Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Maj 2024 19:04 
Awatar użytkownika

Począwszy od sierpnia 2024 r. przyjezdni z krajów zwolnionych z obowiązku wizowego muszą uzyskać ETA-IL (elektroniczne zezwolenie na podróż), aby wjechać do Izraela. Zatwierdzony wniosek ETA-IL oznacza, że można podróżować do Izraela i przebywać tam do 90 dni.
Póki co system działa testowo dla Niemców i Amerykanów, a od lipca – dla wszystkich.

https://israel-entry.piba.gov.il
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 27 Maj 2024 23:19 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Zbanowany
Przed aplikowaniem chyba trzeba zapoznać się z aktualną sytuacją tam.

Izrael i Palestyna to obecnie taka druga Rosja: ludobójstwa, głód, itp. Zbydlęcenie ogólne.

Głupio potem mieć bana na wjazd do cywilizowanego świata, bo się złożyło wniosek o wizę.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Maj 2024 04:47 
Awatar użytkownika

srebrny
@zywiec2018
Chyba pomyliłeś Rosję z Ukrainą i Izrael ze Strefą Gazy.
Jak sobie wyobrażasz zakaz wjazdu do np. Francji, Japonii, Kanady, etc z powodu złożenia wniosku online o wizę do Izraela (abstrahując od tego, że żaden z tych krajów dostępu do izraelskiego systemu wizowego mieć nie będzie) ? :D

#4 PostWysłany: 28 Maj 2024 06:24 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Zbanowany
Nie bardzo widzę różnicę pomiędzy sowieckim Hołodomorem, rosyjską Buczą, amerykańskim Phu Quoc, czy obecnym izraelskim głodzeniem i mordowaniem palestyńskich dzieci.
Każde to zbrodnia przeciwko ludzkości.

To oczywista oczywistość, że rządy czy Facebook, że (przykładowo) USA czy Chińczycy mają dostęp do naszych, iranskich, belgijskich, somalijskich czy izraelskich baz danych.
Oni wiedzą o nas wszystko, łącznie z długością przyrodzenia.

Kolejna sprawa, że trzeba uważać gdzie jeździsz. Za kilka lat może się okazać, że ktoś (a może nawet Ty sam) się będzie Tobą brzydził, że byłeś w Izraelu czy Serbii i mówiłeś o nich jakikolwiek pozytyw. Patrz kazus Rosji.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Maj 2024 18:53 
Awatar użytkownika

srebrny
No tak, Facebook będzie się łączył z izraelskim systemem wizowym żeby... wyświetlić Kowalskiemu propozycje koszernych restauracji w pobliżu :D
Nie brzydzę się sobą, że odwiedziłem Izrael, Rosje, Iran, etc. ani nikim innym kto też tam był, podobnie jak większość (jak nie wszyscy) na tym forum.
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 29 Sie 2024 15:27 

Czy w przypadku przesiadki w Tel Awiwie trzeba mieć jakąś wizę? Bo z tego co wyczytałam to ETA-IL wchodzi dopiero od stycznia 2025.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Gru 2024 00:01 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Koszt ETA-IL to 25 ILS, okres ważności 2 lata, lub do końca ważności paszportu *jeśli ten jest ważny krócej niż 2 lata), wjazd możliwy na max. 90 dni. Dotyczy wszystkich państw, dla których obowiązuje ruch bezwizowy.
https://israel-entry.piba.gov.il/learn-about/

#8 PostWysłany: 11 Gru 2024 01:43 

złoty
Do końca grudnia ETA-IL jest bezpłatna.
W przypływie optymizmu założyłem, że w ciągu najbliższych dwóch lat będzie można znowu w normalnych warunkach (no dobra, w miarę normalnych) polecieć do Izraela i właśnie zrobiłem sobie ETA. Wygląda na to, że jest przyznawana całkowicie automatycznie, bo email o przyznaniu ETA przyszedł praktycznie natychmiast, w minutę po złożeniu wniosku.
Nawet jak nie polecę do Izraela, to może przynajmniej Facebook będzie mi teraz polecał fajne koszerne restauracje? :D
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
NBE322 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 11 Gru 2024 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
A co @meczko napisałeś w punkcie "Provide travel information"? Coś z sufitu dałeś (w sumie plany zmienne są)?

#10 PostWysłany: 11 Gru 2024 11:03 

złoty
Tak, wpisałem daty za kilka miesięcy, kiedy wysoce teoretycznie mógłbym chcieć się wybrać do Izraela, ale oczywiście plany zmienne są.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Maj 2025 19:58 

Loty: 53
Kilometry: 114 941
Dziś (25/5/2025) wypełniłem wniosek o ETA-IL. Generalnie sprawa jest prosta

Koszt: 25 szekli, płacone z karty polskiej standardowo jak zazwyczaj w internecie
ETA przyznana na dwa lata od dziś (odpowiedź z akceptacją przyszła na mail w ciągu dwóch, może trzech minut)

Pytania w formularzu: standardowe ( paszport, narodowość, daty paszportowe, daty urodzenia, kiedy przyjeżdżasz, po co) i moim zdaniem nietypowe (imiona rodziców i ich nazwiska, status zatrudnienia, nazwa firmy i numer do firmy)

W necie wyczytałem, że trzeba naszykować fotkę do wniosku, nic takiego nie było :)
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości