Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sty 2015 10:52 

Niemieckie koleje mają na stronie narzędzie nazywające się Fare Finer (http://ps.bahn.de/preissuche/preissuche ... ountry=DEU) służące do wyszukiwania najtańszych biletów na określonej trasie. I mam małą zagwozdkę z tym wynalazkiem. Otóż sprawdzając ceny biletów dla jednej osoby na interesującej mnie trasie Hamburg – Berlin cena za przejazd ICE wynosi 29 EUR. Jednak kiedy zamienię wyszukiwanie i chcę, żeby ten magiczny system wypluł mi cenę dla dwóch sztuk cena biletu skacze do 49 EUR od głowy. Identyczna sytuacja ma miejsce z innymi trasami (Berlin – Drezno i Drezno – Hamburg). Przy wyszukiwaniu biletów dla dwóch sztuk cena zawsze jest wyższa. Kombinowałem również z klasą pierwszą, innymi datami, pociągami i sytuacja wciąż wygląda tak samo.
Użyłem również standardowej wyszukiwarki i Deutsche Bahn mnie nie rozczarowało – znowu cena dla jednej osoby jest niższa niż dla dwóch.
Zakładam, że może mieć miejsce sytuacja, że dla każdego pociągu (i nawet kombinacji pociągów, bo uwzględnione zostały również połączenia z przesiadkami) jest tylko jeden bilet w promocyjnej cenie, choć nie powiem, wydaje się mi to być mniej niż prawdopodobne.
I teraz pytanie – czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Wiem, że mogę zrobić dwie osobne rezerwacje, ale czy nie okaże się, że ceny biletów będą się znacząco różnić?
 PM off  

Sycylia na przedłużony weekend za 729 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙 Sycylia na przedłużony weekend za 729 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙
Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨ Włoska wyspa Ischia 🌴🏖️ Tydzień w 4* hotelu z termalnymi basenami i widokiem na zatokę za 2779 PLN 🍹✨
#2 PostWysłany: 18 Sty 2015 11:27 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Nie skacze do ceny 49 EUR od głowy tylko to jest całkowita cena za dwie osoby.
W tej ofercie (Sparpreis) im więcej osób jedzie tym mniej płacisz. Np. 3 osoby pojadą już za 69 EUR zamiast wyjściowej ceny za jedną osobę (29 EUR) razy ilość osób (3) tj. 3x29 EUR = 87.

PS. Strona DB Bahn ma również polską wersję językową.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2015 11:33 

@Manuel Dzięki za wyjaśnienie. Okazałem się być gamoniem, gdyż po wybraniu kolejnego kroku pojawiła się informacja, że jest to "Fare for all travellers".

Youd made my day :D
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości