Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Sie 2012 18:25 

Łysolek napisał(a):
hej pytanko , bo nie moge nigdzie znaleźć :)
czy są jakies limity zakupów na bezcłóce ? chodzi mi o to , zę wracając z Londynu chciałbym się obkupić na bezcłówce ale lece tylko z tzw. bagażem podręcznym czy sa jakieś limity zakupowe czy wtedy zakupy wliczają mi się w bagaż podręczny czy coś na zasadzie hulaj dusza :D ? dzięki z góry za odpowiedź

O limitach zakupów nic nie wiem, obowiązują oczywiście przepisy celne UE czyli wewnątrz UE max 10l mocnego alkoholu, 110l piwa, papierosy itp.
Zgodnie z regulaminami low-costów zakupy zrobione w bezcłówce muszą się zmieścić w bagażu podręcznym. Czasem oczywiście nie zwracają na to zbytniej uwagi tak samo jak i nie zawsze sprawdzają wymiarów bagażu, ale nie można liczyć że nikt tego nie sprawdzi.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 07 Sie 2012 23:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy kryterium przydzielenia ceny w bezcłówkach jest przynależność kraju docelowego do UE czy strefy Schengen? Konkretnie chodzi mi o Norwegię, które ceny obowiązują w tym wypadku?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 07 Wrz 2012 13:17 

niebieski
UE. Strefa Schengen dotyczy tylko ruchu bezwizowego a w bezcłowe zakupy to sprawa ceł.

#24 PostWysłany: 13 Wrz 2012 18:15 

to z ciekawostek:
leciałam ostatnio z kanarów do pl przez madryt (przesiadka 17h), ryan, bagaż podręczny. Kupiłam 1l rumu na lotniksku w LPA, który bez zastrzeżeń przeszedł kontrole bezpieczeństwa w mad. Natomiast miałam również słoiczek pasztetu (280g), który wyleciał z LPA (nie był kupiony na lotnisku), ale nie przeszedł na bramce w madrycie. Z mętnego tłumaczenia wynikało, że kanary nie są w europie, wiec moge wieźć, a hiszp i polska to UE, więc nie moge przewozić, musze oddac do rejestrowanego.
Ktoś to rozumie?;p
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Wrz 2012 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Mareckipl napisał(a):
Czy kryterium przydzielenia ceny w bezcłówkach jest przynależność kraju docelowego do UE czy strefy Schengen? Konkretnie chodzi mi o Norwegię, które ceny obowiązują w tym wypadku?

Schengen to kontrola na granicy, jeśli chodzi o bezcłówkę to lecąc do Norwegii obowiązuje ta niższa cena - bardzo tanio wychodzą alkohole (Norwegia nie jest w UE, więc ceny zakupu niższe - kilka dni temu 0.7 żubrówki w KTW kosztowało około 21zł).

#26 PostWysłany: 22 Lut 2013 02:48 

Loty: 28
Kilometry: 58 293
Czy ktoś się orientuje ile teraz kosztuje 1 litr alkoholu (Stocka) gdy leci się do UE? Pamiętam, że gdy leciałem do Norwegii kosztowała około 30 zł, ale pamiętam też, że cena do UE była wyższa. Czy ktoś z Was pamięta może ile wynosi? Mówię tu o lotnisku w Pyrzowicach.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 26 Lut 2013 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
niebieski
Agat2005 napisał(a):
to z ciekawostek:
leciałam ostatnio z kanarów do pl przez madryt (przesiadka 17h), ryan, bagaż podręczny. Kupiłam 1l rumu na lotniksku w LPA, który bez zastrzeżeń przeszedł kontrole bezpieczeństwa w mad. Natomiast miałam również słoiczek pasztetu (280g), który wyleciał z LPA (nie był kupiony na lotnisku), ale nie przeszedł na bramce w madrycie. Z mętnego tłumaczenia wynikało, że kanary nie są w europie, wiec moge wieźć, a hiszp i polska to UE, więc nie moge przewozić, musze oddac do rejestrowanego.
Ktoś to rozumie?;p

Hi hi, mi Norwegowie na security w Stavanger zajumali polskie niejadalne konserwy mięsne, mieliśmy z kumplem ubaw a celnikowi życzyłem smacznego. Jak leciałem tam z Modlina, problemu z mięsem nie było.

W Hurghadzie po dwukrotnym prześwietlaniu hand-bagażu kazali mi wyjąć wodę (mieliśmy ze 6 butelek 0,5 litra), zabrali 2 sztuki. Przede mną przechodził kumpel i przeniósł więcej bez czepiania się.

W Luton nadgorliwy Angol doczepił się do lakieru do paznokci mojej żony, bo powinien znaleźć się w plastikowej torebce, a dziewczyna o tym zapomniała. Po prośbach jakaś dziewczyna dała nam dodatkowy worek, młotek wrzucił to na skaner (jakby wcześniej tego nie skanował) i przeszło. A próbuj się kłócić - wywieranie presji na pracowników security to przestępstwo - o czym łaskawie informują tablice informacyjne.

Generalnie wynika z tego tyle, że przepisy sobie, a głupota i nadgorliwość sobie. W Lublinie kontrolerzy działania security przenieśli nóż i 2 atrapy bomby :) http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724, ... ramki.html

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Lut 2014 01:46 

niebieski
Odgrzebię temat, bo interesuje mnie pewna kwestia: lecę trasą Wrocław-Londyn-Dublin i chciałbym kupić polską flaszkę we Wrocławiu w dutyfree i potem oni po prostu pakują to w jakąś tam specjalną folię i normalnie mogę to upchać do podręcznego? :P Jeśli tak to co potem w Londynie na przesiadce.. będzie kontrola na kolejny lot i to chyba nie przejdzie :>? Trochę dla mnie zagmatwane te przepisy i nie wiem, czy czasem żeby na tej trasie jaką opisałem przewieźć wódkę nie musiałbym lecieć lotem bezpośrednim lub z bagażem rejestrowanym.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 03 Lut 2014 11:33 

srebrny
chris0o napisał(a):
Odgrzebię temat, bo interesuje mnie pewna kwestia: lecę trasą Wrocław-Londyn-Dublin i chciałbym kupić polską flaszkę we Wrocławiu w dutyfree i potem oni po prostu pakują to w jakąś tam specjalną folię i normalnie mogę to upchać do podręcznego? :P Jeśli tak to co potem w Londynie na przesiadce.. będzie kontrola na kolejny lot i to chyba nie przejdzie :>? Trochę dla mnie zagmatwane te przepisy i nie wiem, czy czasem żeby na tej trasie jaką opisałem przewieźć wódkę nie musiałbym lecieć lotem bezpośrednim lub z bagażem rejestrowanym.

tak, we wroclawiu koniecznie powiedz ze port docelowy to dublin i popros o zamkniecie w specjalniej plastikowej torbie.
w londynie wyjmij na kotroli bezpieczenstwa z bagazu, pietnastu kmiotkow bedzie flaszke ogladac przez chwile i po zerknieciu na rachunek zakupu z tego samego dnia, z wielka laska puszcza cie dalej.
 Profil Relacje PM off
chris0o lubi ten post.

#30 PostWysłany: 04 Lut 2014 01:48 

Loty: 53
Kilometry: 55 261
michcioj napisał(a):
chris0o napisał(a):

tak, we wroclawiu koniecznie powiedz ze port docelowy to dublin i popros o zamkniecie w specjalniej plastikowej torbie.
w londynie wyjmij na kotroli bezpieczenstwa z bagazu, pietnastu kmiotkow bedzie flaszke ogladac przez chwile i po zerknieciu na rachunek zakupu z tego samego dnia, z wielka laska puszcza cie dalej.

Jesteś pewny,że zawsze celnicy("kmioty":D) muszą przepuścić pasażera z zakupami z innej strefy bezcłowej? Mam dziwne wrażenie,że nie wszędzie ogarniają taki przepis i różnie to może być.
Co prawda sam nie próbowałem ale raz byłem świadkiem dosyć ostrej wymiany zdań na ten temat między pasażerem a celnikiem w Beauvais.I chodziło właśnie o jakieś winiacze z Portugalii.

#31 PostWysłany: 04 Lut 2014 03:29 

niebieski
Trudno. Podejmę ryzyko, najwyżej będę stratny o te 25-30zł... :P Bo niestety chyba 100% pewności nigdy mieć nie będę, bo nie wiem czy są w ogóle jakieś przepisy to regulujące o których mi (nam) wiadomo.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 05 Mar 2014 15:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mam 2 loty: LGW-BGO i potem BGO-TRD (londyn/bergen/trondheim)
czy jak kupie w bezcłowym jakiej winko w LGW to potem w BGO mnie puszcza na kolejny odcinek, tj do TRD, czy będę musiał zostawić?
trzeba to wino mieć w jakiejś specjalnej torbie zapiętej z paragonem z tego sklepu?

lecę do norwergii a wiadomo jakie tam są ceny więc pomyślałem żeby lepiej coś kupić w LGW.

a ktoś wie czy na bezcłowym w BGO jest w miarę niedrogie wino? lot mam w sumie stamtąd krajowy...

#33 PostWysłany: 11 Mar 2014 01:24 

Mógłby ktoś poratować cenami piwa i wódki w GDN?

O ile wódke jakoś kojarzę (chyba +10zl do cen sklepowych za 0.5l) to kompletnie nie pamiętam ile płaciłem ostatnio za puszkę piwa.

#34 PostWysłany: 11 Mar 2014 02:47 

Lecialem ostatnio z FRA do VIE i w wolnoclowym sklepie Heinemann kupilem 3 butelki bardzo dobrego 10 letnirgo Tawny od Taylorsa i pierwsze pytanie jakie mi zadali to czy VIE jest moim portem docelowym bo iw przeciwnym razie musza to inaczek zapakowax, wiec przedmowcy maja racje :)
(BTW polecam tam zakupy alkoholi, zwlaszcza tych z lepszej polki bo ceny w porownaniu do PL i do Austrii sa zdecydowanie nizsze...)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 11 Mar 2014 07:37 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
niebieski
Jak mam przesiadkę to jedynie na lotnisku przed ostatnim lotem coś kupuję.

Widziałem wiele razy, jak nawet szczelnie nie wiadomo jak pozamykane torby z alko z innych lotnisk trafiały do kosza na następnym lotnisku przy przejściu przez bramkę bezpieczeństwa.

Ja nigdy nie ryzykuję. Szkoda noszenia i kasy, a później kosz. Jak widzę alko lądujące w koszu serce mi się kraja, to za ciężki widok dla mnie!:-(

#36 PostWysłany: 11 Mar 2014 12:49 

Z tego co wiem w UE nic nie powinno sie stac...a na pewno na bardziej "szanowanch" lotniskach...
Nie wyobrazam sobie gdyby kazali mi wyrzucic butelke dobrego porto badz grand cru z Alzacji :) ...wyjalbym chyba kieliszek i wypil przy nich :)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 11 Mar 2014 13:03 
Awatar użytkownika

gruda napisał(a):
Mógłby ktoś poratować cenami piwa i wódki w GDN?

O ile wódke jakoś kojarzę (chyba +10zl do cen sklepowych za 0.5l) to kompletnie nie pamiętam ile płaciłem ostatnio za puszkę piwa.

płaciliśmy ostatnio 6,50pln za puszkę Warki
jest jeszcze w tej samej cenie jeśli dobrze pamiętam warka strong, specjal i żywiec

Image
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 11 Mar 2014 23:26 

dzięki.
jak coś to tu numer do Baltony GDN (schengen) - 583481175, można podpytać o ceny.

#39 PostWysłany: 23 Lut 2015 00:30 

A ja mam takie pytanie. Chcę kupić w Heinemann we Wrocławiu alkohol. Wiadomo, ta sieć ma świetne ceny etc. Lecę do WMI a potem znowu do WRO. Myślicie, że na Modlinie przejdzie tak ładnie opakowana torebeczka z Wrocławia? Lot powrotny mam dwa dni później. Praktykował ktoś taki numer?
 PM off  

#40 PostWysłany: 23 Lut 2015 01:13 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Jeżeli coś się zmieniło to proszę wyprowadzić mnie z błędu, ale Twój problem wydaje się być jedynie pozornym problemem z bardzo konkretnego powodu: przy krajówkach Ryanair nie ma możliwości zakupu alkoholu w duty free.

Nawet gdyby było inaczej, to pewnie security musiałoby się zagapić, bo tego typu przesiadki dopuszczane są przez 24h z tego co mi wiadomo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości