Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sty 2013 22:32 

Nurtuje mnie takie pytanie - z jakiej przyczyny robi się szczegółową kontrolę bagażu podręcznego, jeśli nie ma w nim nic niedozwolonego?
Niedawno leciałam z Luton do Polski i wszystkie torebki przede mną przejeżdżały bez problemu, ja również przeszłam przez bramkę bez piszczenia, ale moją torbę zatrzymano. Strażnik zawołał mnie na koniec taśmy i tam wyjmował mi z torebki każdą rzecz z osobna i przejeżdżał po niej czujnikiem, zaglądał do portfela, przeglądał saszetkę w ktorej miałam telefon etc. Potem dali jtorebkę na prześwietlenie jeszcze raz, przyglądali się jej we dwóch i oddali bez wyjaśnienia, jedynie pytając jakim przewoźnikiem lecę. Oczywiście niczego nie znaleźli, bo niczego dziwnego nie miałam ze sobą. Czy oni robią to na wyrywki? Bardzo się zestresowałam, bo byłam tam sama i chyba nigdy już nie wezmę ze sobą tej torebki do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎 Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎
#2 PostWysłany: 14 Sty 2013 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Temat identyczny jak "Kontrole bagażu podręcznego" kontrole-bagazu-podrecznego,15,20070

odpowiedź jest prosta - kontrola na lotnisku może zrobić co chce, każde zachowanie wzbudzające podejrzenie np. nerwowość, nadmierne pocenie, brak koncentracji, wygląd, brak konkretnych wyczerpujących odpowiedzi na pytania, brak informacji o celu podróży, brak informacji o źródle finansowania, podróże z krajów objętych ryzykiem, nadmierną ilością nielegalnych imigrantów, krajów przez które przerzuca sie narkotyki itd. może powodować zainteresowanie służb na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Sty 2013 22:53 
Awatar użytkownika

to przez telefon, on ma być wyciągnięty z torby/torebki, tak jak np. laptop i wrzucony osobno do pojemnika przed prześwietleniem, wraz z dokumentami, miałem tak samo jak wracałem z Burgas, telefon był nawet wyłączony ale to nic, elegancko mi go wyciągnęli i spytali dlaczego jest w torbie i przy okazji przeczesali wszystko inne co było w torbie, portfel, saszetkę z kosmetykami itd.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Sty 2013 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Ja zawsze tego typu przygody mam na brytyjskich lotniskach, gdzie indziej nigdzie nie spotkałem tak "umilających życie" strażników. Ale tak jak już zostało napisane - jest to kwestia szczęścia...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Sty 2013 00:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Panna_w_podróży napisał(a):
Nurtuje mnie takie pytanie - z jakiej przyczyny robi się szczegółową kontrolę bagażu podręcznego, jeśli nie ma w nim nic niedozwolonego?
Niedawno leciałam z Luton do Polski i wszystkie torebki przede mną przejeżdżały bez problemu, ja również przeszłam przez bramkę bez piszczenia, ale moją torbę zatrzymano. Strażnik zawołał mnie na koniec taśmy i tam wyjmował mi z torebki każdą rzecz z osobna i przejeżdżał po niej czujnikiem, zaglądał do portfela, przeglądał saszetkę w ktorej miałam telefon etc. Potem dali jtorebkę na prześwietlenie jeszcze raz, przyglądali się jej we dwóch i oddali bez wyjaśnienia, jedynie pytając jakim przewoźnikiem lecę. Oczywiście niczego nie znaleźli, bo niczego dziwnego nie miałam ze sobą. Czy oni robią to na wyrywki? Bardzo się zestresowałam, bo byłam tam sama i chyba nigdy już nie wezmę ze sobą tej torebki do samolotu.

ogólnie to przeszukiwali Cię bo na tym polega ich nudna praca, natomiast absolutnie nie powinnaś się tym stresować, wręcz przeciwnie, powinnaś się w związku z tego typu kontrolami czuć bezpieczniej
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Sty 2013 12:53 

lukket napisał(a):
Ja zawsze tego typu przygody mam na brytyjskich lotniskach, gdzie indziej nigdzie nie spotkałem tak "umilających życie" strażników. Ale tak jak już zostało napisane - jest to kwestia szczęścia...

Akurat byli mili, tyle dobrego. Może to przez telefon, chociaż był wyłączony. Może i powinnam dzięki tym kontrolom czuć się bezpieczniej, ale wydało mi się to dziwne, że z całego tłumu ludzi skontrolowali akurat kogoś kto wygląda tak jak ja. Mojego chłopaka kiedyś szczegółowo kontrolowali w Norwegii ale to dlatego, że on dziwnie wygląda.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Kalispell oraz 6 gości