Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 896 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 22 Lut 2025 18:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Piękne opisane jest tu

https://support.airasia.com/s/article/A ... uage=en_GB

https://support.airasia.com/s/article/D ... uage=en_GB

https://support.airasia.com/s/article/W ... uage=en_GB

Czy to realne. Dla niektórych linii, nawet z mniejszym czasem to realne a dla innych (np. nas Narodowy) nawet 1h to mało czasu
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN
City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
#862 PostWysłany: 23 Lut 2025 12:34 

Dziękuję za linki, jednakże moje pytanie jest raczej ogólne. Podobny przypadek widziałem u jakiejś europejskiej / dużej linii lotniczej i też wahałem się z zakupem biletu ze względu na podejrzanie niski czas na przesiadkę i potencjalny problem z bagażem.

Mam rozumieć, że takie oferty są normalne i czasami się zdąży,a czasami nie? Czasami bagaż doleci, a czasami nie?
 Profil Relacje PM off  

#863 PostWysłany: 23 Lut 2025 12:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Raz doleci a raz nie. Jeżeli sprzedają bilet z przesiadką 50 minut, to znaczy ze realne i ze bagaż doleci. Ale nikt ci gwarancji nie da
 Profil Relacje PM off  

#864 PostWysłany: 23 Lut 2025 13:27 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
mizundra napisał(a):
Cześć

Sam odbiór bagażu trwa średnio dwie godziny, więc fizycznie nie jest możliwe, aby się wyrobić na drugi samolot.

A skąd ta informacja, że to tyle trwa? I konkluzja, że niemożliwe? Jeśli by tak było, to każdego dnia i w każdym locie z przesiadką krótszą niż wskazany czas bagaże by nie doleciały do celu, skoro niemożliwe jest zdążyć.
Gdy samolot zatrzyma się na stanowisku, wyłączy silniki, podłączone zostanie zasilanie, to służby handlingowe mogą od razu przystąpić do działania: podjeżdżają, otwierają pokrywy-drzwi bagażników i rozładowują.
Ale nigdy nie ma pewności, czy zdążą. Zdarzyło mi się, że bagaż nie doleciał ale czy nie zdążyli, czy z innego powodu, tego nie wiem.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#865 PostWysłany: 23 Lut 2025 13:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Trzy tygodnie temu lecieliśmy LH na trasie Dub-Mun-Sin, przesiadka w Monachium trwała 50 min. Nadaliśmy dwa bagaże rejestrowane w tym samym czasie, podobne walizki, podobna waga. Jeden bagaż doleciał bez problemów, drugi utknął w Monachium i został dostarczony dzień później kolejnym lotem. Jak widać nie ma zasady, czy zdąża bagaż przeładować, prawdopodobnie kwestia szczęścia.

#866 PostWysłany: 23 Lut 2025 16:28 

@Przemm

>A skąd ta informacja, że to tyle trwa?

To osobiste doświadczenia

Dziękuję forumowiczom za odpowiedzi. :)
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 02 Mar 2025 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Jestem już na lotnisku i lecę dziś trasę:
Sgn-pvg-ngb-bud
Bagaż nadali nam tylko do NGB i mówią że tam musimy ponownie nadać na lot NGB-BUD. Tam mamy tylko 2h30m na przesiadkę. Czy to tam normalne? Trochę się martwimy że to za mało czasu.

Bilet jest na jednej rezerwacji.
katka256 lubi ten post.

#868 PostWysłany: 03 Mar 2025 22:00 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Odpowiem sobie sam a może komuś się przyda.
W samolocie było z kilkadziesiąt takich osób.
Faktycznie trzeba odebrać z taśmy bagaze i wyjść. Następnie podejść do check in po kolejne bilety, nadać bagaż i kolejne security.

To wszystko to jednak czas.

Ten pierwszy samolot i tak miał opóźnienie w Szanghaju z powodu deszczu, więc finalnie zostało nam 1,5h.

Z tego powodu kolejny samolot miał też opóźnienie ale czekał aż wszyscy się przetransferują.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#869 PostWysłany: 14 Mar 2025 23:37 

Hej, wybieram się na podróż do Azji i chciałbym wziąc w bagaż (podręczny lub rejestrowany) białko i kreatynę, optymalnie rozpoczętą aby nie taszczyć jej z powrotem lub nie wyrzucać. Objadę Chiny, Japonię i Koreę (w tej kolejności), czy ktoś z Was juz woził tego typu specyfiki i nie był podejrzewany o szmugiel leków czy innego białego proszku?

Wolałbym nie mieć problemów na lotnisku i zepsuć sobie urlopu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
 Profil Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 24 Mar 2025 01:23 

Witam mam pytaniiatypu mądry Polak po szkodzie jutro wracam z Macedonii gdzie nabyłem na targu 2 około półkilogramowe opakowania przypraw (papryka i wegeta) jednak dopiero teraz przypomniałem sobie iż Macedonia nie jest w unii więc po pierwsze Czy mogę wgl zabrać te przyprawy do Polski jeżeli tak czy muszę zgłosić ich wwóz? I po drugie czy mogę mieć je w bagażu podręcznym( innego nie posiadam) jeżeli tak czy zaleca się abym na czas kontroli wyciągnął je na tackę aby były widoczne?
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 24 Mar 2025 01:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak i tak.
Oczywiście jeżeli to są tylko przyprawy.
 Profil Relacje PM off  

#872 PostWysłany: 24 Mar 2025 01:34 

Ok czyli nie szkodzi ze sa zapakowane do zwykłych worków spiętych zszywkami i lepiej pójść je zgłosić na Okęciu
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 24 Mar 2025 02:08 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Ale skoro dostałeś odpowiedź 'tak, tak' dla 2 pytań - to po co chcesz iść je gdziekolwiek zgłaszać na Okęciu ? Masz za dużo czasu czy lubisz czas celnikom zabierać ?:)

Z innej mańki nie wiem czy był tu post o bagażach rejestrowanych.
Kupowałem bilety w szalonej środzie na trasie Rze-WAW - RZE stwierdziłem że nie wiem czy duży bagaż będzie mi potrzebny czy nie , kupiłem bez. Bilety 198zł
Jakbym wybrał bagaż rejestronwany to cena była 290zł.
Stwierdziłem że potem dokupie.

Zaraz po buknięciu biletów sprawdzam, a jakbym chciał dodać bagaż rejestrowany to cena już nie jest ~90zł tylko 180zł. Więc zamiast 290zł wychodziło 380zł

Anulowałem telefonicznie bilety na infolini LOTu, zwrot był po 2 dniach kupiłem nowe - od raz juz bagażem rejestrowanym za 280zł :)
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 04 Kwi 2025 18:44 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Lecę Turkishem WAW-IST-TAS-IST-WAW w 4 osoby. Będę w Warszawie nadawał jeden bagaż rejestrowany, który wróci ze mną również z TAS do WAW, pozostałych rejestrowanych w WAW nie będę nadawał.
Chciałbym kupić kilka rzeczy w IST oraz TAS i czy mogę dla pasażera np. 2 nadać rejestrowany IST-TAS oraz oczywiście powrotny TAS-WAW (przez IST), a po zakupach w Uzbekistanie nadać dla trzeciego pasażera bagaż w TAS (ew. IST) do WAW? Czyli startujemy z jednym bagażem, a wracamy z kilkoma (oczywiście w ramach przysługującego limitu).
W przypadku pasażerów istnieje no-show, a co z bagażami?

#875 PostWysłany: 04 Kwi 2025 21:21 

niebieski
@Kri$ Jeśli kupiono bilety takie, że w danej rezerwacji każdy pasażer ma prawo zabrać bagaż rejestrowany, to znaczy że ma prawo ale nie obowiązek. Może z tego prawa skorzystać albo nie. Zdarzyło mi się inną linia lecieć w dwie osoby (każda z prawem do nadania 1 szt. bagażu) i nadać 1 szt. tam a powrót był z dwiema sztukami nadanego bagażu - lot na Daleki Wschód z Polski z przesiadką w europejskiej stolicy.
Ale napisz precyzyjnie, jaka jest trasa? Bo piszesz, że WAW-IST-TAS-IST-WAW ale jednocześnie pasażer nr 2 miałby nadać bagaż w IST? Tzn. Lecicie WAW-IST, potem kolejny lot IST-TAS i powrót TAS-IST-WAW? Niemniej nie widzę przeciwskazań, jeśli każdy pasażer ma prawo do bagażu rejestrowanego, który może nadać ale nie musi przecież.
 Profil Relacje PM off
Kri$ uważa post za pomocny.

#876 PostWysłany: 04 Kwi 2025 21:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Faktycznie nieprecyzyjnie napisałem - WAW-TAS z przesiadką w IST oraz powrót TAS-WAW z przesiadką w IST.
W WAW do TAS nadaję bagaż nr 1, podczas przesiadki w IST chcę kupić oliwę i nadać do TAS jako bagaż nr 2 (bo mam 11h przesiadki, w drodze powrotnej tylko 4, więc nie wybieram się na miasto, a jedynie do saloniku).
W drodze powrotnej chcę w TAS nadać bagaż 1 oraz 2 jak również dla kolejnego pasażera bagaż nr 3 z rzeczami kupionymi w Uzbekistanie (dywany itp. :mrgreen: hehe).
Gdybym nie miał do wykorzystania limitu bagażu na kolejne osoby, to pewnie kombinowałbym, aby nadali bagaż WAW-IST, tam bym go odebrał, wsadził do niego zakupy z Turcji i próbował nadać ponownie, ale to nie zawsze się udaje. Tak mi się udało z wózkiem dla syna, aby z AKL do BUD wypakowali go po drodze w CAN, bo syn miał złamaną nogę i potrzebował wózka. Ale to lekka dygresja :lol:

#877 PostWysłany: 04 Kwi 2025 21:49 

platynowy
Jemu chodzi chyba o to, że nie nadaje bagażu w WAW, ale nadaje w IST i później na powrocie wraca z nim do Polski. Chyba, bo przeczytałem jego post kilka razy i dalej pewności nie mam.

Niedawno leciałem WAW-IST-TPE RT TK i przy długim (nocnym) stopie przy desku mogłem sobie wybrać czy chcę bagaż odebrać w IST czy dopiero w TPE. Może po prostu nadaj bagaż (pusty), odbierz go w IST, dopakuj czym tam chcesz i dowieź do destynacji końcowej.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#878 PostWysłany: 04 Kwi 2025 23:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie rozumiem czego nie rozumiecie :lol:
Lecimy w 4 osoby. Lot na jednym bilecie WAW-TAS RT, w obie strony przesiadka w IST.
W WAW nadaje bagaż jedna osoba i leci on do TAS, bez odbierania w IST. W TAS natomiast jest nadawany do WAW bez odbierania w IST.
Druga osoba nie nadaje w WAW, lecz dopiero w IST po zakupach. Ten sam bagaż druga osoba nadaje w TAS do WAW analogicznie jak pierwsza.
Trzecia osoba nie nadaje w WAW ani w IST, zatem nic nie odbiera w TAS, natomiast po zakupach na miejscu nadaje w TAS do WAW jak osoba nr 1 i nr 2.
Dowiem się przy okienku check-in co i jak.
Dzięki za pomoc.

#879 PostWysłany: 05 Kwi 2025 05:50 

niebieski
W takim razie nie wiem, jak będzie w przypadku drugiej osoby, która miałaby nadawać bagaż podczas przesiadki. Nie chodzi o prawo do bagażu ale procedurę, jak by to miała zrobi. Co nie znaczy, że się nie da. Ale nadal uważam, że prawo do nadawanie w locie powrotnym nie zalezy od tego, czy nadawano cokolwiek w locie "tam".
 Profil Relacje PM off  

#880 PostWysłany: 07 Kwi 2025 01:09 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Zawsze bagaż można dokupić przy check0inie, przez apke, bedzie zdecydownie drozszy niz sie kupiloby od razu na całej trasie.

Leci ktoś bez bagażu ?
Wychodzisz ze strefy tranzytowej - mówisz że chcesz duży bagaż - płacisz hajs- nadajesz w check-in.

Albo jeśli aplikacja to pozawala robisz to tam, ijesli lotnisko ma drop off luagge . Jak nie to Check -in i tak bedzie Cie czekal.

Przeciez na logike, linie lotnicze nie zabranila ludziom w polowie trasy kupic bagaz, oni na tym zarabiaja.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 896 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości