Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wiza on line
#1 PostWysłany: 14 Lip 2024 13:51 

Od niedawna można uzyskać wizę do Namibii aplikując on-line.
https://eservices.mhaiss.gov.na/holidayvisa-services

Ponieważ przeszedłem z sukcesem cały proces (a momentami nie jest on intuicyjny) podzielę się kilkoma doświadczeniami praktycznymi. Wszystkie informacje dotyczą aplikowania o Holiday Visa.
Zacznę od końca. Najważniejsza informacja to ta, że opłaty za wizę dokonuje się dopiero po zaakceptowaniu wniosku. Jeżeli jednak komuś zależeć będzie na czasie to należy wziąć pod uwagę, że dokonanie opłaty i zmiana statusu wniosku na „paid” nie oznacza jeszcze udostępnienia przez system wizy w pdf do pobrania. Pracownik namibijskiego ministerstwa musi otrzymać od operatora płatności listę opłaconych wniosków i ręcznie zmienić status wniosku udostępniając tym samym wnioskodawcy finalny dokument wizy do pobrania. W moim przypadku zajęło to trzy dni robocze i to pomimo telefonu do Ministerstwa (czwartego dnia miałem lądować na lotnisku w Windhoek). Należy wziąć to więc pod uwagę planując uzyskanie wizy.
Terminy. Wniosek złożony 23.05. Równo 8 dni po złożeniu status wniosku zmienił się na „in proces”. Kolejne 7 dni zajęło im procesowanie i 15-go dnia status zmienił się na „approved” i pojawiła się opcja zapłać. W moim przypadku nie przechodziła debetowa karta Pekao ani karta kredytowa PKO MC Platinum. Udało się zapłacić prepaidową kartą wirtualną ING. Potem opisane wcześniej kilka dni ręcznego „zatwierdzania” i wiza gotowa. Nawiasem mówiąc od razu po opłaceniu wniosku zmienił on status na „paid” ale do pobrania była jedynie „Provisional E-Visa”. Na niej było napisane, że „można z nią podróżować do Namibii ale w przypadku jej nieopłacenia wjazd do Namibii będzie niemożliwy”. Nie chciałem testować urzędnika na granicy i metod weryfikacji dokonania płatności stąd opisane wcześniej telefon do Ministerstwa i udostępnienie wizy do pobrania po 20 dniach od złożenia wniosku. Być może można na granicy udowodnić płatność w inny sposób ale wydaje mi się, że najlepiej wizę wyrobić wcześniej i jechać z opłaconym dokumentem E-Visa.
Wracając do początku. Kilka informacji o tym co załączałem do wniosku i o formie w jakiej załączałem dokumenty. W moim przypadku wniosek przeszedł bez wzywania do uzupełnień.
Lista dokumentów jakie według strony należy złożyć z moim komentarzem pod każdym ze wskazanych na stronie namibijskiego ministerstwa dokumentów
Following Are The List Of Requirements.
 Completion Of The Visa Application Form
Wniosek do wypłenienia online. Z kategorii „rozwiązania nietypowe” pamiętaj jedynie, że należy wybrać z listy okres na jaki chcemy otrzymać wizę (najkrótszy to 1 miesiąc) a poniżej podając datę powrotu wpisać datę zgodną z datą końcową powyższego okresu (tj. miesiąc po przylocie) zamiast rzeczywistej daty lotu powrotnego.
 Each Applicant, Including Minors, Must Complete A Separate Visa Application Form.
Każdy z naszej grupy składał osobny wniosek. Wnioski dla mnie i dla żony składaliśmy z jednego konta utworzonego w ich systemie dla tego samego adresu mailowego. Po zalogowaniu się na to konto w portalu wizowym widać było dwa wnioski.
 Certified Copies Of The Passport From The Country Of Origin
Zrobiłem notarialną kopię paszportu. Przesłałem pdf na jednej stronie skan strony paszportu ze zdjęciem i poniżej klauzula notarialna w języku polskim. Treść klauzuli notarialnej tłumaczenie przysięgłe załączyłem w osobnym dokumencie (wszystkie dokumenty miały być złożone w języku angielskim). Do tłumaczenia przysięgłego dałem treść klauzuli z usuniętym numerem repertorium notarialnego (treść była ta sama). W ten sposób to samo tłumaczenie przesłałem do każdego wniosku dla każdego podróżującego.
 Invitation Letter From The Inviter, If Invited
Nie dotyczyło. Nic nie załączałem.
 Deed Of Surety Form Signed By The Inviter, If Invited
Nie dotyczyło. Nic nie załączałem
 Proof Of A Confirmed Return Ticket
Załączyłem potwierdzenie rezerwacji lotniczej.
 Six (6) Months Bank Statement From The Inviter, If Invited
 Current Status Of The Inviter, If Invited
 If Through A Travel Agency Motivation Letter From A Travel Agency Or From The Applicant.
Zgodnie z informacjami znalezionymi w internecie załączyłem dokument (po angielsku) uzyskany od firmy, w której wynająłem samochód. Tytuł dokumentu: Motivation Letter From A Travel Agency. Adresat dokumentu: MINISTRY OF HOME AFFAIRS,IMMIGRATION, SAFETY AND SECURITY. NAMIBIA W treści wskazani zostail wszyscy uczestnicy wyjazdu (imię, nazwisko ,numer paszportu, data ważności paszportu) i krótka informacja, że w okresie od dnia do dnia będą te osoby podróżować po Namibii samochodem wynajętym w tej firmie.
Dokument ten nie jest bezpośrednio wskazany na liście ministerialnej jako załącznik do wniosku ale internet podpowiadał, że taki dokument jest wymagany. Nie próbowałem iść pod prąd. Uzyskałem i załączyłem.
Dodatkowo dla każdego wniosku załączyłem dokument, który zatytułowałem „Motivation Letter From The Applicant”. Moje dane (nr paszportu, telefon, mail) adresat: MINISTRY OF HOME AFFAIRS,IMMIGRATION, SAFETY AND SECURITY NAMIBIA. W treści napisałem przyjeżdżam dnia … samolotem na lotnisko WDH, podróżuję w grupie … osób, mam już zarezerwowane samochód, noclegi, lot powrotny. Dodałem, że załączam takie i takie dokumenty i proszę o pozytywne rozpatrzenie wniosku.

 Proof Of Accommodation (Hotel Bookings/Resident)
Załączyłem potwierdzenia rezerwacji z booking.com (1 sztuka na ostatnią noc przed wylotem powrotnym) i rezerwacji noclegów w parkach narodowych zarezerwowanych wcześniej.
 Proof Of Financial Statement For 6 Months Of The Applicant
Załączyłem wyciąg z konta bankowego za 6 miesięcy w języku angielskim. Bez wewnętrznego entuzjazmu ale wiza była mi potrzebna i nie zamierzałem dyskutować z tym wymogiem.
 If You Are A Family (Wife And Children With Age Less Than 17 Do Not Require Uploading The Power Of Attorney) Or Agent Which Is Applying On Behalf Of The Applicant You Must Upload The Power Of Attorney Signed By The Applicant To Apply For A Holiday Visa.
 Visa Fees: N$600.00 Upon Approval.
Proces płatności opisałem na wstępie

Dodatkowo załączyłem:
Certyfikat ubezpieczenia (jęz. Angielski)
Na lotnisku udaliśmy się prosto do kontroli paszportowej, przedstawiliśmy wydruki wiz pobranych z systemu, Pani przystawiła kilka pieczątek i „welcome to Namibia”
Mam nadzieję, że komuś przydadzą się powyższe informacje
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
 Temat postu: Re: Wiza on line
#2 PostWysłany: 14 Lip 2024 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
Czyli, słusznie wnioskuję z Twojego wpisu, że z wizy online nie da się załatwić, jeżeli chcielibyśmy wjechać do Namibii lądem? To byłaby największa korzyść, bo skoro wizę teraz można dostać na lotnisku w Windhuk, to po co męczyć się z notarialnymi potwierdzeniami skanu paszportu i całą procedurą.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Lip 2024 19:03 

Nie wydaje mi się aby wiza online ograniczona była tylko dla przylatujących. Co do korzyści dla przylatujących to kilka ich jest: kosztuje ona połowę mniej niż wiza on arrival, oszczędza się czas na lotnisku bo cała grupa ma już wizy i nie musi ich wyrabiać na miejscu po wylądowaniu no i wystarczy zabrać ze sobą tylko jeden wydruk - wizy. Oczywiście każdy wybiera jak wygodniej będzie dla niego wjechać. Nam zależało na szybszym wyruszeniu z wypożyczalni i oszczędności kosztów wizy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 08 Sie 2024 20:06 

Świetnie opisany cały proces. Właśnie tego szukaliśmy, nie powiem całość trochę przeraża :D
Czy wiesz może z czego wynika fakt konieczności wpisania daty powrotu niezgadzającej się z datą wylotu a jedynie z okresem trwania wizy? Czy przy wypełnianiu wniosku od razu system "nakazuje" wypełnić to w ten sposób czy dostałeś taką informację zwrotną?

Dodatkowo- masz może do polecenia fajne ubezpieczenie turystyczne? Nie jesteśmy zdecydowani jeszcze, z której firmy skorzystać. Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Sie 2024 12:00 

System przy wypełnianiu wniosku ma do wyboru opcje 1, 2 lub 3 miesiące. Gdzieś znalazłem informację, że podawana dalej data wylotu ma być zbieżna nie z faktyczną datą wylotu a z treścią wniosku i tym samym wybranym spośród podanych trzech opcji okresem trwania wizy.
Od ubezpieczeń specjalistą się nie czuję i nie podpowiem. Brałem w Warcie bo tam można dodatkowo ubezpieczyć wkład własny przy wynajmie samochodu do chyba 5000 zł i bez wyłączenia kamperów. To przy wykupionej redukcji excess w namibijskiej wypożyczalni składało mi się w całość. No i nie musiałem się zastanawiać czy to auto z namiotami na dachu to dla ubezpieczyciela już kamper czy nadal jeszcze osobówka.
 Profil Relacje PM off
Chan lubi ten post.
Chan uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 10 Wrz 2024 16:27 

Jeszcze pytanie- na który numer udało Ci się dodzwonić do ministerstwa? Kompletnie nie mogę się do nich dodzwonić a na odpowiedź na maila to już w ogóle można zapomnieć.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Paź 2024 15:39 

niebieski
@sevson
Pamiętasz, może z jakim wyprzedzeniem można było aplikować o wizę?
Lecimy dopiero w czerwcu ale chciałem najpierw sam przetrzeć szlak z dokumentami nim wciągnę w to resztę osób :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Sty 2025 11:42 

niebieski
Sam sobie odpowiem na pytanie z jakim wyprzedzeniem można aplikować o wizę.
Dzisiaj mój wniosek został odrzucony ze względu na to, że aplikowałem szybciej niż 30 dni przed wyjazdem.

Czasowo wyglądało tak:
1. Po 7 dniach od złożenia wniosku zmiana statusu aplikacji na "In progress)
2. 4 dni po zmianie statusu odrzucenie wniosku
Wygląda na to, że dokumentu przeszły weryfikację, dlatego było in progress. Później odrzucenie na odległy termin wyjazdu.

Dodatkowe info co do składanych dokumentów:
1. Paszport - wysłałem poświadczony notarialnie, ale bez tłumaczenia na angielski. Nie było odrzucenia z tego powodu więc raczej przeszło. Ale... pojawia się już info na forach że przechodzi samo zdjęcie paszportu bez notariusza. W samym procesie aplikacji przy załączaniu skanów dokumentów nie ma już mowy o poświadczeniu. Więc warto spróbować wstawić samo zdjęcie/skan paszportu
2. Wydruk z konta - ostatnie 6 miesięcy. Wstawiłem po polsku i też nie było zwrotu z tego powodu. Wcześniej ludzie pisali, że nie przechodzi bez tłumaczenia na angielski (podobno można zestawienie w j. angielskim wygenerować w aplikacji banku)

Będę próbował jeszcze raz bliżej wyjazdu i dam znać czy jednak nikt nie sprawdzał dokumentów a jedynie odrzucił ze względu na termin czy jednak dokument były ok.
 Profil Relacje PM off
travellista uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 11 Kwi 2025 13:27 

niebieski
Hej,
Po zmianach od 1 kwietnia aplikacja o wizę jest ułatwiona.
Na tej stronie: https://eservices.mhaiss.gov.na/visaonarrival
Klikamy: New visa on Arrival Application
W trakcie aplikowania wstawiamy nasze zdjęcie paszportowe, zdjęcie paszportu (to musi być w formacie pdf).
Podajemy swoje dane.i miejsce w których śpimy/chcemy odwiedzić (ja podałem tylko pierwsze i ostatnie - bez dodawani rezerwacji).

Po zaaplikowaniu po kilku sekundach info o akceptacji i prośbie o płatność.
Płatność kartą (1600NAD + 48NAD ć) i po chwili wiza załatwiona.

Aplikacja o wizę na więcej niż 60 dni przed wyjazdem.

Jak ktoś już ćwiczył jak się to odbywa później na lotnisku to prośba o info
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 30 Kwi 2025 13:25 

niebieski
Czyli koszt wizy on arrival i e Visa jest identyczny 1600 NA
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Kwi 2025 16:21 

niebieski
Tak, obecnie koszt wizy on arrival i e-visa jest taki sam. Informacja z dzisiaj - na lotnisku WDH jest jedna kolejka dla e-visa i visa on arrival także czasowo żadnych oszczędności. Trzeba się nastać. Może jedynie przy samym okienku, Ci co wyrabiali e-visa spędzają trochę mniej czasu.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 30 Kwi 2025 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Dokładnie, dzisiaj po przylocie Ethiopiana stałem w tej kolejce ponad godzinę a było jeszcze sporo osób za mną. Na dodatek każdy i tak musi wypełnić formularz wjazdowy z tymi samymi informacjami, co podczas składania wniosku wizowego, więc nie widzę żadnego usprawnienia. Kolejka chaotyczna, przy okienkach przepychanki, bo zwykle do jednego podchodzi kilka osób razem podróżujących. A liczyłem na niemiecki Ordnung ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości