Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Cze 2014 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
niebieski
ehh zatęskniłam do islandii;)

All inclusive w greckim raju 🏝️ ⭐⭐⭐ hotel przy plaży na Lesbos za 2779 PLN All inclusive w greckim raju 🏝️ ⭐⭐⭐ hotel przy plaży na Lesbos za 2779 PLN
Turecka Riwiera w 5* hotelu z all inclusive 🏝️🏨 Tydzień luksusu za 2274 PLN Turecka Riwiera w 5* hotelu z all inclusive 🏝️🏨 Tydzień luksusu za 2274 PLN
#22 PostWysłany: 23 Cze 2014 21:52 
Awatar użytkownika

fajne zdjécia, gratulujé;
tygrysm lubi ten post.

#23 PostWysłany: 23 Cze 2014 22:29 

Loty: 87
Kilometry: 290 754
niebieski
No cóż... Trzeba będzie się tam kiedyś wybrać. Świetna relacja. Czekam na podsumowanie kosztów. Wiem, że znajomy chciałby tam w tym roku pojechać, więc na pewno się przyda ;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 24 Cze 2014 00:00 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Dziękuję wszystkim za super miłe słowa :) jutro powinienem zdążyć dopisać koniec relacji :)

#25 PostWysłany: 24 Cze 2014 04:36 

Kapitalna relacja!
Dzieki za godziny,ktore poswieciles aby sie z nami podzielic swoim doswiadczeniem z pobytu na tej uroczej wyspie :)
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#26 PostWysłany: 24 Cze 2014 07:29 
Awatar użytkownika

niebieski
tygrysm napisał(a):
Niestety nie zauważyłem z pośpiechu rejestracji tego B737-700.
Lot CPH-OSL wykonywał LN-RRA.
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#27 PostWysłany: 24 Cze 2014 09:21 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Pięknie!!
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#28 PostWysłany: 24 Cze 2014 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 259 331
niebieski
Moje marzenie.... :)
Po podsumowaniu kosztów okaże się na ile odległe... :P
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#29 PostWysłany: 24 Cze 2014 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
Przeglądając zdjęcia, czytając relację myślę, że autor miał pokaźny budżet...;]

#30 PostWysłany: 25 Cze 2014 01:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Przepraszam wszystkich, ze tak to się przeciąga - miałem mieć wolny dzień i tyle z tego było. Mam nadzieję, że jutro (dziś) dociułam relację do końca :)

Monty, dzięki :)

WaldekK, wielkie dzieki - dziura we Flightdiary uzupełniona ;-)

AJAJ, :-)

Maxima0909 - najgorsze są koszty które mogą się rozłożyć na kilka osób, czyli samochód i benzyna. Jak się podróżuje w 4 osoby i się zabierze jedzenie z Polski już nie jest tak strasznie ;-)

refiko, zależy co uważasz za pokaźny budżet. Staraliśmy się wszystko ogarniać najtaniej jak się da :)

-- 25 Cze 2014 00:32 --

Przepraszam wszystkich, ze tak to się przeciąga - miałem mieć wolny dzień i tyle z tego było. Mam nadzieję, że jutro (dziś) dociułam relację do końca :)

Monty, dzięki :)

WaldekK, wielkie dzieki - dziura we Flightdiary uzupełniona ;-)

AJAJ, :-)

Maxima0909 - najgorsze są koszty które mogą się rozłożyć na kilka osób, czyli samochód i benzyna. Jak się podróżuje w 4 osoby i się zabierze jedzenie z Polski już nie jest tak strasznie ;-)

refiko, zależy co uważasz za pokaźny budżet. Staraliśmy się wszystko ogarniać najtaniej jak się da :)

#31 PostWysłany: 02 Lip 2014 01:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Na wstępie bardzo przepraszam za tę przerwę w relacji... gonimy i kończymy!

Dzień 7 - Golden Circle

Dzisiejszy dzień poświęcamy na zwiedzenie atrakcji z najpopularniejszej islandzkiej marszruty - Golden Circle

Image

A w zasadzie czemu ten krąg jest złoty? Po pierwsze dlatego, że przy nim znajduje się przekrój islandzkich atrakcji - jest Złoty Wodospad (tak tłumaczy się nazwę Gullfoss), jest obszar geotermalny i jest park narodowy... można go spokojnie wykonać w jeden dzień wyjeżdżając z Reykjaviku. Nie wiem czy to właśnie nie jest istotniejsze sądząc po ilości turystów i autokarów, których nie było nigdzie na wyspie tyle co jest ich tutaj. Smutna prawda jest taka, że wielu turystów przylatuje na Islandię, wykonuje tę trasę, moczy się trochę w basenach geotermalnych i opowiada znajomym, że widzieli ten kraj. Za chwilę sami ocenicie jak się ta trasa ma do reszty kraju :-)

Startujemy z Selfoss i kierujemy się na najdalej położony na wschód punkt trasy, do wodospadu Gullfoss. A ten mimo słabej pogody jest piękny ;-)

Image

Wodospad przypomina trzy schodki, a jego wysokość to 32 metry. Ciekawostką jest, że w pierwszej połowie XX wieku jego właściciele chcieli wynająć go zagranicznemu inwestorowi, który miał go wykorzystywać do produkcji energii elektrycznej. Pomysł ten spalił na panewce z powodu niewystarczających funduszy inwestorów. Później teren na którym znajduje się katarakta został wykupiony przez Państwo islandzkie. Historii tej towarzyszy opowieść o Sigríður Tómasdóttir, córce ówczesnego właściciela wodospadu, która zagroziła, że jeżeli ten zmieni to miejsce to ona rzuci się z wodospadu. Niektóre przesłania mówią, że by ocalić wodospad dziewczyna udała się w pieszą podróż do stolicy kraju, by opowiedzieć o wodospadzie rządowi Islandii i uchronić go przed właścicielem. Mimo, że wielu wierzy że to Sigríður ocaliła to miejsce to nie jest to prawda :)

Image

Wracamy do samochodu i jedziemy do oddalonych o 10 kilometrów terenów geotermalnych Haukadalur znanych ze swoich gejzerów. Tam już się gotuje...

Image

Możliwy do zwiedzenia teren przypomina mały park z wyznaczonymi ścieżkami.

Image

Do tutejszych zbiorników lepiej nic nie wrzucać, ani nie wsadzać tam palców. Mogło by się to wydawać oczywiste, ale ponoć lokalne służby medyczne mają tu średnio siedem interwencji w ciągu tygodnia ze względu na turystów, którzy nie wierzą że skoro na tabliczce jest napisane, że woda ma pomiędzy 80, a 100 stopniami Celsjusza to znaczy, że rzeczywiście tyle ma.

Image

Najchętniej oglądanym przez turystów miejscem jest gejzer Strokkur, który wybucha regularnie na wysokość około 30 metrów co 5-10 minut:

Image

Nieopodal jest też gejzer Geysir od którego to nazwę pożyczono do nazwania innych gejzerów. Gejzer ten jest aktywny od 10 tysięcy lat. Jeszcze w 1910 roku wybuchał on co 30 minut. Teraz mimo, że jego aktywność dziś jest prawie zerowa to zdarza się, że czasem Geysir jest w stanie zaskoczyć widzów, zwłaszcza gdy odnotowuje się wyższą aktywność sejsmiczną okolicy. W 2000 roku przez dwa dni gejzer wybuchał na wysokość 122 metrów stając się jednym z najwyższych gejzerów w historii. W Dzień Islandii (o ironio następnego dnia po naszej wizycie ;-) ) geolodzy wymuszają wybuch Geysira przez wrzucenie do niego mydła. Jako ciekawostkę mogę dodać, że najwyższym opisanym gejzerem był gejzer Waimangu w Nowej Zelandii, który do 1904 roku potrafił wyrzucać wodę na wysokość 460 metrów. Co znajduje się teraz w Waimangu możecie poczytać w mojej poprzedniej relacji z podróży, teraz wracamy na Islandię :-)

Image

Image

Co mi się niesamowicie podoba na Islandii to fakt, że jak już się ma samochód to wszelkie parkingi przy atrakcjach turystycznych są darmowe. Nie inaczej jest z wstępem do nich ;-) Jeżeli ktoś uzna, że ma za dużo koron może się ich pozbyć w sklepie przy parkingu. Może i bym coś kupił, ale miałem wątpliwości czy maskonur, który mi się tak spodobał zmieścił by się do bagażu podręcznego w Wizzairze ;-) To ten na górze:

Image

Ruszamy dalej do Parku Narodowego Thingvellir (Þingvellir). A tam na parkingu odpoczywają sobie kaczki... serio!

Image

Nazwa parku oznacza dolinę (vellir) parlamentu (Thing). To właśnie tu w 930 roku po raz pierwszy zebrał się Althing, uważany za jedną z pierwszych instytucji parlamentarnych świata. Właśnie w tym miejscu obradował on do końca XVIII wieku. Tutaj także 17 czerwca ogłoszono niepodległość Republiki Islandii. Jeżeli dla kogoś nie jest to wystarczający powód dla odwiedzenia tego miejsca to jest też drugi - dokładnie tutaj stykają się bowiem płyty tektoniczne euroazjatycka i północnoamerykańska, dlatego też park ten jest poprzecinany licznymi szczelinami.

Image

Po lewej bardziej Europa, po prawej bardziej Ameryka ;) :
Image

Image

Image

Do stolicy wjeżdżamy od północnego-wchodu kończąc nasze wielkie koło po Islandii. Przedostatni punkt naszego planu zwiedzania wyspy to wizyta nie byle gdzie, bo u prezytenta. Tak, tak - jedziemy do jego rezydencji w Bessastadir, na przedmieściach Reykjaviku. A ta wygląda w ten sposób:

Image

Dla chętnych można podjechać Panu Prezydentowi pod sam dom - nie ma żadnych strażników, ani ograniczeń. Tyle, że nic tam nie ma ;-) Islandczycy uważają to miejsce za atrakcję turystyczną, ale możecie sobie śmiało ją darować.

Na koniec dnia jedziemy odpocząć po trudach zwiedzania w jednym z najsłynniejszych miejsc na Islandii, znajdującej się około 40 kilometrów od Reykjaviku Blue Lagoon

Image

Blue Lagoon to zlokalizowane na polach lawowych Grindavik ekskluzywne geotermalne spa - Znajdują się tutaj wydzielone z naturalnych jezior wulkanicznych baseny geotermalne znane z wysokiej zawartości siarki i krzemu. Ten ostatni działa ponoć kojąco na skórę. Baseny te zasilane są wodą wykorzystaną do produkcji energii w pobliskiej elektrowni geotermalnej zasilającej w prąd stolicę kraju. Temperatura wody w lagunie to średnio 37 do 39 stopni.

Image

Zbyt długie przesiadywanie w wodzie geotermalne może być szkodliwe, dlatego zalecane jest wykonywanie przerw po połowie godziny spędzonej w wodzie. Dla chętnych można sobie zrobić maseczkę krzemową - jak później się okazało domycie po niej włosów wymaga co najmniej pół godziny ich wielokrotnego mycia ;-)

Image

Cena biletu wstępu na basen to 40 euro plus ewentualnie wynajem ręczników. Oczywiście napoje kupione w basenowym barze są płatne dodatkowo, a płaci się za nie na koniec, przy wyjściu z przebieralni.

Image

Na ostatni nasz islandzki nocleg jedziemy do Keflaviku, gdzie skorzystaliśmy z Guesthouse Therholt, który gorąco polecam! :) Ocena 9.3 na Booking.com mówi sama za siebie.

Dzień 8 - powrót

Z rana udajemy się na pobliskie lotnisko, wysadzam dziewczyny przy terminalu, a sam jadę oddać samochód do wypożyczalni. Tu okazuje się, że mimo że nie jechałem przez interior samochód ma na bocznych szybach lekkie ryski spowodowane przez popiół. Na szczęście miałem wykupione dodatkowe ubezpieczenie na tę okoliczność.

W drodze do Warszawy lecimy najpierw Easyjetem do Londynu Luton. Bagaż oddany bezproblemowo z równo kilogramem zapasu w stosunku do tego co wykupiliśmy ;) Na stanowisku obok pani agent pokazała odprawiającym się dziewczynom ich rezerwację i zwróciła im uwagę, że ich samolot odleciał dzień wcześniej... miny miały nietęgie i wcale im się nie dziwię.

My z kolei szybko odbywamy kontrolę bezpieczeństwa i znajdujemy się po stronie airside keflawickiego lotniska. To jest bardzo surowe w swojej formie. Dla pasażerów dostępne jest darmowe wifi, dzięki któremu czas do odlotu upływa trochę szybciej.

Image

Przed odlotem do Wielkiej Brytanii musimy przejść kontrolę paszportową. Obok "nas" same loty do USA Delty. Nasz EZY został podpięty do rękawa, a rejs miał obłożenie około 80%. Na szczęście agenci nie wykonywali procedury darmowego wrzucania większych bagaży podręcznych do bagażnika, bo mój na pewno by się załapał.

Image

Nasz samolot to Airbus A319 o rejestracji G-EZGK, który po raz pierwszy oficjalnie wzbił się w powietrze pod szyldem Easyjet trzy lata temu.

Image

Jak widać miejsca na nogi jest zdecydowanie więcej niż w innych lowcostach:

Image

Kapitan zapowiedział przez głośniki, że wylądujemy 10 minut przed czasem, jednak zamiast skrótu na Luton wylądowaliśmy na końcu kolejki do lądowania, co oznaczało finalnie 4 minuty opóźnienia. Jeszcze kilka fotek naszego "orła" rodem z Tuluzy:

Image

Wyjście z samolotu oczywiście po płycie.

Image

Widząc tłum w hali kontroli paszportowej zdecydowałem się na skorzystanie z pustej kolejki do bramek obsługujących paszporty biometryczne. Dziewczyny nie miały takowych ze sobą, więc musiały się ustawić na końcu dłuuuuuugiego ogonka. I co? Oczywiście były pierwsze - pasażerowie przede mną nie radzili sobie z obsługą tych bramek mimo, że nie wiem jak bardziej obrazkowa mogła by być instrukcja ich obsługi. I tak nie miało to znaczenia, bo bagaże z naszego rejsu wyjechały na taśmę niemal 45 minut po naszym wejściu do terminalu. Nie przeszkadzało nam to za mocno, bo i tak musieliśmy bezproduktywnie spędzić na Luton kolejne 5 godzin. Jakoś to przetrwaliśmy ;-) Odprawa biletowo-bagażowa na lot do Warszawy rozpoczęła się na trzy godziny przed odlotem. Samolot WizzAir wylatuje wieczorem w polskiej fali, zaraz obok lotów do innych polskich miast - nic dziwnego, że na lotnisku było słychać coraz więcej polskich słów. Zdziwiło mnie też, że agent obsługujący Wizzaira otworzył 8 stanowisk check-in. W porównaniu do mojej poprzedniej wizyty na Luton dwa lata temu, gdy otwarte były tylko trzy, różnica była kolosalna. Udało nam się oddać bagaż bez kolejki :)

Na Luton, podobnie jak na innych londyńskich lotniskach informacja o bramce pojawia się na ekranach FIDS dopiero na kilkadziesiąt minut przed odlotem, więc za każdym razem gdy pojawiała się kolejna, widać było dużą grupkę ludzi niemal biegnącą do kolejki w gate. Nie inaczej było i w naszym locie ;) Stojąc już w bramce udało mi się zrobić zdjęcie obsługującego nasz lot jeszcze pachnącego nowością Airbusa A320 HA-LYA z sharkletami:

Image
'
Ten wyposażony jest w najnowsze używane przez Wizzaira "ergonomiczne" fotele, a sądząc po ich wygodzie raczej ładnie obite deseczki:

Image

I jeszcze zdjęcie wnętrza:

Image

Lądowanie w Warszawie dziwne - samolot bardzo wcześnie podniósł nos przed lądowaniem po czym po długiej chwili gruchnął o ziemię. Dla nas szokiem było lądowanie po zmroku. Przez głowę przelatywało pytanie "Ale jak to?" ;) Lecąc w drugą stronę doznałem mniejszego szoku pod tym względem.

Podsumowanie
Czy warto było? Tak! Szczerze mówiąc Islandia podobała mi się krajobrazowo bardziej niż wymarzona przez wielu Nowa Zelandia! Islandię chce się oglądać i oglądać - wrócić i zobaczyć co jest za rogiem w którym się jeszcze nie było - wynika to moim zdaniem z faktu, że Islandia jest różnorodna, ale i monumentalna. To jest to czego brakowało moim zdaniem Nowej Zelandii, gdzie widoki były piękne, ale niewiele z nich jest niepowtarzalnych. Islandię po prostu trzeba zobaczyć do czego Was zachęcam, zwłaszcza że jest tak blisko! Zaznaczam przy okazji, że tydzień to absolutne minimum :)

Dla chętnych podsumowanie kosztów w przeliczeniu na osobę (była nas trójka w grupie):
Loty Easyjet: 372 PLN + 120 PLN bagaż (2 sztuki na 3 osoby)
Loty Wizzair: 440 PLN z bagażami
(nie liczę lotu SASem, który musiałem dokupić w ostatniej chwili)
Noclegi: 1010 PLN
Samochód: 963 PLN
Paliwo: 478 PLN
Jedzenie kupione w Polsce: 90 PLN
Jedzenie kupione na Islandii: 60 PLN
Restauracja w Hofn: 180 PLN
Wstępy: 60 PLN
Bus do Thorsmork: 285 PLN
Blue Lagoon: 165 PLN
Inne wydatki: 50 PLN

Czyli w sumie ze wszystkim wyszło około 4630 PLN. Więc nie tak mało, ale nie wiem czy da się dużo taniej bez samochodu i nie w wariancie "pod namiotem", chyba że rezygnując z busa do Thorsmork, Blue Lagoon i posiłku w restauracji - wtedy wyszło by około 4000 PLN.

No to w końcu dotarliśmy do końca :-)
Dziękuję, że dotrwaliście do tego momentu i mam nadzieję, że się Wam dobrze czytało :) Dziękuję za wszelkie komentarze i lajki - jak zawsze świetnie mnie motywowały do pisania, tylko czasu zabrakło na wykończenie, ale mam nadzieję że mi to wybaczycie :)

Pozdrawiam,
tygrysm
16 ludzi lubi ten post.
lubietenstan uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 09 Lip 2014 18:46 

Relacja to treściwa, dogadana, z kapitalnymi kadrami relacja. Cóż, brzydkie uczucie zazdrość, ale tu w wydaniu motywacyjno-rusz(D)-owym. Super!
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#33 PostWysłany: 11 Lip 2014 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 337 738
niebieski
R E W E L A C J A!!:) Wiem już gdzie trzeba planować kolejną podróż:)

Śledźcie mnie na instagramie: https://www.instagram.com/travelela/
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#34 PostWysłany: 29 Lip 2014 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Świetna, inspirująca relacja :!: Zastanawia mnie tylko, czy taniej nie wyszłaby wersja morska - promy wypływają z duńskich Hanstholm czy Hirtshals, pakuje się swój samochód, klamoty, może i namiot.

#35 PostWysłany: 30 Lip 2014 12:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Raphael, ciężko mi stwierdzić, ale sam prom na pewno też nie jest tani (Skandynawia ;-) ). Dodatkowo dochodzi ilość potrzebnego urlopu na samą podróż - u nas by nie przeszło ;)

#36 PostWysłany: 30 Lip 2014 15:49 
Awatar użytkownika

niebieski
http://i1356.photobucket.com/albums/q72 ... d87c79.jpg

prawie jak Arizona :P
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#37 PostWysłany: 04 Sie 2014 01:10 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
Witam wszystkich!

Choć dopiero teraz się odzywam, to forum "podczytuję" sporadycznie nie od dziś. Tę relację przeczytałem jednym tchem i wbrew mej konsternacji wobec ilości detali zawartych w opisach (w życiu nie przyszło mi do głowy fotografować samolotu czy szukać jego rejestracji - nawet nie wiedziałem, że takowe istnieją tak na dobrą sprawę!) bardzo pomoże mi ona w planowaniu tygodniowego objazdu Islandii. W przypadku naszej grupy głównym celem mają być zorze polarne, toteż podróż odbędzie się na znacznie mniej nasłonecznionym przełomie października i listopada, jednakowoż wiele informacji jest tu naprawdę uniwersalnych, za co dziękuję. Zdjęcia niewątpliwie robią wrażenia.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#38 PostWysłany: 13 Sie 2014 12:09 
Awatar użytkownika

niebieski
chartsman, bardzo się cieszę! :) O to w tych relacjach chodzi :)

#39 PostWysłany: 14 Sie 2014 23:59 

Loty: 33
Kilometry: 36 038
Świetna relacja, a i patrząc na zakres zwiedzania - kosztowo też nie wygląda źle.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Sty 2015 13:42 

tygrysm

Czy tą trasę, którą pokonałeś dałoby radę zrobić osobówką w połowie czerwca?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości