Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 26 Mar 2017 20:47 
Awatar użytkownika

Loty: 427
Kilometry: 671 145
srebrny
@maginiak
Kombinujesz jak koń pod górkę :)
Nawet jeżeli masz prowizję na karcie Euro to prawdopodobnie sumarycznie wyjdzie podobnie jak przewiezienie/wypłata Euro i sprzedaż na miejscu. Tylko na prowizji zarobi bank, a nie kantor. Ponadto jeżeli chcesz zaoszczędzić dodatkowe parę procent proponuję sprawdzić wątki: revolut; [Karta kredytowa/debetowa] - dla podróżnika; Konto walutowe w Polsce.

Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊 Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍
#22 PostWysłany: 27 Mar 2017 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Mam wypłatę Euro za granicą bez prowizji i dlatego się nad tym zastanawiam.
Ale pewnie skończy się na tym że kupię dolary w Polsce
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 29 Mar 2017 15:21 

Dostaniesz taki kurs przewalutowania, że nawet nie chcą już pobierać prowizjo z twojej karty tak im ciebie będzie żal ;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Paź 2017 19:07 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

kompletnie nie pamiętam, gdzie kupiłem walutę na ubiegłoroczny pobyt w Hongkongu (podejrzewam, że już na miejscu w jakimś banku/kantorze), a tym razem, będąc w Szanghaju i Hongkongu, chciałbym wypróbować pobieranie miejscowej waluty z bankomatów. Nie będę potrzebował dużych kwot, bo wszystko mam już opłacone, więc tylko tyle co na jedzenie i jakieś drobne atrakcje, więc ewentualne koszty przewalutowania raczej mnie nie przerażają. Mam jednak pytanie - mam do wyboru skorzystanie z karty bankomatowej Mbanku w PLN albo Citibanku podpiętej do konta w USD lub w EUR - którą opcję wybrać? Podejrzewam, że Mbank to najgorsza wersja. Co do Citibanku, to zawsze się chwalą tym, że za granicą pobieranie pieniędzy z ich własnych bankomatów (a widzę, że w Szanghaju i w Hongkongu jest ich dużo) jest bezpłatne. Pytanie tylko, czy lepiej podpiąć kartę bankomatową (Mastercard) do konta Citi prowadzonego w EUR, czy w USD?

Z góry dzięki za porady :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 03 Lut 2024 23:32 

Bezpłatne bankomaty w Chinach (bez surcharge): CCB (China Construction Bank).
Testowane: listopad 2023 w Szanghaju, kartą Revolut.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 02 Sie 2024 19:36 

złoty
Za radą kolegi korzystałem z tego samego banku na lotnisku w Pekinie (poziom odlotów, strefa ogólnodostępna, na tylnej ściance po lewej stronie) oraz w Hangzhou i potwierdzam brak prowizji. Karta Aion MasterCard.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 07 Wrz 2024 10:59 

niebieski
Czy obecnie w Chinach da się w wielu miejscach zapłacić Revolutem? Czy lepiej wybrać z bankomatu większą ilość gotówki?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 07 Wrz 2024 11:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja bym się przestawił na płatności przy pomocy Alipay lub WeChat Pay a nie revolutem
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 07 Wrz 2024 13:25 

niebieski
JONASZ napisał(a):
Czy obecnie w Chinach da się w wielu miejscach zapłacić Revolutem?

Obecnie w wielu miejscach w Chinach nie da się zapłacić Revolutem, a w wielu się da. Chiny to gigantyczny kraj.
W większych miastach i sieciówkach (sklepach/hotelach) nie będziesz miał problemu, ale na prowincji, przy płaceniu za transport czy w tańszych miejscach noclegowych może być już cienko. Generalnie tak jak Zeus napisał - Alipay lub WeChat Pay dużo pewniejsze. O gotówce nie wspominając.

BTW jakby ktoś z modow mógł zmienić proszę te "kosztA" z tytułu, żeby nie raziło.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 07 Wrz 2024 14:05 

srebrny
Ja mam doświadczenie, że prawie nigdzie nie zapłacisz KK, poza lotniskami i drogimi hotelami.
Tylko chińskie apki i Cash, który da się wypłacić bezprowizyjnie, jednak wiele bankomatów chce 6cyfrowego kodu, więc tam się nie da, natomiast w innych możesz wybrać język angielski, a i tak masz o chińsku 😁
Jakoś intuicyjnie udawało mi się wypłacić Bank of China i Yunnan Bank coś tam.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Wrz 2024 19:27 

Czy może ktoś podać bankomaty bezprowizyjne w Pekinie, poza wspomnianym CCB? Najlepiej coś w / w pobliżu strefy przylotów.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 15 Wrz 2024 20:55 

złoty
Gdy zapytałem w informacji na lotnisku powiedzieli mi że na prawo bank of china, a na lewo China construction bank. Innych nie widziałem, ale też się nie przyglądałem za bardzo.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 16 Wrz 2024 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
Zeus napisał(a):
Ja bym się przestawił na płatności przy pomocy Alipay lub WeChat Pay a nie revolutem

Może doprecyzuję. Obecnie w Chinach bez problemu wszędzie da się zapłacić Revolutem, nawet na bazarze i streetfoodzie na ulicy.
Jest tylko jedno "ale". Revolut musi być podpięty pod apkę Wechat Pay lub AliPay. I da to się zrobić bezproblemowo używając pod Wechatem weixing pay.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 20 Lis 2024 07:59 

platynowy
Spędziłem właśnie w Chinach kilkanaście dni i gdyby nie moja fanaberia przywiezienia pamiątki w postaci banknotu - przez cały pobyt nie miałbym potrzeby posiadania gotówki. Każdy sklep, każdy punkt usługowy, a nawet każdy sprzedawca uliczny posiada kod QR Alipay/Weixin. Każdy.

Co do bankomatów i ich prowizji, to chyba przez przypadek odkryłem też sposób na bezkosztową "wypłatę". Wynajmując skutery elektryczne zazwyczaj należy zostawić kaucję, za pomocą Alipay/Weixin, w naszym przypadku 2*200 CNY. Po oddaniu skuterów oczywiście jest ona zwracana, ale... wynajmujący nie był w stanie zwrócić jej przelewem P2P w żadnej z tych apek, gdyż obie wypluwały błąd. W ten sposób otrzymałem do ręki 400 CNY w banknotach.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 20 Lis 2024 08:08 

platynowy
Czytałem że wielu sprzedawców ulicznych owszem ma kody Alipay/Wechat, ale to nie są takie same kody do płatności jak wszędzie indziej, tylko to są kody do przelewu na konto osoby prywatnej. I takie przelewy są zablokowane dla obcokrajowców.

Ale to z czytania, nie z doświadczenia.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 20 Lis 2024 08:12 

platynowy
Zapewne dokładnie tak jest, ja tylko pokazałem kod QR "receive" i wynajmujący go zeskanował telefonem - nie wiem czy próbował tego z konta "firmowego", ale zakładam że small business może działać jak u nas i korzysta się po prostu z własnego konta prywatnego. Nie było natomiast nigdy problemu w drugą stronę, czy to w sklepach czy przy płatnościach P2P.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 20 Lis 2024 09:27 

Od siebie dodam, że wprawdzie spędziłem "na mieście i na murze" tylko jeden dzień, ale wypłacałem w tym czasie 4 razy kasę w bankomatach. W żadnym nie wołało o prowizję.
 Profil Relacje PM off
Garmond uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 21 Lis 2024 16:38 

Loty: 97
Kilometry: 163 121
niebieski
Ja właśnie miałem 3x przypadek ze przy płatności Alipay/wechat pokazywało że odbiorca nie akceptuje mojego typu karty podpiętej do konta, a był to revolut. 2x podziękowałem z zakupu a raz sprzedawca dał mi przelać na swój prywatny telefon hajs i on zapłacił.

Poza tym wszystko bez problemowo, dodatkowo w Alipay jest opcja qr kodów na metro więc tak samo szybko i sprawnie się wchodziło.

I jeszcze jedna niedogodność, na stacji kolejowej w Guangzhou w kilku restauracjach były opcje tylko zamawiania przez stronę. Gdzie na końcu można było zapłacić apka, tylko że trzeba było się zalogować chińskim numerem telefonu, no a jak się nie miało to dupa
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 05 Gru 2024 20:50 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Skonfigurowałem sobie AliPay. Kilka minut temu. Wpisałem dane wysłałem paszport. Nie ma tam już żadnego wykrzyknika, że czegoś brakuje. To już jest koniec czy jeszcze musi się "przegryźć"?

Podpiąłem wirtualną kartę Revolut ale mogę też wielowalutowego Aliora. Chwilowo wolę Revolut. Ale pytanie jest takie - Czy tam zasila się jakoś portfel juanami i się je ma, czy też wymiana odbywa się automatycznie w czasie płacenia?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 05 Gru 2024 21:36 

platynowy
Automatycznie obciąża (w CNY) podpiętą kartę przy każdej transakcji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość