Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 362 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 15 Lut 2025 14:52 
Awatar użytkownika

złoty
@yaacek, daj sobie spokój, już postanowił i nie ma co przekonywać, że na Palawan jest pod każdym względem lepiej, wie lepiej niż ci co byli
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#342 PostWysłany: 15 Lut 2025 15:12 

Loty: 62
Kilometry: 158 379
elgigio napisał(a):
Dziękuje za powyższe informacje. Problem z Palawanem mam też taki, że od kilku dni trwa tam regularna powódź (pomimo teoretycznie dobrej "pory"), a mi do wyjazdu pozostał miesiąc
Właśnie wróciłem z Palawanu. Po powodzi w Puerto Princesa nie ma raczej śladu. Mimo różnego rodzaju alertów było naprawdę w porządku. W El Nido chyba tylko w jeden dzień był problem ze światłem w domu. Poza tym jeżeli obawiasz się podróży busem to wypożycz samochód i będziesz bardziej elastyczny. Ja byłem pierwszy raz na Filipinach i Palawanie i zdecydowanie polecam. Sam miałem najpierw ochotę na Bohol, ale forumowicze przekonali mnie na Palawan i nie żałuję.
 Profil Relacje PM off
Pecel87 lubi ten post.

#343 PostWysłany: 15 Lut 2025 17:26 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 118 221
Planuje podroz do Filipin,

7 listopada wylot z europy o 18:20
8 listopada przylot do Pekinu o 09:25
9 listopada wylot z Pekniu o 19:00
10 listopada przylot od Manilii o godzine 00:05
23 listopada wylot z Manilii spowrotem do europy o 6:20 rano

Czy ktos moze mi polecic jakis plan tak, zeby za duzo po Filipinach nie latac samolotem, ale zeby bylo nadal rajsko.
Planuje troche ponurkowac z butla, ale przed i po lotach nie mozna nurkowac, czy da sie zrobic cos zeby bylo rajsko nad woda i pod woda i w tak krotkim czasie?

#344 PostWysłany: 26 Lut 2025 21:42 
Awatar użytkownika

Hej.Wszystkie odcinki samolotem .Manila -Palawan 6 nocy -Cebu 3 noce - Boracay 6nocy - 1noc Manila . Poproszę o ew uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 26 Lut 2025 23:51 
Awatar użytkownika

Zapomniałem dodac ze jest nas 10 osób . Moze przydał by sie jakis prywatny bus z kierowca ?
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 27 Lut 2025 00:54 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Co do planów podróży proponuje zapoznać się z poprzednimi odpowiedziami w tym temacie - znajdziesz bez problemu informacje na ten temat. CO warto ile czasu poświęcić - Cebu 3 dni ? w mieście ? Serio ?
Co do kierowcy / wynajmu samochodu też sąosobne tematy.
10 osób to nie 5 osób ani nie 20 , na jakie sugestie liczysz w tym temacie ? Co macie zwiedzac ? Jak się przemieszczać czy kto co chce zwiedzać i jak to pogodzić ?
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#347 PostWysłany: 27 Lut 2025 08:41 
Awatar użytkownika

Ok PP- Cebu tylko przesiadka. WIec mamy 2 wyspy Palawan i Boracay . Czworo dzieci w wieku 8 ,8 , 6, i rok.. Z PP. do EL Nido rozbijemy to na 3 dni. Musze ogarnac teraz transport.
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 02 Lip 2025 11:11 

Loty: 81
Kilometry: 163 126
Czas na Filipiny :)
Od 10 lat planowałem w końcu udać się na Palawan i nie mogę teraz odpuścić, mimo że zrobiło się dużo bardziej turystycznie.
Przepatrzyłem forum i inne strony, wziąłem pod uwagę transport i gdzie względnie mogę łatwo się dostać, ale proszę o podpowiedź na kilka ostatnich pytań.
Podróż w 4ke, ja, żona i dzieciaki (6 i 8 lat)

Lot VIE-SIN-CEB 20-21.09
1 dzień - CEBU 1 am - nocleg ( z konieczności )
2 dzień - lot CEB-PP - Na Palawan przeznaczam 8 dni, chce wynająć samochód, polecacie jakąś wypożyczalnie?
2 - 5 dzień - planowałem nocleg w Port Barton lub okolicach - i tutaj nie wiem, czy na pierwsze dni na Palawan wybrać tą miejscowość czy szukać czegoś innego?
5 - 9 dzień - zarezerwowałem domek ALON Villas niedaleko Nacpan Beach (co polecacie w okolicy?)
9 dzień - lot PP-CEB + prom do Panglao
9 - 11 dzień - Panglao (zarezerwowałem Island World Panglao) i zwiedzanie wyspy Bohol, pewnie też samochodem
11 - 14 dzień - prom do Siquijor (zarezerwowałem Tropical Fun Ta Sea) i zwiedzanie wyspy
14 dzień - prom do CEBU i następnego dnia (1 am) powrót do PL
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 02 Lip 2025 15:05 
Awatar użytkownika

złoty
Na panglao szkoda czasu, lepiej gdzie indziej wydłużyć pobyt np Bohol, auto wypożyczyłem tam przez hotel w którym się zatrzymałem po przeprawie promowej z cebu, jeździ się bardzo dobrze, sprawdź czy nie lepiej z pp polecieć prosto do panglao i potem od razu na Bohol, niż przez cebu, duża strata czasu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Krystian_Krk uważa post za pomocny.

#350 PostWysłany: 02 Lip 2025 15:34 

kostek966 napisał(a):
Na panglao szkoda czasu, lepiej gdzie indziej wydłużyć pobyt np Bohol, auto wypożyczyłem tam przez hotel w którym się zatrzymałem po przeprawie promowej z cebu, jeździ się bardzo dobrze, sprawdź czy nie lepiej z pp polecieć prosto do panglao i potem od razu na Bohol, niż przez cebu, duża strata czasu

Lot z PP do Cebu a później prom na Panglao wychodzi trochę taniej niż loty PP - Manila - Panglao, ale jedyne sensowne cenowo połączenie każe mi spędzić 4h na lotnisku w Manili. Chyba wolę taxi + prom, dzieciaki będą bardziej zadowolone.

Szczerze wybrałem Panglao tylko dlatego żeby zrobić sobie 1dniową wycieczkę po Bohol + że jest blisko do portu (przyjazd i wyjazd), akurat ta wyspa nie jest dla mnie "must see". Jak możesz podesłać jakąś propozycję gdzie się zatrzymać, hotel/plaża/rejon na 2 noce na Bohol (ale raczej bliżej portu) to będę wdzięczny + co można zobaczyć w 1 cały dzień.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 02 Lip 2025 15:51 
Awatar użytkownika

złoty
Jak chcesz płynąć promem to postój można zrobić od razu w tagbilaran, tam wziąć auto i objechać wyspę, po za znanymi atrakcjami, można też popływać z rekinami wielorybimi, dla mnie 2 dni było za krótko, nie zdążyłem pojechać na południe wyspy, ogólnie o wiele lepsze wrażenie zrobił Bohol, panglao nie dość że drogie to jeszcze pełno Chińczyków i nic ciekawego, a jest jeszcze pełno innych znanych wysp ale zależy czego potrzebujesz , dla mnie i tak najlepsze widoki to Palawan i coron
 Profil Relacje PM off

#352 PostWysłany: 03 Lip 2025 10:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Krystian_Krk napisał(a):
Czas na Filipiny :)
Od 10 lat planowałem w końcu udać się na Palawan i nie mogę teraz odpuścić, mimo że zrobiło się dużo bardziej turystycznie.
Przepatrzyłem forum i inne strony, wziąłem pod uwagę transport i gdzie względnie mogę łatwo się dostać, ale proszę o podpowiedź na kilka ostatnich pytań.
Podróż w 4ke, ja, żona i dzieciaki (6 i 8 lat)

Lot VIE-SIN-CEB 20-21.09
1 dzień - CEBU 1 am - nocleg ( z konieczności )
2 dzień - lot CEB-PP - Na Palawan przeznaczam 8 dni, chce wynająć samochód, polecacie jakąś wypożyczalnie?
2 - 5 dzień - planowałem nocleg w Port Barton lub okolicach - i tutaj nie wiem, czy na pierwsze dni na Palawan wybrać tą miejscowość czy szukać czegoś innego?
5 - 9 dzień - zarezerwowałem domek ALON Villas niedaleko Nacpan Beach (co polecacie w okolicy?)
9 dzień - lot PP-CEB + prom do Panglao
9 - 11 dzień - Panglao (zarezerwowałem Island World Panglao) i zwiedzanie wyspy Bohol, pewnie też samochodem
11 - 14 dzień - prom do Siquijor (zarezerwowałem Tropical Fun Ta Sea) i zwiedzanie wyspy
14 dzień - prom do CEBU i następnego dnia (1 am) powrót do PL

1) Z portu w Tagbilaran -> Panglao (okolice White Beach) Grab (VAN - 7os) wychodził ~420 PHP
2) Na Panglao, o ile nie jesteś fanem Krupówek, to Alona Beach możesz ominąć, natomiast warto zatrzymać się w odległości 4-5 km od niej w miejscach zlokalizowanych przy Dumaluan Beach i White Beach - obie plaże super, pusto, a 90% to lokalsi (przynajmniej w kwietniu).
3) Lokując się gdzieś w okolicach j/w, jeżeli nie chce Ci się prowadzić, piszesz via whatzup do "Bohol Car Rental" (wyskakują w googlu) i na następny dzień o wskazanej godzinie i we wskazanym miejscu odbiera Was kierowca, któremu wskazujesz punkty na Boholu jakie chcesz zobaczyć i w jakiej kolejności (VAN 7 os. - 3500 PHP/dzień tj. 8h po przekroczeniu dopłata).
4) Siquijor też super, z tym, że dobrze mieć bazę wypadową w okolicy np. San Juan, gdzie znajdziesz jakieś sklepy, czy punkty gastro, no chyba, że bierzesz resort z którego nie wychodzisz wieczorem. Z San Juan tricykl na Paliton Beach albo Tubod Beach kosztuje grosze (obie plaże warte polecenia).
5) Po Siquijorze lepiej się śmiga na skuterze, bo dojazd pod atrakcje typu wodospady i parking, często na końcu jakiejś drogi, jest znacznie łatwiejszy. Ja będąc z 4-latką, głównie korzystałem z tricykli ale miałem też skuter na samotne eskapady.
 Profil Relacje PM off
Krystian_Krk lubi ten post.

#353 PostWysłany: 08 Lip 2025 09:04 

elgigio napisał(a):
1) Z portu w Tagbilaran -> Panglao (okolice White Beach) Grab (VAN - 7os) wychodził ~420 PHP
2) Na Panglao, o ile nie jesteś fanem Krupówek, to Alona Beach możesz ominąć, natomiast warto zatrzymać się w odległości 4-5 km od niej w miejscach zlokalizowanych przy Dumaluan Beach i White Beach - obie plaże super, pusto, a 90% to lokalsi (przynajmniej w kwietniu).
3) Lokując się gdzieś w okolicach j/w, jeżeli nie chce Ci się prowadzić, piszesz via whatzup do "Bohol Car Rental" (wyskakują w googlu) i na następny dzień o wskazanej godzinie i we wskazanym miejscu odbiera Was kierowca, któremu wskazujesz punkty na Boholu jakie chcesz zobaczyć i w jakiej kolejności (VAN 7 os. - 3500 PHP/dzień tj. 8h po przekroczeniu dopłata).
4) Siquijor też super, z tym, że dobrze mieć bazę wypadową w okolicy np. San Juan, gdzie znajdziesz jakieś sklepy, czy punkty gastro, no chyba, że bierzesz resort z którego nie wychodzisz wieczorem. Z San Juan tricykl na Paliton Beach albo Tubod Beach kosztuje grosze (obie plaże warte polecenia).
5) Po Siquijorze lepiej się śmiga na skuterze, bo dojazd pod atrakcje typu wodospady i parking, często na końcu jakiejś drogi, jest znacznie łatwiejszy. Ja będąc z 4-latką, głównie korzystałem z tricykli ale miałem też skuter na samotne eskapady.

Super, dzięki za rady.
Na Krupówki w PL mam półtorej godzinki drogi a nie bywam tam już od 10 lat, więc pewnie będę się trzymał Twoich wytycznych co do plaż na Panglao.
Lubię jeździć po różnych krajach osobiście ale jeżeli chciałbym mieć jednak więcej spokoju to możliwe że skorzystam z prywatnego kierowcy, zwłaszcza że cena nie odstrasza.
Tricykle są ogólnie dostępne do wypożyczenia czy raczej wykupujesz przejazd nimi?
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 08 Lip 2025 09:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Tricykle na Panglao i na Siquijor działały na zasadzie machnięcia ręką przy drodze. Kierowcy stali też tłumnie przy drogach wyjazdowych z plaży. Co drugi wręcza wizytówkę z numerem do kontaktu przez whatzupa, także możesz też sobie zamówić kurs w dane miejsce, czy o danej godzinie. Nie wypożyczałem tricykla do samodzielnej jazdy.

A wracając jeszcze do Alony, to odradzam nocleg i plażowanie w tamtych okolicach, ale wieczorem tricyklem na kolację i piwo oczywiście można się wybrać (jest bardzo duży wybór knajp).
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 14 Sie 2025 21:45 

WItam, wybieramy się na Filipiny w okresie 25.10-09.11 Wstępnie mamy dwa plany i nie wiemy co wybrać.
Nocujemy w manili i kolejnego dnia zaczynami:
- El Nido ok. 3/4 dni
- Coron - 2/3 dni?
i tutaj się zaczyna - czy jechać do Port Barton na jakie 3 dni, a potem z Puerto P na ostatnie dni do Boracay i stamtąd do Manili na powrót czy lepiej olać Port Barton i lecieć do Cebu i tam prosto do Moalboal, wodospady i Oslob i z Cebu do Manili?

Zależy nam żeby coś zobaczyć i trochę odpocząć, no i jednak nie spędzać ciągle czasu w podróży.
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 14 Sie 2025 21:53 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Krystian_Krk napisał(a):
kostek966 napisał(a):

Lot z PP do Cebu a później prom na Panglao wychodzi trochę taniej niż loty PP - Manila - Panglao, ale jedyne sensowne cenowo połączenie każe mi spędzić 4h na lotnisku w Manili. Chyba wolę taxi + prom, dzieciaki będą bardziej zadowolone.

Szczerze wybrałem Panglao tylko dlatego żeby zrobić sobie 1dniową wycieczkę po Bohol + że jest blisko do portu (przyjazd i wyjazd), akurat ta wyspa nie jest dla mnie "must see". Jak możesz podesłać jakąś propozycję gdzie się zatrzymać, hotel/plaża/rejon na 2 noce na Bohol (ale raczej bliżej portu) to będę wdzięczny + co można zobaczyć w 1 cały dzień.
Anda cisza i spokoj, Panglao tylko na knajpy np koreanskie pycha
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 15 Sie 2025 07:21 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 15 Sie 2025 06:14 --

"Super, dzięki za rady."

Pamiętaj. ze jeżeli ktoś ci radzi , to subiektywnie. Bo ty masz inne potrzeby i oczekiwania z dwójką małych dzieci , a inne dwóch kolesi czy para.
Ja z 2 małych dzieciaków zrobiłbym Coron i Palawan . Skaczac po Filipinach, to jakby na tydzien pojechać w polskie gory. 2 dni w Bieszczady, 3 dni w Tatry, 2 dni w Sudety. Mozna, tylko po co ?

-- 15 Sie 2025 06:21 --

Poziomkamalina napisał(a):
WItam, wybieramy się na Filipiny w okresie 25.10-09.11 Wstępnie mamy dwa plany i nie wiemy co wybrać.
Nocujemy w manili i kolejnego dnia zaczynami:
- El Nido ok. 3/4 dni
- Coron - 2/3 dni?
i tutaj się zaczyna - czy jechać do Port Barton na jakie 3 dni, a potem z Puerto P na ostatnie dni do Boracay i stamtąd do Manili na powrót czy lepiej olać Port Barton i lecieć do Cebu i tam prosto do Moalboal, wodospady i Oslob i z Cebu do Manili?

Zależy nam żeby coś zobaczyć i trochę odpocząć, no i jednak nie spędzać ciągle czasu w podróży.

Szkoda tak krótkiego urlopu na przemieszczenie sie. Ale jakbym miał wybierać z tych dwoch, to odpuściłbym Boracay. Na Nacpan Beach mozna wypoczac bez tlumow, drozyzny i straty czasu na Island hopping
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#358 PostWysłany: 15 Sie 2025 12:01 

Dzięki, a co myślisz o tym żeby zobaczyć el Nido + Coron i jeszcze podjechać na bohol? Nie chcemy tylko leżeć, nurkować i pływać kajakami. Jesteśmy sportowym typem człowieka ;)
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 15 Sie 2025 23:00 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Poziomkamalina napisał(a):
Dzięki, a co myślisz o tym żeby zobaczyć el Nido + Coron i jeszcze podjechać na bohol? Nie chcemy tylko leżeć, nurkować i pływać kajakami. Jesteśmy sportowym typem człowieka ;)

Kobieto/Chłopie
nic nie piszesz na ile dni jedxziesz tam.
Jakis zakres planu widzimy , ale juz wiem ze Ci to nie pyknie :)

Myslisz ze 200km z lotniska puerto princesa airportDo barton zrobisz w 3-4 h ? Nie .... to nie europa - pol dnia sobie bukuj - chyba ze zaplacisz za prywatny transport.
To samo droga powrotna.

Czy wogole sprawdzilas 'poocne' posty w dziale Filipiny ? Jak tam sie poruszac ?
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 16 Sie 2025 06:44 

Kobieto/Chłopie jak widzisz mamy całe dwa tygodnie, a zarówno na Palawan jak i na inne wyspy można dolecieć nie tylko z PP ale również z El Nido i Coron więc takie gadanie i wymądrzanie się że coś nie pyknie to możesz zatrzymać dla siebie, ja zapytałam tylko gdzie warto uderzyć po El Nido i Coron ;) nie pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 362 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości