Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80  Następna
Autor Wiadomość
#1561 PostWysłany: 06 Sie 2025 17:39 

niebieski
boots napisał(a):
Cytuj:
zamówiłem Opla Corsę w automacie

Miałeś zagwarantowany konkretny model auta?
Oczywiście, że nie ale określoną kategorię i automat - problem, że dostałem cos zupełnie innego niż zamówiłem - Corsa jaka jest każdy wie, a dostałem auto rozmiaru Kii Sorento czy Audu Q3.
Sądząc z recenzji mogło byc gorzej, bo ludzie mając pozamawiane u nich spalinówki, dostawali elektryki.
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w stolicy Litwy 🎄 Loty do Wilna i 4* hotel za 619 PLN ❄️ Jarmark świąteczny w stolicy Litwy 🎄 Loty do Wilna i 4* hotel za 619 PLN ❄️
Tygodniowy rejs przez Maderę i Kanary za 1585 PLN🔥 Loty z Polski + 878 PLN ✈️🧳 Pełen pakiet Tygodniowy rejs przez Maderę i Kanary za 1585 PLN🔥 Loty z Polski + 878 PLN ✈️🧳 Pełen pakiet
#1562 PostWysłany: 06 Sie 2025 17:41 

niebieski
rojasQ napisał(a):
Tomasz101 napisał(a):
rojasQ napisał(a):
Cześć,planuję małą wycieczkę we wrześniu - parę nocy w Mediolanie i potem przejazd na parę nocy pozwiedzać okolice Como. Z racji, że nie opłaca mi się wynajmować auta na lotnisku bo przez pierwsze dni nie będę go potrzebował, to szukam sprawdzonej wypożyczalni z biurem już w mieście. Czy ma ktoś coś do polecenia?
brałem ostatnio ok mobility na dworcu w Medioalnie, z ich strony i z ich pełnym ubezpieczeniem wiec tu nie było problemu,problem pojawił się przy odbiorze auta w tym że zamówiłem Opla Corsę w automacie, a dostałem MG HS też w automacie, mimo moich próśb twierdzili, że nie maja nic innego, nawet jak chciałem zrezygnować z automatu i wziąć zwykła pandę czy 500,później poczytałem w opiniach, że to u nich częsty problem, że dostajesz nie to co zamówiłeś

Dzięki za polecenie. To raczej normalna sprawa, że dają coś tej klasy, niekoniecznie ten model co był pokazany podczas rezerwacji. A pełne ubezpieczenie powoduje brak wpłaty depozytu?

A poza tym ktoś jeszcze może polecić coś?
Był depozyt ale jakiś niewielki - 100 czy 200 euro na poczet zabezpieczenia zwrotu z pełnym bakiem.
 Profil Relacje PM off
rojasQ lubi ten post.

#1563 PostWysłany: 08 Sie 2025 10:45 

Dziękuję za odpowiedź
Zastanawiam się nad słowem "Excess" w wielu wypożyczalniach. Na przykład w tej okmobility - w wersji Standard jest "Excess - Deposit amount as a guarantee: 100EUR". A w wersji "No Excess" - nie ma w ogóle depozytu? Jak myślicie? Nie mogę znaleźć objaśnienia tej opcji na ich stronie.
Zależy mi na braku depozytu, bo nie mam karty kredytowej.

Image
 Profil Relacje PM off  

#1564 PostWysłany: 08 Sie 2025 11:01 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Wszystko masz wyjaśnione w warunkach najmu.
 Profil Relacje PM off  

#1565 PostWysłany: 08 Sie 2025 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
To udział własny w razie szkody.
Co do kredytówki - musisz sprawdzić w ogólnych warunkach, akurat OK Mobility dopuszcza przy wypożyczaniu (przynajmniej we Włoszech) karty debetowe.

Załączniki:
Screenshot 2025-08-08 at 11-07-31 - OK MobilityGeneral conditions of contract of vehicle rental.png
Screenshot 2025-08-08 at 11-07-31 - OK MobilityGeneral conditions of contract of vehicle rental.png [ 33.31 KiB | Obejrzany 741 razy ]
 Profil Relacje PM off
rojasQ lubi ten post.

#1566 PostWysłany: 01 Wrz 2025 10:52 

Loty: 251
Kilometry: 414 782
niebieski
Czy ktoś miał podobną sytuację?

Tydzień temu wróciłem z Malpensy gdzie wypożyczałem samochód z GOLDCARu
Po zwrocie samochodu na moim koncie zniknęła blokada środków, która była zrobiona przy wynajmie ale pojawiło się obciążenie na kwotę 500 EUR. Po złożeniu reklamacji dostałem informację, że to jakaś opłata transgraniczna ponieważ wjechałem do Szwajcarii. Rzeczywiście byłem dosłownie 2 godziny w Lugano ale nikt mnie o takiej potencjalnej opłacie wcześniej nie informował. Ponadto, to był już mój trzeci taki wynajem kiedy mieszkając w okolicach Jezioro Como jechałem do Lugano i nigdy takiej opłaty nie miałem i nigdy mnie nikt o takiej opłacie nie informował. Oczywiście zareklamowałem tą transakcję w banku ponieważ nie była ona przeze mnie w żaden sposób autoryzowana. Według mnie wypożyczalnia nie miała prawa obciążać mojej karty bez wcześniejszego uzgodnienia ze mną. Na blokadę środków się zgodziłem i potwierdziłem ją pinem natomiast blokada ta została zwrócona a z użyciem mojej karty dokonano innej transakcji bez mojej zgody i autoryzacji do czego moim zdaniem wypożyczalnia nie miała prawa. Obecnie czekam na decyzję banku w tej sprawie.

#1567 PostWysłany: 01 Wrz 2025 10:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

No ale zgodziłeś się na regulamin, a tam jak byk stoi zakaz wyjazdu poza Włochy bez wykupienia zgody wypożyczalni, a w cenniku masz 5 stówek:
https://www.goldcar.es/api/v1/terminos/ ... f/q/MXP/en
https://gcdata-documents.s3.amazonaws.c ... ENG-GC.pdf

wszystko zgodnie z regulaminem, który podpisałeś, więc w czym problem?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1568 PostWysłany: 01 Wrz 2025 12:47 

Tak jak powyżej, sprawdź swoją umowę wypożyczenia i jeżeli jest tam punkt o opłacie za wyjazd poza terytorium kraju to niestety raczej się nie uda uniknąć dodatkowego kosztu. Bardzo rzadko podczas podpisywania umowy wypożyczalnie informują o takich klauzulach.
 Profil Relacje PM off  

#1569 PostWysłany: 12 Wrz 2025 18:36 

Mam pytanie, może bardziej doświadczeni pomogą. Wybieram się do Włoch i chcę na miejscu wynająć auto. Wszystkie wypożyczalnie piszą o wymaganych "wypukłych" kartach kredytowych, tymczasem mam dwie ale "płaskie". Od jakiegoś czasu przy wymianie kart banki wysyłają już tylko takie (Alior i Citibank w tym wypadku. Czy wypożyczalnie akceptują takie? Wyraźnie opisane CREDIT, z chipem, numerem karty i imieniem i nazwiskiem nadrukowanymi na karcie. Miał ktoś z tym problemy?'
 Profil Relacje PM off  

#1570 PostWysłany: 12 Wrz 2025 20:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jeśli nie będzie to jakaś dzika "lokalna" wypożyczalnia, nie będzie problemu.
 Profil Relacje PM off  

#1571 PostWysłany: 12 Wrz 2025 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
@hryniew szukaj na stronach różnych brokerów, czasami wszyscy napiszą, że wymagana jest karta "embossed", a innym razem któryś broker nie wspomni o tym.
To nie jest nikomu obecnie potrzebne do ściągania pieniędzy z karty, po prostu fajny myk dla wypożyczalni, aby naciągać na własne ubezpieczenie.
Ja w Rumunii brałem przez vipcars i nie zauważyłem tego zapisu, a z tej samej wypożyczalni mogłem za kilka euro więcej wziąć przez discovercars i tam zapisu o "embossed/wypukłości" nie było.

#1572 PostWysłany: 13 Wrz 2025 01:16 

srebrny
@hryniew

Obecnie wypukłość karty nie ma znaczenia, ostatni raz w Europie "źelazko" do kart embosowanych widziałem jakies 10 lat temu.
Z punktu widzenia wypożyczalni może być wymagane posiadanie karty kredytowej ale nie ma znaczenia czy ona będzie płaska czy wypukła.

#1573 PostWysłany: 13 Wrz 2025 09:35 

Dzięki, uspokoiliście mnie. Chcę pożyczyć z Sicily by Car bo czytałem o nich sporo pozytywnych opinii.
 Profil Relacje PM off  

#1574 PostWysłany: 13 Wrz 2025 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
@SPLDER oczywiście, że wypukłość ma znaczenie. Poczytaj różne wątki. Nie w każdym kraju są sieciówki, często są to lokalne firmy, które za cel biorą wyciągnięcie od klienta jak najwięcej kasy jeśli kupi ubezpieczenie.
Wypukłość nie powinna mieć znaczenia, ale wiadomo, że chodzi o $$$
W moim przypadku w Albanii i Rumunii miałem problemy z powodu karty PKO BP Visa Infinite - metalowa karta bez wypukłości i z kodem CVV w aplikacji, a nie na karcie.

@hryniew wczytaj się w warunki wypożyczenia.

#1575 PostWysłany: 25 Wrz 2025 16:05 

Loty: 63
Kilometry: 117 882
Cześć.
To będzie debiut w wypożyczaniu auta we Włoszech... ;)
I teraz tak.. poczytałam, coś tam wiem, kartę kredytową mam więc depozyt mi niestraszny.
Znalazłam taką ofertę: https://www.billiger-mietwagen.de/de-de/reservation/quotes/c96c438943e0caf4a39ef6a61bc16f5e/products/23c672f3c3b845189961d43a908fe91b/stations?ch=9d66c87497c34e84c252bee6eba7c349&station_types=airport%3Dinclude&glass_and_tires_protection=true%3Dinclude&underbody_protection=true%3Dinclude&liability_cover_exceeds_recommended_limit=true%3Dinclude&coverage_type=without_excess%3Dinclude&coverage_type=without_excess_by_refund%3Dinclude

Małe autko na ~5dni za 107e niby od filorent ale płatność dla BSPAuto - co mnie przekonuje to fakt, że mam ubezpieczenie pełne i niczym się nie muszę martwić, a po opiniach od filorent widziałam, że przy pelnym ubezpieczeniu wszystko jest okej i nie robią problemów.

Więc pytanie - czy bez stresu mogę rezerwować pojazd, czy lepiej wybrać inne wypożyczalnie ale przez stronę billigermietwagen (znacznie niższe ceny niż np. doyouitaly).

Dzięki! :)
 Profil Relacje PM off  

#1576 PostWysłany: 25 Wrz 2025 17:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 576
Kilometry: 885 434
Z niemieckim mi nie po drodze, więc przerzuciłem to sobie na angielski i wyrzuca mi:
- without excess (through reimbursement) - co jak dla mnie brzmi z ubezpieczeniem, ale nie od wypożyczalni tylko od firmy ubezpieczeniowej z którą współpracuje billiger mietwagen. czyli jak coś się stanie, to najpierw kartę ci obciążą a ty udasz się z roszczeniem do tej firmy ubezpieczeniowej i od nich dostaniesz zwrot (reimbursement)
- warunki wynajmu mówią ponadto
Fully comprehensive insurance (CDW) included: Excess:1600EUR
Theft insurance (TP) included: Excess:2200EUR

co chyba potwierdza moje podejrzenia i masz udział własny na poziomie 1600 EUR w przypadku uszkodzeń.

Ale może ktoś biegły w niemieckim będzie w stanie potwierdzić.

#1577 PostWysłany: 26 Wrz 2025 13:47 

Cześć, troche nie dopilnowałem sprawy, ale wynająłem auto przez stronę ryanaira z Sicily By Car, płatność spokojnie przeszła ale nie wydali mi samochodu przez brak karty kredytowej (miałem debetową). Czytałem regulamin (oczywiście po fakcie xD, wiem że za późno) w poszukiwaniu informacji czy karta debetowa jest nieakceptowana i nie ma w nim nigdzie tej informacji, jest jedynie zapis że muszę mieć kartę kredytową. Czy jest możliwość, żeby odzyskać pieniądze (poza ubezpieczeniem)? Ryanair co chwile przekleja mi ten sam akapit z regulaminu (urok ich pomocy, na każdego kolejnego maila odpowiada inna osoba). Czy chargeback z banku może mi w tej kwestii pomóc?
 Profil Relacje PM off  

#1578 PostWysłany: 26 Wrz 2025 14:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zaakceptowałeś warunki umowy, ale się z niej nie wywiązałeś. Ciężko o zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#1579 PostWysłany: 28 Wrz 2025 18:46 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Przerabiał ktoś zwrot w Alamo na lotnisku w Brindisi przed 6 rano?
 Profil Relacje PM off  

#1580 PostWysłany: 29 Wrz 2025 08:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Alamo = Locauto ze wszystkimi tego konsekwencjami.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości