Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Wrz 2014 00:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie jestem kancelarią tylko zwykłym szarym człowiekiem i brzydzę się takimi instytucjami, które za 20 czy ileś tam % kwoty odszkodowania zrobią dokładnie to samo co każdy sam może zrobić, a w starciach z LOTem o odszkodowanie mam skuteczność 2/2. Jestem nienormalny?
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#22 PostWysłany: 14 Wrz 2014 07:16 

srebrny
Bardzo normalny, ale rzadko kto tak potrafi, stąd takie kancelarie i niekoniecznie należy je tak źle oceniać. W takim razie dawaj kolegom instrukcje i niech walczą.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Lut 2015 21:42 

kemot napisał(a):
MateuszN napisał(a):
windu napisał(a):
MateuszN napisał(a):
Mogłeś też na miejscu zażądać zmiany lotu na inny, ja z tego korzystam na tym połączeniu, które prawie zawsze lubią opóźniać o co najmniej dwie godziny...

Czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedz co do opóźnień na tej trasie?Akurat tak się składa,że w październiku będę dwukrotnie wracał tym połączeniem z LHR i zastanawiam się czy zacząć się już przygotowywać do niespodzianek :)

A co tu rozwijać? Jak tylko informują o opóźnieniu rzędu około 2 godzin lub więcej, idź do ich przedstawicielstwa na lotnisku i zażądaj zmiany lotu na alternatywne połączenie. Muszą na to przystać, bo tak im każą regulacje europejskie. Najlepiej podać im gotowe, wcześniej przygotowane połączenie. Najchętniej zmieniają na Lufthansę z przesiadką w Niemczech oraz Swiss z przesiadką w Szwajcarii.

Bzdury piszesz kolego - gdy lot jest oficjalnie opóźniony (a nie odwołany) to przewoźnik abolutnie nie musi zmienić rezerwacji na innego przewoźnika i co więcej - na 99% tego po prostu nie zrobi.

Poza tym pomyślmy logicznie - rejs jest opóźniony dajmy na to te 2-3 godziny, idziesz i przebukowują Cię na połączenie alternatywne z przesdiadką (czego na 99% nie zrobią, no ale niech będzie) dostajesz nowy lot który w przy najkorzystniejszym zbiegu okoliczności wyleci za 1-2h, do tego przesiadka we FRA,MUC czy gdziekolwiek indziej średnio 1h, a zatem w porcie docelowym jesteś w absolutnie najlepszym przypadku w tym samym czasie co Twój opóźniony rejs.

Hej, ale ja właśnie tak robiłem i mi loty zmieniali. W przypadku Londynu w porcie docelowym byłem 20 minut przed planowanym przylotem opóźnionego rejsu, a ponad 2 godziny przed jego rzeczywistym przylotem. Ostatnimi czasy zmienili mi nawet Warszawa-Kijów na Warszawa-Stambuł-Kijów, co spotkało się ze zdumieniem przy check-in :) Może wystarczy umieć rozmawiać...?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Lut 2015 21:53 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Sorry, ale te ostatnie teksty to brzmią jak jakiś ... żart.
Po to się bierze profesjonalnego pełnomocnika,żeby sprawę załatwił dokładnie i profesjonalnie.W każdej sprawie mozna występowac osobiscie i nie ma potrzeby zatrudniania kancelarii.Ale czy wam się chce np. przeoraż całe orzecznictwo na ten temat? Przejrzeć każde orzeczeine prawne, kazdy nurt, zeby podeprzeć się zdaniem innego sądu/trybunały badz komentarzem? Zapewne nie, wiec sorry ,ale jesli ktos mowi, ze sie brzydzi z korzystania z takich instytucji to dla mnie jest super hiper smieszny, bo tak samo nie produkuje ziemniaków i pietruszki na własny użytek tylko kupuje od producenta, tak samo może ( nie musi ) korzystac z pomocy profesjonalnego pełnomocnika, ktory jest od tego, zeby dobrze zadbał o interesy klienta. Jestem pewien, ze wielu z tutaj wystepujacych samo działoło na wzorach umieszczonych badz przez kancelarie badz przez inne osoby, a mało kto pofatygował sie przejrzec nie tylko podstawe prawną w postaci przepisów prawa, ale i orzecznictwo, nurty w doktrynie. bo po prostu takim osobom sie nie chcialo, badz nie wiedzialy gdzies szukac. Wiec wklepalo w google: skarga do ulc... a potem piszą o obrzydzeniu do kierowania spraw do profesjonalnych kancelarii czy tez są wilce oburzeni, ze lot odpisuje tak jak zwykle.
Przypominam, że od decyzji ULC mozna odwolac sie do WSA, nikt tego nie zabrania, ale pewnie juz sie nie chce, bo tutaj wzor w necie ciezej znależć.

#25 PostWysłany: 11 Lut 2015 22:10 

srebrny
Ok, tylko twoj wywod ma sens w odniesieniu do sprawy sadowej, a nie przed ULC,gdyz z nim sie nie sadzisz,wiec niczym sie nie musisz podpierac,tylko podajesz kilka danych dot.lotu i na tym twoja wiedza moze sie skonczyc. We wczesniejszym zadaniu do linii tez niczym nie argumentujesz,tylko podajesz dane swoje i lotu,oraz zadanie.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#26 PostWysłany: 11 Lut 2015 23:01 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek96 napisał(a):
Ok, tylko twoj wywod ma sens w odniesieniu do sprawy sadowej, a nie przed ULC,gdyz z nim sie nie sadzisz,wiec niczym sie nie musisz podpierac,tylko podajesz kilka danych dot.lotu i na tym twoja wiedza moze sie skonczyc. We wczesniejszym zadaniu do linii tez niczym nie argumentujesz,tylko podajesz dane swoje i lotu,oraz zadanie.

otóz nie... to nadal postępowanie administracyjne gdyż ULC jest organem, a tam jest bardzo podobnie jak w postepowaniu cywilnym ( sądowym), też jestes zobligowany do przedstawienia dowodow, oparcia swoich zarzutow na konkretnych okolicznosciach, a im bardziej oprzesz to na wyrokach sądów administracyjnych to tym lepiej dla ciebie, bo ULC jako organ raczej nei postapi wbrew wyrokom sądów adminsitracyjnych, mimo tego, iż nie ma w Polsce systemu precedensowego.
ULC przedstawia pewien wzór, który jestes zobligowany wypełnić, ale zdecydowanie oprócz tego formularza mozesz przytoczyć pisma, dowody, podniesc pewne zarzuty, które przechylą decyzją na twoją korzyść.
ULC, linia to nie Prokuratura, żeby badała sprawę z samego podniesienia pewnego zarzutu, musisz przedstawić pewne informacje i podeprzec je odowiednimi dowodami, bo jak mnei ostatnio jeden organ przywołał do porządku " jeśli Pan nie przedstawi swoich wyjasnien wydamy orzeczenie na podstawie już zgromadzonego materialu" - a materiał zgromadzony to był materiał dowodowy przedstawiony przzez drugą stronę.
Na tym polega kontradyktoryjnosc postepowań.
digger lubi ten post.

#27 PostWysłany: 12 Lut 2015 00:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Ciekawe czy ta kancelaria wzięłaby sprawę po odmowie odszkodowania od LOTu i odmowie z ULC. Też mnie załatwili, tak jak przedmówców, odmową w związku z "nieprzewidzianą usterką techniczną" i odwołanym w związku z tym rejsem LOTu. Odpuściłem we wrześniu ub. roku, ale zastanawiam się czy nie wskrzesić tematu przez kancelarię... :twisted:

#28 PostWysłany: 12 Lut 2015 00:10 
Awatar użytkownika

niebieski
danziger napisał(a):
Ciekawe czy tak kancelaria wzięłaby sprawę po odmowie od LOTu i odmowie z ULC. Też mnie załatwili odmową w związku z "nieprzewidzianą usterką techniczną" i odwołanym w związku z tym rejsem LOTu. Odpuściłem we wrześniu ub. roku, ale zastanawiam się czy nie wskrzesić tematu przez kancelarię... :twisted:

Pamietaj o jednym, prawnicy to zawód starannego działania, a nie oczekiwanego rezultatu. Jak spotkasz dobrego prawnika, to od razu oszacuje szanse wygranej, bo tego obecnie klient oczekuje.

#29 PostWysłany: 12 Lut 2015 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Robaku napisał(a):

Pamietaj o jednym, prawnicy to zawód starannego działania, a nie oczekiwanego rezultatu. Jak spotkasz dobrego prawnika, to od razu oszacuje szanse wygranej, bo tego obecnie klient oczekuje.

Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, dlatego zastanawiam się czy wzięliby taki przypadek. Nie ma co jednak "bić piany na sucho" - jutro prześlę im komplet dokumentacji i zobaczymy jak ocenią szanse wygranej.

#30 PostWysłany: 12 Lut 2015 09:02 

srebrny
@robaku
Nie myl dowodow z przepisami prawa i wyrokami w innych sprawach.
Bo wyrok w innej sprawie,to zaden dowod dla sadu, nawet nie wytyczna.
ULC nie jest prokuratura, nie jest tez twoim obronca, jest to urzad, ktory sprawdza, czy doszlo do zaistnienia okolicznosci naruszajcych twoje prawa. Jesli zaszly,a linia nie poczuwa sie do zaspokojenia roszczen,to wydaja decyzje,ktora swoja droga jest odwolywalna.
Tyle w temacie, masz swoje zdanie,ja swoje. Rozumiem,ze sam korzystasz zawsze z platnej pomocy w roznych sprawach,a nie tylko innym to polecasz ;)
Oczywiscie sa trudne sprawy,gdzie pomoc prawna jest nieodzowna,jednak wiekszosc jest klarowna i pomoc prawna ogranicza sie do przeslania przez kancelarie, papierow otrzymanych od skarzacego, do odpowiedniej intytucji.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Lut 2015 09:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Bo wyrok w innej sprawie,to zaden dowod dla sadu, nawet nie wytyczna.

no to sprawdż czy SR wyda wyrok, który jest sprzeczny z wyrokiem np. SN. Sprawdż czy tak się stało? A jesli tak się stalo, to czy wyroku nie wzruszyli apelacją? Bo to, że w Polsce nie ma systemu precedensowego, nei oznacza, iż praktyka tak nie wygląda. Popatrz sobie na te "lepsze" ( stworzone przez pełnomocników ) pisma procesowe, ile tam jest powołanych orzeczeń, wskazanych nurtów. Poza tym jeśli tak wierzysz w neiomylnośc ULC i janość jakby drogi postepowań, to sprawdź ile bylo odwołań od decyzji ULC do WSA i ile zakończyło się uchyleniem takiej decyzji.
Jesli sprawa jest prosta i klarowna to oczywiscie, że mozna to samemu zrobić, choc ja i tam jestem przekonany, że jesli ktoś podeprze się orzeczeniem ETS to ma większą szanse przebicia, niż tego nei robiąc.
Tak dokładnie, zawsze korzystam z płatnej pomocy, jesli nie jestem w czymś zaznajamiony czy czuje się mocny. Tak samo nei bede naprawil sam kranu, tapetował sciany czy malowal pomieszczen.

#32 PostWysłany: 12 Lut 2015 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Akurat naprawa kranu czy malowanie ścian to pestka w porównaniu z kwestiami prawnymi :)

#33 PostWysłany: 12 Lut 2015 10:40 
Awatar użytkownika

niebieski
paweł p napisał(a):
Akurat naprawa kranu czy malowanie ścian to pestka w porównaniu z kwestiami prawnymi :)

dla niektórych tak, dla innych nie.
Ja jestem manualnie zepsuty. niestety.

Wszyscy wiemy, że w Polsce jest 38 mln lekarzy i polityków, 20 mln prawników i piłkarzy, w tym dziennikarzy sportowych zarazem, nie łapie się za coś czego nie rozumiem.
Jeśli temat byłby prosty, to na forum nie byłoby tego topicu.
Gdyby ktoś pisał takie odwołanie do ULC, to od razu znając temat mógłby wypowiedzieć się co do decyzji LOtu podnoszać, ze np. w orzecznictwie usterka techniczna to: to to i to, a w tym wypadku nie wystapiły takie zdarzenia, które uzasadaniają ekskulpowanie się przez przewoźnika z winy.
To, że niektóra definicja legalna jest z pozoru logiczna i spójna, nie znaczy, że tak samo wygląda w przepisie prawa i orzecznictwie.

#34 PostWysłany: 12 Lut 2015 11:17 

srebrny
@robaku
Chyba nie zrozumiales co napisalem, wiec tym bardziej nie bede sie powtarzal ;)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 12 Lut 2015 11:23 

kemot napisał(a):
Nie jestem kancelarią tylko zwykłym szarym człowiekiem i brzydzę się takimi instytucjami, które za 20 czy ileś tam % kwoty odszkodowania zrobią dokładnie to samo co każdy sam może zrobić, a w starciach z LOTem o odszkodowanie mam skuteczność 2/2. Jestem nienormalny?

Ja się brzydzę tymi, którzy biorą przed sprawą. Jeśli ktoś pracuje na zasadzie procentów od wygranej to jak najbardziej ok.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Lut 2015 11:30 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek96 napisał(a):
@robaku
Chyba nie zrozumiales co napisalem, wiec tym bardziej nie bede sie powtarzal ;)

jacku serio mam gdzies co ty tam sobie wyobrazasz na temat prowadzenia sporów, postepowań. Serio, tak jak napisałes ty wiesz swoje ja wiem swoje. Nie mam w planach przekonać ciebie, rób jak uważasz, widocznie nie starczyło ci albo siły albo argumentów do prowadzenia dalej dyskusji, wiec moze masz racje zakończmy na tym,że nei bedziesz sie powtarzał.
Cytuj:
,jednak wiekszosc jest klarowna i pomoc prawna ogranicza sie do przeslania przez kancelarie, papierow otrzymanych od skarzacego, do odpowiedniej intytucji.
hahahaha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kancelaria to nie poczta

@grafzero
Ale to też w zasadzie decyzja klienta, jak woli. Bo albo klient może np. włacić od razu mniejszą kwotę albo pojechac z succsess fee, tylko, że to procentowo jest to większa kwota. Po to tez jest prawnik, zeby ocenić ryzyko.

#37 PostWysłany: 12 Lut 2015 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 316
Kilometry: 632 595
niebieski
grafzero napisał(a):
Ja się brzydzę tymi, którzy biorą przed sprawą. Jeśli ktoś pracuje na zasadzie procentów od wygranej to jak najbardziej ok.

Brzydzisz się tymi którzy nie chcą pracować za darmo? To fajnie, ale pamiętaj że prawnik prowadząc sprawę zobowiązuje się do prowadzenia jej z należytą starannością w jak najlepszym interesie klienta, ale żaden prawnik nie może się zobowiązać do wygrania sprawy. Jak wiadomo, niezbadane są wyroki sądów. Wymaganie żeby w razie przegranej pracował za darmo jest zwyczajnie nieuczciwe.

Btw., kodeks etyki radców prawnych zabrania zawierania umów gdzie jedynym wynagrodzeniem jest honorarium za sukces, może ono być tylko dodatkowym wynagrodzeniem.
Robaku lubi ten post.

#38 PostWysłany: 23 Lut 2015 22:20 
Awatar użytkownika

niebieski
danziger napisał(a):
Nie ma co jednak "bić piany na sucho" - jutro prześlę im komplet dokumentacji i zobaczymy jak ocenią szanse wygranej.

Polecana kilka postów wyżej kancelaria "nie wzięła" mojej sprawy :?
Stwierdzili, że w związku z tym, że sprawa nie jest zbiorowa oraz ze względu na fakt, iż w sprawie zostało wydane już niekorzystne dla mnie rozstrzygnięcie (ULC) nie podejmą się prowadzenia sprawy. Stwierdzili, że koszty jakie musieliby ponieść wielokrotnie przekroczyłyby zyski, jak również doprowadzenie do wydania niekorzystnej decyzji powoduje, że sprawa stała się nad wyraz skomplikowana :roll:
Cóż, gdyby sprawa była prosta to otrzymałbym odszkodowanie po wniosku do przewoźnika. Gdyby była nieco mniej prosta, to po skardze do ULC. Natomiast sprawę trudną chciałem rozwiązać za pomocą wyspecjalizowanej w temacie kancelarii. Ale widać, że kancelaria też woli sprawy proste :lol:

#39 PostWysłany: 23 Lut 2015 22:46 

srebrny
Popros Robaku, on pewnie jakas kancelarie poleci,ktora Ci nie odmowi :)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 23 Lut 2015 23:08 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
danziger napisał(a):
danziger napisał(a):
Nie ma co jednak "bić piany na sucho" - jutro prześlę im komplet dokumentacji i zobaczymy jak ocenią szanse wygranej.

Polecana kilka postów wyżej kancelaria "nie wzięła" mojej sprawy :?
Stwierdzili, że w związku z tym, że sprawa nie jest zbiorowa oraz ze względu na fakt, iż w sprawie zostało wydane już niekorzystne dla mnie rozstrzygnięcie (ULC) nie podejmą się prowadzenia sprawy. Stwierdzili, że koszty jakie musieliby ponieść wielokrotnie przekroczyłyby zyski, jak również doprowadzenie do wydania niekorzystnej decyzji powoduje, że sprawa stała się nad wyraz skomplikowana :roll:
Cóż, gdyby sprawa była prosta to otrzymałbym odszkodowanie po wniosku do przewoźnika. Gdyby była nieco mniej prosta, to po skardze do ULC. Natomiast sprawę trudną chciałem rozwiązać za pomocą wyspecjalizowanej w temacie kancelarii. Ale widać, że kancelaria też woli sprawy proste :lol:

Proste, zwłaszcza że kancelaria pewnie kasuje dopiero success fee, a nie pieniądze fizycznie wpłacone przez Ciebie. Skoro nie widzą szansy łatwego powodzenia, to na co mają tracić czas...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości