Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sty 2025 14:32 

Cześć,

Nie znalazłem takiego wątku, a sam jestem świeżo po doświadczeniach wynajmu i jazdy samochodem po Malezji.

Jazda po Malezji:

-Ruch jest lewostronny, co wymaga pewnego przyzwyczajenia, ale jest spokojnie do ogarnięcia. Polecam wynajęcie samochodu z automatyczną skrzynią(chyba większość w Malezji takowe posiada).
-Poziom choasu na drogach jest do ogarnięcia w mojej ocenie jest podobny do tego co występuje we Włoszech. Kierowcy w większości nie używają kierunkowskazów, wpychają się nie sygnalizując tego, skutery wymijają Ciebie zarówno z lewej i prawej.. no, ale jak trzymasz jeden kurs i nie wykonujesz gwałtownych manewrów to jest to poziom chaosu, który można zrozumieć i się dopasować.
-Główne drogi są w bardzo dobrym stanie, autostrady szerokie(choć poboczem non stop jadą jednoślady). Lokalne drogi podobnie jak na wsiach w PL, czyli zdarzają się dziury, ale raczej jest ok.
-Kluczowym problemem dla obcokrajowca jest system płacenia za autostrady. Trzeba posiadać kartę Touch N'Go (można ją nabyć na stacjach benzynowych, w 7eleven). Problem jest ich dostępność np. w okolicy lotniska jest bardzo kiepska. Mi sie udało pożyczyć kartę od firmy wynajmującej auto(ale nie było to oczywiste i wymagało dodatkowej opłaty 20 RM). Drugą sprawą jest cena autostrad.. nie ma miejsca, aby ja wiarygodnie sprawdzić, więc trzeba doładowywać kartę na czucie. Uśredniając bym zakładał, że 100km autostrady to koszt ok. 10 RM. Kartę Touch N'Go można doładowywać tylko gotówką np. na stacji benzynowej.
-Dopuszczalna prędkość na autostradach to 110km/h, ale lokalesi często ją przekraczają do 130-140. Fotoradary są sygnalizowane tablicą z wyprzedzeniem.
-Paliwo kosztuje grosze, a dokładnie 2,05 RM za litr = 1,88zł. Cena chyba jest ustalona urzędowo, bo wszędzie była taka sama.
-Parkowanie w wielu miejscach jest bezpłatne lub bardzo tanie
-Natomiast korki są bardzo duże i google maps nie potrafi ich właściwie oszacować. W wielu przypadkach pokazywał np. 2,5h, a jazda trwała 4h.
-Największe korki są w okolicy Kuala Lumpur

Wynajęcie samochodu:
-Dokonałem rezerwacji w Heartz via Booking.com .. ale na 4 dni przed przyjazdem doczytałem, że wymagają prawa jazdy międzynarodowego, którego nie posiadam. Dokonałem bezpłatnego odwołania.
-Zmieniłem rezerwację na Sixt via Vipcars.com.. ale po 2 dniach dostałem informację, że Sixt nie posiada samochodu, który wybrałem.
-Finalnie otrzymałem rezerwacje w Green Motion via Vipcars.com:

+Zarezerwowałem Perodua Bezza za 2000zł za 15 dni, a otrzymałem na lotnisku Perodua Alza(mini van - czyli klasę wyżej).
Samochód miał 44k przebiegu i był w bardzo dobrym stanie. Było połączenie kablem z Apple Car. Sam samochód tani, plastikowy, ale wszystko co potrzebne było i działało - dobrze wyposażony.
+Wypożyczalnia nie ma siedziby na lotnisku, więc po przyjeździe(lot opóźniony 1h) musiałem skontaktować się przez Whatsapp , aby przyjechali z samochodem. Czekanie trwało ok. 20 minut.
Akceptują polskie prawo jazdy, akceptuja też kartę Revolut, kaucja wynosiła 2000 RM.
+Samochód oddawałem o 7 rano, więc musiałem go zostawić na valet parking na lotnisku (opłata 20 RM za 1h, resztę pokrywa wypożyczalnia).
+Minusy: po 3 dniach skontakowali się ze mną, że chcą mi zabrać samochód i wymienić na tańszy, który zarezerowałem. Nie zgodziłem się, bo byłem wtedy w podróży i finalnie zgodzili się nie zmieniać auta.
Samochód otrzymałem z 3 kreskami paliwa i tyle musiałem też oddać.. preferuję opcję full/full.
+Kaucji jeszcze nie dostałem, więc nie mogę się wypowiedzieć czy są wiarygodną firmą.. wyedytuję post jak będę miał informację.

Dla spokoju i większego wyboru wypożyczalni polecam wyrobić międzynarodowe prawo jazdy. .jak potem doczytałem to można to zrobić w 3 dni za 30zł w każdym urzędzie w PL.. ale ja się za późno z tym obudziłem i potem miałem sporo stresu szukając wypożyczalni akceptującej PL prawo jazdy. Każda ma inne zasady..

My zrobiliśmy 1700km Kuala Lumpur - Melaka - KL - Taman Negara - Cameronhighlands - Ipoh - George Town - KL.
Wszystko bez żadnych przykrych sytuacji. Jak czujesz się ok jeżdząc po Włoszech to tutaj też dasz radę.

Udanych podróży :)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎 Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎
#2 PostWysłany: 15 Sty 2025 15:10 

Międzynarodowe prawo jazdy to nie tylko kwestia wypożyczalni ale również lokalnych przepisów. Wypożyczalnia może nie wymagać ale policja już tak...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Lip 2025 09:37 

A czy ktoś ma doświadczenia z wypożyczalnią Hawk? Ceny wydają się dobre, tylko odbiór auta poza godzinami pracy wypożyczalni kosztuje majątek :/
Albo czy znacie wypożyczalnię z dobrymi cenami w Kuala Lumpur, w której auto można oddać np. o 21:00? Zależy nam też na pełnym ubezpieczeniu bez depozytu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Lip 2025 09:46 

złoty
Taka mała uwaga (choć nie wiem jak to jest gdzie indziej) mi międzynarodowe prawko wyrobili od ręki podczas jednej wizyty w urzędzie (Ursynów, Warszawa) cała zabawa nie trwała pewnie 10 minut a umówiony byłem na konkretną godzinę (przez Internet na stronie urzędu) więc i czekać w kolejce właściwie nie musiałem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości