Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Duszanbe - Samarkanda
#1 PostWysłany: 16 Mar 2025 14:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzielone taxi do Pandżakentu / przejścia granicznego w Jartepa odjeżdżają z dworca w Chorbog na północ od Dushanbe.

Za taxi z hotelu przy Rudaki Avenue (okolice opery) do w/w miejsca wyszło 35 TJS (12 PLN).
Po mieście jeździ mnóstwo elektrycznych (biało zielonych) taksówek, kierowcy mają apki w telefonach które robią za taksometry.
Można tam też dojechać busem 3a, ale lokalsi odradzali ze względu na częste zmiany tras. Dodatkowo potrzebna jest karta miejska (prepaid) której aktywacja wymaga lokalnego numeru telefonu.

Za przejazd bezpośrednio do przejścia granicznego w Jartepa przez Pandżakent zapłaciłem 200 TJS (70 PLN).
8-osobowa Toyota Highlander, czas przejazdu ~5h, trasa ciekawa widokowo.
Byłem pierwszym pasażerem o 8 rano, zaklepałem sobie miejsce w przodu, o 9 był komplet.

Przejście przez granicę z marszu bez większych kolejek.

Minibus z przejścia granicznego do centrum Samarkandy 45000 UZS (13 PLN), czas przejazdu ~1h.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Majówka na rajskich Malediwach 🏝️🌴 Loty i 4* hotel z basenem infinity i wyżywieniem za 4929 PLN 🔥 Majówka na rajskich Malediwach 🏝️🌴 Loty i 4* hotel z basenem infinity i wyżywieniem za 4929 PLN 🔥
🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
#2 PostWysłany: 15 Kwi 2025 17:47 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
po tadżyckiej stronie dzielona taksówka to 20 somoni i zatrzymuje się przy lokalnym bazarze w centrum miasteczka; kasę można wymienić w banku lub u lokalnego cinkciarza na bazarze; kartę można kupić np. w MegaFon-ie przy bazarze najtańsza taryfa na 30 dni to 150 somoni; potrzebny jest paszport; z bazaru można złapać miejską marszrutkę do miejsca, które miejscowi nazywają „dworcem autobusowym”; nie dajcie się lokalnym taksiarzom; są mega nachalni i skłonni kłamać i długie minuty nakłaniać do tego, żeby zapłacić za całe auto i jechać z ami do razu; koszt dojazdu z Pandżakentu do centrum Duszanbe to 150 somoni za osobę; i czas przejazdu to jakieś 5h i krótkim stopem na „przełęczy”, gdzie można kupić zimne napoje i coś szybko przekąsić;
tetr1s lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 21 Maj 2025 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 423 842
niebieski
Ja dodam od siebie: bardziej komfortowe auto z niż te inne z reguły, z kierowcą, na wyłączność, przejazd z hotelu z Dushanbe do granicy z uzbekistanem (Jartepa/Panjakent), z przystankami gdzie chcieliśmy po drodze (np. iskandarkul, varzob) całe auto 1000 somoni (dało radę się targować, ale nie chciałem). Jakby ktoś potrzebował to mogę dać info jak ogarnąć.

Załączniki:
tadzykistran.png
tadzykistran.png [ 561.25 KiB | Obejrzany 377 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Maj 2025 14:28 

HON fly4free
OT redakcyjny

Cytuj:
Dushanbe - Samarkanda

@mod
może by spolszczyć pisownię w tytule i ujednolicić z innymi wątkami dot. tego miasta?
choćby pod kątem szukajki
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Cze 2025 19:28 

srebrny
W czerwcu w Tadżykistanie chyba nastąpiła deflacja :P
Granica -> Pandżakent 20 000 UZS (~15,73 TJS; ~5,87 PLN).
Pandżakent -> Duszanbe (do centrum) 120 TJS (~44,74 PLN).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Cze 2025 19:58 

niebieski
a to aż dziwne, bo mi nigdy nie udało się zejść z ceny 150 somoni na przejazd z Pandżakentu do Duszanbe. Znajomy lokals nawet raz zapłacił 200 :) - dodam info za ile mi się uda w lipcu pojechać

to więc sprostuje, że 150 somoni to za dojazd do centrum Duszanbe a nie do Chorbogh.

Ostatnio edytowany przez heide_berg, 07 Cze 2025 20:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Cze 2025 20:29 

Od siebie dodam, że jechałem tę trasę w maju 2024. Pierwotnie miałem jechać nocnym pociągiem, ale niestety został odwołany i kolejny miał jechać za 3 dni. 😅

No więc kolejnego dnia jechałem współdzieloną taksówką do granicy w Pandżakencie. Gdy wysiadłem z taksówki na dworcu Chorbogh, to kierowcy kłócili się o mnie i na początku wołali stawki 200-300 somoni, ale wynegocjowałem cenę 100 somoni. Średnią stawkę za przejazd znałem dzięki niezastąpionemu portalowi Caravanistan ( https://caravanistan.com/tajikistan/cen ... transport/ ), no i też weryfikowałem w hotelu jaka jest aktualna cena za przejazd.

Wspomnę jeszcze, że byłem o 7 rano i były pustki, dopiero ok. godz. 8 samochód był pełen.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 10 Cze 2025 18:44 

srebrny
Dodam jeszcze info odnośnie trasy Samarkanda <-> granica.
W pierwszą stronę zamówiony przejazd przez Yandex Go za 140k UZS (~41,83 PLN). Na pewno da się taniej, bo jak dzień wcześniej sprawdzałem, to było dość dużo samochodów i ceny w okolicy 120-130k.
Powrót (granica -> Samarkanda). Agresywność taksówkarzy oceniam 9/10 :P Ceny wyjściowe zaczynały się o 400k, natomiast ja max ustawiłem na 130k. Jak pokazywałem cenę na telefonie, to prawie mi go wyrwali, aby zaklepać sobie cenę i klienta. Jeden z taksówkarzy rzucił 100k (~29,25 PLN) za prywatny przejazd dla 2 osób i chcieli go pobić :P Obskoczyli jego samochód i nie pozwalali zamknąć drzwi :P Pewnie przy 80k byłyby już rękoczyny :P
 Profil Relacje PM off
heide_berg lubi ten post.
heide_berg uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 10 Cze 2025 18:56 

niebieski
zdarzają się często odmowy przez apkę bo kierowca nie może na powrocie zabrać nikogo bo Yandex Go nie działa tam. Raz musiałem wysiąść po tym jak kierowca zauważył, że będzie musiał jechać na granice więc może być różnie. W drugą stronę jeszcze nigdy nie jechałem, ale też mnie to czeka.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości