Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Gru 2014 13:15 

Hej,

Kupiłem bilety krajowe na trasie GIG-IGU liniami TAM (OneWorld). Przez brazylijską wersję strony, bo na wersji miedzynarodowej ceny byly 3x wyższe. Oni tam tak mają w tej Brazylii, że cudzoziemców kasują więcej. Cywilizacja ehh. :evil: . Brazylijska strona wymagała podanie nru CPF (brazylijskie national ID) przy płatności kartą, więc zapłaciłem paypalem - tam nie wymagali.

Dostałem rachunek, e-tixy, zrobiłem auto-checkin (tam jest taki system, że robisz checkin od razu po rezerwacji, system automatycznie robi dla Ciebie online checkin 72h przed odlotem). Trip na Checkmytrip.com figuruje jako CONFIRMED, na stronie TAM również. Paypal przeprocesował płatność. Problem w tym, że.... TAM zwrócił kasę na kartę :shock:

Nie przysłali mi żadnej informacji o tym. Nie anulowali biletu/rezerwacji. Tak, że na ten moment mam bilet i pieniądze. Gdybym nie sprawdził karty, nei wiedziałbym o tym w ogóle.

Serio chciałbtym uniknąć sytuacji, gdy nie wpuszczą nas do samolotu w GIG albo, że TAM łaskawie przyśle mi info o anulowaniu tydzień przed odlotem i będę zmuszony kupić inny, droższy bilet.

Czy oni mają prawo w ogóle anulować bilet który został opłacony i wystawiony został nr etixa?

Obawiam się, że jak po prostu do nich napiszę, to zamiast uprościć temat jeszscze bardziej się skomplikuję, podobno z brazylijskimi liniami ciężko się rozmawia.

dzięki, pozdro,
 Profil Relacje PM off  

Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 25 Gru 2014 13:41 

niebieski
Z TAMem rozmawia sie ciezko, ale ludzie staraja sie byc mili. W Brazylii NIE MA oplaty dla obcokrajowców, a roznice miedzy wersjami strony to tylko kursowe. Jednak w Brazylii nie chroni Cie prawo UE ani USA i moga dowolnie anulowac, ale nie z powodu platnosci przez strone brazylijska. Mimo ze TAM jest najtansza linia w Brazylii, to jednak jej filozofia jest zupelnie inna niza lowcostow europejskih, wiec raczej beda chcieli Ci pomoc niz przeszkodzic...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Gru 2014 16:24 

Hm, ceny różniły się w znacznie większym stopniu niż wynikałoby z róznic kursu. Na flyertalk nawet ludzie piszą, że foreignersi płacą więcej na międzynarodowej wersji strony. Myślisz, żeby napisać do nich?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Gru 2014 19:01 

srebrny
Mysle, ze piszac nic nie ryzykujesz, a bedziesz spokojniejszy,jesli teraz nie daje Ci to spokoju.

Ogolnie w Brazylii, ludzie probuja pomagac innym w trudnych sytuacjach, a nie jeszcze utrudniac dodatkowo zycie ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Gru 2014 14:11 

No dobrze, przekonaliście mnie. Napisałem do TAM zwracając uwagę, że może mają błąd w systemie płatności. Mam nadzieję, że uczciwość jest mile widziana. 8-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Gru 2014 14:36 

niebieski
będziesz musiał najprawdopodobniej dopłacić różnicę w cenie... bo w brazylii dla lokalnych loty są dotowane przez państwo...
może tak być że przy boardingu ktoś sie dopatrzy, a raczej sie dopatrzy i wtedy trzeba dopłacić do ceny aktualnie istniejącej różnicę...
przeczytaj w regulaminie..
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Gru 2014 15:36 

niebieski
odbylismy kilkanascie lotow krajowyh w tym roku roznymi przewoznikami, zawsze bilety kupowane w realach i nigdy nikt nam nic nie powiedzial, jedynie czasami przy check-in nie za bardzo wiedzieli co wpisywac w miejsce dowodu tozsamosci brazylijskiego (pamietajcie ze ich check-in jest kilka razy dluzszy od eurpoejskiego). Chyba, ze jak maja wakacje, to cos sie zmienilo, bo bylem tam ostatni raz ichna zima.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Gru 2014 15:19 

Hm, jest jakaś szansa, że TAM odpowie na maila? na razie totalny brak reakcji od ich international support ... :roll:
UPDATE - pingnąłem ich na... Twitterze 8-) . Odpowiedzieli. Zobaczymy co dalej.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Sty 2015 21:58 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Leptonhead, możesz napisać jak się rzecz zakończyła? Poleciałeś? Musiałeś cokolwiek dopłacać?
Gulakow, TAM to przewoźnik narodowy, bagaż rejestrowany w cenie, poczęstunek na pokładzie, przydział miejsca zgodnie z życzeniem. Tak bym go przyrównywał do lowcostów europejskich.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości