Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Paź 2025 18:30 

Loty: 109
Kilometry: 276 679
Mam pytanie odnośnie szczepienia na żółta febrę. Przylatuje do Chile a następnie planujemy przejściem lądowym udać się już do Boliwii. Czy musimy okazać potwierdzenie szczepienia na żółtą febrę. Wylatujemy z Europy, nie będziemy mieć już na trasie innych przystanków, dolatujemy do Santiago i zaczynamy objazdówkę. W necie są sprzeczne informacje w tym zakresie, czy ktoś to przerabiał ewentualnie jakieś problemy?
 Profil Relacje PM off  

Loty na Maltę taniej, niż wizyta na jarmarku świątecznym 🎄😲 Podróże na słoneczną wyspę od 135 PLN 🔥😍 Loty na Maltę taniej, niż wizyta na jarmarku świątecznym 🎄😲 Podróże na słoneczną wyspę od 135 PLN 🔥😍
🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN 🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN
#2 PostWysłany: 12 Paź 2025 19:20 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Dobrze, że piszesz. Mam dawkę przypominająca do wzięcia.
W Afryce nikt nie chciał, z Ameryką nie pomogę.

Skoro szwendasz się po całym świecie, to nie warto się zaszczepić dla swojego bezpieczeństwa a nie tylko dla "papierka"?
Kilka setek do ruiny chyba nie doprowadzi.
Przez napływ ludzi ze wschodu, którzy raczej nie szczepią się na nic, to warte rozważenie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Paź 2025 20:11 

Loty: 166
Kilometry: 435 949
srebrny
@FUX na pewno potrzebujesz dawki przypominającej? Ta szczepionka (Stamaril) w większości przypadków ma tylko 1 dawkę, a szczepienie przypominające może być wymagane u osób, u których występowała niewystarczająca odpowiedź immunologiczna po szczepieniu podstawowym. Chociaż pewnie mało kto to sprawdza.
W książeczce szczepień w WSSE przy ul. Składowej we Wrocławiu wbijali mi w dacie do dla tej szczepionki life of person vaccinated.

@Wykus odnośnie wymagania tej szczepionki, to przy wjeździe do Boliwii (2022 rok) nikt mi tego nie sprawdzał, ale też przekraczałem granicę w innym miejscu (lotnisko VVI w Santa Cruz de la Sierra).

Co do zaszczepienia, to mam podobne zdanie jak @FUX. Jeśli jeździsz w takie miejsca, to warto to zrobić. Zwłaszcza, że koszt szczepionki w popularnej aptece, to około 270 PLN, a ewentualne koszta niewpuszczenia na pokład samolotu / do kraju pewnie przekroczą tę kwotę kilka razy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 12 Paź 2025 20:17 

srebrny
@FUX

Dawka przypominająca nie jest wymagana, ważności certyfikatów została automatycznie wydłużona do końca życia.

https://www.who.int/docs/default-source ... ion-en.pdf
2 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 12 Paź 2025 20:26 

srebrny
Wykus napisał(a):
Mam pytanie odnośnie szczepienia na żółta febrę. Przylatuje do Chile a następnie planujemy przejściem lądowym udać się już do Boliwii. Czy musimy okazać potwierdzenie szczepienia na żółtą febrę. Wylatujemy z Europy, nie będziemy mieć już na trasie innych przystanków, dolatujemy do Santiago i zaczynamy objazdówkę. W necie są sprzeczne informacje w tym zakresie, czy ktoś to przerabiał ewentualnie jakieś problemy?

Chile nie jest krajem endemicznym dla YF, więc Boliwia nie będzie wymagała certyfikatu.
Z kolei w Boliwii w tropikalnych rejonach YF występuje, jeśli będziecie się tam wybierać to wracając do Chile teoretycznie taki certyfikat może być wymagany, ale dotyczy to jedynie wybranych rejonów Boliwii i raczej przejść lotniczych.
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Paź 2025 21:35 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Stamaril fakt. Lifetime.
Cholera do przypomnienia.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość