Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Wrz 2011 10:48 

jak w temacie, czy ktoś ma patent na tani dojazd "wte" i "wewte"

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 14 Wrz 2011 14:06 

wszystko zalezy od ilosci osob ktora z Toba jest.
jezeli jedziesz sam to z dworca autobusowego w Marakeszu masz kilka autobusow do Azilal.
tam łapiesz grand taxi i jedziesz do wodospadow.
niestety najprawdopodobniej nie wyrobisz sie w 1 dzien i bedziesz musial zostac na noc.

Na dworcu w Marakeszu mozesz tez porozmawiac odnosnie innego dojechania. Z tego co pamietam trasa autobusów biegła tez ponad wodospadami , jednak pozniej dojazd był utrudniony.
Mozna tez gdzies tam było wysiasc i czekac na okazje.
Jednak tu musisz posilic sie naganiaczami na dworcu.

jezeli jest was 4-6 osob to grand taxi moze zalatwic wszystko (kurs tam/powrot - jednak trzeba sie niezle targowac).

zwroc uwage na fakt ze konczy sie lato i wodospady moga byc juz tylko malym ciekiem wodnym.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Wrz 2011 14:11 

grzewor napisał(a):
wszystko zalezy od ilosci osob ktora z Toba jest.
jezeli jedziesz sam to z dworca autobusowego w Marakeszu masz kilka autobusow do Azilal.
tam łapiesz grand taxi i jedziesz do wodospadow.
niestety najprawdopodobniej nie wyrobisz sie w 1 dzien i bedziesz musial zostac na noc.

Na dworcu w Marakeszu mozesz tez porozmawiac odnosnie innego dojechania. Z tego co pamietam trasa autobusów biegła tez ponad wodospadami , jednak pozniej dojazd był utrudniony.
Mozna tez gdzies tam było wysiasc i czekac na okazje.
Jednak tu musisz posilic sie naganiaczami na dworcu.

jezeli jest was 4-6 osob to grand taxi moze zalatwic wszystko (kurs tam/powrot - jednak trzeba sie niezle targowac).

zwroc uwage na fakt ze konczy sie lato i wodospady moga byc juz tylko malym ciekiem wodnym.

dzieki za info, na przełomie lutego/marca 12 mam bilety i rezerwację w Marrakesch, po zimie powinno lecieć

#4 PostWysłany: 14 Wrz 2011 21:34 

odszukalem jeszcze przewodnik Pascala niestety z 2003r, o wodospadach psza tak: "podrozujac z marakeszu , najlepiej trafic na jakis transport do Azilal, gdzie jest dworzec CTM. ... Dojezdzaja tu 2 aytobusy dziennie. Z Azilal kazdego dnia sa 2 kursy do Marakeszu. Oprocz tego 3-4 autobusy jezdza do Beni Mellal.
Kurs grand taxi z Marakeszu do Azilal kosztuje 50DR. za taksowke z Azilal do Demnate trzeba zaplacic 25 DR a do Beni Mellal 30.
Grand taxi do Uzudu 12,50 od osoby.
Wynajecie pojazdu w obie strony 150DR.

oraz w przewodniku Bezdroza z 2010r
" Z Marakeszu kursuja tu grand taxi, autobusy, zreszta nielicze , docieraja tylko do Demnate, gdzie trzeba negocjowac podwiezienie do oddalonego 7km luku. Trudno liczyc na jakikolwiek transport do wodospadu, co prawda z Beni Mellal lub nawet z Marakeszu jezdza autobusy do Azilal, ale juz z miasteczka do osady przy wodospadzie jezdza tylko sporadycznie grand taxi. Taksowki kursuja miedzy Demnate a Azilal

i to tyle co wiem:) i przepisalem
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Wrz 2011 21:52 
Awatar użytkownika

Grand taxi z Marakeszu do Ouzoudu i z powrotem to łącznie 800 Dh, co przy 4, 5 lub 6 osobach daje rozsądną cenę.

czedab napisał(a):

Kilka dni temu wodospad był jak malowany. Dużo wody.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Wrz 2011 22:00 

Klaudyna85, a możesz napisać jaki był czas przejazdu? Da się obrócić tam i z powrotem w ciągu jednego dnia?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Wrz 2011 22:01 

dziekuję za odpowiedzi, mam jakiś pogląd na sytuację, z wyjazdu do Ouzoud na pewno nie zrezygnuję:)

#8 PostWysłany: 14 Wrz 2011 22:06 
Awatar użytkownika

vtec napisał(a):
Klaudyna85, a możesz napisać jaki był czas przejazdu? Da się obrócić tam i z powrotem w ciągu jednego dnia?

Czas przejazdu to około 2,5 h, max 3 h w jedną stronę. Do przejechania jest ok. 160 km. Ja wyjeżdzałam wcześnie rano z Marakeszu i wracałam po południu (choć też wstępny plan był nocleg na miejscu), także się da. Im wcześniej będziesz na miejscu tym więcej głodnych małp wokół wodospadu, bo im poźniej tym są bardziej najedzone i idą w długą :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Wrz 2011 22:16 

Klaudyna85 napisał(a):
vtec napisał(a):

Czas przejazdu to około 2,5 h, max 3 h w jedną stronę. Do przejechania jest ok. 160 km. Ja wyjeżdzałam wcześnie rano z Marakeszu i wracałam po południu (choć też wstępny plan był nocleg na miejscu), także się da. Im wcześniej będziesz na miejscu tym więcej głodnych małp wokół wodospadu, bo im poźniej tym są bardziej najedzone i idą w długą :)

świetna zachęta do porannej pobudki, dochodzi koszt wykamienia zgłodniałych małpiszonów:)

a jak z kąpielą? można wykapać się ?

#10 PostWysłany: 14 Wrz 2011 22:23 
Awatar użytkownika

Osobiście nie kąpałam się, ale było trochę osób kąpiących się.... miejscowych jak i turystów.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Wrz 2011 21:33 
Awatar użytkownika

ja kapalem sie w marcu oraz skakalem z 8 metrowej przepasci do wody( na zyczenie moge wyjasnic gdzie jest to w pelni bezpieczne). polecam nocleg na miejscu i pospacerowanie wzdłuż wąwozu. od rana spotkanie z małpami natomiast pozniej mozna spotkac osły oraz kozice. jednak odnosnie noclegu to trzeba zejsc w dol wodospadu (u góry nacigacze za kosmiczne pieniadze)

#12 PostWysłany: 16 Wrz 2011 22:01 

POZ-lux napisał(a):
ja kapalem sie w marcu oraz skakalem z 8 metrowej przepasci do wody( na zyczenie moge wyjasnic gdzie jest to w pelni bezpieczne). polecam nocleg na miejscu i pospacerowanie wzdłuż wąwozu. od rana spotkanie z małpami natomiast pozniej mozna spotkac osły oraz kozice. jednak odnosnie noclegu to trzeba zejsc w dol wodospadu (u góry nacigacze za kosmiczne pieniadze)

wysłałem do Ciebie PW

#13 PostWysłany: 26 Lis 2013 16:37 

Był ktoś ostatnio? coś się zmieniło?
Jak wygląda kwestia Busa do Azilal i taxi RT
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Lis 2013 16:47 

Loty: 7
Kilometry: 5 251
niebieski
Najlepiej wynająć auto. Tak, jak to opisałem w relacji: http://www.fly4free.pl/jedno-oko-na-mar ... nika-cz-2/
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Lis 2013 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
srebrny
tez planujemy je odwiedzić
wiec busem do Azilal czy Beni Mellal bliżej jest do wodospadów ? bus z Marrakeszu
ktoś nocował moze w okolicy wodospadów ?
czy da radę stamtąd potem jakoś dojechać na pustynię - Merzouga lub Zagora ? czyli czy są autobusy (podejrzewam że na dworcu w Beni Mellal)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Gru 2013 15:03 

Z Marrakeszu do Azilal główny dworzec autobusowy 60 Mad (z obserwacji wynikało że lokersi płacili 30mad) wyjazd 8:30 powiedzieliśmy kierowcy że jedziemy na wodospady więc wyrzucili nas na skrzyżowaniu przed Azilal widać na mapach google i stamtąd taxi które zawsze stoi 10 Mad os. Powrotne autobusy są coś ok 7 i 14:30.
Ouzoud-Marrakesz zrobiliśmy taxi, nie chcieli zejść poniżej 100Mad za os i te 100 również nie pasowało więc sobie czekaliśmy 30min w końcu pękli i z łaską zgodzili się. Kierowca i 6 pasażerów nas było 4 i 2 miejscowych jak łatwo policzyć koszt za całą taxi to 600Mad.
Z noclegami nie ma problemu zaraz znajdzie się pomocna ręka już od 45mad za osobę.

Małpy wygłodzone niestety nic nie mieliśmy by im dać, żal było patrzeć.

Załączniki:
DSC04896 (Kopiowanie).JPG
DSC04896 (Kopiowanie).JPG [ 245.58 KiB | Obejrzany 6219 razy ]
DSC04895 (Kopiowanie).JPG
DSC04895 (Kopiowanie).JPG [ 151.86 KiB | Obejrzany 6219 razy ]
DSC04802 (Kopiowanie).JPG
DSC04802 (Kopiowanie).JPG [ 169.41 KiB | Obejrzany 6219 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Gru 2013 13:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy wynajmował ktoś ostatnio grand taxi z Marakeszu do Ouzoudu RT? Wybieramy się w 6 osób i jestem ciekaw czy cena wynajęcia to nadal około 800 MAD za RT?

#18 PostWysłany: 03 Sty 2014 15:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Trochę podbijam pytanie. Startuję za kilka dni do Marakeszu i nadal jestem zainteresowany info na temat realnego kosztu wynajęcia grand taxi na trasie Marakesz-Ouzoud-Marakesz. Może ktoś się podzieli relacją? Dzięx!

Ostatnio edytowany przez krasnal, 04 Kwi 2017 19:10, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Sty 2014 16:14 

Lenistwo czy głupota?
Napisałem wyżej że koszt na tej trasie to 600mad w jedną stronę jak dobrze się potargujesz. Teraz trochę wyższej matematyki, 2 strony będziemy mieli 1200mad. nmzc

Ostatnio edytowany przez krasnal, 04 Kwi 2017 19:11, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Sty 2014 17:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Dlaczego od razu tak ostro i nieuprzejmie? Nie rozumiem :roll:
Po prostu kilka postów wyżej Klaudyna85 pisała, że Grand taxi z Marakeszu do Ouzoudu i z powrotem to łącznie 800 Dh, co przy 4, 5 lub 6 osobach daje rozsądną cenę.
Post Klaudyny85 jest z 2011 roku więc chciałem tę informację zweryfikować.
A tu od razu lenistwo, głupota i wyższa matematyka... :(

Ostatnio edytowany przez krasnal, 04 Kwi 2017 19:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości