Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Maj 2025 23:02 

Loty: 70
Kilometry: 98 924
Cześć.

planuję tygodniowy trip w lipcu zaczynając od Dubrovnika (przylot samolotem). Nastepnie jedna noc w Dubrovniku, na drugi dzień do Mostaru (bus), tam 2 dni, nastepnie do Sarajeva (bus/pociąg), tam 3 dni i następnie.... zaczynają się pewne schody.

Chciałbym dostac się z Sarajeva prosto do Neum by tam spędzić jedną noc, ale widze ze bardzo kiepsko z połączeniami (pociag jezdzi chyba raz dziennie, busy czasem raz wcześnie rano a czasem dwa razy). Może ktoś próbował się tak dostać, moze w Sarajevie jest więcej dostepnych busów niż te z internetowych radarów?

+ ile czasu polecacie na Mostar i Sarajevo? Słyszałem ze Mostar to nawet kilka godzin wystarczy (ale myślałem też o zamku w Blagaju).

Po Neum juz widziałem ze jest bus poranny prosto do Dubrovnika gdzie miałbym lot powrotny. Z tego co patrzyłem granica BiH-CRO w okolicy Neum raczej szybka.

Ostatnio edytowany przez Hunta, 19 Maj 2025 23:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#2 PostWysłany: 19 Maj 2025 23:33 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Sarajewo ile czasu? Aby tylko przejść starą część to 2-3 h, jeśli coś więcej oraz skocznie narciarskie, muzeum tunelu to 1,5 dnia.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Maj 2025 23:56 

Sarajevo traktuje właśnie jako taki "cel głowny". Tam 3 dni - bedzie tez czas zwiedzić coś na przedmiesciach
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Maj 2025 06:53 

niebieski
Mostar to faktycznie kilka godzin.
Okolice Mostaru są bardzo fajne, jest co zwiedzac, ale ja zawsze samochodem tam jeździłem, nie wiem jak autobusami.
Na Sarajevo 2 dni wystarcza, jest w okolicy do zwiedzania wiele miejsc na nastepne dni, ale to też samochodem.
Można posiedziec w Sarajevie po knajpach, restauracjach, to wtedy 3 dni na spokojnie szwędanie się po mieście.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Maj 2025 07:03 

Kilometry: 111 152
niebieski
Weź pod uwagę, że osobówką średnia to 30-50 km/h, więc transfery pochłoną sporo czasu. Mostar pół dnia starczy.
Z Dubrownika do Sarajewa masz 7-8h jechania w jedną stronę.
Dubrownik-Mostar 4-5h
Zamiast Neum rozważ Ston lub Peljesac z Korculą.

Bez auta to słabo to wychodzi.

Ty ten trip przemyślałeś czy tylko tak chcesz zaliczyć?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Maj 2025 14:20 

Tak, zdaję sobe sprawę że busy mogą być troche problematyczne natomiast gdy zerkałem to ich częstotliwośc oraz długośc jazdy (maksymalnie ok 4h) jest jeszcze na tyle akceptowalna, że wchodziła w gre.

Alternatywnie wypożyczelnie samochodu - ale to juz tylko na terenie BiH, bo z granicą byłby pewnie problem. Polecacie jakąś wypożyczalnie (najlepiej Neum, Mostar) ?

Do Chorwacji nie chce bo tam byłem tysiace razy - pora w końcu odkryć BiH i wypoczywać (aktywnie) taniej :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Maj 2025 15:32 

Kilometry: 111 152
niebieski
Po minionych dwóch weekendowych tripach do Cro, odpuściłem dalszy +17 pobyt w tym zakątku.
Zobacz, czy z Dubrownika dadzą Ci auto na sąsiednie kraje. Brałem Budżet w Trogirze. Wychodziło śmieszne pieniądze.
Braliśmy przez booking.com
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Maj 2025 19:21 

Do Mostaru polecam przyjechać koło południa i od razu uderzyć autobusem do Blagaj. Potem powrót przed wieczorem i wieczorny spacer po centrum. Rano można jeszcze raz się pokręcić po mieście i ruszać w drogę do Sarajewa. Byłem w środku tygodnia na początku kwietnia i już wtedy był ogromny zalew jednodniowych turystów. W ciągu dnia zero przyjemności ze zwiedzania. Natomiast wieczorem i rano Mostar jest świetny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości