Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 119 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jebel Toubkal
#101 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:42 

Loty: 164
Kilometry: 434 395
srebrny
@ArkadioMorales jeśli kiedykolwiek sam coś organizowałeś, to znalezienie przewodnika (który teoretycznie jest wymagany) oraz załatwienie noclegu taniej wyjdzie.
Post wyżej masz moje pewnie jeszcze aktualne informacje (z listopada 2024). Za przewodnika zapłaciliśmy ze znajomymi ~93 EUR, natomiast za nocleg w schronisku Refuge du Toubkal (French Alpine Club) 34 EUR w pokoju 16 osobowym (w cenie były 3 posiłki i herbata na ogrzanie dowoli). Na 2 os. wychodzi 171 EUR, więc oferta 205 EUR, to nocleg dla przewodnika :) Całkiem uczciwie za załatwienie wszystkiego :)
 Profil Relacje PM off  

Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳 Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳
Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍 Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍
#102 PostWysłany: 25 Lut 2025 06:43 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Jak coś to Mam gdzieś nawet kontakt do przewodnika. Naprawdę spoko się wydawał i znał wszystkich na szlaku
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 25 Lut 2025 08:51 

Jasne, organizacja to dla mnie nie problem. Bardziej chciałem się zorientować w aktualnych stawkach a przy okazji zostawić namiar na przewodników dla innych. Alternatywnie napisałem do wspomnianego tutaj gościa z fanpagem na FB Trip Toubkal Mount. Aktualne stawki to 1000 MAD za samego przewodnika (+/-96 eur), ale już 3000 MAD za pełny zestaw - czyli, że oni ogarniają nocleg w schronisku francuskim i 2 lub 3 posiłki (tego nie potwierdzałem). W takim układzie moja pierwsze propozycja jest korzystniejsza. Ale rzeczywiście ogarnięcie tej wycieczki samemu to nie jest jakiś kłopot i koszt samego przewodnika jest najrozsądniejszy chyba.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 25 Lut 2025 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Jakoś dużo mi się wydaje. Kojarzę że płaciłem mniej a potem żałowałem że sam nie ogarnąłem bo nie wiedziałem gdzie jest posterunek ;) tylko wtedy był wyłącznie jeden, później mogło się to zmienić
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 25 Lut 2025 17:47 

srebrny
@darek M. w swoim poście opisałem jak to zrobić za 100 MAD za dwójkę :) Dla przypomnienia:
tetr1s napisał(a):
Dla osób, które nie chcą w ogóle przewodnika mały tip - można dojść do posterunku i poczekać na jakąkolwiek grupę. Tak spotkaliśmy cztero osobową ekipę (w tym dwójkę rodaków), którzy zapytali, czy mogą do nas dołączyć i za 50 MAD na osobę mogli dojść do Café Chamharouch (oczywiście nie trzeba się tam zatrzymywać ;)).
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 12 Paź 2025 22:27 

srebrny
Zorganizowana wycieczka najtaniej wyszła na getyourguide z kodem z newslettera 10%, 370PLN za osobę
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#107 PostWysłany: 22 Paź 2025 16:27 

-- 22 Paź 2025 15:23 --

mateusz323 napisał(a):
Zorganizowana wycieczka najtaniej wyszła na getyourguide z kodem z newslettera 10%, 370PLN za osobę

za osobę?

-- 22 Paź 2025 15:27 --

Czy na miejscu da się załatwić przewodnika, schronisko i całą resztę, czy trzeba online? Gdzie jest taniej?
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 22 Paź 2025 23:13 

srebrny
@fraktal już wcześniej forumowicze podawali takie ceny, więc to cena za osobę (tak jak napisał @mateusz323).
Odnośnie zorganizowania wycieczki na miejscu - to jest możliwe, tylko pewnie zależy od okresu i czy znajdą się wolne miejsca do spania w schroniskach. Chyba, że bez noclegu, to też się da - znajomi o 6 rano w Imlil znaleźli przewodnika na 1 dzień (z wejściem na szczyt). Dodam, że opcję na 1 dzień polecam tylko dla zaprawionych osób.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#109 PostWysłany: 23 Paź 2025 09:23 

Dzięki, wyjeżdżam za tydzień i się zastanawiam po prostu czy rezerwować online, czy jednak na miejscu (może będzie taniej). Chcemy rozłożyć wejście na dwa dni z noclegiem w schronisku.

Nie wiem, jak wyglądają sytuacje z noclegami w schronisku obecnie, ale skoro można kupić na getYourGuide z dnia na dzień to domyślam się, że są miejsca :)

Ostatnio edytowany przez puhacz, 23 Paź 2025 10:35, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 23 Paź 2025 14:21 

niebieski
Na Toubkal jadę w listopadzie zatem moje uwagi na podstawie innych wyjazdów górskich.

Zawsze wolę rezerwować wcześniej aby mieć pewność i względny komfort, a nie próbować oszczędzić 10 EUR i ganiać bez sensu na miejscu. To jest istotne zwłaszcza w górskich wypadach gdzie ważny jest odpoczynek, a Twoja kondycja na wysokości może być gorsza.

Pod Toubkal są 2 schronisko więc prawie na pewno nikt pod chmurką Cię nie zostawi. Ale zawsze załatwiając na miejscu możesz trafić do tego gorszego lub do tego gdzie przewodnik ma większą prowizję.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#111 PostWysłany: 23 Paź 2025 17:38 

srebrny
fraktal napisał(a):
Dzięki, wyjeżdżam za tydzień i się zastanawiam po prostu czy rezerwować online, czy jednak na miejscu (może będzie taniej).

Tańszą opcję (lub jedną z najtańszych) podałem w poście #99, ale to już musi każdy rozważyć, co będzie dla niego komfortowe.
Jeszcze odnośnie schroniska - można je samemu zarezerwować (bez przewodnika) i taką opcję sam wybierałem (info jest we wcześniejszych postach).
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 24 Paź 2025 08:59 

Czytałem Twoje posty i nie tylko... nie wiedziałem, czy kupowałeś na miejscu, czy online - nie zrozumiałem. Dzięki.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#113 PostWysłany: 27 Paź 2025 11:38 

srebrny
fraktal napisał(a):
Dzięki, wyjeżdżam za tydzień i się zastanawiam po prostu czy rezerwować online, czy jednak na miejscu (może będzie taniej). Chcemy rozłożyć wejście na dwa dni z noclegiem w schronisku.

Nie wiem, jak wyglądają sytuacje z noclegami w schronisku obecnie, ale skoro można kupić na getYourGuide z dnia na dzień to domyślam się, że są miejsca :)

Raczej taniej nie wyjdzie, chyba ze sam ogarniesz (jedynie załatwiajac przewodnika na przejscie przez straz)
My jak bylismy w ten weekend to schronisko praktycznie full

Cena 370PLN była za osobe, teraz na GYG ogarniesz nawet za 350
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 28 Paź 2025 14:17 

niebieski
Taka ciekawostka, chciałem zrobić bezpośrednią rezerwację na mój termin listopadowy i okazuje się, że Refuge Toubkal fully booked. Sorry mister.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#115 PostWysłany: 07 Lis 2025 15:21 

srebrny
bo pewnie fully booked jest pod zorganizowane wycieczki i z nimi miejsce Ci sie znajdzie
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 13 Lis 2025 19:17 

Wróciliśmy, zdobyliśmy chociaż nie było łatwo :)

Śmiało mogę polecić: https://omar-adventures.com/tours/mount-toubkal-2-day-trekking-mount-toubkal-trek/ - chłopaki znają się na rzeczy. Wycieczkę kupiliśmy na GetYourGuide za całe: 426 PLN/osobę, a część sprzętu wypożyczyliśmy u nich w Imlil.

Jesteśmy bardzo zadowoleni więc polecamy! Nie ma co moim zdaniem szukać na miejscu, koszty są podobne i szkoda stresu.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 13 Lis 2025 20:09, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 14 Lis 2025 11:57 

Ponieważ piszecie do mnie PW to opiszę tutaj jak to wyglądało u nas:

Odebrali nas z Marrakeshu. Organizator zakłada grupę na WhatsApp gdzie podajesz lokalizację hotelu. Organizator ułoży logistycznie trasę i poda Ci na dzień przed wycieczką miejsce odbioru (najbliżej Twojego hotelu).

Wszystko możesz mieć swoje. My wypożyczaliśmy śpiwór (bo w schronisku może być chłodno) i kijki trekkingowe, ale wśród naszej grupy były osoby, które wypożyczały wszystko bo były totalnie nie przygotowane (latarkę-czołówkę, plecak, spodnie, kurtkę, buty, kijki, śpiwór). My akurat nie potrzebowaliśmy raczków bo śniegu było jeszcze mało, ale jak będą potrzebne to można mieć swoje, albo wypożyczyć.
Nadmiarowy bagaż można zostawić u nich w wypożyczalni i odebrać po wycieczce. My zostawiliśmy walizki z rzeczami.

Co do jedzenia to warto mieć swoje przekąski na szlak (batony, wodę, itp.). Warto też zabrać ze sobą jakieś tabletki na ból głowy (ale z nimi nie przesadzać, żeby wiadomo było czy Twój organizm daje radę), plastry na ewentualne otarcia, itp.

Wygląda to tak, że ruszacie z Imlil z miejsca do którego Cię zawiezie kierowca z Marrakeshu - nazwijmy to wypożyczalnią :). Po przyjeździe przewodnicy wyjaśnią Wam co potrzebujecie, jaką trasą idziecie i jak to wszystko będzie wyglądać. Następnie ruszacie i zaczyna się trekking do schroniska. Po drodze mijacie sklepiki w których można kupić chipsy, colę, batony, itp (drożej niż normalnie). Po drodze jest też pyszny lunch (w cenie) i marokańska herbata. Docieracie do schroniska, gdzie macie kolację (w cenie), jeśli chcecie to kąpiel w mroźnym prysznicu i idziecie spać. Prąd jest wyłączany chyba od godz. 19:00 więc warto naładować telefony i sprzęt do tej godziny bo później już nie będzie kiedy. Warto też zaopatrzyć się wieczorem w wodę i inne rzeczy, których Wam brakuje bo rano sklepik w schronisku będzie zamknięty. Rano o 2:30 jest śniadanie (w cenie) po którym ok. 3:00 wyruszacie na szczyt. Na górze jest mroźno więc warto ubrać się odpowiednio, a pozostałe rzeczy zostawić w schronisku. Po ponownym zejściu z szczytu do schroniska jest ostatni lunch (w cenie) po którym wracacie na dół do Imlil (to długie zejście).
Ogólnie wchodzicie w nocy więc warto zachować czujność i być odpowiednio ubranym do warunków. Przy zejściu jak już jest widno widać, którą trasą szliście i kamienie potrafią uciekać z pod nóg więc warto uważać, żeby się nie poślizgnąć. Pamiętajmy, że są to góry skaliste więc wszystko jest w kamyczkach, skałach, itp :)

Po powrocie do Imlil przyjeżdża po Was kierowca, który Was zabierze w to samo miejsce skąd Was zgarnął, bądź dogadajcie inne w Marrakeshu.

Wszystko przebiega w przyjemnej atmosferze. Przewodnicy dbają o to, żeby każdy wszedł na szczyt powtarzając, że jesteśmy teamem i idziemy razem. Pilnują też, żeby przerwy nie były zbyt długie: Yala, Yala (szybko, szybko) :). Jedzenie jak dla mnie było smaczne, poprawne i nie mam się do czego doczepić. Warto wziąć też ze sobą mokre chusteczki gdyby jednak woda w schronisku okazała się zbyt zimna :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#118 PostWysłany: 14 Lis 2025 13:55 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
@fraktal czy sprzet, ktory wypozyczaliscie byl w cenie? czy dodatkowo platny? I jak duza byla grupa?
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 17 Lis 2025 01:13 

@agnieszka.s11 sprzęt jest dodatkowo płatny ok. 5EUR za rzecz. Grupa składała się z 15 osób.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 119 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości