Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Kwi 2014 20:47 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
Cześć,

wybaczcie za nowy wątek, ale nie znalazłem tutaj informacji dotyczących tematów, które mnie interesują - szczególnie jeśli chodzi o pierwszy z n/w.

Otóż w grudniu zarezerwowałem bezpośrednio na stronie Lufthansy i oczywiście opłaciłem kartą podróż do USA dla dwóch osób. To nie jest mój pierwszy kontakt ani z tymi liniami lotniczymi ani nie pierwszy lot do Stanów i to z przesiadkami. Generalnie podróż z Polski wygląda tak: KRK - MUC - DUS - ORD, klasa ekonomiczna. Wszystkie odcinki operowane przez LH.

1. W grudniu od razu przy rezerwacji na stronie wybrałem miejsca w samolocie na odcinku DUS-ORD (jak również powrót, tym razem na odcinku JFK-FRA), całkowicie za free. Od tego czasu jeszcze ze dwa razy dokonałem zmian, na pozostałe loty rezerwacja miejsc online była niedostępna przed odprawą. Kilkanaście dni temu zauważyłem jednak, że Lufthansa bardzo zmieniła panel rezerwacji na swojej stronie i o dziwo pojawiła się możliwość wyboru miejsc w klasie ekonomicznej na pozostałych odcinkach odbywających się na terenie UE (wdrożenie tej funkcjonalności zapowiadali końcem ubiegłego roku). Oczywiście skorzystałem z tej opcji nic nie dopłacając. Miejsca na wszystkie loty są zarezerwowane w systemie, widać je również w np. checkmytrip, więc powinno być ok. Próbowałem je jednak zmienić i tu okazało się, że każda zmiana jest nagle płatna 45 zł - czyli dokładnie tyle ile wskazują na swojej stronie internetowej (oczywiście poza lotami długodystansowymi). Nigdzie nie znalazłem informacji jakoby pierwszy wybór miejsc w samolotach wewnątrz UE był bezpłatny przed odprawą, dlatego zastanawiam się czy: a) miałem szczęście i akurat system tego nie wykrył? b) przy odprawie online i tak będę musiał wybrać nowe miejsca? c) będę musiał dopłacić przy odprawie? d) wszystko jest w porządku i pierwsza rezerwacja miejsc jest darmowa, późniejsza już płatna?

2. Od początku martwi mnie czas na przesiadkę w Dusseldorfie. Otóż przylot do DUS mamy o 12:00 a wylot do USA o 12:45. Niewiele czasu na przesiadkę, wstępną rozmowę z urzędnikiem dotyczącą podróży do Stanów i bagaż... Wiem, nie biorę sam bagażu ale mam jakoś nieodparte wrażenie, że nawet jeśli zdążymy to naszego bagażu nie przerzucą do drugiego samolotu :) Byłem już w MUC oraz FRA natomiast nie miałem okazji "zwiedzać" DUS. W takim razie dwie kwestie: a) czy ktoś na tym forum ma już podobne doświadczenie związane z tym lotniskiem? b) nasz lot jest ostatnim w tym dniu do Chicago z Dusseldorfu. W przypadku gdybyśmy nie zdążyli na lot mamy się nastawiać na 24h w Dusseldorfie na koszt Lufthansy czy np. przelot do FRA lub powrót do MUC i stamtąd wylot do Chicago? Widzę, że po naszym locie nie ma możliwości dostania się na kontynent północnoamerykański z Dusseldorfu nawet korzystając z innych linii - jedynie kilkanaście minut po odlocie do ORD jest Etihad do JFK ale z nimi LH nie ma chyba umowy codeshare...

Będę wdzięczny za informacje :)
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#2 PostWysłany: 17 Kwi 2014 00:56 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 225 046
monroe napisał(a):

2. Od początku martwi mnie czas na przesiadkę w Dusseldorfie. Otóż przylot do DUS mamy o 12:00 a wylot do USA o 12:45. Niewiele czasu na przesiadkę, wstępną rozmowę z urzędnikiem dotyczącą podróży do Stanów i bagaż... Wiem, nie biorę sam bagażu ale mam jakoś nieodparte wrażenie, że nawet jeśli zdążymy to naszego bagażu nie przerzucą do drugiego samolotu :)

Osobiscie doswiadczylem sytuacji w MUC, w ktorej wyladowalem w momecie zamkniecia bramki na kolejny lot. Po wyjsciu z samolotu czekal Pan, zweryfikowal karte pokladowa, poczekal az wyciagna bagaz i zawiozl kolejno na kontrole paszportowa i dalej do samolotu. Na lotnisku FRA Lufthansa stosuje takie same praktyki wiec uwazam, ze mozna zalozyc, ze w DUS jest podobnie.
Lecac do USA nie ma rozmowy z urzednikiem, a jedynie sprawdzenie waznosci wizy i ewentualna kontrola paszportowa.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Kwi 2014 01:11 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 225 046
monroe napisał(a):
b) nasz lot jest ostatnim w tym dniu do Chicago z Dusseldorfu. W przypadku gdybyśmy nie zdążyli na lot mamy się nastawiać na 24h w Dusseldorfie na koszt Lufthansy czy np. przelot do FRA lub powrót do MUC i stamtąd wylot do Chicago?

Nie nastawialbym sie na 24h, poniewaz przewoznik jest zoobowiazany zmienic rezerwacme na pierwsze mozliwe polaczenie do miejsca docelowego. Mozliwosci jest bardzo duzo, mozecie leciec przez FRA, MUC, WAW, CPH i wiele innych.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Kwi 2014 02:48 

srebrny
monroe napisał(a):
2. Od początku martwi mnie czas na przesiadkę w Dusseldorfie. Otóż przylot do DUS mamy o 12:00 a wylot do USA o 12:45. Niewiele czasu na przesiadkę, wstępną rozmowę z urzędnikiem dotyczącą podróży do Stanów i bagaż... Wiem, nie biorę sam bagażu ale mam jakoś nieodparte wrażenie, że nawet jeśli zdążymy to naszego bagażu nie przerzucą do drugiego samolotu :) Byłem już w MUC oraz FRA natomiast nie miałem okazji "zwiedzać" DUS. W takim razie dwie kwestie: a) czy ktoś na tym forum ma już podobne doświadczenie związane z tym lotniskiem? b) nasz lot jest ostatnim w tym dniu do Chicago z Dusseldorfu. W przypadku gdybyśmy nie zdążyli na lot mamy się nastawiać na 24h w Dusseldorfie na koszt Lufthansy czy np. przelot do FRA lub powrót do MUC i stamtąd wylot do Chicago? Widzę, że po naszym locie nie ma możliwości dostania się na kontynent północnoamerykański z Dusseldorfu nawet korzystając z innych linii - jedynie kilkanaście minut po odlocie do ORD jest Etihad do JFK ale z nimi LH nie ma chyba umowy codeshare...
.

Czasu faktycznie jest niewiele, ale jeśli samolot wyląduje o czasie, to zdążycie bez problemu. O bagaż też bym się nie obawiał.
W najgorszym razie przebookują was na inny lot . To czy Etihad ma umowę CS z LH nie ma znaczenia , niemniej na pewno nie polecicie tym lotem, bo nie ma szans , aby zdążono was przebookować.

#5 PostWysłany: 17 Kwi 2014 09:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie ma obaw, zrobią tak, byś doleciał jak najwcześniej. Ja kiedyś miałem mieć przesiadkę w Monachium, ale niestety samolot z WAW się spóźnił i trafiłem na zamkniętą bramkę. Za kilka godzin miał lecieć następny z Monachium, ale zaproponowali mi lecieć przez Frankfurt, bo lecąc tamtędy byłbym 1h45 wcześniej na miejscu. Niestety i ten samolot się spóźnił, nie zdążyłem na lot z Frankfurtu, więc wysłali mnie z powrotem do Monachium, gdzie udało już się zdążyć na ten późniejszy samolot. Co ciekawe i raczej niezgodne z przepisami, bagaż gdzieś "zdążył" się przesiąść i doleciał wcześniejszym samolotem - w porcie docelowym odbierałem go u pana jakiegoś magazyniera czy innego magika w ubraniu roboczym - za okazaniem dowodu tożsamości. Tak więc z Tobą powinno być podobnie, również i mi zdarzyło się w Monachium mieć osobistą asystę pracownika, byle tylko zdążyć na samolot przesiadkowy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Kwi 2014 12:03 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, przynajmniej te dotyczące pkt. 2 :)

pawel.z napisał(a):
Lecac do USA nie ma rozmowy z urzednikiem, a jedynie sprawdzenie waznosci wizy i ewentualna kontrola paszportowa.

Z tego co pamiętam miałem zawsze krótką rozmowę z urzędnikiem na lotnisku europejskim przed wylotem do USA (oczywiście nie była to taka rozmowa jak na terenie USA z oficerem imigracyjnym). Oprócz sprawdzenia paszportu i ważności wizy musiałem odpowiadać na podstawowe pytania: do kogo i na jak długo? Działo się to w MUC i FRA :)

dmirstek napisał(a):
Tak więc z Tobą powinno być podobnie, również i mi zdarzyło się w Monachium mieć osobistą asystę pracownika, byle tylko zdążyć na samolot przesiadkowy.

Heh, ciekawe - o tym wcześniej nie słyszałem ;)

SPLDER napisał(a):
To czy Etihad ma umowę CS z LH nie ma znaczenia , niemniej na pewno nie polecicie tym lotem, bo nie ma szans , aby zdążono was przebookować.

Tak mi się też wydawało - różnica pomiędzy moim wylotem a Etihadem wynosi jedynie 20 min.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Kwi 2014 12:32 
Awatar użytkownika

srebrny
monroe napisał(a):
Z tego co pamiętam miałem zawsze krótką rozmowę z urzędnikiem na lotnisku europejskim przed wylotem do USA (oczywiście nie była to taka rozmowa jak na terenie USA z oficerem imigracyjnym). Oprócz sprawdzenia paszportu i ważności wizy musiałem odpowiadać na podstawowe pytania: do kogo i na jak długo? Działo się to w MUC i FRA :)

Niedawno było o tym dużo na forum, wypytywanie na lotnisku w Europie o cel podróży do USA, bagaż, hotel itp ma miejsce tylko w w wypadku gdy leci się liniami amerykańskimi. Gdy lecisz Lufą, LOTem itp nie ma tej rozmowy.

#8 PostWysłany: 17 Kwi 2014 14:12 
Awatar użytkownika

złoty
Ok, dzięki za info. W takim razie zmieniło się to od czasu mojego ostatniego wyjazdu do USA (2006 r., podróż także Lufą).

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Kwi 2014 17:41 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Może głupie pytania, ale:
1. Rozumiem, że odprawa na lotnisku w Lufthansa jest bezpłatna?
2. Czy wybór miejsc podczas odprawa online w domu na 24h przed odlotem jest płatny?
3. Po odprawie online zrobionej w domu trzeba coś drukować?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Kwi 2014 17:46 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
niebieski
1. tak
2. nie
3. ja zawsze tworze mobilny boarding pass i tylko macham telefonem :)
ciacho_majonez lubi ten post.

#11 PostWysłany: 04 Maj 2014 14:41 
Awatar użytkownika

złoty
Hej, niestety nadal nie daje mi spokoju poniższa kwestia. Nie chcę dzwonić na infolinię Lufy, bo nie wiem czy to nie był ich błąd na stronie?

monroe napisał(a):
1. W grudniu od razu przy rezerwacji na stronie wybrałem miejsca w samolocie na odcinku DUS-ORD (jak również powrót, tym razem na odcinku JFK-FRA), całkowicie za free. Od tego czasu jeszcze ze dwa razy dokonałem zmian, na pozostałe loty rezerwacja miejsc online była niedostępna przed odprawą. Kilkanaście dni temu zauważyłem jednak, że Lufthansa bardzo zmieniła panel rezerwacji na swojej stronie i o dziwo pojawiła się możliwość wyboru miejsc w klasie ekonomicznej na pozostałych odcinkach odbywających się na terenie UE (wdrożenie tej funkcjonalności zapowiadali końcem ubiegłego roku). Oczywiście skorzystałem z tej opcji nic nie dopłacając. Miejsca na wszystkie loty są zarezerwowane w systemie, widać je również w np. checkmytrip, więc powinno być ok. Próbowałem je jednak zmienić i tu okazało się, że każda zmiana jest nagle płatna 45 zł - czyli dokładnie tyle ile wskazują na swojej stronie internetowej (oczywiście poza lotami długodystansowymi). Nigdzie nie znalazłem informacji jakoby pierwszy wybór miejsc w samolotach wewnątrz UE był bezpłatny przed odprawą, dlatego zastanawiam się czy: a) miałem szczęście i akurat system tego nie wykrył? b) przy odprawie online i tak będę musiał wybrać nowe miejsca? c) będę musiał dopłacić przy odprawie? d) wszystko jest w porządku i pierwsza rezerwacja miejsc jest darmowa, późniejsza już płatna?

Screen z systemu poniżej - jeden z podmenu "wyświetl miejsca" a drugi z głównego menu. Nie rozumiem do końca tej informacji - każą mi na lotnisku dopłacić 240 zł??

Załączniki:
bezdoplaty.jpg
bezdoplaty.jpg [ 27.39 KiB | Obejrzany 16034 razy ]
miejsca.jpg
miejsca.jpg [ 132.97 KiB | Obejrzany 16034 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Maj 2014 03:23 

srebrny
monroe napisał(a):
Hej, niestety nadal nie daje mi spokoju poniższa kwestia. Nie chcę dzwonić na infolinię Lufy, bo nie wiem czy to nie był ich błąd na stronie?

monroe napisał(a):

Screen z systemu poniżej - jeden z podmenu "wyświetl miejsca" a drugi z głównego menu. Nie rozumiem do końca tej informacji - każą mi na lotnisku dopłacić 240 zł??

Obawiam się, że nawet na infolini LH nikt Ci na to pytania nie odpowie - trafiłeś na okres przejściowy. ;-)
Wewnątrz UE przed zmianami jedynie osoby posiadające status SEN lub HON, oraz lecące w taryfie Y miały możliwość wyboru miejsca przed odprawą. Po zmianach za opłatą mogą to zrobić pozostali pasażerowie.
Obstawiam, że:
ad a) tak, trafiłeś na błąd w software związany z przejściem na nowy system rezerwacji miejsc
ad b) będziesz miał możliwość zmiany miejsc, ale domyślnie przydzielone zostaną te wcześniej wybrane
ad c) nie sądzę
ad d) każdy wybór miejsca jest płatny (z wyjątkiem pasażerów wymienionych powyżej - SEN, HON, Y)

#13 PostWysłany: 05 Maj 2014 09:11 

Trafiles na okres przejsciowy.
Jesli na lotnisku ktos Cie poprosi o doplate (nie sadze), po prostu mozesz zrezygnowac z wyboru. Domyslnie przydziela wam dwa miejsca obok siebie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Maj 2014 19:10 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki za odpowiedzi, w takim razie wychodzi na to, że miałem szczęście :)
Zresztą ich nowy panel zarządzający rezerwacją jest trochę niedopracowany - już kilka razy znikały mi poszczególne dane wizowe i musiałem wprowadzać je od nowa (lepiej działało na IE niż w FF, jakby ktoś miał podobne kłopoty).

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Maj 2014 11:30 

ciacho_majonez napisał(a):
Może głupie pytania, ale:
1. Rozumiem, że odprawa na lotnisku w Lufthansa jest bezpłatna?
2. Czy wybór miejsc podczas odprawa online w domu na 24h przed odlotem jest płatny?
3. Po odprawie online zrobionej w domu trzeba coś drukować?

1. tak
2. nie
3. ja zawsze tworze mobilny boarding pass i tylko macham telefonem :)

Jesteś pewny? Sam wybieram się Lufthansą na lot do Stanów z przesiadką i mam pewne obawy. Gdzieś w internecie czytałem, że Lufthansa nie oferuje już opcji check-inu na lotnisku dla pasażerów klasy eco, a na ich stronie nie mogę znaleźć nic o odprawie przy okienku na lotnisku (jedynie opcje odprawy online i w self-in automatach, których na moim lotnisku niestety nie ma). Jak to w końcu?

(fragment postu z 2012 roku z innego forum o podobnej tematyce:

"Lufa w ramach działan przyjaznych klientowi nie pozwala juz odprawiac sie przy stanowisku check-in pasazerom w eco - wszyscy i tak będą musieli odprawic się w automacie LH")
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Maj 2014 12:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jak nie ma automatów na Twoim lotnisku, to idziesz do okienka. Jak są - to do automatu.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Maj 2014 21:30 

Loty: 7
Kilometry: 18 893
Czy dobrze zrozumiałem,że lecąc LH waw-fra-jfk nie będę się mógł odprawić ,przy nadawaniu bagażu tylko pozostaje mi online ew.automat?Lecę 4 czerwca.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Maj 2014 22:14 

Odpowiedź na Twoje pytanie padła 18 dni wcześniej :D
Generalnie LH w klasie ekonomicznej tylko internet lub automaty.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Cze 2014 18:40 
Awatar użytkownika

Loty: 433
Kilometry: 955 907
Pociągnę wątek rezerwacji miejsc w Lufthansie.

Zabookowałem kilka dni temu lot WRO-FRA-JFK i JFK-FRA-POZ i jest opcja rezerwacji miejsc, jednak wszystkie są płatne.
Czy mogę po prostu nie rezerwować żadnych i wtedy na lotnisku dostanę losowe za free? Czy jak to działa? Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Cze 2014 20:18 

złoty
mikiek831:
tak, tak.
Miejsca na lotach przez ocean możesz wybrać już teraz i z całą pewnością za to nie dopłacisz.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości