Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Paź 2023 19:37 

Jak wygląda pobranie kaucji za wypożyczenie samochodu?
Tzn wiem jak działa, za co, po co itp, ale chodzi mnie o walutę.
Czy można poprosić o blokadę środków np w Euro czy USD?
Czy jest to technicznie u nich możliwe?
Musiałbym specjalnie kupić około 20.000 ZAR które zwrócą mnie po oddaniu samochodu
i później z powrotem wymienić na PLN lub Inne, a chciałbym tego uniknąć.
Wiem, kupić i odsprzedać to nie problem ale trochę pójdzie na spread i ryzyko kursowe.
 Profil Relacje PM off  

Tanie loty - z dużym bagażem - na Tajwan ✈️🧳 Bilety z Warszawy za 2362 PLN 🤗 Tanie loty - z dużym bagażem - na Tajwan ✈️🧳 Bilety z Warszawy za 2362 PLN 🤗
Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️ Dubaj tanio 😍🤗 Loty i noclegi w hotelu za 1276 PLN 👙🌤️🏖️
#22 PostWysłany: 18 Paź 2023 19:48 
Awatar użytkownika

złoty
Blokada jest na karcie, jak masz wielowalutową to nie ma problemu, u mnie pobrali w miejscowej walucie więc jakieś drobne różnice kursowe były, ale to grosze przy koszcie wynajmu
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Paź 2023 20:12 

Loty: 128
Kilometry: 221 261
niebieski
Ja wypożyczałam w 1First i nikt nas nie pytał o walutę, więc wątpię żeby była taka możliwość. Warto pamiętać, że posiadaczem karty musi być kierowca.
@drk0202 zapytaj w konkretnej wypożyczali, która Cię interesuje.

#24 PostWysłany: 29 Sty 2024 23:02 

JanuszOnTour napisał(a):
Wypożyczalnia: 1First/Sixt

Pośrednik: DiscoverCars

Samochód: Economy Nissan Almera albo podobny, EDAR/EDAR
Honda Amaze 2021 1.2 benzyna w automacie przebieg 28k + nasze 1,6k

Cena: 3352 ZAR + 18 EUR kaucja pośrednika za 8 dni, rezerwowane 4 miesiące przed. Manual był tańszy o +/- 300 PLN
Kaucja 15000ZAR z czego 12000 ZAR preutoryzowane, a 3000 ZAR pobierane z konta na poczet depozytu razem z ceną wynajmu.

Odbiór samochodu: Na parkingu z człowiekiem z obsługi zaznaczamy dodatkowe zarysowania, które są parafowane i w drogę. Standard.

Zwrot samochodu: Nie byli zainteresowani jakąkolwiek kontrolą. Ok? Ok i podpisanie protokołu.

Podsumowanie: Preutoryzacja zdjęta z KK następnego dnia, natomiast ciekawostką jest to, że każdy samochód jest dotankowywany przez wypożyczalnie. Nieistotne jest wskazanie na wyświetlaczu. Liczą sobie za to 25 ZAR Fee + tyle ile wejdzie do zbiornika u nas 56,5 ZAR. Depozyt pomniejszony o tę kwotę wrócił po blisko dwóch tygodniach na kartę.

Ta sama wypożyczalnia, ten sam pośrednik, podobne ceny, podobny samochód (tylko sztuka nówka :-)),
Kaucja identycznie...
auto oddane w ten piątek 26.01,
dzisiaj 29.01 o 5 rano przyszedł mail o wysłaniu do Banku prośby zwolnieniu 12000 ZAR kaucji i dotąd wszystko się zgadza,
ale o 5.30 niemiła niespodzianka gdyż kolejne 3000 ZAR zostało zablokowane przez JHB First Car Pomona,
a wcześniejsze 12000 i 3000 było przez CPT First Car CPT Domestic.
Co to u licha może być?
Oczywiście napisałem maila z prośbą o wyjaśnienie zarówno do JHB Pomona jaki i CPT Domestic ale dzisiaj żadnej odpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 09 Lis 2024 13:16 
Awatar użytkownika

srebrny
pytanie o wypożyczenie w Cape Town / lotnisko

mam rezerwację w VIPCars / EuropCar
niby toyota corolla

i u innych pośredników i wypożyczalni zdaje się że Corolla jest tym dominującym modelem w tamtej lokalizacji (przynajmniej przy wyszukiwaniu, nie wiem jak jest w rzeczywistości, stąd pytanie) , ale na niektórych zdjęciach czy w opisach (choć nie zawsze) często zaznaczają, że jest to model sedan (Corolla Quest)

pytanie (wiem, że trudno o odpowiedź bo to się może różnić w zależności od wypożyczalni, ale może ktoś mi powie na podstawie swoich doświadczeń), czy nie robią problemu gdy poprosi się o samochód klasy hatchback, NIE sedan? Sedan jest dla mnie problemem ze względu na dużej wielkości sprzęt sportowy który ze sobą zabieram.

wiadomo, mogę wziąć samochód wyższej klasy / większy, no ale to więcej kosztuje więc wolałbym tego uniknąć, proste :)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 09 Lis 2024 16:31 
Awatar użytkownika

platynowy
UP za free do hatchbaka/kombi może być wątpliwy. A poza tym co wypożyczalnia i człowiek to różnie bywa. Najprawdopodobniej do uzyskania za free jak nie ma akurat danego typu auta. Ale tak wszedzie to podobnie działa. W CPT jest bardzo miła obsługa w car rentals. Ogólnie w calym RPA też
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Lut 2025 21:57 
Awatar użytkownika

srebrny
wypożyczyłem ostatecznie w woodford car hire, toyota starlet cross (mniej więcej klasa Nissana Juke)
w ogóle początkowo dostałem jakiegoś chińczyka ,Tiggo 4 pro czy coś takiego, podobna klasa acz lepiej wyposażony niż ta Toyota, lepsze audio + parę innych rzeczy, ale okazało się że nie działa mu jeden z kierunkowskazów, więc poprosiłem o zmianę i dostałem tę toyotę
prawie nowa, przebieg 1700km, automat, silnik - nie wiem dokładnie jaki, ale raczej nie za mocny

cena na 4 tyg: 1970PLN
była jakaś blokada, ale nie za wysoka, zeszła tydzień po odbiorze (tak, po odbiorze, nie po zwrocie) samochodu

jeździ się po RPA bardzo dobrze, kierowcy nie szaleją, często wpuszczą, system skrzyżowań '4x stop' jest na pocz dziwny ale jak się ogarnie to działa dobrze
jakość dróg też dobra

jedyne co denerwuje to fakt, że jak się mieszka pod Cape Town a chce się coś załatwić 'po innej stronie' to niemalże zawsze trzeba się przebijać przez prawie-że samo centrum. co skutkuje tym, że jak jedziemy rano / po południu, to korek murowany

przez 4 tyg zrobiliśmy 2750km

zwrot samochodu bezproblemowy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
MeHow uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 04 Lip 2025 12:24 

niebieski
Jeśli chodzi o Kapsztad i okolice – nic, tylko jechać! Wspaniałe wino, doskonałe jedzenie, zapierające dech w piersiach widoki – zdecydowanie rekomenduję w 100%! Bez wahania mogę powiedzieć: wyjazd roku 2025.

Do sprawnej realizacji tego celu świetnie sprawdziła się wypożyczalnia Woodford.

Obsługa profesjonalna, bez prób naciągania — zwłaszcza jeśli wybierzecie opcję z pełnym ubezpieczeniem. Polityka paliwowa to full to full, czyli oddajesz z takim samym poziomem paliwa, z jakim odebrałeś.

Warto jednak wiedzieć, że mimo pełnego ubezpieczenia wypożyczalnia blokuje (a właściwie od razu pobiera z karty) równowartość około 1000 PLN. Kwota ta zostaje zwrócona po oddaniu auta, ale ze względu na przewalutowania rzeczywisty koszt całej operacji to około 45 PLN.

Samochód był niemal nowy, bardzo komfortowy (Ford Puma w automacie), a jazda po lokalnych drogach to czysta przyjemność. Cena paliwa to ok. 4,10 PLN za litr, a na każdej stacji benzynowej czekają asystenci, którzy nie tylko zatankują samochód „pod korek” (czyli full-full-full – potrafią dolać jeszcze kilka litrów po pierwszym odbiciu), ale także umyją auto na miejscu.

Jeśli chodzi o napiwki to zazwyczaj 10 randów, czyli ok. 2 PLN, zarówno umycie auta podczas tankowania, jak i za parkowanie.
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości