Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 15 Lut 2023 15:30 

niebieski
Czy kierowca publicznego autobusu zatrzyma się na moją prośbę w dowolnym miejscu czy tylko na przystankach?
 Profil Relacje PM off  

Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️ ⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️
#22 PostWysłany: 15 Lut 2023 17:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tylko na przystankach.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 04 Sie 2023 15:19 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Koniec z placeniem gotówką za przejazdy autobusami, 2 tyg temu wprowadzili karty w wersji 10/20EUR odpowiednio 4/8 dni i przejazdy są unlimited. Karty można kupić na lotnisku.

https://sptc.sc/sptc-visitors-travel-card/
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 03 Gru 2023 11:16 

HON fly4free
Kilka świeżych spostrzeżeń i uwag praktycznych:
1. Jak wspomniał już @OSK nie ma już możliwości zapłaty za przejazd / zakupu biletu u kierowcy : trzeba mieć kartę, którą można np. kupić po przylocie na lotnisku w czerwonym kiosku (sprzedającym głownie karty telefoniczne) po przeciwnej stronie wyjścia obok lotniskowej informacji: koszt 10 SCR za kartę + wstępnie ładowana jest na 2 przejazdy, czyli razem 30 SCR. Nie trzeba kupować tygodniowej czy innej, jeśli nie planujemy aż tyle wyjeździć.
2. Koszt dowolnego przejazdu na Mahe: 10 SCR - nie ma znaczenia linia, pokonywana odległość itp. Nie ma przejazdów "łączonych": jeśli konieczna jest przesiadka, trzeba ponownie odbić kartę w kolejnym autobusie.
3. Autobusy choć stare i średnio wygodne jeżdżą generalnie bardzo solidnie i punktualnie; zdecydowana większość o ile nawet nie wszystkie rozpoczynają kurs na głównym dworcu w Victorii. Warto pamiętać, że funkcjonowanie transportu publicznego na Mahe stopniowo wygasa po godz. 18-19 na większości tras. Późniejszym wieczorem autobusy już w ogóle nie kursują.
4. Ogarnięcie siatki połączeń jest bardzo proste pod warunkiem przygotowania się do tego: po pierwsze trzeba zainstalować sobie apkę SPTC, po drugie wyszukiwać nazwy konkretnych przystanków przez maps.me (inne mapy ich nie podają). Dzięki temu łatwo sprawdzić rozkład jazdy i numery autobusów kursujących na interesujących nas trasach - godziny i inne informacje podawane w apce 100% zgadzają się z rzeczywistością.
5. Doładowania karty możliwe są w większości marketów spożywczych - można na bieżąco doładowywać dowolną kwotę: od 10 SCR lub wielokrotność odpowiadającą potrzebnej liczbie przejazdów.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 08 Lis 2024 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Aktualna cena kart dla turystów na nielimitowane przejazdy autobusem to:
4 dni - 190 rupii
8 dni - 350 rupii

Kupowałem dzisiaj w informacji na lotnisku SEZ.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 18 Lut 2025 13:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy przejazd jednorazowy na Praslin dalej kosztuje 10SCR?
Czy musze zakupic karte i ja doladowac czy sa inne sposoby zaplacenia za bilet?
Czy dziecko ponizej 4 roku zycia jezdzi za darmo?(tak wyczytalem)

#27 PostWysłany: 18 Lut 2025 20:44 

srebrny
Krzysio napisał(a):
Czy musze zakupic karte i ja doladowac czy sa inne sposoby zaplacenia za bilet?

Nie ma innego sposobu. Trzeba kupić tę kartę.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Lut 2025 10:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok rozumiem, te karty sa zwrotne? Czy ludzie sobie je potem zabieraja do PL i ktos np. ma takie karty do oddania :)?

#29 PostWysłany: 19 Lut 2025 12:24 

Turystyczne karty transportu miejskiego nie są zwrotne i mają ograniczoną ważność: od 1 do 8 dni zatem mała szansa, że ktoś przywiózł do Polski ważną kartę.
Cennik i więcej informacji znajdziesz tutaj: https://sptc.sc/sptc-visitors-travel-card/
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 19 Lut 2025 12:45 

srebrny
Są też zwykłe karty na doładowania. Nie pamiętam czy płatne, ale jeśli tak to jakieś grosze. Problemem jest że trzeba znaleźć miejsce gdzie je mają i doładowują np. sklep.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 02 Mar 2025 19:37 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
:roll: Do: Krzysio
Tak jak napisano wyżej - nie ma co kombinować. Przylatujesz i zaraz przy wyjściu z hali przylotów kupujesz w kiosku (tam gdzie są karty sim) kartę na 4 lub 8 dni. Ja akurat kupiłem jedną i drugą tj. po przylocie na lotnisku najpierw 8 dniową a gdy mi się skończyła po powrocie z La Digue kolejną na 4 dni - a zakupiłem ją na dworcu autobusów w Victorii (w PN Zach części - jest mała budka). Owszem można pytać w sklepach ale po co jak na ów dworcu kupisz ją bez problemu a niemal wszystkie autobusy na wyspie (Mahe) dojeżdżają do niego.
ps. Jedną kartę wziąłem sobie na pamiątkę do domu a drugą dałem napotkanej przed lotniskiem turystce która usilnie chciała pojechać do Portu taxi ale zbita cena ją nie satysfakcjonowała :lol: Była to ranna pora a karta ważna do końca dnia.

#32 PostWysłany: 03 Mar 2025 13:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Na innym forum dowiedziałem się i testuje takie rozwiazanie:
Ściągacie apkę SPTC, doładowujecie np. 50 RS i wchodząc do busa pokazujecie kod QR, schodzi z konta 10RS za każdy przejazd. Jeżeli w ciągu 4 dni przejedziecie mniej niż 15x to bardziej opłacają się jednorazowe bilety i doładowywanie apki.

#33 PostWysłany: 03 Mar 2025 21:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Mogę polecić kierowcę z samochodem do 8 pasażerów. Jeśli jesteś większą grupą i z walizkami to jest to sensowna opcja.
https://www.facebook.com/100063863477769/

Marvin - kontakt przez WhatsApp +2482515552

Można dogadać się z nim w jęz. angielskim i francuskim, chociaż dla pewności lepiej pisać;)

Mieliśmy kabinówki i plecaki, byliśmy w 5 osób i bez problemu umówiliśmy się z chłopakiem dużo wcześniej na odbiór z lotniska, a na powrocie z La Dique na odbiór z promu. Koszt 40€ - trasa lotnisko prom i podobnie w drugą stronę.
Ma Wi-Fi w samochodzie.

Na lotnisku i przystanii promowej generalnie ciężko nie potknąć się o taksówkarza i propozycje co chwilkę z każdej strony się sypią...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości