Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 24 Mar 2013 13:37 

HON fly4free
Generalnie najlepiej unikać bookowania lotów na code-share'ach w przypadku takich "ofert". Zwłaszcza, że można było ominąć MH i zrobić tylko własne loty Oman. To m.in zabiło deal z CSA bo tam był Etihad na pierwszym odcinku, tylko w tamtym przypadku nie było innego wyjścia.

Z MH tez był takie problem, że tych biletów od razu nie wystawiono automatycznie z jakichś powodów. Widocznie rezerwacje na ten segment były trzymane i spadły z systemu po niedopełnieniu ticketowania w przewidzianym czasie.
 Profil Relacje PM off  

Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗ Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗
💣Petarda❗💣 Dreamlinerem PLL LOT bezpośrednio z Azji do Warszawy za 399 PLN ✈🔥😍 💣Petarda❗💣 Dreamlinerem PLL LOT bezpośrednio z Azji do Warszawy za 399 PLN ✈🔥😍
#42 PostWysłany: 24 Mar 2013 15:45 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy dobrze zatem rozumiem, że skoro lecimy wyłącznie Oman'em, ryzyko anulowania zmniejsza się radykalnie?

Cały czas nie mogę pojąć, jak to jest, że:
a) mam wyraźną informację od expedii, że rezerwacja jest potwierdzona ("Ihre Reservierung wurde gebucht und bestätigt. Sie müssen uns nicht anrufen, um sich diese Reservierung bestätigen zu lassen"),
b) na virtuallythere.com, do którego przechodzi się bezpośrednio z "View my itinerary" na stronie Oman Air, jest pełna informacja o naszym locie, łącznie z numerami biletów (można przeczytać sobie wszelkie szczegóły każdego z biletów), a przy naszych miejscach jest dopisek "confirmed",
c) pieniądze z karty są pobrane,

a mimo tego wszystkiego jest wątpliwość, czy rzeczywiście będziemy mogli odbyć nasze loty? Pierwszy raz kupiłem bilety w ramach takiej "akcji", więc brak mi doświadczenia. Może przemawia przeze mnie naiwność, ale przy tych wszystkich "okolicznościach przyrody" ewentualna informacja odmowna od Oman Air świadczyłaby o tym przewoźniku bardzo źle, a nie wydaje mi się, by chcieli sobie robić zły PR, bądź co bądź na początku ich drogi w przebijaniu się do czołówki linii lotniczych.
Czy uważacie, że jeśli do przyszłego piątku nie przyjdzie żadna informacja negatywna powinienem zapytać expedię lub linię o ostateczną informację (np. w związku z pojawiającymi się w internecie wątpliwościami na ten temat?).

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 24 Mar 2013 16:25 

HON fly4free
Najlepiej nikogo o nic sie nie pytać, przynajmniej w nabliższych tygodniach. Żadnych telefonów do linii w sprawie ważności biletu, przydzielenia miejsc itp. To podstawowa zasada.

Co do samego anulowania: teoretycznie z chwila wystawienia biletu zostaje zawarta wiążąca obie strony umowa przewozu. Ale przewoźnik może powoływać się na błąd i anulować bilety juz wystawione (CSA, Alitalia po akcji japońskiej, potem część przywróciła). Oczywiście wtedy pozostają negocjacje i ewentualne dochodzenie roszczeń wynikających z umowy, ale to długa droga i niepewny wynik.

Tutaj na korzyść na pewno przemawia jednak określona cena, która może wyglądac na jakąś ofertę first minute (loty prawie za rok). Taryfy są po 199 euro + podatki (tak podaje expedia). Więc mozna tak argumentować ewentualnie.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 27 Mar 2013 16:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Chyba jednak nic z tego na niemieckim forum informuja ze ich loty sa anulowane

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

#45 PostWysłany: 27 Mar 2013 17:01 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Tak, Oman anuluje powoli wszystkie rezerwacje.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 27 Mar 2013 17:03 

niebieski
uuuu to do du.y. :( szkoda.. :(
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 27 Mar 2013 17:23 
Awatar użytkownika

platynowy
Hubert napisał(a):
Tak, Oman anuluje powoli wszystkie rezerwacje.

czy rzeczywiście wszystkie, to się jeszcze okaże... Cały czas mam nadzieję, że może jednak mają jakiś klucz doboru, który nie będzie pasował do moich rezerwacji :roll:
Zobaczymy...
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 27 Mar 2013 22:21 
Awatar użytkownika

platynowy
cóż, nadzieje rozwiane. Jest po ptakach, bo właśnie anulowali moje bilety, w zasadzie bez żadnego wytłumaczenia.
Będę z ciekawością obserwował rozwój wypadków w tej sprawie, bo widzę, że narasta fala niezadowolenia ze sposobu załatwienia sprawy przez Oman Air i poszczególnych pośredników, ale nawet gdyby przywrócili możliwość skorzystania z tych biletów, nie wiem, czy miałbym ochotę jeszcze z nimi polecieć. Wiadomo, popełnili błąd, z którego wielu chciało skorzystać, więc należało się liczyć z anulowaniem, ale nie spodziewałem się aż tak nonszalanckiego podejścia do sprawy...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: brachol, Google [Bot] oraz 9 gości