Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Sty 2013 13:24 

Cześć

Skorzystaliśmy z narzeczoną z promocji linii Emirates i lecimy do Dubaju. Szukamy teraz jakiegoś hotelu na 15 nocy.
Hoteli tam jest sporo więc z tym akurat nie ma problemu ale zastanawia mnie fakt, że niektóre wymagają przedłożenia aktu małżeństwa co nawet zaznaczają w swoich ofertach.

Jak to jest z tym aktem małżeństwa? Z jednej strony rozum podpowiada mi, że wiele hoteli woli o to pewnie nie pytać, bo tracą sporo klientów, a z drugiej strony skoro niektóre to zaznaczają w ofercie to coś w tym pewnie jest... chyba, że tylko tak piszą, żeby nikt się nie przyczepił.

pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Cubaner 31 Sty 2013 14:06, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 31 Sty 2013 13:59 

Zbanowany
Może szybki ślub? ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Sty 2013 14:15 
Awatar użytkownika

srebrny
warsawfan napisał(a):
Może szybki ślub? ;)

a po powrocie rozwód
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 31 Sty 2013 14:20 

Widzę, że po promocji Emirates czeka nas wysyp ciekawych pytań...
Już mam problem, żeby przebrnąć na forum przez gąszcz wątków typu: szeszele z emirates, malediwy w terminie xyz, itd. itp.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Sty 2013 14:23 

Generalnie pierwszy problem może zacząć się w momencie wyrabiania wizy, ponieważ tam kiepsko patrzą na młode kobiety podróżujące bez członka rodziny (ojciec, brat, mąż). Oczywiście to nie jest jakiś wyznacznik ale sam to przerabiałem z moją kobietą i słyszałem, że różnie bywa.

Co do hoteli, mnie nie pytali o akt małżeństwa.

PS. mam nadzieję, że nie kupiłeś na czerwiec/lipiec bo temperatury w Dubaju w tym okresie potrafią skutecznie uprzykrzyć życie...

--- EDIT ---

@vasco

bo ludzie najpierw kupują, a potem się zastanawiają nad tym co jeszcze trzeba zrobić. A to wiza problematyczna, a to nocleg drogi, a to pogoda nie taka...

#6 PostWysłany: 31 Sty 2013 14:37 

rany, ale się czepiacie :) o ślub się nie martwcie :D

patrząc po waszym humorze widocznie mam to olać ;) tak czy inaczej dzięki.

@Shadow

Co do terminu to wybrałem czerwiec i zrobiłem to specjalnie, doskonale wiedząc jaka pogoda na mnie tam czeka, co kto lubi...
Co do tego kupowania najpierw a myślenia potem to nie wiem o co Wam chodzi. Czy ja narzekam na problemy z wizą, ceny noclegów czy pogodę? Wizę mam nadzieję załatwić przez Emirates, hotel wcale nie musi być najtańszy a taki upał mi odpowiada...

Zadałem proste pytanie, bo akurat na bliskim wschodzie jeszcze nie byłem i nie wiedziałem jak poważnie traktować kwestię wspólnego pokoju w takim kraju, bo skoro temat jest gdzieś tam poruszany, to może warto się zastanowić czy zapytać niż na ślepo robić jakąś głupotę?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Sty 2013 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
:) zawsze ktoś będzie narzekał. trzeba robić swoje ;p

udanej podróży
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Sty 2013 14:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Cubaner napisał(a):
Zadałem proste pytanie, bo akurat na bliskim wschodzie jeszcze nie byłem i nie wiedziałem jak poważnie traktować kwestię wspólnego pokoju w takim kraju

Zawsze można poratować się innymi forami:
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g2 ... Dubai.html

Na wszelki wypadek możecie kupić sobie po jakiejś taniej obrączce ze stali i gdyby ktoś pytał, podawać się za małżeństwo. Przecież po ślubie mogliście zachować własne nazwiska...

Uważałbym za to na zbyt wylewne okazywanie sobie czułości w miejscach publicznych. W google można znaleźć sporo historii opisujących obcokrajowców, którzy w Dubaju zostali aresztowani za pocałunek np. w restauracji ;)

#9 PostWysłany: 19 Lut 2013 18:48 

Wiecie może czy pojawi się problem w zdobyciu wizy przez kobietę podróżującą na jednej rezerwacji z nie-mężem? Hotel i wspólny pokój jest tu nieistotny tylko sam fakt wyrobienia wizy i wyjścia poza lotnisko na kilkanaście godzin zwiedzania. Dodam, że wizę załatwia Emirates w ramach Dubai Connect, ponieważ mamy tam stopover.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Lut 2013 19:08 

Problemy pojawiają się raczej w momencie kiedy podróżuje samotna kobieta bez jakiegokolwiek towarzystwa. Kiedy jesteś z kolegą/dzieckiem/partnerem raczej nie robią problemów, oczywiście są wyjątki.
Co do pogody, co kto lubi. Ja byłam w Dubaju w sierpniu temperatury 45 stopni i było cudownie :)

edit:
Widze nawet że hotel w którym wówczas byłam na bookingu tez ma adnotacje "W hotelu mogą przebywać wyłącznie małżeństwa i rodziny" jednak żadnych pytań o akt slubu nie było :)

Ostatnio edytowany przez gretka1212, 19 Lut 2013 19:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Sie 2013 14:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,

Jade do Emiratow z moim narzeczonym. Mamy wizy turystyczne i bedziemy podrozowac w dwojke. Gdzies na jakims forum anglojezycznym natrafilam na informacje zeby byc troche bezpieczniejszym pownnismy nosic obraczki i udawac ze jestesmy malzenstwem. Czy to jest aby dobry pomysl?

Dzieki za wskazowki!

#12 PostWysłany: 13 Sie 2013 14:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Było już kiedyś na forum podobne pytanie:
viewtopic.php?f=133&t=24498&start=0

Generalnie nie ma się czego bać, tylko uważać na ulicy żeby nikogo nie obrazić zbytnimi czułościami ;)

#13 PostWysłany: 13 Sie 2013 16:02 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
nie ma z tym problemu - moi znajomi (nie małżeństwo) byli i żadnych cyrków nie było :)

#14 PostWysłany: 13 Sie 2013 16:12 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 494 205
Czasy się już chyba trochę zmieniają. Dubaj jest też otwarty. Masa zachodnich turystów i Rosjan.
Byłam tam w styczniu i kwietniu tego roku, widziałam jak kobitki paradują w krótkich kieckach z dekoltami. Nikt na nikogo raczej uwagi nie zwraca.
Chyba już raczej nie ma co się obawiać.

#15 PostWysłany: 13 Sie 2013 16:39 

W Dubaju nie będzie z tym żadnych problemów, to chyba najbardziej kosmopolityczne miasto w UAE, a UAE to nie Arabia Saudyjska;)

Obrączki mogą mieć pewne uzasadnienie - większe szanse na uniknięcie ofert(prawdziwych lub w żartach, oni wiedzą, że turyści tego się spodziewają;) wykupienia dziewczyny.
aczkolwiek to znów raczej nie w Dubaju.

Byłem ostatnio w hotelu w Dubaju ze znajomą, dostaliśmy pytanie czy potrzebujemy jeden czy dwa pokoje (tyle, że my wybraliśmy dwa, a za całość i tak płaciły linie lotnicze).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Sie 2013 09:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzieki za informacje :)

#17 PostWysłany: 08 Sty 2015 13:48 

niebieski
w razie czego (a nie bedzie czego, bo nie pytaja) to badzcie kuzynami.

#18 PostWysłany: 08 Sty 2015 13:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Ale odświeżyłeś suchara :) W Dubaju nie ma problemu z przebywaniem z konkubiną - potwierdzone.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off
wr0na15 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 08 Sty 2015 13:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Również potwierdzam ze nie ma problemu. Leciałem z koleżanką i nie było problemu. I tak dostaliśmy upgrade do suity, bo myśleli ze jesteśmy na miesiącu poślubnym :P
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Sty 2015 14:25 
Awatar użytkownika

Potwierdzam, byłem w kwietniu 2014 w Dubaju, mieszka tam moja koleżanka z ekipa 3 zwariowanych deskorolkowców i nikt nie robi im żadnych problemów. Co do wizy, to nie pamiętam ale właśnie od kwietnia zniesiono nam visy i jest tylko pieczątka do paszportu. Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości