Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 02 Sty 2022 13:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Wróciłem i podzielę się opinią o wyspie :) Przede wszystkim jeszcze raz dzięki @dyzio1 @akna @mikiek831 za informacje o wyspie :)

Moim zdaniem La Palma jest świetna. Podobała mi się dużo bardziej niż Gran Canaria czy Teneryfa. Aż dziwne że wyspa jest tak mało popularna jeżeli chodzi o ilość lotów. Wyspa jest świetna pod wieloma względami. Duża przejrzystość powietrza, brak turystycznych molochów, mało turystów i świetne miejsca na wyspie. Polecam w szczególności:

- Caldera de Taburiente z punktami widokowymi: Mirador de la Cumbrecita, Mirador de Los Roques oraz Mirador Lomo de las Chozas (uwaga, konieczna wcześniejsza rezerwacja parkingu),
- wodospad Los Tilos,
- Playa de Nogales - jedna z ładniejszych plaż jakie widziałem, warto zejść na doł :)
- Roque de los Muchachos - z punktu widokowego trafiłem na świetną pogodę i było widać jednocześnie Teneryfę, La Gomerę i El Hiero,
- Roque de Santo Domingo - warto zejść na sam dół aż do Puertito de Santo Domingo
- Porís de Candelaria - myślałem że droga do Maski na Teneryfie jest trudna ale tamta to autostrada w porównaniu do tej :)

Także jak ktoś lubi zwiedzać mniej popularne wyspy to polecam bardzo La Palmę :)
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#122 PostWysłany: 03 Sty 2022 22:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam w gronie fanów La Palmy ;) oczywiście, że jest najpiękniejsza! :D szczególnie dla tych, którzy wolą ciszę i spokój
klapio lubi ten post.

#123 PostWysłany: 02 Lut 2024 09:08 

Hej, ostatnio wróciłem z La Palmy i postanowiłem, że podzielę się paroma rzeczami na temat wyjazdu.

- na La Palmę poleciałem CanaryFly z Teneryfy, wróciłem Binterem na Teneryfę i potem dalej do Polski. Na pokładzie Bintera był poczęstunek w postaci wody, batonika i cukierka. W obie strony samoloty obłożone mniej więcej w 50%.
- auto bralismy od Cicar, bardzo polecam.

- Trekkingi które zrobiłem:

1. Fragment Routa de los Volcanoes, uzywałem tej mapy: Routa de los Volcanoes, ale w rzeczywistości prowadzi troche inaczej, nie ma jednak szans sie zgubić, szlak ładnie oznaczony. Tak Na prawdę, na końcu szlaku zaczynają się najlepsze widoki, jak ktoś da rade zrobić dłuższy szlak, to polecam. Na górze mocno wieje, dobrze wybrać dobra pogodę i przejrzystość.

2. Trasa Cubo de la Galga
Łatwy szlak, przyjemny spacer przez las, polecam gdy pogoda nie dopisuje.

3. Okrężna trasa z Mirador de La Cumbrecita
Przyjemna, dość łatwa trasa, piekne widoki. Trzeba rezerwować wcześniej parking tutaj: https://www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/inicio-reserva-oapn.aspx?cen=4&act=+5

Każda z tych tras robiona z wysportowanym 5 latkiem, brak jakiś hardkorowych fragmentów.

Jedzenie:

1. Panadería Pastelería Zulay
Niezbyt lokalna propozycja, ale świetne croissanty z sernikiem i malinami, dodatkowo na miejscu wypiekany chleb

2. Restaurante Chipi-Chipi
Dość lokalnie, bardzo dużo stolików, niezłe ceny.Można zjeśc przy stpoliku na zewnątrz w bardzo ładnej aranżacji.

3. El Cafe de Don Manuel
Najsmaczniejszy sernik jaki w życiu jadłem.

Kilka ładnych/ciekawych miejsc:

1. Playa de Nogales - jedna z piękniejszych plaz na jakich byłem. Dość spokojnie, mało ludzi( styczeń 2024). Piękne dojście, spory parking.
2. Poris de Candelaria - znane pewnie większości. Dojazd autem dość ciężki w momentach mijania, sporo ludzi na miejscu (jak na La Palme). Ciekawa miejscówka, nigdy wcześniej nie byłem w takim miejscu. Dojazd wart widoków.
3. Mirador del Roque de Los Muchachos - cała droga (od strony Santa Cruz de La palma) robi wrażenie, piękne widoki w trakcie jazdy. Na miejscu parking i można pochodzić na inne punkty widokowe. lepiej ubrać sie ciepło :)
4. Roque de Santo Domingo (View-point) - dobry dojazd, duży parking na miejscu i ławka. Super miejsce na odpoczynek i relaks.
5. Wulkan San Antonio - bilet około 7 EUR( nie pamiętam dokładnie). Krótki spacer, plus muzeum o wulkanach, głównie na la Palmie.
6. Cumbre Vieja volcano viewpoint Tajuya - można bardzo blisko podejść do wulkanu, który wybuchł raptem kilka lat temu, z którego dalej się dymi.
7. Mirador el Time - widok na niszczycielskie działania wybuchu wulkanu.

La Palma urzekła nas spokojem, brakiem mas turystów. Na szlakiem mijało się ludzi, ale nigdy nie było tłumów. Prognozy pogody raczej się nie spełniały, zawsze można było znaleźć część wyspy z dobrą pogodą. Wydaje mi się to dobre miejsce, do pomieszkania trochę dłużej :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#124 PostWysłany: 07 Gru 2024 23:12 

Loty: 75
Kilometry: 136 048
niebieski
Odwiedzone miejsca przez nas w tym roku:

1. Mirador el Time
2. Mirador del Universo
3. Cueva de Poris de la Candelaria
4. Puertito de Santo Domingo
5. Cultural Park La Zarza (miejsce chwilowo zamknięte)
6. Mirador Laguna de Barlovento (jest fajnie jak w zbiorniku jest woda)
7. El Charco Azul Piscina Natural
8. Destilerías Aldea
9. Cascada De Los Tilos (obecnie droga w remoncie)
10. Cubo de La Galga - las wawrzynowy
11. Playa de Nogales
12. Mirador Roque de Los Muchachos - można wjechać samochodem, uwaga miejsce jest zamykane w nocy i otwierane dopiero rano, ale pracownik przychodzi o tym informować, ekstra miejscówka do oglądania nieba, w ciągu dnia można zwiedzić obserwatorium
13. Mirador de La Cumbrecita jak pisali poprzednicy trzeba zarezerwować miejsce na parkingu, najlepsze światło jest pomiędzy 11 a 14, nam przejście szlakiem okrężnym zajęło 1,5h
14. Centro de Visitantes de La Caldera de Taburiente wystawa, muzeum i ogród
15. Museo de la Seda Las Hilanderas muzeum i manufaktura jedwabiu, wstęp bodajże 2,5€
16. Mirador Oficial volcán Tajogaite o Cabezavaca
17. Plaza La Glorieta
18. Casa Museo del Vino Las Manchas w cenie biletu 2 wina do skosztowania
19. Centro de interpretación Caños de Fuego
20. Playa de Puerto Naos
21. Ermita de la Virgen del Pino
22. Real Santuario de Nuestra Señora de las Nieves
23. Santa Cruz de La Palma:
- parking przy promenadzie praktycznie cały zajęty non stop, parkowalismy tutaj: Parking Barriada de Los Pescadores
- Castillo de La Virgen
- Museo Naval - Barco de la Virgen
- Monumento a El Enano
- Parroquia De San Francisco De Asís (Msza Święta w niedzielę o 12)
- Balcones de la Avenida Marítima
- Plaza de España
- Plaza de Santo Domingo
24. Playa de Tazacorte
25. Centro de Visitantes Volcán San Antonio
26. Bar Parada w Fuencaliente - najlepsze ciasteczka migdałowe na wyspie
27. Faro de Fuencaliente
28. Salinas de Fuencaliente
29. Playa de Echentive
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Akna uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:50 
Awatar użytkownika

niebieski
3 marca na La Palmie w Santa Cruz jedna z najlepszych imprez karnawałowych, czyli Los Indianos.
czarodziejka_bj lubi ten post.

#126 PostWysłany: 16 Lut 2025 01:15 

dołaczam do miłosnikow tej pieknej malej wyspy, polecam szczegolnie dla wielbicieli gorskich wedrowek, niezliczona ilosc szlakow, wszystko dobrze oznaczone, do tego sprawne przejazdy autobusami jak i autostopem. w gorach niezwykly darmowy nocleg, niesamowicie połozone, na szlaku w Refugio de Punta los Roques, na wyspie spedzilismy tydzien aktywnie spedzajac czas, lot Easyjet z Berlina
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 16 Mar 2025 18:30 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Pytanie o Poris de la Candelaria (@klapio @hanysek81) - jak to jest z dojazdem tam? czytałem opinie, że straszno, wąsko, na dole nie ma gdzie zaparkować + nie ma jak zawrócić, nie da rady się minąć, a auta nie są w stanie wjechać z powrotem pod górę itp. Jak to jest faktycznie? Będę miał Fiata 500 od Cabrera Medina, pewnie z żałosną mocą i takim samym momentem

#128 PostWysłany: 16 Mar 2025 19:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
@Raphael ja sie uważam za przeciętnego kierowcę by nie rzec miernego i dałem radę jakimś basicowym autem ale trochę mnie to nerwów kosztowało. Po prostu jest bardzo wąsko i stromo, auta nie wszędzie dają się minąć. Ale na dole parking zapamiętałem już jako normalny, jest mało miejsca ale płasko. Łatwiej mi się wjeżdżało niż zjeżdżało.

Ten filmik dobrze oddaje drogę:

Profil Relacje PM off
Raphael uważa post za pomocny.

#129 PostWysłany: 16 Mar 2025 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
Trochę za mało mijanek, jak na taką "szerokość". Trafiłem też na inny filmik -

- tu człowiek jedzie z góry do Porís de Candelaria, a wcześniej wpakował się w jakąś gruntową, a film zaczął w Puerto de Puntagorda.

#130 PostWysłany: 16 Mar 2025 21:38 

niebieski
Cueva de Poris de la Candelaria - dojazd faktycznie trudny, na szczęście nam się udało dopiero na powrocie spotkać auto jadące z naprzeciwka, ale to było już prawie na górze. Trudno, trzeba sklapnąć lusterka i jakoś się wyminąć. Na dole parking na kilka aut, ale niezbyt duży. Miejsce takie sobie, jak sobie odpuścisz, to wielkiej straty nie będzie.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#131 PostWysłany: 16 Mar 2025 22:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Na dole parking jest wielki, na kilkanaście aut conajmniej.
Ale przyznam szczerze, że droga jest wymagająca umiejetnąści. To nie jest popierdółka. Jest na szerokośc jednego auta i jak się trafi jakaś pierdoła z naprzeciwka to jest problem.
Ale miejsce jest przepiekne, byłem w styczniu. Kilka osób zbłąkanych i dziki ocean.

Swoją drogą @hanysek81 co cie najbardziej urzekło na wyspie?

Załączniki:
20250105_144407.jpg
20250105_144407.jpg [ 361.66 KiB | Obejrzany 711 razy ]
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#132 PostWysłany: 17 Mar 2025 10:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Z kumplem mielismy wynajety Fiat500 troche wył na wyjezdzie z Cueva de Poris de la Candelaria
ale plusem bylo, ze moglismy sie na luku drogi spokojnie wyminac z samochodem jadacym z gory.
Na google street view mozna droge wczesniej "przejachac".

Jest parking, sa barierki, na luku drogi sa miejsca gdzie mozna zjechac i sie bezpiecznie wyminac - smialo jechac warto :)
Załącznik:
p1.jpg
p1.jpg [ 187.07 KiB | Obejrzany 677 razy ]

Załącznik:
p2.jpg
p2.jpg [ 190.27 KiB | Obejrzany 677 razy ]

Załącznik:
p3.jpg
p3.jpg [ 224 KiB | Obejrzany 677 razy ]

Załącznik:
p4.jpg
p4.jpg [ 281.3 KiB | Obejrzany 677 razy ]
 Profil Relacje PM off
Raphael uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 17 Mar 2025 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Są tacy, co uważają, że droga do Masca jest wyzwaniem.
Uważam, że chyba najbardziej jest przerażający zjazd z głównej drogi, koło kiosco Diablo, jak to nazwała moja znajoma - droga dla samobójców.
Spokojnie i ostrożnie jechać i spokojnie się da radę. To chyba moje ulubione miejsce na wyspie, chociaż tam na północy Puertito de Santiago też jest cudne.

#134 PostWysłany: 18 Mar 2025 08:17 

niebieski
@cypel mnie najbardziej urzekły:
- wulkany i tutaj zarówno te świeże pola lawowe, jak i stare kaldery
- Mirador de La Cumbrecita i przejście przynajmniej najmniejszej pętli,
- obserwacja gwiazd na którymś z miejsc do tego przeznaczonych, może być np.Mirador Roque de Los Muchachos
To moje top, ale wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;)
 Profil Relacje PM off
Kasim lubi ten post.

#135 PostWysłany: 23 Mar 2025 22:36 

@Raphael, co do Poris de Candelaria, my tam byliśmy zdecydowanie większym autem (choć silniki to teraz często są małe nawet w większych autach) i problem na takich drogach jest, moim zdaniem, wtedy, gdy się trafi kierowca z przeciwka, który się boi jeździć albo nie wie, co zrobić. Parking na dole jest według mnie zaskakująco spory, jak na takie miejsce (w styczniu był prawie pusty i nie było żadnego problemu z zaparkowaniem). Z parkingu trzeba zejść w dół (i wrócić) jeszcze ok. 300 metrów (wytyczoną ścieżką).
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości