Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 05 Lis 2014 09:50 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
niebieski
Daroslav001 napisał(a):
Witam,

Zachęcam do głosowania na moją pracę. Wykonałem ją tylko z produktów kuchni tajskiej ( ryż dziki, ryż biały, kurkuma, cynamon, anyż, goździki, limonka, krewetka, sól, pieprz, papryka, owoc jałowca). Praca przedstawia dokładnie odwzorowane godło Tajlandii- ptaka Garudę, jedno z bóst w hinduizmie i buddyzmie. Wierzchowiec boga Wisznu. Z czerwienią w wielu kulturach tej części świata związane są pozytywne konotacje. Dla Tajów jest to symbol wolności i nadziei na lepsze jutro.

Cała praca wykonana była pęsetą- niestety ziarenka ryżu, soli i innych nie są zbyt wdzięcznymi materiałami. Z tego powodu poświęciłem jej bardzo dużo czasu, z zakładanego jednego dnia zrobiło się kilka, dlatego zaczynam spóźniony. Mam nadzieję, że wam się spodoba.

Prośba do amina- jako laik komputerowy najpierw wrzuciłem kilka zdjęć, myśląc, że wyskoczą w formie slajdu. Proszę o ich usunięcie. Chce aby był widoczny jedynie poniższy link.

Oto link do mojej pracy:

http://rainbow787.fly4free.pl/zdjecie/7278/Konkurs-Rainbow-Tours-Tajlandia/?c=rainbow787

Założyłes specjalnie konto na F4F żeby wziąć udział w konkursie?? :) hah
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#62 PostWysłany: 25 Mar 2015 11:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Trochę odgrzebię, ale nie wiedziałem gdzie umieścić to info.
Tak się składa, że mam słabość do portugalskich sardynek (sardinhas festas de lisboa) i przy okazji sam trochę hobbystycznie projektuję i (prawdopodobnie) została ukradziona praca na mega konkurs Rainbow Tours przez @Ankamajka11 http://ankamajka11.fly4free.pl/zdjecie/ ... -sardynia/
Znam tę sardynkę od ponad 2 lat.

projekt sardynki pochodzi od ilustratorki Vera Guedes, Diario Ilustrado http://www.diarioilustrado.com/e-estas- ... sardinhas/

sardynka Very Guedes
Image

sardynka @Ankamajka11
Image

w celu ewentualnej weryfikacji poproście może @Ankamajka11 o plik w wysokiej rozdzielczości
a tu ewentualny kontakt do ilustratorki http://www.veraguedes.com/contactos/
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 25 Mar 2015 11:27 
Awatar użytkownika

niebieski
że ludzie nie boją się tak publicznie kraść?
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 25 Mar 2015 11:29 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
To nie złodziejstwo, to "inspiracja" ;) :lol: :lol: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 25 Mar 2015 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
I to bardzo silna 'inspiracja'..
Coz.. Mega konkurs, mega nagrody.. to i mega pokusa..

#66 PostWysłany: 25 Mar 2015 11:45 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja myślę, że wiele osób nawet sobie nie zdaje sprawy, że to coś złego.

Po prostu ktoś sobie znalazł "jakiś" obrazek który wyrzuciło google, trochę przerobił i git. Jestem wręcz przekonany, że wiele osób to co poda im google images traktuje jako publiczne i sobie mogą to wziąć.

Ale to nie zmienia faktu, że piętnować trzeba.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 25 Mar 2015 12:03 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Złodzieje, Złodzieje....!!!

Brawo cypel za czujność :)
2 ludzi lubi ten post.

#68 PostWysłany: 25 Mar 2015 12:05 

@cypel, dałeś też znać autorce pierwotnej grafiki?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 25 Mar 2015 12:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

kiew napisał(a):

Po prostu ktoś sobie znalazł "jakiś" obrazek który wyrzuciło google, trochę przerobił i git. Jestem wręcz przekonany, że wiele osób to co poda im google images traktuje jako publiczne i sobie mogą to wziąć.

Dokładnie, dziś w pierwszej stronie jakiejś gazety greckiej, był napis o Germanwings, a na dolę zdjęcie Ił-62...

Dzięki cypel :)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 25 Mar 2015 12:40 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
kiew napisał(a):
A ja myślę, że wiele osób nawet sobie nie zdaje sprawy, że to coś złego.

Ale to nie zmienia faktu, że piętnować trzeba.

Nie bądźmy naiwni.W google można znaleźć wszytko od obrazków po pirackie oprogramowanie. Jeżeli ktoś wykorzystuje znalezione tam rzeczy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub chociażby tylko twierdzi ,że przedstawione dzieło jest jego to robi to świadomie. Tu raczej złodziej liczy ,że twórca nie wychwyci plagiatu czy też kradzieży.
Próba usprawiedliwiania złodziejstwa jest również naiwna.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 25 Mar 2015 12:52 
Awatar użytkownika

niebieski
jar188 napisał(a):
Nie bądźmy naiwni.W google można znaleźć wszytko od obrazków po pirackie oprogramowanie. Jeżeli ktoś wykorzystuje znalezione tam rzeczy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub chociażby tylko twierdzi ,że przedstawione dzieło jest jego to robi to świadomie. Tu raczej złodziej liczy ,że twórca nie wychwyci plagiatu czy też kradzieży.
Próba usprawiedliwiania złodziejstwa jest również naiwna.

A gdzie ja kogoś próbuje usprawiedliwiać? Wyraźnie na końcu napisane, że trzeba to normalnie piętnować, bo to żadna taryfa ulgowa.

Naiwnością można nazwać co najwyżej Twoje przekonanie o świadomości poczynań użytkowników internetu. Może tu złodziej liczy, że ktoś nie wychwyci, ale czasem mam styczność z ludźmi mało obeznanymi z internetem i uwierz mi, że oni firmowe strony internetowej i materiały do druku potrafili robić na obrazkach znalezionych w google images. A jak im powiedziałem, żeby sobie weszli na shutterstock, kupili porządne obrazki za grosze i mówiłem, że nie wiedzą na jakiej licencji udostępnione te grafiki co mają z google images to byli mocno zdziwieni.

Zresztą gdyby użytkownicy internetu nie byli naiwni, głupi i niedoinformowaniu to nie byłoby afer typu pobieraczek i nie byłoby fanpage'ów typu "rozdam 500 niezafoliowanych iPhonów". Ale jak pisałem we wcześniejszym poście, fakt że ktoś naiwny, głupi i niedoinformowany to nie znaczy, że nie ma ponosić odpowiedzialności swoich czynów.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 25 Mar 2015 14:27 

A mi się wydaje, że w takich sytuacjach najodpowiedniejsze jest zawiadomienie autora pierwotnego dzieła i organizatora konkursu, do którego zgłoszono dzieło pochodne, o swoich przypuszczeniach. Żeby być do końca w zgodzie z prawem RP.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 25 Mar 2015 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Dodam od siebie, że nie trzeba być fanem portugalskich sardynek, jak cypel a i tak można wyłapać fakt, że zdjęcie jest kradzione ;)

Myślę, że organizatorzy powinni w ten sposób prześwietlić każdą ze zgłoszonych prac. W tym celu wchodzimy na google grafikę, w polu wyszukiwarki klikamy ikonkę aparatu (wyszukiwanie obrazem), a następnie prześlij obraz.

Zdjęcie nie musi być identyczne, a i tak zostanie odszukane. Oto rezultaty wyszukania dla sardynki:

Image

Jej zdjęcie zostało znalezione w sieci na 10 różnych stronach ;) Nie każde oszustwo da się tym sposobem zdemaskować, ale sporą część przyswajania sobie zdjęć, a i owszem.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 25 Mar 2015 15:15 

Wyjątkowo wredne i godne pożałowania postępowanie.
Na razie Administracja się nie wypowiedziała, jakie będą konsekwencje ?
Trzeba działać szybko i powiadomić userów, żeby odstraszyć ew naśladowców.
@ cypel i inni czuwają. ;)
 PM off  

#75 PostWysłany: 25 Mar 2015 15:22 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Dziękujemy zgłoszenie. Praca została usunięta.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#76 PostWysłany: 12 Kwi 2015 04:35 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Tzw. bezczelny plagiat - z wikipedii:
http://wiosnazrainbowtours.fly4free.pl/ ... inbowtours
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kos_zwyczajny
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#77 PostWysłany: 13 Kwi 2015 15:27 

Jakie jeszcze będą kraje w 3 ostatnich edycjach?
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 13 Kwi 2015 15:52 

niebieski
Tydzień 8. od 20 do 26 kwietnia – kierunek podamy 19 kwietnia,
Tydzień 9. od 27 kwietnia do 3 maja – kierunek podamy 26 kwietnia,
Tydzień 10. od 4 do 10 maja – kierunek podamy 3 maja,
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości