Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Cześć,
jak aktualnie dostać się z Lotniska w Larnace do Ayia Napa? 10 lat temu jechałem autobusem miejskim z przesiadką gdzieś w centrum. Pamiętam, jak na przesiadkę czekałem 2 godziny bo kilka autobusów nie przyjechało :-)

Tydzień na Dżerbie w 5* hotelu z all inclusive 🏖️🌴 Zimowy wypoczynek za 2110 PLN Tydzień na Dżerbie w 5* hotelu z all inclusive 🏖️🌴 Zimowy wypoczynek za 2110 PLN
Greckie wczasy na Rodos 🌊💙 All inclusive w 4* hotelu ze zjeżdżalniami za 2400 PLN Greckie wczasy na Rodos 🌊💙 All inclusive w 4* hotelu ze zjeżdżalniami za 2400 PLN
#2 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:27 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Najwygodniej z lotniska (np. autobus 425) do przystanku : Archiep. Makariou C´ Ave. - Filiou Tsigaridi 1 (miejscowi mówią na ten przystanek także Police Station)
A dalej z tego samego przystanki 711, lub Intercity Bus.
pawi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki! Coś mi się kojarzy, że byłem na tym samym przystanku.
Nawet na google maps jest dodany jako Police Station https://maps.app.goo.gl/adn2S1tbPJDtvXK27

#4 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:33 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Mapa pokazuje mi jakiś adres w Limassol;)

Chodziło mi o ten przystanek:
Załącznik:
Larnaca.JPG
Larnaca.JPG [ 117.22 KiB | Obejrzany 997 razy ]

#5 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak tak, jak odświeżysz to pokazuje już to samo :-)
Dzięki raz jeszcze :-)

#6 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 888 632
Tu masz rozkład autobusu Intercity https://intercity-buses.com/en/routes/n ... i-nicosia/
pawi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Mar 2025 11:30 

złoty
@pawi Po pierwsze zainstaluj sobie aplikację "Cyprus Bus". Tam dla każdej linii masz szczegółową mapę trasy przejazdu i lokalizacje przystanków.

Odnośnie trasy o którą pytasz masz trzy sposoby:
1) Z lotniska jedziesz linią 425 (najczęściej kursująca w tej relacji) i wysiadasz na przystanku na wysokości dworca autobusowego, który masz pokazany kilka postów wcześniej. Tam czekasz i wsiadasz w autobus Intercity do Paralimni. Jest to rozwiązanie najdroższe, ale nie trzeba bardzo zaprzątać sobie głowy rozkładem jazdy.
2) Z lotniska jedziesz linią 425 (najczęściej kursująca w tej relacji) i wysiadasz na przystanku "Stary szpital" (naprzeciwko wiaty przystankowej znajduje się blok mieszkalny z kościołem anglikańskim na parterze). Na tym samym przystanku wsiadasz w autobus linii 711. Jest to rozwiązanie najtańsze, ale miej na uwadze, że 711 kursuje co półtorej godziny i jedzie bocznymi drogami.
3) Jeśli chcesz od razu zaliczyć wycieczkę krajoznawczą przez ćwiartkę wyspy to lotniska jedziesz linią 425 i wysiadasz na przystanku "Stary szpital" . Na tym samym przystanku wsiadasz w autobus linii 712 i jedziesz nim do końca trasy w Paralimni. Tam wsiadasz w linię 102 i jedziesz nią do Ajia Napa. Dzięki temu poznasz najbardziej odległe wsie na wyspie i w jednym miejscu będziesz nawet jechał drogą gruntową. Tutaj miej na uwadze, że 712 kursuje co dwie godziny i jeszcze trzeba się kłócić z kierowcą, że na pewno chce się jechać okrężną trasą.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Moni_ka uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 26 Mar 2025 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Bardzo Wam wszystkim dziękuję :)

#9 PostWysłany: 07 Wrz 2025 21:05 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
-- 07 Wrz 2025 19:52 --

Są też autobusy bezpośrednio z lotniska, za 12 EUR.

Nie jechałem, ale teraz bym rozważył. Na InterCityBus czekałem z godzinę, w upale, ze mną tłum ludzi, załadunek trwał z 20 minut, trzeba plecaki (także podręczne) włożyć do luku. I tak miałem szczęście - dwoje ostatnich nie wsiadło bo autobus pełen. To był przystanek początkowy, potem mijaliśmy przystanki z czekającymi ludźmi, machali ale kierowca nawet się nie zatrzymał.

Tak więc w sezonie trzeba wziąć na to poprawkę, całość od lądowania zajęła jakieś 3.5 godziny.

A początkowy przystanek to "Bus Stop Finikoudes CPT Larnaka / Intercity Bustop", ten z wcześniejszego posta to 2 lub 3.
https://maps.app.goo.gl/BjUcymmSi1Y5HDBa7

-- 07 Wrz 2025 19:56 --

Kashpir napisał(a):
Tu masz rozkład autobusu Intercity https://intercity-buses.com/en/routes/n ... i-nicosia/

To chyba jest inna linia, kursująca z Nikozji i przejeżdżającą przez Larnaca. Jest linia bezpośrednio z Larnaca, jeżdżąca częściej:
https://intercity-buses.com/en/routes/l ... a-larnaca/

Albo coś mieszają, bo widzę że niektóre godziny są takie same...

-- 07 Wrz 2025 20:00 --

Na koniec dodam, że rozkład 711 (oraz innych busów jeżdżących po Ayia Napa) oraz mapę linii można zobaczyć tutaj:
https://osea.com.cy/en/bus-routes/

-- 07 Wrz 2025 20:05 --

Wspomniany bezpośredni bus z lotniska

Załączniki:
20250907_101746(1).jpg
20250907_101746(1).jpg [ 295.55 KiB | Obejrzany 329 razy ]
 Profil Relacje PM off
jaras724 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 08 Wrz 2025 16:52 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Dopełniając temat, to Uber zdaje się nie działać (pokazuje zupełny brak kursów). Jest Bolt, z Ayia Napa na lotnisko aplikacja pokazuje 50-80 EUR.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości