Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 26 Gru 2014 13:44 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Martyś napisał(a):
Lecę z Porto przez Paryż do Gdańska. Porto-Paryż Ryanair, przesiadka z 7godzin, Paryż-Gdańsk Wizzair, tylko bagaż podręczny. Czy jest jakaś możliwość przetransportowania wina z Porto do Gdańska? Że do podręcznego nie wrzucę to wiem, zakupię wino na lotnisku i do Paryża się dostanę, ale co dalej? Czy nie opuszczając lotniska uda mi się dalej przejść z tym winem w opakowania z lotniska. Jakieś przechowalnie bagażu? Czy opuszczając lotnisko jest taka opcja? Czy najlepiej odpuścić sobie zakup trunków? :(
(pierwszy raz w życiu mam przesiadkę i nie wiem jak to funkcjonuje)

Jeśli kupisz na lotnisku w Porto i zapakują odpowiednio (z widoczną godziną zakupu na paragonie), to gdy kolejna kontrola odbywa się w przeciągu 24 godzin od zakupu, to można przewieźć, nawet wychodząc z lotniska.
Natomiast trzeba mieć poprawkę na nie zawsze odpowiednio przeszkolony personel na lotnisku. Dlatego najlepiej mieć przy sobie wydrukowane albo dostępne np. na tablecie przepisy o tym mówiące, aby w razie czego mieć przekonujące argumenty.

Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN
#42 PostWysłany: 26 Gru 2014 16:29 

zbychu, dziekuje za odpowiedz :)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 04 Sty 2015 14:49 
Awatar użytkownika

niebieski
W British Airways miałem jeden bagaż rejestrowany. Limit to 23kg. Ja miałem koło 25kg, nic nie mówili ;)
Jako bagaż podręczny miałem: średnią walizkę, torbę i plecak. Również nic nie mówili. Ale widziałem jak typek miał ze 3 średnie walizki i nikt mu nie robił problemów.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 04 Sty 2015 22:02 

Witam

Jestem właśnie w trakcie kupowania biletów w Ryanair lece z żoną i 2,5 rocznym dzieckiem

Podczas wybierania bagaży dla siebie mam takie opcje dla siebie

15kg 95zł
20kg 142zł
15kg + 15 kg 190zł
15kg + 20kg 249zł

Opcja dziecko uruchamia się dopiero jak wybiore jakiś bagaż dla siebie i tutaj mam opcje ale ceny o 50% niższe

15kg 95zł
20kg 142zł
15kg + 15 kg 190zł
15kg + 20kg 249zł

Czy dobrze rozumiem że bardziej się opłaca wybrać 1 bagaż dla mnie 95zł + 2 maksymalne na dziecki + żona teoretycznie bez bagazy ?

Wersja z 3 bagażami 15kg + 15kg + 20kg wychodzi 213,50 zł w jedną strone. ( NORMLANIE JAK BYM WYBIERAŁ cena wynosi 285zł )

Moje pytanie czy dwie walizki jak wybieram na dziecko w zniżce 50% to są dwie walizki do luku bagażowego?

Drugie pytanie czy oprócz tych walizek obowiązuje jakiś bagaż podręczny? Tyczy się do dziecka szczególnie?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 08 Sty 2015 18:01 

Jaki jest dopuszczalny rozmiar bagażu rejestrowanego w LOT (klasa ekonomiczna)? Sam na ich stronie znalazłem tylko informację, że wymiary nie mogą przekroczyć 158 cm. Chodzi o długość 158 x wysokość 158 x głębokość 158?

Dodatkowo jeszcze pytanie odnośnie bagażu podręcznego. Czy oprócz normalnego podręcznego można też mieć mniejszy bagaż, np. zakupy z bezcłówki, czy małą torbę/plecak? I czy są na to jakieś wymiary i waga?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 08 Sty 2015 18:06 

158 cm to suma wymiarów.

Tak, można mieć drugą, małą, sztukę podręcznego.
 PM off
Balin uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 08 Sty 2015 18:15 

@Balin, tu znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania: http://www.lot.com/pl/pl/bagaz-podreczny
 Profil Relacje PM off
Balin uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 09 Sty 2015 01:08 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja mam pytanie "trudne", nie chce otwierac osobnego wątku, najwyżej mod wydzieli, jeśli uzna.

Czy ktoś ma/używa małą walizkę na laptopa, taką w formie kuferka, ciąganą za sobą. Ewentualnie skróconą kabinówkę, ale z wyraźnie wydzieloną komorą na sprzęt, dostępną bez pokazywania całej zawartości walizki.
W szczególności chodzi mi taką torbę/walizkę, która ma osobną przegrodę na ubrania i osobną na sprzęty komputerowe. I ta ubraniowa część mnie najbardziej interesuje, taka walizka miała by zastąpić normalną kabinówkę, w sytuacjach gdy ciuchów jest mało, służyć jednocześnie jako torba komputerowa w ciągu dnia (czyli cały czas ze sobą).

Ile realnie można do niej włożyć ciuchów? Jakieś praktycznie przykłady? Bo na zdjęciach z folderów to widać sztukę sweterka czy koszuli. A w teorii przedział bagażowy ma 35x40x12-15 czyli dobre 20 litrów. Sporo mniej niż regularna kabinówka, ale znowu nie tak mało.
Zdarza mi się jeździć na spotkania jednodniowe, czyli podróż dzień wcześniej, nocka, biznes od rana i do samolotu. Zwykła kabinówka niby się sprawdza, ale muszę do niej mieć i tak osobną małą torbę na technikalia i papiery. Minus takiej konfiguracji:
- jeśli nie mam samochódu to muszę targać się z torbą po mieście.
- kabinówka na jeden dzień jest mocno pusta, narażona na zgniecenie i wstrząsanie zawartości.
- zdarzyło już mi się że mimo iż torba spełniała wymogi bagażu podręcznego, to zabrali mi ją do luku przy samolocie (a jak jest pusta to wychodzi naleśnik)
Taka laptopo-walizka rozwiązałaby temat, ale mam wątpliwości co do realnej pakowności tej komory ubraniowej.
A chciałbym tam zmieścić zasadniczo pełny komplet ubrania (buty, spodnie, itp.). Czyli to co do niezbyt wypełnionej dużej kabinówki.
Minusy laptopo-walizki które ja widzę:
- stanowcza większość nie ma paska na ramie, a torba będzie miała ładnych pare kg, i ewentualne niesienie w ręku będzie niewygodne
- waga może być ogólnie tematem, jak się ją nieostrożnie zapakuje (limity bagażu podręcznego?
- cena nic mniejsza niż normalna torba kabinowa, więc może w podobnych pieniądzach nie jest to najlepszy wybór?
Nie bardzo widziałem jakies inne rozwiązania 'jednodniowych' podróży - mogłbym sobie wyobrazić jakiś większy plecak, który jednak musiałby być skonstruowany tak żeby miał wydzieloną cześć ubraniowa z paskami do przytrzymywania i jednocześnie przegodę na laptopa.
Mam duży plecak do laptopa, ale nie był projektowany żeby układnie przewozić w nim ubrania. Może ktoś ma jakieś podpowiedzi w tym temacie?
Przy czym taki plecak choć trochę powinien pasować do gajerka ;-)
Cena nie musi tutaj być wyznacznikiem, najpierw ma być wygodnie.
Odnośnie laptopo-walizki to jeśli ktoś ma doświadczenia z konkretnym modelem to poproszę, ale generalnie nie chodzi mi o wybór modelu, co raczej o opinie użytkowników, na ile to się sprawdza. Modeli mam kilka namierzonych i przedział ubraniowy jest podobnej wielkości.
Mam paru znajomych którzy używają takich toreb, ale oni sa z gatunku że całą podróż robią w garniturze, więc faktycznie tylko sweterek i zapasowa koszula. A to nie jest model podróży który ja lubie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości