Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 207 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 25 Lip 2025 12:45 
Awatar użytkownika

srebrny
@krzysztof_Peru

ok, może to nie było jasne, ale w każdym z tych miejsc chodziło mi głównie o zwiedzanie atrakcji okolicznych (więc Iquitos: dżungla, Arrequipa: treki, Tarapoto - dżungla, wodospady etc) a nie o same miasta.
Po samych miastach w Peru zbyt wiele się nie spodziewam & nie one mają być atrakcją. I z tego co wyczytałem nawet Arrequipa, choć najciekawsza z tych trzech które wymieniam, to w sumie nic szczególnego.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#202 PostWysłany: 25 Lip 2025 18:14 

niebieski
Na kanion z zejściem na dół etc potrzebujesz moim zdaniem 3 dni między lotami (arr dzień 1 i dep dzień 3) via Arrequipa żeby zrobić to w miarę bez zagonienia i stresu.
Na dżungle z Iquitos przy podobnym schemacie i żeby to miało sens moim zdaniem minimum 4, a optymalnie 5.
Czy fajniejsza dżungla czy kanion to już zależy co Ci w duszy gra i co do tej pory widziałeś...
W Tarapoto nie byłem.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 25 Lip 2025 18:27 
Awatar użytkownika

Loty: 709
Kilometry: 1 148 135
srebrny
@rw30
Mam za sobą 2 pobyty w Peru: w 2005 roku 3 tygodnie i w 2024 2 tygodnie. Każdy ma swój gust, preferencje, zainteresowania. Bardzo lubię miasta, Arequipa jest urocza, ciekawa ale jeśli miałbym wybrać: leć do Iquitos! Najlepiej na co najmniej 3 noce. Wycieczka do parku narodowego Amazonką, trek po lesie, nocowanie w dżungli, poszukiwanie niesamowitych Victoria amazonica w naturze, różowe delfiny rzeczne! Albo już mam sklerozę albo <wydaje mi się?> kąpałem się, pływałem w bystrym nurcie dopływu Amazonki.
Samo Iquitos jest inne, ciekawe, niezwykłe, momentami mroczne jak z filmu Herzoga. Duże miasto odcięte od reszty Peru (tylko samolot albo statek do Tarapoto), ze slumsem Belén na wodzie i bazarem Belén z miksturami, wywarami, ayahuascą, wyciągami z węży, afrodyzjakami różnej maści, suszonymi stworzeniami zwierzęcymi i roślinnymi. Amazoński klimat, wilgotność, upał dodają niezłej aury. Właściwie nie potrzeba żadnych amazońskich dopalaczy ale niektórzy idą w ayahuascę. Ja byłem wystrachany no i nie miałem kolejnych 2 dni, żeby dochodzić do siebie.
Mam jeszcze po latach kontakt ze wspaniałym, skromnym człowiekiem dżungli, Indianinem, który zabiera turystów na wycieczki, mogę się do niego odezwać. Ale oczywiście ofert z lokalnych biur nie brakuje.
Jeszcze pytanie do Ciebie, będziesz w Paracas a planujesz lot nad Nazca? KONIECZNIE!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#204 PostWysłany: 25 Lip 2025 18:37 

rw30 napisał(a):
@krzysztof_Peru

ok, może to nie było jasne, ale w każdym z tych miejsc chodziło mi głównie o zwiedzanie atrakcji okolicznych (więc Iquitos: dżungla, Arrequipa: treki, Tarapoto - dżungla, wodospady etc) a nie o same miasta.
Po samych miastach w Peru zbyt wiele się nie spodziewam & nie one mają być atrakcją. I z tego co wyczytałem nawet Arrequipa, choć najciekawsza z tych trzech które wymieniam, to w sumie nic szczególnego.

Cusco i Arequipa to są bardzo atrakcyjne, stare i ciekawe miasta, zwłaszcza w porównaniu do innych na kontynencie. Pobyt w Iquitos może Ci przypaść do gustu w zależności od tego, czy lubisz klimat dźungli i czy odpowiadają Ci wysokie temperatury, wligoć i komary. Samo Iquitos jest trochę "bałaganiarskie", podobnie jak Tarapoto.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#205 PostWysłany: 25 Lip 2025 23:29 
Awatar użytkownika

złoty
Mam podobne odczucia co do Iquitos jak @sko1czek, dla mnie fascynujące, prawie bez aut, jest tylko jedna droga do Nauty, którą jechaliśmy na wyjazd do dżungli, i potem łodzią po rio Maranon do Ucayali, sama dżungla jest faktycznie męcząca ze względu na wilgotność więc nie polecam zbyt długiego pobytu
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#206 PostWysłany: 26 Lip 2025 00:24 

HON fly4free
rw30 napisał(a):
@krzysztof_Peru
Po samych miastach w Peru zbyt wiele się nie spodziewam & nie one mają być atrakcją

A to fundamentalny błąd, bo właśnie w takich miastach jak A można poczuć atmosferę dawnego Peru.
Można oczywiście mniej lub bardziej lubić starą architekturę, zabytki, historię, ale akurat trudno je całkowicie ignorować czy kompletnie nie doceniać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
krzysztof_Peru uważa post za pomocny.

#207 PostWysłany: 27 Lip 2025 23:46 
Awatar użytkownika

srebrny
sko1czek napisał(a):
Jeszcze pytanie do Ciebie, będziesz w Paracas a planujesz lot nad Nazca? KONIECZNIE!

heh, ja to Peru dopiero zaczynam tak delikatnie 'scoutować' i nie wiedziałem nawet że one są tak blisko Paracas także dzięki za info :) Możliwe że się wybiorę, zobaczę jeszcze.

P.S. jak macie jakieś polecenia / kontakty odnośnie wyciecze po jungli (z Iquitos, bo tam polecę) to dajcie znać
również z grubsza co powinno w nich być zawarte a co można odpuścić, bo zacząłem przeglądać net i jest masa różnych opcji i trochę nie wiem czego się trzymać

najprawdopodobniej polecę do Iquitos w niedzielę o 7 rano a powrót do Limy w środę po obiedzie czy kiedy tam będzie lot, czyli 2 pełne dni i 2 niepełne
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 207 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości