Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Metrem\pociągiem\autobus 5C - przystanki są tuż obok siebie, zobacz z czego będziesz miał najbliżej do hotelu\pierwszej atrakcji.

Nie kojarzę by były bilety grupowe, najbliższe są w Malmo :)

Do planowania podróży poleca się rejseplanen.dk (można tam też znaleźć informację o cenach).

Za bilety w automatach komunikacji miejskiej zapłacisz tylko kartą (nie pamiętam czy można gotówką w kolejowych - bilet obowiązuje na wszystko). Nie można kupić biletów w autobusie - ew. apką bądź kartą rejsekort.

Automaty biletowe są na każdej stacji metra.

ps.
dworzec główny to Hovedbanegården po ichniejszemu

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 08 Mar 2024 12:14 
Awatar użytkownika

złoty
obibok napisał(a):
Chyba, że ktoś nie ma smartfona. Jak ja...

Przepraszam, skłamałem - można kupić jednak bilet za gotówkę w autobusach. Nie w metrze (gdzie nie ma obsługi).
Umknęło mi to, bowiem od ładnych kilku lat jestem bezgotówkowy w DK...
 Profil Relacje PM off  

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#122 PostWysłany: 08 Mar 2024 12:24 

srebrny
Niektórzy w tym kierunku idą. Idą już od dawna i... dojść nie mogą. Najbliżej byli chyba Niemcy (ale tylko w obrębie kraju). Trzeba pamiętać, że mamy tu do czynienia z instytucjami publicznymi, a więc całym tym politycznym szambem, niedasizmem itd.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 27 Kwi 2024 10:15 

Loty: 36
Kilometry: 97 212
RKS1926 napisał(a):
-- 08 Mar 2024 08:32 --

Czyli ktoś mnie wprowadził w błąd...

Podpowiedz jak najlepiej do Centrum w 4 osoby.

-- 08 Mar 2024 08:42 --

kostek966 napisał(a):
Na lotnisku idziesz po znakach na pociąg, w automacie kupujesz bilet, nie wiem czy podrożał, w marcu był po 30, wsiadasz i za 10 minut jesteś w centrum czy na stacji głównej czy przystanek dalej wysiadziesz

Można płacić kartą ? Dla 4 osób jest opcja biletu gr upowego, czy 4 x pojedynczy ?

Są bilety grupowe ale dotyczą chyba tylko pociągów. Minimum 2 osoby. Z lotniska do dworca głównego za 2 osoby 60 kor. Do Malmo 192 kor. Powrotny 240 kor Szweckich zakupiony w Malmo na bilecie 300 minus 60 za grupę.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 27 Kwi 2024 12:20 
Awatar użytkownika

złoty
Macremi napisał(a):
Są bilety grupowe ale dotyczą chyba tylko pociągów.

To jest oferta Skånetrafinen - czyli operatora szwedzkiego. Po stronie duńskiej tylko pociąg z lotniska (aczkolwiek przez stronę nie widzę, by się dało kupić bilet - może przez apkę się da), po drugiej stronie cieśniny - wszystkie środki komunikacji.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 12 Maj 2024 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 58
Kilometry: 65 080
Cześć, wszystkim.

Proszę o informacje na nurtujące mnie pytania. Czy na miejscu istnieje możliwość zakupu biletów za gotówkę? Jak na co dzień wygląda sytuacja w samej Kopenhadze z płatnościami dokonywanymi fizyczną walutą? Czy na miejscu honorowa jest niemal wyłącznie płatność kartą? Czy trasa z lotniska do Centrum wiedzie przez trzy strefy biletowe? Dziękuje za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 12 Maj 2024 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Wpisałem Twoje pytanie do Google i dostałem taką odpowiedź.

Na przejazd pomiędzy lotniskiem a dworcem głównym obowiązuje bilet na trzy strefy (jak w przypadku metra) w cenie 30,00 kr (17,63 zł). W pociągach honorowane są również wspomniane w poprzednim punkcie karty - City Pass oraz Copenhagen Card.
2 ludzi lubi ten post.
mexico uważa post za pomocny.

#127 PostWysłany: 12 Maj 2024 18:34 

Bilety na pociąg/metro kupuje się w automatach. Platnosc chyba tylko kartą.

Teoretycznie nie ma problemu z płatnościami gotówką ale zdarzało nam się, że na próbę płatności gotówką sugerowano nam płatność kartą bo np. nie mieli jak nam wydać reszty.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#128 PostWysłany: 12 Maj 2024 19:46 
Awatar użytkownika

złoty
Za gotówkę można kupić bilet w automacie DSB (kolejowym) - będzie ważny w każdym środku komunikacji mejskiej. Ewentualnie u kierowcy w autobusie 5C z lotniska do centrum.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#129 PostWysłany: 01 Cze 2024 11:12 

niebieski
Trochę inne pytanie dot Cph, czy mając 3,5h przesiadki na locie SAS wewnątrz UE da radę bezpiecznie wyskoczyć na miasto zobaczyć syrenę?
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 01 Cze 2024 11:54 
Awatar użytkownika

złoty
Zdefiniuj "bezpiecznie" :D
Pół godziny na dojazd do Østerportu (24 min metro z przesiadką, 27 min bezpośredni pociąg - https://rejseplanen.dk/webapp/?language=en_EN) i kwadrans na piechotę. Czyli masz półtorej godziny na same przejazdy, plus dojścia i czekanie na transport. Oraz kontemplacja na miejscu. No i ewentualna kolejka na kontroli bezpieczeństwa na powrocie. A te Twoje 3,5h to pewnie brutto - bez boardingu na drugi lot.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i nie będzie kolejek oraz opóźnień - to tak, da się. Ale sam musisz zdecydować czy ma to sens...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
palomino uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 03 Cze 2024 19:42 

niebieski
@abelincoln definiuje 😁😁 bezpiecznie czyli bez strachu ze jesli sie pociąg spóźni, będziemy mieli duże ryzyko spóźnienia na lot. Czyli po twoim opisie przynajmniej jak dla mnie 5h 🤪
Wcześniej mi gdzieś mignęło że z tego lotniska błyskawicznie się dojeżdża do centrum, stąd bylo moje pytanie. Ale na pewno twoja rozpiska będzie bardzo pomocna również dla innych przesiadkowiczow. Dzięki!!
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 03 Cze 2024 21:41 
Awatar użytkownika

złoty
@palomino błyskawicznie jedzie się do centrum, ale nie o to pytałeś :D

Jeśli chesz wyskoczyć na miasto, to możesz podjechać pociągiem do København H (ichniejszy centralny), przejść się deptakami Strøgetem oraz Købmagergade i wrócić metrem (13+30+15 min). Albo zaszaleć i w niecałe półgodziny być pociągiem w Malmoe - mostem nad Sundem :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#133 PostWysłany: 15 Lis 2024 01:33 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Wszedłem na rejseplannen.dk, wyszukałem bilet na pociąg z lotniska do Malmoe, doszedłem do ceny i nie ma tam żadnej opcji zakupu. Co robię źle? :) Bilety chyba nie są wyprzedane, bo przeklikałem na próbę sporo dat. Może można kupić tylko w automacie?
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 15 Lis 2024 11:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kup sobie w apce/na stronie skanetrafiken
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.
Qba85 uważa post za pomocny.

#135 PostWysłany: 15 Lis 2024 16:19 

niebieski
Okej, dzięki, widzę, że tam się da i rozumiem, że z zagranicznym numerem telefonu przejdzie

To jeszcze jedno pytanie - te bilety kolejowe są na konkretny pociąg czy można pojechać dowolnym? (jeśli np. będzie opóźnienie samolotu itp.) Nie dokopałem się do tego info...
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 15 Lis 2024 16:37 
Awatar użytkownika

złoty
Kup sobie bilet w automacie na lotnisku przy wejściu na perony (są zarówno duńskie, jak i skånetraffiken - w tych drugich jest taniej, gdy się jedzie we 2+ osób) - pociągi są co 20 min, więc nie musisz się obawiać że za długo bedziesz czekać. A i nie ma miejscówek, więc miejsca będą...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#137 PostWysłany: 20 Lis 2024 01:06 

niebieski
Może komuś się przyda taka informacja: z lotu Wizzair z WAW z drzwi samolotu na peron kolejowy wyszło kilkanaście minut z zakupem biletu w automacie i wizytą w toalecie

A jeśli ktoś ma krótką przesiadkę i chce dosłownie zerknąć na Kopenhagę to polecam podjechać 15 minut metrem do stacji Norreport i stamtąd rzut beretem jest Rundetaarn (koszt 40 dkk), czyli okrągła wieża bez schodów, na którą można wjechać konno ;-) Fajne widoki z góry, można połączyć to ze spacerem po centrum. Bez spaceru to wyrobimy się nawet we wspomniane wyżej 3,5 godziny brutto (15 minut spod bramki do metra, 2 razy 15 minut metrem, 15 minut marginesu na oczekiwanie i zostaje 45-60 minut na mieście)
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 30 Mar 2025 00:57 
Awatar użytkownika

złoty
Wróbelki ćwierkają (a nawet jest oficjalna propozycja), by bilety na lotnisko komunikacją zbiorową (bus\metro\pociąg) były droższe o 20 koron. Od 2027 roku - jedni mówią, że to dbanie o ekologię i ograniczenie podróży lotniczych, inni, że to dofinansowanie nadchodzącej budowy 5 linii metra. Dla nas to podwyżka przy jeździe do centrum o ponad 2/3...
https://mobilitywatch.dk/nyheder/politik/article18038873.ece
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 30 Mar 2025 09:36 

-- 30 Mar 2025 08:23 --

Tak na świeżo, niedziela rano, wyjście z hotelu Wakeup Borgergade o 8.30, metro M2 ze stacji Kongens Nytorv, kontrola bezpieczeństwa z marszu i o 9.00 byłem na TAX FREE

-- 30 Mar 2025 08:36 --

Tak na świeżo, niedziela rano, wyjście z hotelu Wakeup Borgergade o 8.30, metro M2 ze stacji Kongens Nytorv, kontrola bezpieczeństwa z marszu i o 9.00 byłem na TAX FREE
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 12 Cze 2025 20:03 

niebieski
Przy kolejnej wizycie przetestowałem apkę Rejsekort, która pozwala na kupowanie biletów i daje zniżki. Pobrało mi mniej niż normalnie - łącznie 89.26 DKK zamiast 90 :lol: jest zniżka? jest!

I taki tip - po drodze na lotnisko można wysiąść na Amager Strand, wybrać się na spacer na plażę, wrócić na stację i dojechać na tym samym bilecie na lotnisko. Bilet jednorazowy jest ważny 90 minut, więc mamy ponad godzinę na ten spacer.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 145 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości