Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Wrz 2014 19:43 

witam
potrzebne praktyczne informacje odnośnie wypożyczenia auta w cancun cen, BEZPIECZENSTWA itp-chcemy zwiedzić okolice itp
będę wdzięczny za informacje moj mail jim12@tlenALBO GG 5132129
POZDRAWIAM JIM12

-- 15 Wrz 2014 19:47 --

LECIMY 13 grudnia z wawy na 2 tyg, leci ktoś/
pozdrawiam

-- 15 Wrz 2014 20:24 --

naprawde nikt nie wie nic o meksyku?? hallo forumowicze
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#2 PostWysłany: 16 Wrz 2014 15:06 

Wypożyczałem auto na lotnisku w Cancun w styczniu/lutym 2014. Sama wypożyczalnia oddalona jest o 5-10 minut od lotniska (bezpłatny szybki transfer).

Sprawdziłem w wielu agregatorach, lokalnych wypożyczalniach itd. Najlepszą wtedy cene dostałem w AVIS (11 dni, jakieś małe auto = 210 USD mimo, że to "high season"). Jedyna sztuczka, rezerwować musiałem na avis.mx, avis "global" i inne agregatory dawały mi 80-120% wyższe ceny. Zrobiłem ponad 5000 km, głównie po Jukatanie. Auto OK, żadnego problemu, byłem super zadowolony.

Co konkretnie potrzebujesz wiedzieć? Chętnie pomogę jak dam radę.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Wrz 2014 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 316
Kilometry: 561 839
Podstawowe pytanie to jak bezpieczeństwo? :)

Podróżowałeś tylko po Meksyku czy wyjeżdżałeś też za granicę, np do Gwatemali?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Wrz 2014 10:27 

Byłem z żoną i 8-letnim synem. Wszędzie czuliśmy się bezpiecznie, nawet w małych mieścinach, gdzie byliśmy jedynymi turystami. Jeździliśmy głównie po Jukatanie, zrobiliśmy z 15 miejsc archeologicznych, w niektórych byliśmy zupełnie sami. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo na drodze, jeździ się tam jak w PL. W nocy trzeba uważać na nieoznaczone (wysokie!) progi zwalniające, zjawiska typu rowerzyści z wielką furą krzaków na przyczepce, na zwierzęta wyskakujące nagle z krzaków itd.

Pożyczyłem też inne auto na Cozumelu - starego zardzewiałego Jeepa Wranglera, bez 3-go biegu, z otwartym dachem, ale właśnie dlatego było tak super :) Całą wyspę da się objechać spokojnie w 1 dzień, mając dużo czasu na nurkowanie w rafach itd.

Do Gwatemali i Belize niestety nie zajechałem - podatek wyjazdowy, potencjalne problemy z przekraczaniem granicy wypożyczonym autem, a przede wszystkim w samym MX było dużo do zobaczenia, a czasu mało. A szkoda.

Załącznik:
IMG_8136a1.JPG
IMG_8136a1.JPG [ 167.39 KiB | Obejrzany 3412 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Paź 2014 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Jukatan jest bardzo bezpieczny dla turystow. Ludzie sa super zadnych problemow.

My poruszalismy sie collectivo (transport dla lokalnych) pomiedzy Playa del Carmen - naszym hotelem i Puerto Morelos albo taksowkami (tez tanie)

Warte zwiedzenia:

Historia :

Chichen Itza
Tulum
Coba

Rozrywka:

Xcater Park
Lokalne Cenoty
Puerto Morelos - Jungle Spa

W razie pytan priv.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Paź 2014 13:46 

Przy okazji takie info, jeżdżąc po Meksyku często zdażało mi się widzieć samochody bez tablicy rejestracyjnej.

Okazuje się, że w MX jest taki lokalny folklor: przy wykroczeniu Policja zabiera tablicę rejestracyjną jako depozyt. Po zapłaceniu mandatu, dostajesz ją z powrotem. No, ale czasem trzeba się najeździć, żeby znaleźć budynek Policji, szczególnie jak tłumaczą miejscowi .. Zdażyło mi się to w Playa del Carmen, mandat za parkowanie :)

Warto pamiętać o takiej ciekawostce i wiedzieć co robić jak "ktoś ukradnie"..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości