Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Kwi 2013 20:36 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
arafat111 napisał(a):
to jeszcze się dopytam: czy musiales zakladac konto zlotowkowe w BZWBK?
oraz czy mogles zrezygnować z karty przy zalozeniu konta, czy dostales ja i zrezygnowales później?
rozumiem, ze dostep przez internet do konta bezpłatny...

Ja co prawda posiadałem już wcześniej konto złotówkowe w BZWBK, ale z tego co widzę to można założyć konto walutowe bez posiadania konta w złotówkach. Przy zakładaniu konta można zaznaczyć, że nie chce się karty do konta. Kartę zawsze można sobie zamówić przed wyjazdem a po powrocie można zlikwidować jeżeli nie zamierza się z niej korzystać.

🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN 🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN
Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍 Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍
#22 PostWysłany: 12 Kwi 2013 01:42 

wlasnie mnie to ciekawi, czy trzeba mieć konto zlotowkowe...na stronie banku niby nic nie pisze( a przynajmniej nie znalazłem)ale na blogu livesmarter.pl kilka miesiecy temu pojawilo się info, ze taki warunek trzeba spelnic...a konto zlotowkowe dla osob powyżej 26 lat jest płatne...
rozumiem, ze dostep do bankowości internetowej bezpłatny?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Kwi 2013 09:58 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Najlepiej będzie zadzwonić na infolinię banku i się dopytać szczegółów. Przez internet można założyć konto i nie ma tam nigdzie wzmianki o posiadaniu konta w złotówkach. Jednak przy zakładaniu konta przez neta automatycznie dodaje karte do konta. Aby założyć konto bez karty trzeba to zrobić w oddziale.
Dostęp do konta przez bankowość elektroniczną jest oczywiście darmowa.

#24 PostWysłany: 15 Kwi 2013 13:52 

dzwoniłem na infolinie, i potwierdzily się informacje Lidera: czyli konto bezpłatne i nie trzeba miec konta złotówkowego...
za kilka dni zaloze wiec konto w BZWBK...szkoda tylko, ze konto nie jest nawet minimalnie oprocentowane :D
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Czym płacić
#25 PostWysłany: 20 Kwi 2013 14:26 

Zbanowany
Witajcie, macie jakąś sprawdzoną metodę płatności w UK, tzn. którą kartą żeby nie było haraczy za przewalutowanie. Zamówiłem kartę prepaid BZWB w GBP ale nie wiem czy ona działa jak ma działać, tzn. kupiłem nią bilet easybusa to pobrało normalnie ale w warunkach karty jest zapis:

Cytuj:
UWAGA: w przypadku transakcji zagranicznych w walucie innej niż EUR do wartości transakcji doliczana jest automatycznie prowizja za przewalutowanie transakcji w wysokości 3 %.

Testował ktoś prepaidy w sklepach w UK, bierze z karty zgodnie z ceną czy dolicza te 3% za przewalutowanie? A może jakaś inna karta będzie lepsza i z darmową wypłatą z bankomatów w Londynie, czy teraz już każda bierze za przewalutowania? Gdyby ktoś coś wiedział to napiszcie.

Temat postu: Re: Czym płacić
#26 PostWysłany: 20 Kwi 2013 16:13 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
A może karta MC do konta w GBP na przykład w BZWBK? Wpłacasz na konto GBP i po kłopocie.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Kwi 2013 16:36 

Zbanowany
A do MC nie doliczają prowizji.

#28 PostWysłany: 20 Kwi 2013 19:25 
Awatar użytkownika

niebieski
jeśli karta jest rozliczana w GBP to nie ma prawa być żadnego dodatkowego przewalutowania.
Wszytko zależy od Twoich preferencji:
-tranzakcje bezgotówkowe - najlepsza jest chyba karta kantoru aliorowego
-wypłaty z bankomatów - ww karta 1 wypłata miesięcznie za darmo, chyba konto GBP w bzwbk daje jeszcze kartę, musisz sobie obadać.

#29 PostWysłany: 21 Kwi 2013 01:32 

Zbanowany
Mam kartę VISA w GBP z BZWBK i ją wezmę, miał ktoś takową w UK? Doliczało Wam te 3%? Ponoć też płacąc kartą Inteligo nic nie dolicza.

#30 PostWysłany: 21 Kwi 2013 08:47 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
niebieski
arafat111 napisał(a):
to jeszcze się dopytam: czy musiales zakladac konto zlotowkowe w BZWBK?
oraz czy mogles zrezygnować z karty przy zalozeniu konta, czy dostales ja i zrezygnowales później?
rozumiem, ze dostep przez internet do konta bezpłatny...

nie trzeba miec zlotowkowego, karty nie wzielam przy zakladaniu konta, dostep przez neta oczywiscie bezplatny
polecam tez konto walutowe w syncu - karta za free, prowadzenie konta tez, wyplata w bankomacie za granica 5zl i jest minimalnie oprocentowane ;)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 21 Kwi 2013 09:23 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
TheArt napisał(a):
Mam kartę VISA w GBP z BZWBK i ją wezmę, miał ktoś takową w UK? Doliczało Wam te 3%? Ponoć też płacąc kartą Inteligo nic nie dolicza.

Dlaczego ma doliczać? Konto jest w funtach i płatność też jest w funtach. Gdzie tu przewalutowanie?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Czym płacić
#32 PostWysłany: 21 Kwi 2013 14:06 

Zbanowany
Zobacz co zacytowałem z regulaminu kart BZWBK, jeśli transakcja nie przeprowadza się w Euro to przelicza na Euro i potem na złotówki.

#33 PostWysłany: 21 Kwi 2013 14:10 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Możesz podać gdzie dokładnie to przeczytałeś? Bo pewnie dotyczyło karty walutowej w euro albo jakiejś jeszcze innej.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 21 Kwi 2013 14:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Przy płatności w GBP kartą w GBP nic nie doliczy bo nie ma przewalutowania.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Kwi 2013 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 127 150
A nie lepiej założyć darmowe konto walutowe w Alior Sync?Są za free,karty za free i nie masz kłopotu z walutą.Ja posiadam konto walutowe w EUR,GBP i USD.Jak gdzieś podróżuję,to wcześniej kupuję walutę w kantorze internetowym (nawet lepsze kursy) i kartą płacę na miejscu.Najlepsze rozwiązanie według mnie!Co do drobnych,to zabieram ze sobą trochę bilonu walutowego i jakieś minimalne kwoty w banknotach :-)

#36 PostWysłany: 21 Kwi 2013 14:55 

Zbanowany
Krzysiekgd napisał(a):
A nie lepiej założyć darmowe konto walutowe w Alior Sync?Są za free,karty za free i nie masz kłopotu z walutą.Ja posiadam konto walutowe w EUR,GBP i USD.Jak gdzieś podróżuję,to wcześniej kupuję walutę w kantorze internetowym (nawet lepsze kursy) i kartą płacę na miejscu.Najlepsze rozwiązanie według mnie!Co do drobnych,to zabieram ze sobą trochę bilonu walutowego i jakieś minimalne kwoty w banknotach :-)

W Syncu też jest przewalutowanie, tak mówiła na czacie.

Też kupuję walutę w kantorze i przelewam ją na kartę prepaid, wg mnie wygodniejsze bo mogę nią posługiwać się ja i każdy komu ją dam.

Patrzyłem na inną tabelkę, przewalutowań nie będzie, sory za dawkę zamieszania.

Image

Image

#37 PostWysłany: 21 Kwi 2013 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 127 150
TheArt Ale jak masz konto w Sync w GBP i np w Anglii płacisz kartą w funtach,to logicznie,że nie ma przewalutowań i dlatego ja posiadam konta (darmowe) w SYNC i nie martwię się przewalutowaniami - jak napisałem,kupuję daną walutę w kantorze internetowym i przelewam na dane konto walutowe.

#38 PostWysłany: 21 Kwi 2013 17:46 

Zbanowany
Krzysiekgd napisał(a):
TheArt Ale jak masz konto w Sync w GBP i np w Anglii płacisz kartą w funtach,to logicznie,że nie ma przewalutowań i dlatego ja posiadam konta (darmowe) w SYNC i nie martwię się przewalutowaniami - jak napisałem,kupuję daną walutę w kantorze internetowym i przelewam na dane konto walutowe.

Tak tak, ja robie to samo ale z prepaid żeby np nie musiał za każdym razem być przy transakcji, daję kartę znajomemu co skoczy do sklepu i jest wygodniej.

#39 PostWysłany: 24 Kwi 2013 15:38 

Ja czytałem już nie pamiętam gdzie, że na chwilę obecną za granica najlepiej płacić kartą kredytową PolBanku, bo przelicza po kursie mastercardu (zbliżony do średniego, czasami o dziwo nawet lepszy) a do tego jeszcze 1% cashback i odroczona spłata.

Co do konta walutowego, to teoretycznie cinkciarz.pl ma za 15 pln kartę walutową z możliwością zasilania jej w pln po niezłych kursach ale nie znam nikogo, kto by to sprawdził w praktyce.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 26 Kwi 2013 15:51 

Zbanowany
Ja używam kart inkantora, to w sumie to samo co cinkciarz, i tak wydawcą jest BZWBK. Zauważyłem natomiast ciekawą promocję jednego z banków/operatorów bankomatów w Londynie, na bankomatach tych jest wywieszka Free Withdrawal, spróbowałem i nie pobrało żadnej prowizji przy wypłacie z bankomatu, bez względu na rodzaj karty i bank.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości