Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Lis 2024 11:23 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@trocha Stała pani, która się zapytała, czy Star Alliance Gold. Potwierdziłem (w moim przypadku to prawda) i przeszedłem.
trocha lubi ten post.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#62 PostWysłany: 15 Lis 2024 16:51 

platynowy
Dodam do mojego poprzedniego wpisu, którego już nie mogę edytować.
Tym razem stojąca przy wejściu pani sprawdzała karty pokładowe chętnych do skorzystania z fast tracka. Ja podszedłem i powiedziałem, że jestem *A G i przeszedłem bez weryfikacji.
Przy okazji przesiadki, jeżeli ktoś ma odlot z bramek B1-B7, to radzę być tam wcześniej, gdyż panuje tam istny Sajgon, choć to Afryka.
Nie można normalnie podejść do swojej bramki. Dojście do nich jest ogrodzone, a stojący porządkowi wpuszczają zgodnie z tylko im znaną logiką. Np. ktoś leci do Abudży i go nie wpuszczają. A 2 minut potem krzyki, że prędko wszyscy do Abudży. W dodatku wykrzykują nazwy w taki sposób, że mimo iż nie jestem jakoś zły z geografii, to momentami nie wiedziałem, na jaki lot wywołują.
2 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 15 Lis 2024 17:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Radzę też uważać na system (dez)informacji lotniskowej wyświetlanej na monitorach. Wyświetlają informacje opóźnione, o kilka godzin. Nie uaktualniają się. Podają jakiś abstrakcyjny czas aktualny. Nieświadomy omalże nie przespałem.lotu w salonce ET. Rzutem.na taśmę już po zamknięciu gete'u (10 min po) dopadłem agentke i uprosilem, aby wpuściła. Znalazl się na szczęście bus pod 788 na remote position i podjechałem ostatecznie na full wypasie busem dla C. Ale mogło skończyć się kilkuset €€€ dopłaty do nowego lotu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 15 Lis 2024 18:02 

platynowy
jaco027 napisał(a):
Radzę też uważać na system (dez)informacji lotniskowej wyświetlanej na monitorach. Wyświetlają informacje opóźnione, o kilka godzin. Nie uaktualniają się. Podają jakiś abstrakcyjny czas aktualny.

Tu dodam, że zanim wyleciałem do Addis, to poczułem tę Afrykę już na Okęciu.
Na początek w świeżo odremontowanym Elite wybija z podłogi woda w męskiej łazience. Ale prawdziwemu podróżnikowi takie niedogodności nie przeszkadzają i sącząc powoli Soberano czekam na swój lot o 20:10. Ale jakoś się nie wyświetla na tablicy mimo iż pojawiły się na niej już późniejsze. W końcu jest, ale...o 20:50. Pytam panią z obsługi saloniku, czy może zweryfikować, która godzina jest prawdziwa. Mówi, że jeszcze pewnie nikogo nie ma przy bramce, ale "czasami wyświetlają się błędne pory odlotów" :shock: Na wszelki wypadek idę wcześniej, ale trzeba przejść kontrolę paszportową. Tu kolejka, bo z 8 czy 10 automatycznych bramek, działają tylko 2. W dodatku w trakcie oczekiwania na ich pokonanie, także te odmawiają posłuszeństwa i trza udać się do okienka z żywym przedstawicielem SG. W końcu jestem przy bramce, gdzie także wyświetla się 20:50. Pytam się obsługi, czy coś się zmieniło, a oni, że nie. Zaplanowany odlot o 20:10...
Welcome to Chopin Airport in Africa! ;)
2 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 27 Lis 2024 22:26 

cześć
mam przesiadkę 5h w trakcie lotu na seszele,
Czy jest szansa wyskoczyć na miasto na 1-2 godziny?
Nawet podjechać taxi. Wypic kawę i zrobić kilka fotek.
Przylot o 20 a wylot o 1:20
z góy dzięki za pomoc

Oczywiście wim że muszę mieć wizę tranzytową na 12h
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 27 Lis 2024 22:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Można, jeszcze jak.
Polecam przeczytać o wizy tranzytowych
 Profil Relacje PM off
gembski lubi ten post.
gembski uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 27 Lis 2024 23:22 

chodziło mi bardziej czy czasowo się wyrobię.
Ile czasu potrzeba na wydostanie się z terminala po przylocie i następnie ponowne przejście przez odprawę.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 27 Lis 2024 23:30 

srebrny
@gembski świeże info sprzed 4h - kontrola bezpieczeństwa przy wejściu na lotnisko (terminal międzynarodowy), check in i nadanie plecaków (Ethiopian Airlines), kontrola paszportowa oraz druga kontrola bezpieczeństwa zajęła nam z 1h. Odnośnie wyjścia z wizą tranzytową nie podpowiem, ponieważ sam robiłem wizę on arrival i to akurat trochę trwało bo była kolejka ludzi i mieli burdel przy płatnościach.
 Profil Relacje PM off
gembski lubi ten post.

#69 PostWysłany: 27 Lis 2024 23:32 

@tetr1s a ile zajeło ci wyjście z lotniska z załatwianiem wizy on arrival?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 27 Lis 2024 23:41 

srebrny
Za pierwszym razem (jakieś 2 tyg. temu) z 1,5h i to pomimo tego, że przede mną były tylko 2 osoby do wizy on arrival. Czasochłonna była płatność, bo system mieli taki, że paszporty kolejnych osób lądowały na górze stosu, więc cały czas ktoś wskakiwał w kolejkę :P A przy płatności były tylko dwie bardzo powolne osoby :P

Za drugim razem płatność szła na bieżąco, ale trafiłem na dużą liczbę osób w kolejce i całość zajęła dobre 2h.
 Profil Relacje PM off
gembski lubi ten post.

#71 PostWysłany: 06 Gru 2024 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 5 374
niebieski
Sudoku napisał(a):
Tu dodam, że zanim wyleciałem do Addis, to poczułem tę Afrykę już na Okęciu.
Na początek w świeżo odremontowanym Elite wybija z podłogi woda w męskiej łazience. Ale prawdziwemu podróżnikowi takie niedogodności nie przeszkadzają i sącząc powoli Soberano czekam na swój lot o 20:10. Ale jakoś się nie wyświetla na tablicy mimo iż pojawiły się na niej już późniejsze. W końcu jest, ale...o 20:50. Pytam panią z obsługi saloniku, czy może zweryfikować, która godzina jest prawdziwa. Mówi, że jeszcze pewnie nikogo nie ma przy bramce, ale "czasami wyświetlają się błędne pory odlotów" :shock: Na wszelki wypadek idę wcześniej, ale trzeba przejść kontrolę paszportową. Tu kolejka, bo z 8 czy 10 automatycznych bramek, działają tylko 2. W dodatku w trakcie oczekiwania na ich pokonanie, także te odmawiają posłuszeństwa i trza udać się do okienka z żywym przedstawicielem SG. W końcu jestem przy bramce, gdzie także wyświetla się 20:50. Pytam się obsługi, czy coś się zmieniło, a oni, że nie. Zaplanowany odlot o 20:10...
Welcome to Chopin Airport in Africa! ;)

miałem tak samo. @Sudoku leciałeś też 12.11, czy może to cyklicznie pojawiający się błąd?

#72 PostWysłany: 06 Gru 2024 19:15 

platynowy
@zoli Ja leciałem 10 listopada. Wygląda więc na to, że hakuna matata na Chopina na całego.
zoli lubi ten post.

#73 PostWysłany: 07 Gru 2024 10:50 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Ja leciałem na koniec października i przy check in mówili, żeby nie zwracać uwagę na godzinę odlotu na tablicy bo jest błędna. Nie wiem jak skomplikowany ten system jest, że nie da się zmienić godziny, ale widocznie coś kogoś przerasta
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 07 Gru 2024 19:10 
Awatar użytkownika

srebrny
@Sudoku Też leciałem 10.11, ten sam cyrk :)
zoli lubi ten post.

#75 PostWysłany: 14 Gru 2024 14:13 

WAW-CPT (cape town RPA) przesiadka w ADD 1h 25 min. Czy ktoś ma doświadczenia na tej trasie? Ja sądzicie , czy to wystarczy na transfer bagaży?
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 14 Gru 2024 16:32 
Awatar użytkownika

srebrny
@Adaotee85 Leciałem tak właśnie 10.11, lekki poślizg w WAW ze względu na pax'a który do bramki nie dotarł, w ADD względnie szybka kontrola i z marszu boarding do CPT. Bagaże doleciały.

#77 PostWysłany: 15 Gru 2024 16:50 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Myślę że to wszystko loteria itak. Mi ostatnio w 3h bagażu nie przeladowali na ADD. Zależy od tego czy samolot ustanie pod rękawem czy też gdzieś mega daleko.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 27 Gru 2024 19:40 

U mnie narazie wszystko ok, bardzo sprawnie załadowali bagaż 35min przed wylotem (sprawdzane na AirTag) generalnie polecam. Zobaczymy jak powrót.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza etiopska
#79 PostWysłany: 14 Kwi 2025 23:33 

srebrny
Ile czasu zajmuje immigration po przylocie z Europy do ADD przy posiadaniu załatwionej wizy online? Przylot z Warszawy o 5:25. Kolejny lot wewnątrz Etiopii 6:45; tylko bagaż podręczny. Zdąży się?

Temat postu: Re: Wiza etiopska
#80 PostWysłany: 15 Kwi 2025 02:31 
Awatar użytkownika

platynowy
MCT w ADD I/D teoretycznie 1h.
Ale masz krotko. Wystarczy jeden lub kilka niepomyślnych zbiegow okoliczności: fala przylotow, powolna obsługa security, zawirowania na immigration i jestes w czarnej d...
https://www.ethiopianairlines.com/id/se ... cting-time
Ale
1. To Afryka. Moze byc różnie, w obydwie strony, na plus i minus
2. Pytanie to raczej do tematu lotniska ADD, a nie do wiz...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości