Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 27 Lut 2015 09:36 

Kiedyś leciałem z Girony do Charleroi. Ilość pasażerów? 10 :)
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#42 PostWysłany: 27 Lut 2015 11:29 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Mixer napisał(a):
Kiedyś wieźli jedna osobę na trasie Poznań-Szczecin :lol:

Kumpel na tej trasie też kiedyś leciał sam (i to nie jego filmik na Youtube), więc to nie był odosobniony przypadek :lol:

Mój "rekord" na razie to lot z Poznania do Warszawy i 7 osób na pokładzie Bombardiera Q400 :)

#43 PostWysłany: 27 Lut 2015 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 137 159
niebieski
W6 - WMI-MMX dwa lata temu, lot w środku tygodnia.
Na pokładzie było z 6 pasażerów.

A na dodatek po wylądowaniu okazało się, że samolot się zepsuł i ci, którzy chcieli nim wracać do Polski, utknęli na długo na lotnisku (po 3 godzinach obsuwa wynosiła kolejne 3)

#44 PostWysłany: 27 Lut 2015 13:01 

Loty: 89
Kilometry: 190 775
Dwa lata temu wracałem z Tunezji gdy było ok. 10 osób w samolocie. Wyczarterowany przez Itakę.

#45 PostWysłany: 27 Lut 2015 13:23 

złoty
W 2008 na trasie ze Stansed do Belfastu rejsem porannym było może za 25 pasażerów, z czego 14 z mojej grupy
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 27 Lut 2015 15:22 

niebieski
walerek napisał(a):
W 2008 na trasie ze Stansed do Belfastu rejsem porannym było może za 25 pasażerów, z czego 14 z mojej grupy

Ryanair z/do Belfastu z założenia latał z LF chyba na poziomie 50% ze względu na krótki pas startowy. Więc nawet jak sprzedano wszystkie miejsca to w samolocie wiało pustką.

#47 PostWysłany: 27 Lut 2015 15:50 

Loty: 372
Kilometry: 907 939
niebieski
WAW-KTW poranny LOT , 31 grudnia 2014 - ja i jeszcze jeden pasażer (czyli 2 sztuki ;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:16 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
FRA-LHR wieczorny lot, 1 maj, swieto w Niemczech, 19 osob w ekonomicznej, 3 osoby w biznes.

#49 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:22 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Mombasa-Warszawa / czarter z międzylądowaniem w Katowicach / do Katowic około 30 osób dalej z KTW do Warszawy dwie osoby !
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 08 Maj 2015 17:45 

Co prawda nawet nie zbliżam się do Waszych rekordów ale dzisiejszy lot KTW-MMX miał w moim przypadku najmniejszą ilość paxów: może połowa samolotu była zapełniona i tak dumam czemu w takiej sytuacji np. linia nie ogłasza dzień, dwa wcześniej last minute i bilety w promocyjnej cenie? Chyba dobrze sprzedać choć trochę biletów nawet taniej niż wozić tytułowe powietrze czy się mylę?
Na powrocie był prawie komplet, może kilka miejsc było wolnych no ale kto jest taki zwariowany, żeby wracać od razu po raptem kilku godzinach poza m.in. mną? :lol:
 PM off  

#51 PostWysłany: 08 Maj 2015 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 760 263
niebieski
Niecały miesiąc temu leciałem Voloteą z Malagi do Nantes. Nie dość że bilet był za 10e, to w Boeingu 717-200 (tylko 112 miejsc) pasażerów było mniej niż połowę. Siedziałem w przedostatnim rzędzie (nie dopłacałem za wybór fotela), przede mną były 3 całkowicie wolne rzędy.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 08 Maj 2015 17:54 

srebrny
@singielka_1976 Lepiej wozić powietrze niż sprzedawać bilety za bezcen.
I to bynajmniej nie jest ironia - za obsługę każdego pasażera linia płaci lotnisku, poza tym paliwo też kosztuje, a przy mniejszej wadze jednak samolot zawsze nieco mniej go spali.
Więc linii wcale nie opłaca się sprzedawać biletów last-minute poniżej kosztów, które mogłaby ponieść.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 08 Maj 2015 17:55 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
singielka_1976 napisał(a):
Co prawda nawet nie zbliżam się do Waszych rekordów ale dzisiejszy lot KTW-MMX miał w moim przypadku najmniejszą ilość paxów: może połowa samolotu była zapełniona i tak dumam czemu w takiej sytuacji np. linia nie ogłasza dzień, dwa wcześniej last minute i bilety w promocyjnej cenie? Chyba dobrze sprzedać choć trochę biletów nawet taniej niż wozić tytułowe powietrze czy się mylę?
Na powrocie był prawie komplet, może kilka miejsc było wolnych no ale kto jest taki zwariowany, żeby wracać od razu po raptem kilku godzinach poza m.in. mną? :lol:

@singielka_1976 Jeśli nie ignorujesz moich postów :D to:

Liniom lotniczym nie opłaca się robić wyprzedaży last minute. Po pierwsze, ludzie szybko wyrobiliby sobie zły nawyk rezerwowania w ostatniej chwili, żeby przyoszczędzić, co rozwaliłoby finanse linii. Po drugie - bardziej opłaca się im sprzedać w ostatniej chwili jeden bilet za 1000 zł komuś, kto musi polecieć, niż kilka za 100 zł - wiadomo. Po trzecie czasem bardziej opłaca się przewieźć powietrze - linia ponosi konkretne (często niemałe) opłaty na rzecz lotniska za każdego odprawionego pasażera. Jeżeli sprzedają bilet poniżej kwoty tej opłaty, to dokładają nie tylko do paliwa i innych własnych kosztów, ale pewnie też do innych kosztów - jak na przykład do opłat lotniskowych.

Często też opłaca się powieźć gdzieś pusty samolot, bo jest on potrzebny do kolejnej rotacji (gdzie może być już komplet). Reasumując, czynników jest bardzo wiele i pewnie nie wiemy nawet o połowie z nich ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 08 Maj 2015 18:08 

No nasze bilety chyba były poniżej kosztów, bo kosztowały całe 108zł/os., nie oczekuję, że te bilety z ewentualnego "last minute" będą po złotówce, w dodatku za każdym razem :P .
Ja tam wychodzę z założenia, że wolę zarobić mniej ale zarobić niż dokładać.
Pytanie czy na przykład wczoraj czy przedwczoraj sprzedali na ten lot jakiekolwiek bilety, bo równie dobrze mogło być tak, że ani jednego.
Poza tym wiadomo, że nie każdy kierunek jest w równym stopniu oblegany, więc te mniejszą ilością paxów mogłyby być choć czasem sprzedawane.

Ciachomajonez-nie, nie jesteś na mojej jakże długiej (2os.) liście wrogów :lol: .

No nic, skoro opłaca się wozić powietrze to mnie to lotto.
 PM off  

#55 PostWysłany: 08 Maj 2015 18:09 
Awatar użytkownika

srebrny

Nie że się opłaca, ale może generować mniejsze straty ;)

#56 PostWysłany: 08 Maj 2015 18:11 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ja tam wychodzę z założenia, że wolę zarobić mniej ale zarobić niż dokładać.
Pytanie czy na przykład wczoraj czy przedwczoraj sprzedali na ten lot jakiekolwiek bilety, bo równie dobrze mogło być tak, że ani jednego.

Myślę, że w większości przypadków nie udaje się sprzedawać lotów last minute. Ale dzięki temu, że istnieje w sumie żelazna zasada, że loty last minute są tylko i wyłącznie coraz droższe, ludzie kupuja bilety wcześniej i linia może jakoś zarządzać finansami.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 08 Maj 2015 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 73 985
niebieski
Zdroworozsądkowo, skoro jesteśmy na F4F to odpowiedzmy sobie na pytanie: ile byłoby porad jak najpóźniej kupić bilet, żeby maksymalnie oszczędzić. Już widzę te opisy: "kupiłem bilet gdy zamykali już bramki", "przesadziłem, gdy podszedłem do kasy okazało się, że samolot już wystartował" itd....

Kwestie zarządzania finansami wyjaśnili już przedpiszcy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 08 Maj 2015 18:33 

niebieski
Poza tym wiadomo, że nie każdy kierunek jest w równym stopniu oblegany, więc te mniejszą ilością paxów mogłyby być choć czasem sprzedawane.
(...)

Jak chcesz mogę Ci podesłać lekturkę na weekend dotyczącą tematyki kosztów i cen w liniach lotniczych :)

#59 PostWysłany: 08 Maj 2015 18:49 

kleyo napisał(a):

Jak chcesz mogę Ci podesłać lekturkę na weekend dotyczącą tematyki kosztów i cen w liniach lotniczych :)

Poproszę -bardzo chętnie się dokształcę ;) .
 PM off  

#60 PostWysłany: 08 Maj 2015 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Czesto widuje pustawe (ale nie zupelnie puste) samoloty w jedna strone, a z powrotem wszystkie miejsca zajete. Czytalam tez artykuly nie raz, ze samolot z USA do Londynu przywiozl tylko 3 pasazerow. No, ale musial przyleciec, zeby zabrac tych wszystkich klientow w druga strone. W pewnym sensie nie do unikniecia.

Swoja droga, nigdy nie widzialam pustawego samolotu Wizzaira. Natomiast nie raz widzialam Norwegiana, czasami BA ma tak z 50% oblozenia na jakis nietypowych godzinach-trasach, itp.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 287 gości