Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Lip 2016 21:48 
Site Admin

To dla osób myślących w przyszłości nad weekendem w Jeleniej napisze na co w końcu się zdecydowaliśmy

1 dzień
Kolorowe Jeziorka – w Wieściszowice, parking 10zł, są 3-4 jeziorka po kopalniach odkrywkowych (4te okresowo wysycha, 3cie najładniejsze), ok 1h zwiedzanie
Image
Image
Skalne Miasto – w Adrspach, wstęp 140 koron, parking 100 koron, zwiedzanie ok 3h, bardzo ładne formacje skalne i jezioro
Image
Image
Image
kościół Wang – w Karpaczu, XII wieczny kościół z sosnowych balii przetransportowany z Norwegii
Image

2 dzień
Wodospad Szklarski – po drodze z Jeleniej do Szklarskiej, z parkingu 5min :) wstęp do KPN 6zł
Image
Wodospad Kamieńczyka – za Szklarską Porębą, 15min na dojście czerwonym szlakiem z parkingu (5zł 2h, 10zł cały dzień), widok na wodospad z góry free, ale zejście do kanionu dodatkowo płatne 6zł
Image
potem pod Śnieżne Kotły przez Halę Szczernicką czerwonym szlakiem (ok 1h), dalej czerwonym do Trzech świnek i na zielony – Mokrą Ścieżkę i dalej pod Ścieżne Kotły ścieżką pod reglami; powrót do Szklarskiej żółtym przez kukułcze skały i na zielony; w sumie 5:30h
Image
Image
Image
5 ludzi lubi ten post.

Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN
City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
#22 PostWysłany: 25 Sie 2016 08:54 

Jakie piękne widoki, aż się chce tam jechać :O Wakacje się kończą, a my właśnie chcemy gdzieś skoczyć jeszcze. Liczymy, że pogoda na sam koniec się poprawi. I właśnie myślimy o Jeleniej Górze, przeglądaliśmy oferty na nocujznami jakichś domków góralskich, ale nie wiadomo, czy coś się uda jeszcze zarezerwować na ten rok. Byłoby fajnie, bo tanio. Jak nie, to wybierzemy się pod namioty :) Bo po tych zdjęciach ochota na góry wzrasta.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Sie 2016 09:18 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
@klaudiusz21 myślę, że spokojnie jakąś miejscówkę znajdziecie
pakuj się i w drogę ;)
edit: @Washington świetne zdjęcia i miejscówki! zamiast "weekendowy" przeczytałam "tygodniowy" i już miałam Cię pytać jak udało Ci się wygospodarować tydzień czasu na wojaże po Polsce :lol: nie żeby nie było warto ale zawsze jakoś czasu brak na polskie klimaty i kończy się na weekendach, ew. przedłużonych weekendach ;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 25 Sie 2016 10:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Skalne Miasto – w Adrspach - naprawdę warto. Jak również w odległości ok. 4 km Skalne Miasto - Teplice.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 25 Sie 2016 17:28 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
@Washington bilet wstępu do skalnego miasta w Adrspach to koszt na dwie osoby ;)
Koszt jednego biletu to 70 koron+mapka gratis :)
W Teplicach wstęp kosztuje tyle samo tylko parking taniej bo 50 koron.
W Teplicach byliśmy w drugiej kolejności i jak wychodziliśmy po 17-tej można było wejść za darmo i nie było już parkingowego :)

#26 PostWysłany: 25 Sie 2016 22:50 
Site Admin

Oczywiście masz rację, z rozpędu napisałem cenę którą zapłaciliśmy z żoną, czyli za 2 osoby :)

#27 PostWysłany: 19 Maj 2017 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 58 973
W maju byliśmy tam po raz kolejny i tym razem udało się zdobyć Śnieżkę :)
Krótki filmik z wypadu:

#28 PostWysłany: 25 Sty 2023 00:14 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Byliśmy Szklarskiej w zestaiwe (2+2) (4 i 2 lata) w okresie poświątecznym a jeszcze przed feriami, dzięki czemu było dość pusto. Trafiliśmy na okres, kiedy po poleskiej stronie nie było śniegu. Czynna była tylko części, jednej z tras w Harrachovie. Dodatkowo było deszczowo i trzeba było wymyślać inne atrakcje na miarę naszej grupy. Co mogę polecić:
1) Wodospad Szklarki - to spacer w lesie ale taki dość specyfinczy. Od parkingu idzie się 5-10 minut scieżką, ktorą porównałbym do chodnika. Bez problemu dostępny również z wózkiem. Można pójść szlakiem za wodospad i też jest fajnie. Sama "trasę" do wodospadu, trudno nazwać spacerem.
2) Wodospad Kamieńczyka- dla naszej grupy idealna wycieczka. Nie za długo nie za krótko, trochę do góry ale dość łagodne podejście- w sam raz dla dzieciaków. Wodospad i kanion ładne. Zejście do wodospadu przyjemne dla młodszych. Zakłada się kaski, dzieciaki zadowolone z samego faktu, że wyglądają jak Bob Budowniczy. Tuż obok schronisko, gdzie można zrobić przystanek i coś zjeść.
3) Kopalania Liczyrzepa w Kowarach- spacer po starej kopalni rudy uranu. Trasa to 1200m starymi kopalnianymi szybami. W środku ekspozycja o historii wydobycia rud uranu, górnictwie, minerałach Karkonoszy i samym uranie. Zwiedza się w grupach z przewodnikiem. Nam trafił się bardzo fajny, który wzbogacił zwiedzanie. Nie ma jakiegoś wielkiego WOW ale fajna propozycja na dzień złej pogody bo pod ziemią nic nie kapie na głowę :)
4) Będąc w Kowarach warto skoczyć na przełęcz okraj. Fajna widokowa trasa z Kowar. Na samej przełęczy są najwyżej w Czeczach położone stacje narciarskie. Jak byliśmy to padał śnieg mimo, że nigdzie w okolicy go nie było. Dobre zaplecze gastronomiczne po stronie czeskiej. Szczególnie polecamy browar, w którym można dobrze zjeść i napić się warzonego tam piwa. Uwaga na przełęcz prowadzi droga na której jest nakaz zakładania łańcuchów.!
5) Termy Cieplickie- szału nie ma ale dość fajne miejsce. Są otwarte baseny z wodą o temp 35st (naprawdę ciepła- po wcześniejszej wizycie w "Termach Warmińśkich" docenia się ciepłe termy :) ), jest fajna strefa dla dzieciaków. Atrakcją jest nietypowa zjeżdżalania o swojeskiej nazwie cebula. Dwugodzinna wizyta dla rodziny 2+2 to koszt 130zł, moim zdaniem cena trochę wygórowana.
6) Chybotek, Grób Karkonosza, taras widokowy- fajne miejsce na spacer. Nie za długi, nie za krótki dla naszego zespołu. Ladna ścieżka przez las, z pięknym wiodkiem z tarasu widokowego. Dla dzieci oprócz widoków atracją może być chybotek. Można zrobić około godzinne kółko z parkingu, który jest tutaj (GPS 50.83379590869173, 15.551079526666953). Lub można wejść z parkingu przy wejściu do wodospadu Szklarki. Nie testowaliśmy ale wydaje się, że tam trochę trzeba podejść.

#29 PostWysłany: 13 Mar 2024 22:12 
Awatar użytkownika

złoty
Jakoś nikt nie wspomniał (poza mną w innym wątku lata temu) o znajdującej się w zasięgu komunikacji miejskiej z Jeleniej Góry (parking też jest), Wieży Książęcej w Siedlęcinie.

Unikatowy obiekt z najstarszymi w Polsce malowidłami ściennymi (XIV wiek) o tematyce świeckiej oraz jedynymi na świecie przedstawiającymi sir Lancelota z Jeziora*. No i najstarsze zachowane w Polsce stropy drewniane - ale to szczegół :)

Atrackcja niewiele zajmująca czasu, a bardzo po drodze.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 482.57 KiB | Obejrzany 1415 razy ]

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 375.23 KiB | Obejrzany 1415 razy ]

Tuż obok jest coś zwane "Perłą Zachodu". Miejsce średnie kulinarnie, ale uroczo położone nad jeziorem napędzającym elektrownię wodną na Bobrze - można odpocząć i podziwiać widoki. Raczej dla samochodziarzy, ale można się też przejść z Siędlęcina.

*https://zabytkoznawcy.wordpress.com/2018/03/23/sir-lancelot-z-siedlecina-unikatowe-malowidla-arturianskie-zachowane-na-dolnym-slasku/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 11 Sie 2025 20:05 

a Świeradów Zdrój, polecacie jako konkurencje dla Szklarskiej i Karpacza?

Bylem tam baaaardzo dawno temu, a widze ze ostatnio sporo sie pozmienialo w miescie: Sky Walk, gondola na Stog Izerski, trasy do mtb (:D). Bedzie tam co robic i gdzie zjesc na przelomie sierpnia i wrzesnia?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Sie 2025 07:33 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Warto zdecydowanie. Wieża w chmurach to nie dla mnie, sztuczna atrakcja. Jest gdzie chodzić, iść do Greka na kolację, wjechać gondolą na górę z rowerem lub nie, szlaków multum. Dojedziesz/dojdziesz do Jizerki.
Pomyśl o elektrykach.

Zdecydowanie warto.

No i Mapy.cz z gotowymi szlakami.
Polecam trasy samemu wytyczane po drogach leśnych.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Sie 2025 17:38 

Dzieki! "Grek" to w sensie ze restauracja grecka Kalamata? Sprawdze! A cos bardziej klasycznego, jakas tradycyjna gospoda z kuchnia polska? :) (wiem wiem, ale jakos zurek i pierogi zawsze lepiej mi smakuja w gorach ;))

A pod katem elektrykow/mtb w Swieradowie i okolicach, polecisz jakies mapki? Czy po prostu ze strava zjezdzac tam gdzie inni?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości