Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lip 2025 12:07 

Loty: 208
Kilometry: 592 058
Forumowicze,

Czy ktoś z Was ćwiczył może opcję ze zwiedzanie Parku Banff bez wynajętego samochodu. Lecimy tam na krótko z Toronto->Calgary na początku października. Rodzina 2+2 (11 i 9 lat). Zastanawiam się, czy opcja z transportem publicznym jest warta rozważenia i jak to wygląda w praktyce.

Chodziłoby o transfer YYZ - Banff (tam mamy nocleg na 2 noce) i powrotny.
Do zwiedzania podstawowe atrakcje Parku (Lake Louise, Moraine Lake + coś dodatkowego).

Mamy niepełne 3 dni: przylot do Calgary czwartek 8 rano, wylot powrotny sobota o godz. 19:00.

Zastanawiam się nad tą opcją, bo jak czytam, niektóre atrakcje i tak nie są dostępne własnym transportem, parkingi (z tego co się orientowałem) są dość kosztowne, no i sam koszt wypożyczenia samochodu, ubezpieczenia + paliwa to tak z grubsza ok. 1000-1200 zł.

Jest ktoś, kto mógłby coś doradzić?
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 25 Lip 2025 12:57 

Z Banff jako bazą wypadową jest opcja poruszania się transportem publicznym, tutaj masz listę połączeń: https://roamtransit.com/schedules-routes/.

Aczkolwiek w mojej opinii przy tak krótkim pobycie warto wynająć auto. Ceny za transport publiczny są co prawda niższe i można kupić day pass (a dzieci poniżej 12 roku życia mają darmowe przejazdy), ale auto można spróbować znaleźć taniej niż podałeś, sprawdź ceny u pośredników np. na discovercars lub kayak; z pełnym ubezpieczeniem sam wynajem poniżej 600 zł. Auto daje jednak większa wygodę i elastyczność, nie będziecie tracić czasu oczekując na autobus.

Co do parkingów to jest on płatny przy Lake Louise, ale i tak trudno znaleźć tam wolne miejsce w ciągu dnia. Dostępna jest opcja rezerwacji shuttle busu z miasteczka nad jezioro + lake Moraine, ale bilety trzeba kupić z wyprzedzeniem. Zerknąłem i na początek października są już ostatnie dostępne bilety i ew. pozostaje próba kupienia dodatkowej puli uwalnianej dwa dni przed konkretnym terminem. Parkingi przy pozostałych atrakcjach są generalnie za darmo (np. Peyto czy Bow lake).

Dodatkowo poruszając się własnym autem macie okazje przejechać Bow Valley Parkway i obserwować dziką zwierzynę, której jest tam pełno - niedźwiedzie, łosie, jelenie, itd.
No i w przypadku pogorszenia pogody też możecie modyfikować plan mając auto, przy podróży autobusem będzie to utrudnione.

Będąc w Calgary warto wybrać się na wieże, bardzo ładny widok całej okolicy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 25 Lip 2025 13:08 

Dzięki za wskazówki, może faktycznie wezmę auto. Jednak przy tak krótkim pobycie oszczędność czasu jest "droższa od pieniędzy".
Główne zwiedzanie będzie drugiego dnia - ruszymy rano do Lake Louise i stamtąd jakoś ogarnę przejazd do jakiegoś miejsca, skąd będzie można dostać się do Moraine Lake.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Lip 2025 13:14 

Polecam kupić z wyprzedzeniem shuttle busa z Lake Louise do obu jezior, to chyba najlepszy sposób pod kątem cena/czas podróży/wygoda, ale ciężko dostać bilety.
Ew. transport prywatnych firm/wycieczka, ale to już kosztowniejsza opcja.
 Profil Relacje PM off
albinos uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 25 Lip 2025 14:28 

I cyk, bilety na Shuttle Bus kupione, dzięki za rady, ogarniam dalej :)
 Profil Relacje PM off
leitoo lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Lip 2025 17:15 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Też polecam wypożyczenie samochodu. Sam byłem w Banff od soboty w południe do poniedziałku, około godziny 15 wyjazd na wieczorny lot z Calgary. Z autem udało mi się zobaczyć całkiem sporo robiąc tez przyzwoity hike do Abbot Pass viewpoint po drodze zaliczając Beehive i Lake Agnes. W tym samym dniu podjechałem jeszcze do Takakkaw Falls i Johnnston Canyon, co obstawiam, że komunikacja publiczna byłoby niemożliwe. Dzień wcześniej udało mi się podjechać do Moraine Lake (droga tam jest zamknięta dla samochodów, ale pod koniec dnia ja otwierali na bodajze 1-1.5h, widze, ze obecnie zamknieta całkowicie dla prywatnych samochodow) i wtedy wjechałem prawie pod samo jezioro na zachód słońca. Nie wiem czy tak jest obecnie, ale 6 lat temu z marszu dostać się tak autobusem było niemożliwe. Chcialem kolejnego dnia podjechac na wschod slonca, bo z tego co slyszalem pierwsze samochody byly tam wpuszczane az zamykali droge, ale ja się nie załapałem, i mimo że jeszcze było ciemno, to droga była już zamknięta. Dodatkowo by oszczędzić czas, wziąłem sobie z Polski liofilizaty i grzałem sobie wodę w aucie grzałka pod zapalniczkę poruszając się między miejscami. Duża oszczędność czasu i pieniędzy, bo w parku jest dość drogo.

Weźcie pod uwagę, że w październiku tam może być już zima. Ja byłem w drugiej połowie września i miałem świetna pogodę (rano okolice zera, wiec na poczatku mojego hike dosc mocno wymarzlem, ale w ciągu dnia zrobiło się około 15-17 stopni). Tydzień później tam już było mocno na minusie i padał śnieg.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 25 Lip 2025 17:45 

Droga do Moraine Lake jest zamknięta dla prywatnych samochodów przez cały rok - można się tam dostać tylko shuttle busem parku narodowego lub prywatnymi busami, które mają specjalne zezwolenie.
Albo wybrać się pieszo - 14 km w jedną stronę :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Lip 2025 18:07 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
Banff i Jasper to jedne z najpiękniejszych miejsc na świecie z wieloma wspaniałymi punktami widokowymi. Zdecydowanie nie żałuj na auto, bo szkoda zwiedzać wybiórczo. To co podałeś na rodzinę to naprawdę niewielkie pieniądze. Na miejscu ceny dużo bardziej szokują, szczególnie noclegów.
KKL lubi ten post.

#9 PostWysłany: 29 Lip 2025 08:38 

Na miejscu ceny dużo bardziej szokują, szczególnie noclegów.[/quote]

Faktycznie, nocleg w Banff ok. 1250 zł/noc za rodzinę to jedna z tańszych opcji. No, ale cóż, "na szczęście" nie będziemy tam długo, więc jakoś się to przeżyje.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś podpowiedzi, co do tego, co warto zobaczyć w okolicy, będę wdzięczny (dzięki również za wcześniejsze polecajki).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Lip 2025 08:56 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
@albinos tu masz moje zdjęcia z podpisami. Byłem w 2013, więc spory czas temu, ale przyroda raczej nie zmieniła się ;-) https://www.piotrwasil.com/?zdjecia=alberta

#11 PostWysłany: 29 Lip 2025 11:25 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Mając 2 noce na miejscu plus dojazdy tam i z powrotem do Calgary zostaje wam raczej sam Banff. Na Jasper nie starczy czasu. Do tego co już wcześniej było wymieniane dopisałbym jezioro Peyto i po drodze Bow. Polecam wam zrobić jakiś trekking tam. Nawet nieduży. Nie wiem jak wasze dzieciaki z chodzeniem, ale Lake Agnes czy Beehive powinniście dać radę zrobić i pewnie samo to zabierze wam kilka godzin.

Odnośnie noclegów, to było pierwsze miejsce, gdzie po prawie 20 latach spałem w dormitorium :). Byłem sam wiec stwierdziłem, że nie zapłacę tych chorych stawek za 2 noce za jedną osobę. Ale dla rodziny wasze 1200 wcale nie jest szokujące;).
 Profil Relacje PM off
albinos uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 29 Lip 2025 14:13 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
te ok 450-500CAD po sezonie (początek października) to dalej jest dużo.
W sierpniu trudno znaleźć coś poniżej 600CAD w Lake Louise czy Banff. Pokoje prywatne w nielicznych hostelach to koszt od 300CAD. Łóżko chyba coś ok 50CAD. Zdobycie miejsca na campingach to raczej wyzwanie.
Warto zwrócić uwagę, że zdecydowana większość miejsc noclegowych nie oferuje np. śniadań w cenie. Te są najczęściej serwowane w lokalnych knajpach, ceny od 15 CAD za coś małego, większe porcje 20+ CAD
W Jasper nieznacznie taniej :)

#13 PostWysłany: 29 Lip 2025 22:36 

@albinos - mając tak ograniczony czas to sam Banff, Lake Louise i Moraine Lake wystarczyłyby, ale mogę jeszcze polecić Johnston Canyon po drodze do Lake Louise.

Będąc w okolicach Lake Louise można jeszcze się wybrać do PN Yoho i zobaczyć Emerald Lake oraz Takakkaw Falls. Do Emerald Lake około 35m jazdy z Lake Louise w jedną stronę.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości