Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 27 Gru 2013 00:51 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Jedzenie najlepiej kupować w marketach, ceny podobne jak u nas + lokalne piekarnie (dużo pysznych rzeczy).
Pizza - znajdziesz od 5/6e jak poszukasz. Pasty niewiele droższe.

Noclegi - dla mnie idealne było korzystanie z domów wakacyjnych przez atraveo.pl - przy wyjeździe w cztery osoby - nocleg dla jednej osoby wychodził 40/60zł; Niezłą opcją był wyszukanie noclegu na atraveo, a później o ile się da miejsce zidentyfikować po opisie, bezpośredni kontakt z właścicielem. Tak było w tym przypadku - http://www.oasidelfiumefreddo.it/.
Drugi nocleg był w okolicach Cefalu.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️ All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️
Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
#22 PostWysłany: 03 Sty 2014 14:29 

Dzięki za odpowiedź!
Jedziemy w czerwcu z grupą znajomych i planujemy zatrzymać się na tydzień właśnie w Cefalu. Z tym, że lecimy do Trapani. Pisałeś o podróżach pociągiem, z Trapani do Palermo i dalej co Cefalu. Czy myślisz, że ta opcja będzie najlepsza, aby się tam dostać? Zastanawiamy się jeszcze nad wynajęciem samochodu ale to zależy czy będziemy w 5 osób czy więcej.
Chyba, że zmienimy zdanie i zostaniemy w Trapani, jeśli pojedzie nas rzeczywiście więcej to może być najlepszym rozwiązaniem.
W Trapani lądujemy o 20.00. To nie za późno na rozpoczęcie podróży do Cefalu?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Sty 2014 19:29 

różnie to może być, stacja kolejowa w Trapani nie wyglądała na często uczęszczaną przez pociągi, radzę sprawdzać rozkład jazdy http://www.trenitalia.com (w okresie przed wyjazdem). Myślę, że po 20 dostaniecie się jeszcze do Palermo (jak pisałem najszybciej autobusem), gdzie generowany jest większy ruch komunikacyjny, jednak trochę to czasu zajmie, więc dojazd do Cefalu mógłby być ryzykowny. Być może, jest tutaj ktoś bardziej obeznany, aczkolwiek z takim dokładnym planowaniem radzę poczekać do paru dni przed wyjazdem, dużo się jeszcze może zmienić.
Czy cały wyjazd planujecie spędzić w Cefalu? Ja bym proponował zostać w Trapani chociaż dwa pierwsze dni - po wieczornym przylocie zwiedzić klimatyczne uliczki miasta i przysiąść w jednej z wielu tratorri, na drugi dzień wybrać się do Erice, a po drugiej nocy zażyć kąpieli w rajskich wodach favignany (warto tam być nawet ten jeden dzień). Popłynąć tam skoro świt i wybrać godzinę powrotu taką by dojechać na wieczór do Cefalu :)
Wracając jeszcze do cen jedzenia. Generalnie koszt kolacji dla dwóch osób był przeważnie rzędu 16-18€. Były to zazwyczaj dwie pizze + dwa piwka, lub makaron/risotto. Polecam jednak czasem zjeść coś innego - ośmiornicę czy ostrygi (oczywiście jako przystawke do dalszego dania) jednak koszt wtedy wzrasta - czasem musielismy zapłacić 40€ (dla chudszych odpada piwko, bo można wybuchnąć), ale kosztem takiej droższej kolacji można na drugi dzień zrobić samemu spaghetti i zjeść je na obiad oraz kolację. Popularne w tamtejszych rejonach są pizzerie, gdzie bierze się ją na wynos - ogromne kolejki, ale długo się nie czeka, pizza jeszcze tańsza i oczywiście smaczna :)
Noclegi w hostelach zazwyczaj mają przedział od 30-35€ w górę za dobę od osoby.
Jak można przeczytać ja znalazłem pokój/mieszkanie za pół ceny przez portal airbnb, ktory gorąco polecam i zachęcam do rejestracji z mojego linku polecającego, bo tylko wtedy dostaniecie 80 zł zniżki do wykorzystania na nocleg https://www.airbnb.com/tell-a-friend?ai ... kz09370zz5
Ewentualnie inna propozycja przez kolegę wyżej.
Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 06 Sty 2014 23:15 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Musicie sprawdzić sobie pociągi. Z tym, że z Trapani do Palermo jednak lepiej jechać autobusem (11e). Dużo szybciej niż pociąg - http://www.terravision.eu/trapani_palermo.html i o ile pamiętam niewiele drożej. Mnie samo Trapani nie spodobało się. Erice też nie specjalnie - bardzo turystyczne i mało sycylijskie.

Sam nocowałem obok Cefalu. W pobliżu San't Ambrogio - http://www.atraveo.pl/394455. Tam gdzie nocleg nie ma nic, poza stacją kolejową, ale na pizze do San't Ambrogio godzina drogi na piechotę, uroczą leśną ścieżką wzdłuż wybrzeża. My do Cefalu dojeżdżaliśmy pociągiem (1,50e - ok. 10 minut), ale gdybyście mieli samochód, to już ideał (właściciel posesji był nieco zdziwiony widząc nas bez auta :-). Nocleg ma cenę 1000 zł za pięć osób na tydzień. Co przy częstych cenach za dwójkę we Włoszech za noc ponad 200 zł brzmi super. Świetna strona o okolicach Cefalu i San't Ambrogio m.in. dużo tras spacerowych -http://www.sicilianexperience.com/. Muszę w końcu wybrać się w góry Madonie. To też niezła baza wypadowa tam.

W Cefalu polecam kupić wycieczkę na Wyspy Liparyjskie - Panrea i Stromboli (czynny wulkan!). Kosztuje sporo, bo ok. 100e, ale warto. Na własną rękę pewnie będzie taniej. Najwięcej rejsów jest z Milazzo.

ps. Zamiast spędzać czas w Trapani, zdecydowanie poświęciłbym dzień lub dwa na Palermo.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 07 Sty 2014 01:22 

Co kto lubi, mi się Palermo nie podobało, uważam, że jeden dzień starczy, aby zwiedzić najważniejsze zabytki. Za to warto pojechać do Erice, jest bardzo turystyczne, ale ma coś w sobie. Na Sycylii najładniejsze są mniejsze miasta np. Noto.
Wyspy Liparyjskie też są przepiękne.
Trapani jest ładne, ale nic poza tym, chociaż i tak mi się bardziej podoba niż Palermo.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 07 Sty 2014 12:45 

niebieski
Byłem w Trapani, Erice, Palermo, Cefalu, Milazzo oraz na Panarei i Stromboli. Poruszaliśmy się autobusami oraz pociągami. Palermo mi się nie podobało (w lipcu za gorąco jest tak i śmierdziało). Ładna była plaża w San Vito Lo Capo. Erice ujmuje za serce, Cefalu rozwala ma łopatki. Stromboli zajebiście erupcyjne ;).
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 31 Mar 2014 15:32 

Zależy od człowieka, ale niektórzy wolą Palermo i atmosferę dużego miasta (no może poza letnimi miesiącami), a niektórzy preferują spokojniejsze i mniejsze Trapani. Za to jestem pewien, że wszystkich przekona Erice, charakter miasteczka i widoki z góry.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Kwi 2014 00:15 

Zbanowany
Bardzo fajne zdjecia !
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Kwi 2014 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
Zachecony lece na Sycylie :) laduje w Palermo a wracam z Trapani :) oczywiscie Erice zobacze rowniez oprocz tu wymienionych miejsc. Moze dodam ze udalo mi sie kupic bilet w cenie 270zł

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość