". Auto juz zabukowalismy przez net i za 5 dni ze wszystkimi ubezpieczeniami i wyposazeniem (posciel, reczniki, kuchenka gazowa, wifi :D ) wyszlo nam mniej wiecej tyle, co bysmy zaplacili za same noclegi, tak ze juz do przodu.
Co do warunkow i wygody, moge zdac relacje po powrocie na poczatku czerwca :D

już Wam zazdroszczę tego wyjazdu :D
co do miejsc na nocleg, to zawsze fajną miejscówkę idzie znaleźć, masa jest parkingów w sąsiedztwie głównej drogi oraz przy wszystkich możliwych atrakcjach a jeśli by Wam bardzo wiało to pojedźcie jeszcze kawałek przed siebie, pamiętam że w Vik wiało nieludzko, myślałam że drzwi mi wyrwie przy wysiadaniu z auta :P odjechaliśmy parę kilometrów i już spokój totalny ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Anna Mańko uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 21 Maj 2015 13:48 
Awatar użytkownika

srebrny
ara napisał(a):
samo spanie w aucie wspominam bardzo miło, mimo, że jedna część tylnej kanapy nam się nie rozkładała - na szczęście ta mniejsza :lol:
trochę się poświęć - nie jedziesz chyba po to, żeby spać :P w samochodzie jak najbardziej idzie się wyspać, chyba że jedziesz w więcej niż dwie osoby, to może być faktycznie problem. My spaliśmy tak 8 nocy i naprawdę było spoko ;)

Hmm, coraz bardziej mnie to, co piszecie zaciekawia, "lozka", kanapy? :) Raczej wyobrazalem sobie spanie na przednich/tylnych siedzeniach, mam raczej slaba wyobraznie jesli chodzi o budowe samochodow terenowych i to, co w nich sie moze zmiescic. A jak to wyglada w takich przypadkach z posciela, prysznicem?

#10 PostWysłany: 21 Maj 2015 13:59 

niebieski
my mieliśmy toyote avensis kombi i po prostu złożyliśmy tylne siedzenia (bez jednej części, która miała zerwany mechanizm) i w ten sposób mieliśmy z bagażnikiem ładną powierzchnię do spania, można ją nazwać łóżkiem jak kto woli :lol:
pościeli jako takiej nie mieliśmy, spaliśmy w śpiworach ;)
co do kwestii higieny, to korzystaliśmy z:
toalet na stacjach benzynowych
toalet i zlewów na campingach
toalet i pryszniców przed wejściem na basen
raz kąpaliśmy się w gorącej rzece, raz w jaskini a raz mieliśmy dzień dziecka :D
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 21 Maj 2015 14:00 
Awatar użytkownika

ara napisał(a):
co do miejsc na nocleg, to zawsze fajną miejscówkę idzie znaleźć, masa jest parkingów w sąsiedztwie głównej drogi oraz przy wszystkich możliwych atrakcjach a jeśli by Wam bardzo wiało to pojedźcie jeszcze kawałek przed siebie, pamiętam że w Vik wiało nieludzko, myślałam że drzwi mi wyrwie przy wysiadaniu z auta :P odjechaliśmy parę kilometrów i już spokój totalny ;)

Dokladnie taki jest plan! Parkingi i boczne drogi, z ladnym widokiem - rozumiem ze nie powinnismy miec problemow "ze nie wolno"? O wietrze slyszalam, ze to wlasnie najwieksze wyzwanie - podejmuje rekawice! Mieszkam w Holandii, a tu ustalmy - wieje nieprzecietnie, wiec zastanawiam sie, czy bede musiala przedefiniowac pojecie wiatru :lol:

Djorkaeff napisał(a):
Hmm, coraz bardziej mnie to, co piszecie zaciekawia, "lozka", kanapy? :) Raczej wyobrazalem sobie spanie na przednich/tylnych siedzeniach, mam raczej slaba wyobraznie jesli chodzi o budowe samochodow terenowych i to, co w nich sie moze zmiescic. A jak to wyglada w takich przypadkach z posciela, prysznicem?

Nasz samochodzik wygladac bedzie tak: http://www.campericeland.is/fleet/mc2-mini-camper/. Jak widac, warunki niemal domowe, posciel, nawet takie dogrzewanie tam maja. Przy wypozyczeniu mozna sobie poskladac taka opcje, jaka sie chce - maja dziesiatki roznych udogodnien dodatkowo platnych, tak wiec np my wzielismy wifi i wlasnie chyba dogrzewanie.
Co do prysznica to zamierzamy sobie radzic patentem "na basen": na Islandii obowiazkowy jest prysznic z mydlem przed wejsciem do basenu, wiec w ramach wstepu masz kapiel i rozrywke :D Ewentualnie mozna przystanac na jakims kempingu i skorzystac tylko z opcji prysznica "na monety". Jedzenie wlasnym sumptem, woda do picia super sie nadaje ze strumienia. Zyc, nie umierac! :D
 Profil Relacje PM off
ara lubi ten post.

#12 PostWysłany: 21 Maj 2015 14:06 

niebieski
wow toż niektórzy w domu takich warunków nie mają! :lol:
my to po prostu w bagażniku ze złożonymi tylnymi siedzeniami spaliśmy zakutani w śpiwory ale było super ;)
w kwestii żywienia polecam jeszcze zaopatrzyć się w bonusie w jednorazowe grille, my kupiliśmy zapas pierwszego dnia i potem sobie z nimi jeździliśmy i rozpalaliśmy żeby coś ciepłego zrobić do jedzenia ;) picie to żaden problem, bo dokładnie z każdego źródła można wody zaczerpnąć a do herbaty/kawy zawsze prosiliśmy o wrzątek na stacjach czy w knajpach i nigdzie nam nie odmówili ;)

-- 21 Maj 2015 14:09 --

Cytuj:
Dokladnie taki jest plan! Parkingi i boczne drogi, z ladnym widokiem - rozumiem ze nie powinnismy miec problemow "ze nie wolno"? O wietrze slyszalam, ze to wlasnie najwieksze wyzwanie - podejmuje rekawice! Mieszkam w Holandii, a tu ustalmy - wieje nieprzecietnie, wiec zastanawiam sie, czy bede musiala przedefiniowac pojecie wiatru :lol:

nigdzie nie mieliśmy problemów z postawieniem samochodu, nikt nam uwagi nie zwrócił ani razu ;)
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 21 Maj 2015 14:13 
Awatar użytkownika

srebrny
To jeszcze tylko jedno pytanie - jaka byla cena za dzien za wasze samochody, razem z udogodnieniami?

#14 PostWysłany: 21 Maj 2015 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
niebieski
heh ceny na Islandii są kosmiczne za noclegi, my spaliśmy dzięki airbnb i kodom promocyjnym po mega niskich cenach 1-2 euro ale te czasy już się na tym portalu skończyły;p;p mielismy też noc w wypożyczonym aucie i powiem że było spoko. a keflavik to bardzo kiepska baza wypadowa;p

#15 PostWysłany: 21 Maj 2015 14:22 
Awatar użytkownika

ara napisał(a):
wow toż niektórzy w domu takich warunków nie mają! :lol:

No wiem, az mi wstyd ze takie luksusy campingiem nazywam :lol: ale cena nie byla jakos szokujaco wysoka, wiec bedzie "na bogato".
Dzieki za porady, wszystko sobie zapisuje w glowie - dobrze wiedziec ze mozna liczyc na darmowy wrzatek!
Ten nasz wyjazd to pierwszy na Islandie, i juz teraz czuje ze to bedzie bardziej "rekonesans" przed dluzszym urlopem z namiotem i zwiedzaniem interioru :D

Djorkaeff, za 5 dni zaplacilismy cos kolo 400 eur, ale do tego moj chlopak jeszcze pokupowal jakies ubezpieczenia dodatkowe, szmery bajery i fejsbunia :D W sumie wyszlo ciut ponad 500. Mozna znalezc cos taniej, nieocenione na tym forum sa porady Artycjusza - chocby tu (ale przeszukaj sobie forum, jest wiecej roznych opcji)
Artycjusz napisał(a):
Jesli chodzi o auto, to bardzo dobrze wspominam bezproblemowego wlasciciela faircar.is . Ceny dobre lub jeszcze lepsze, auta dostawalem perfekcyjne. Choc musze przyznac ze z jakiegos powodu taniej wynajmuje on przez economycarrentals niz sam bezposrednio... Alternatywnie biore z bluecarrental - ceny podobne, obsluga w stylu islandzkim, jesli jestes porzadnym czlowiekiem traktuja Cie porzadnie, ale jesli jezdzisz jak dzikus albo masz roszczeniowy lub "sprytny inaczej" tryb zycia, to nie idz do nich, bo szkoda tak fajnej firmy ;)
Obie firmy sa tanie i swietne, auta uzupelniaja na biezaco. Oba podstawiaja auta na lotnisko w KEF, bluecarrental ma tam baze, faircar podjezdza z bazy w miasteczku. To rodzinne interesy, tylko prosze nie "kombinujcie" z nimi, bo tak normalni ludzie, ze szkoda zeby przejechali sie na srodkowoeuropejskim cwaniactwie (licze ze ze strony forumowiczow im to nie grozi). W faircair musisz doplacic dodatkowo jesli chcesz ubezpieczenie GP - od obic zwirem (Gravel Protection) - ale polecam Ci: CHCIEJ :) W Bluecarrental jest w cenie, ale suma najczesciej wychodzi podobnie.W Faircair przez economycarrental dostajesz za to prawo do drugiego kierowcy gratis. Najwieksze roznice w cenach mozna upolowac w porownywarkach odnosnie terminow na poczatku czerwca oraz we wrzesniu - bo wtedy rozne wypozyczalnie maja rozne daty graniczne wysokiego sezonu. Teraz np. upolowalem na czerwiec 4x4 na tydzien za nieco ponad tysiac zlotych (w jeszcze innej firmie). Kwota Twojej odpowiedzialności przy powazniejszych uszkodzeniach i tak jest duza jak na polskie pieniadze i jej nie unikniesz kupujac nawet najdrosze ubezpieczenie - wiec po prostu trzeba nie szalec i uwazac.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Maj 2015 19:15 
Awatar użytkownika

srebrny
I tu pojawia się już wątpliwość, bo z tego wynikałoby, że za 4 dni wynajęcia samochodu nadającego się do spania + chodzenie na basen spokojnie musielibyśmy policzyć 2000 zł na 4 doby, jeśli nie więcej. A tymczasem pokój dwuosobowy w hotelu spokojnie można dostać za 1000 zł. Do tego doszło by wynajęcie małego samochodu, ale już na 3 dni, bo wieczorem pierwszego dnia nie będziemy go jeszcze potrzebowali. Możliwe więc, że da się taniej z hotelem.

Tak, wiem, że spanie na odludziu to też rodzaj przygody, ale ja staję się fanem takich przygód tylko wówczas, gdy daje to bardzo duże oszczędności ;)

#17 PostWysłany: 22 Maj 2015 01:48 
Awatar użytkownika

Tak jak mowilam, spokojnie myślę, że auto da się wynając taniej niż my. Wcale nie mówię, że to najtańsza opcja, po prostu myśmy chcieli taką, bo chcemy spać "pod gwiazdami", a nie w hotelu, plus dla nas to jest rekonesans przed dłuższym urlopem na Islandii z namiotem, więc lekka szorstkość warunków tylko nam się przyda na przyszłość :lol: .
Myślę, że powinieneś brać pod uwagę swoje potrzeby i wygodę i jeśli wolisz spać w "ludzkich" warunkach to jasne.
A te bardziej spartańskie na pewno po powrocie opiszę w relacji, tak że już z góry zapraszam :D
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 22 Maj 2015 06:33 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
niebieski
Bardzo dużo takich "camperów" jeździło po Islandii jak ja byłem: http://www.happycampers.is/

#19 PostWysłany: 22 Maj 2015 11:49 

niebieski
Ciekawe... ale wychodzi znacznie drożej niż moje auto na 5 dni + 4 noclegi więc hmmmm...

Ostatnio edytowany przez Zeus, 22 Maj 2015 11:51, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Maj 2015 12:07 

niebieski
my za toyote avensis płaciliśmy ok 1500 zł na 8 dni
myślę, że jak na Islandię cena całkiem przyjemna, tym bardziej, że rezerwowaliśmy kilka dni przed wylotem ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości