Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Wrz 2023 12:47 

Hej,

tak to sobie wymyśliłam, chętnie przyjmę wszelkie wskazówki. Przede wszystkim mam wątpliwości co do noclegów, gdyby to miało logistyczny sens, to cały wyjazd nocowalibyśmy w jednym miejscu, ale wydaje mi się, że nie ma? W tym momencie planuję 2 pierwsze noce w Palermo, 2 kolejne w Cefalu, a co do reszty to nie mam pewności, może Valderice? Wydaje się dobrą bazą wypadową?

30/09 Przylot PMO, Mondello, nocleg w Palermo
01/10 Palermo - zwiedzanie i nocleg
02/10 Montreale, Isnello, nocleg w Cefalu
03/10 Cefalu - zwiedzanie i nocleg
04/10 Segesta plus Terme
05/10 Favignana
06/10 Marsala, saliny, winnica
07/10 Grotta Mangiapane, San Vito Lo Capo, Zingaro
08/10 Erice, Scopello, ale zakładam, że zobaczymy te miejsca wcześniej, wtedy dzień do zagospodarowania.
09/10 rano wylot z PMO
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙 Bali w sezonie za 2977 PLN❗️🌴 Loty + 16 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z basenem 💦👙
Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥 Grecja z weekendem 😍 City break w Atenach za 567 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 13 Wrz 2023 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 650 963
HON fly4free
Ja bym podzielił noclegi na Palermo i Trapani,
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Mar 2025 16:40 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
trochę odkopię, bardziej niż o konkretny plan chodzi mi o wybór mniej więcej miejsc do noclegu. Będziemy ~10 dni, przylatujemy i wylatujemy z Katanii. Zakładam, że będziemy mieli samochód na cały okres. Początkowo zakładałem połowę czasu w okolicach Katani i połowę w okolicach Palermo, ale... właśnie - które miejscowości warto rozważyć? W ciągu dnai możemy jeździć po okolicy, ale jako, że będziemy z dzieckiem, to wiczeory już raczej chcielibyśmy spędzać w okolicy hotelu, więc dobrze gdyby dało się pospacerować po okolicy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Mar 2025 17:15 

złoty
To zależy:
- w jakiej porze roku tam będziecie?
- bardziej Was interesuje plaża, zwiedzanie, zabytki, lokalne życie, mniejsze miasteczka, duże miasta?

Jedno co na pewno odradzam to noclegi w centrum Katanii i Palermo z autem. Nie ma gdzie parkować, a jeżdżenie po tych miastach to masakra (gdzie indziej jest dużo lepiej). Jeżeli chcecie tam nocować, to bez auta, a auto bierzcie na resztę pobytu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Mar 2025 23:53 

srebrny
@meczko będziemy w połowie maja, może jeszcze chyba za zimne, ale trochę na plaży pewnie posiedzimy, będziemy zwiedzali ale raczej tempo powolne bo z dzieckiem (przy okazji gdyby ktoś miał jakieś fajne atrakcje dla dzieci do polecenia, jakiś plac zabaw czy coś to z chęcią przyjmę)
Początkowo myśleliśmy o jakimś hotelu z basenem na kilka dni, ale z tego co widzę to większość albo otwiera się w czerwcu, albo i tak są niepodgrzewane, więc nie wiadomo czy w maju już się da normalnie korzystać, więc ten temat chyba odpuściłem
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#6 PostWysłany: 22 Mar 2025 00:37 

złoty
Maj powinien być fajny, bo już będzie raczej ciepło, ale jeszcze nie morderczo gorąco jak w lecie. Przypuszczam, że kąpiele w morzu będą całkiem OK, może w miejscach osłoniętych od wiatru.
Co do hoteli z basenem nie pomogę, ale moja metoda na Sycylię to wyszukiwanie na booking.com mieszkań z kuchnią położonych w jakimś mieście czy miasteczku, gdzie jest trochę miejscowego życia, można się przespacerować, pójść do baru na kawę, kupić sobie rybę na kolację, zrobić inne zakupy, częściowo samodzielnie gotować, częściowo chodzić do knajp. Otwieram mapę na booking.com, szukam czegoś w pasującej cenie, oglądam okolicę na Google Maps. Jeżeli będziecie mieć auto, to tutaj naprawdę jest niewiele ograniczeń. Do wzięcia pod uwagę jest tylko:
- Sycylia jest duża i poza autostradami przejazdy zajmują dużo czasu. Ograniczyłbym się do wschodniej części wyspy.
- przy wyborze miejsca sprawdźcie dobrze opis i opinie i obejrzyjcie okolicę w Google Maps, czy jest gdzie zaparkować i czy da się tam wjechać z pominięciem ZTL.

W ten sposób po kilka dni mieszkaliśmy w Siracusie (ale jeżeli z autem to trzeba raczej poza Ortigią), w Riposto na wybrzeżu pod Etną i Pozzallo na południowym wybrzeżu.
Cały trójkąt na samym południowym wschodzie, umownie od Siracusy do Geli jest fajny z uwagi na liczne ładne plaże, częściowo klifowe malownicze wybrzeże, wioski i miasteczka nadmorskie, ale też bardzo ciekawe barokowe miasta w głębi lądu w zasięgu krótkiej wycieczki autem (Noto, Ragusa, Scicli, Modica i sporo mniejszych miejscowości).

Jak macie 10 dni z Katanii to atrakcyjnym pomysłem może być też kilka dni na Wyspach Liparyjskich, promem z Milazzo. Tylko tam auta nie zabierzecie. W grudniu/styczniu byliśmy 8 dni na Sycylii w ten sposób, że najpierw pojechaliśmy pociągiem z Katanii do Milazzo (można też autobusem), promem na 4 noce do Lipari, potem z powrotem promem i pociągiem do Katanii, na lotnisku odbiór auta i na 3 noce do Pozzalo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 22 Mar 2025 00:53 
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 650 963
HON fly4free
Zgadzam się z @meczko . 10 dni na Sycylię to wcale nie tak dużo. Pozzallo może być niezła bazą wypadową. Nie jest to miasto turystyczne, a dojazd do okolicznych - bardziej znanych miejscowości nie stanowi problemu. Plaza jest ok, długo plytko, więc woda powinna być ok. Do Ragusy, Noto, Scicli, Modici można robić jednodniowe wypady. Jeśli chodzi o sycylijskie place zabaw, to czas nie obchodzi się z nimi łagodnie, a o konserwację raczej nikt nie dba.
Jeśli wolisz jeszcze mniejsze miejscowości to na południu mogą to być Donnalucata lub Marina di Ragusa. Do większych miast nie ma sensu pchać się samochodem: problemy z parkowaniem etc. Podczas kolejnego wyjazdu możesz zwiedzić północ: Trapani, Egady, Palermo, Cefalu...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 22 Mar 2025 01:25 

złoty
Przy czym w zasięgu kilku-kilkunastu minut jazdy autem od Pozzallo jest też kilka innych fajnych miejsc do plażowania - Marina di Modica, Sampieri, a w drugą stronę praktycznie pas plaż aż do Porto Ulisse. Kawałek dalej (cały czas krótka wycieczka autem) są malownicze miejscowości Marzamemi i Portopalo di Capo Passero. Czyli wybierając Pozzallo jako bazę wypadową niekoniecznie trzeba plażować na miejskiej plaży.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 22 Mar 2025 10:22 

srebrny
Jeszcze chyba nie odpowiedziałem na wielkość miast, a ten wątek się cały czas przewija. Nie odpowiedziałem, bo w sumie nie znam warunków Sycylii, ale raczej lubimy jak coś się dzieje, jest wybór restauracji, ale też raczej niekoniecznie jak nie da się zaparkować, więc obstawiam, że takie… średnie
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Mar 2025 13:35 

złoty
To jest głębokie południe, więc generalnie nawet w niewielkich miejscowościach jest życie, ludzie nie siedzą w domach. Musicie sobie po prostu obejrzeć okolicę w Google Maps pod kątem tego, czy są tam bary, knajpki, sklepy itd., czy nie jest to wiejska okolica z rozrzuconymi z rzadka domami.
My zawsze jeździmy na Sycylię w szczycie "martwego sezonu" (do tej pory raz w lutym, 3 razy w grudniu/styczniu), więc bardzo na to zwracamy uwagę. Wtedy dominują miejscowi, turystów jest bardzo mało, no może poza grupkami Polaków z Ryanaira wałęsających się po Katanii i Siracusie :D Nigdy się nie nacięliśmy, zawsze kierując się tą zasadą trafialiśmy w miejsca, gdzie można było przyjemnie pospacerować w okolicy. W maju na pewno będzie pod tym kątem lepiej, a w miejscach typu Marzamemi czy Marina di Modica w weekendy może aż za dobrze :)
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 12 Sie 2025 20:19 

niebieski
Witam, lecimy z żoną na Sycylię w drugiej połowie pażdziernika na 7 dni. Lądujemy i eracamy z Palermo PMO. Na 99% będziemy brać auto z lotniska. Zwiedziliśmy już wsschodnią stronę: Katania, Noto, Syrakuzy, Taormina itp. Robię plan na północ i zachód. Proszę o rady jak rozplanować najlepiej noclegi na 7 dni i jakie są miesca tzw.must see ;). Zależy nam na normalnym spokojnym pobycie, kochamy zwiedzać, pływać itp. bez extremy jesteśmy parą 60+ . Z góry dziękuję za rady.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Sie 2025 20:43 

niebieski
Zdzislaw422 napisał(a):
jakie są miesca tzw.must see ;).

Może czymś się zainspirujesz:
https://babilas.blogspot.com/2023/02/z- ... zecia.html
https://babilas.blogspot.com/2022/05/z- ... ijski.html
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Sie 2025 20:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
Krótko byłem, ale: Palermo, Cefalu, rezerwat Zingaro, Segesta (archeo)
FUX lubi ten post.

#14 PostWysłany: 12 Sie 2025 23:51 

niebieski
Segesta obowiązkowo. W zależności od pogody rejs z Trapani na Wyspy Egadyjskie. W pobliżu Trapani ładne miasteczko - Erice.
Zresztą każde miasteczko tam ma swój urok. Podobało mi się Castellammare di Golfo, Marsala i Mazara dell Vallo.
Przy jeździe autem trzeba byc czujnym i raczej przejrzeć dzień wcześniej trasę bo np w Marsali nawigacja wrzuciła mnie w uliczki w których ludzie musieli wstawać od stołów żebym przejechał, a szerokosć i zakręty były takie, że Renaultem Kango brałem je na kilka razy.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
Zdzislaw422 uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 13 Sie 2025 07:45 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Cytuj:
Kashpir napisał(a):
Krótko byłem, ale: Palermo, Cefalu, rezerwat Zingaro, Segesta (archeo)

Palermo masz bezpłatny parking wzdłuż tej ulicy. Trzeba być dość rano a nie koło 11.
https://maps.app.goo.gl/ALuKdSgbzqPUubea9
Zwiedzanie na cały dzień, koniecznie na street food na targ.

Cefalu trzeba szukać miejsca za free lub tutaj płatny.
https://maps.app.goo.gl/nZEUShqgATRUEBmG7

Zingaro.
Parking
https://maps.app.goo.gl/nZEUShqgATRUEBmG7
Wziąć sporo wody, plaże po drodze.
Tutaj po przejściu w jedną stronę kupicie ew. coś do jedzenia ale....
https://maps.app.goo.gl/n4FTqL7s9eFh2jft6
Wybór ograniczony. Lepiej zabrać ze sobą.
Wracacie w miejsce startu.

Obowiązkowo. Przepiękny widok z sąsiedniej górki.
https://maps.app.goo.gl/gLK9MnY9M32HxV6w9

Castellammare di Golfo, zrobiłbym bazę lub podzielił wyjazd na dwa noclegi.
https://maps.app.goo.gl/ZQiJaMyCHt37SmKWA
Absolutnie fenomenalne śniadania i super atmosfera. Załatwisz nocleg bezpośrednio.

Super knajpy w porcie za rozsądne pieniądze.

Auto mieliśmy z Locauto. Szybko, bez scen, przyspieszona procedura jak się odprawisz w aplikacji.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość