Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 18 Sie 2024 20:19 

Cześć,

Niedawno ja szukałem pomocy w temacie wynajęcia samochodu na Islandii, więc podzielę się swoimi doświadczeniami.

Termin: Sierpień 2024(10 dni)
Wypożyczalnia: IcePol
Auto: Kia Sportage 2020-2022 z napędem 4x4
Płatność na miejscu kartą Revolut, bez żadnej kaucji. Ubezpieczenie obejmuje wszystko oprócz opon, dróg F i przekraczania rzek.

Samochód dostaliśmy zgodnie z rezerwacją, trochę mnie zniechęcał przebieg 150k wypożyczonej Kia, ale to tylko pierwsze wrażenie.
Auto było w bardzo dobrym stanie techniczym i pięknie pokonywało Islandzie nierówności.
Jedyna wada to pojawiająca się informacja po wyłączeniu silnika "ostrzeżenie o wyładowaniu baterii przy korzystaniu z audio bez włączonego silnika". Nie wiem czy to oznaka słabego AKU, czy to tylko ostrzeżenie.
Wyposażenie samochodu(na Islandii bardzo pomocne): automat, podgrzewane fotele, podgrzewana kierownica, carplay po kablu, tempomat manualny(mega dużo go używaliśmy na pustych drogach z ograniczeniem 90km/h).

Na miejscu do wypożyczonego samochodu dołożyliśmy 2 materace(czarne, twarde z napisałem fitness) + 2 śpiwory (były bardzo ciepłe i byliśmy miło zaskoczeni tym, że były pachnące i wyprane) + palnik z gazem + sztućce/naczynia.
Całość z tymi dodatkami kosztowała ok. 5200zł za 10 dni.

Pozytywnie byłem zaskoczony jak dobrze samochód sobie radził w trudniejszym terenie. Przejechaliśmy kilka dróg "F" i te zdecydowanie najbardziej nam się podobały!
Przekraczaliśmy równiez samochodem mniejszą rzekę na drodze F225 i też bez problemu dał sobie radę.
Przed wyjazdem rozważałem auto 2WD i bardzo się cieszę z wyboru 4WD - jeśli lubicie zboczyć z głównej trasy(a my tak) to konieczny wybór.

Łącznie autem zrobiliśmy 3300km i były bardzo wygodnie w 2 osoby.

Spanie w aucie(spaliśmy raz) - kanapa rozkłada się na płasko, więc super, ale materace nie pasowały idealnie(jeden musiał być zagięty na nadkolu) i były zbyt twarde na wygodny sen(była alternatywa innych materacy).
Śpiworki super i ciepłe! Myślę, że przy wygodniejszych materacach można się w tym aucie dobrze wyspać.

Zdanie samochodu: nikt nawet nie obejrzał samochodu.. ale też o nic nie zapytał.. nie było pytania czy nam się podobało/czy wszystko ok z autem.
No, ale nie ma co narzekać, przy wydawaniu samochodu człowiek bardzo sympatyczny i pomocny. Tylko przy oddawaniu czuliśmy się nie zaopiekowani, wręcz musiałem się upomnieć, aby nas odwieźć na lotnisko, bo wszyscy zakładali, że mamy dużo czasu do odlotu :)

Podsumowując polecam IcePol.
Uważam, że na Islandii przy panujących tam warunkach bardzo wskazane jest posiadanie pełnego ubezpieczenia jaki oferuje IcePol oraz 4x4 jeśli chcecie pojechać poza główne szlaki - co mega polecam.
Dla nas miejsce numer 1 na całej wyspie to "Hveradalir". Tam trzeba mieć 4x4, żeby dojechać - droga nie jest trudna, główne utrudnienie to "dziury" na trasie F347(piękna trasa).

Dobrej zabawy dla wszystkich, którzy mają wyjazd przed sobą.. my z pewnością wrócimy :)

Aha i motoryzacyjna podpowiedź.. na całej trasie jest tylko jeden płatny fragment drogi - tunel za 1500kr. Można go ominąć jadać tylko 10 minut dłużej i dostając w gratisie ładne widoki, więc polecam alternatywną drogę przez góry - przynajmniej latem :).
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN
City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
#302 PostWysłany: 01 Wrz 2024 20:43 

Avis też ok (biuro na terminalu, odbiór samochodu z parkingu przy lotnisku, dłuższe godziny otwarcia biura, blokada za paliwo). Dopłata za ubezpieczenie szyb i gravel protection ok. 20 EUR za dzień. Zwrot po godz. 17 jest już po godzinach (wrzucenie kluczyka do skrzynki). Szybkie rozliczenie na maila. Mile M&M naliczone od razu.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 02 Paź 2024 18:22 

Ja ze swojej strony polecam wypożyczalnię Icerental 4x4 którą ostatnio przetestowałem.
Na lotnisku czekał już Pan który zawiózł nas do wypożyczalni nieopodal lotniska.
Kaucja , płatna kartą kredytową 330 tys ISK .
Cena auta jak na Islandię niska , 45 euro za dzień za SUVa w automacie, zamówiliśmy Suzuki Vitarę , ale dostaliśmy prawie nowego Mitsubishi Eclipse Cross. z bardzo dobrym wyposażeniem ;)

Dodatkowym plusem jest fakt , że obsługa wypożyczalni jest w pełni po polsku :D i chętna do wszelkiej pomocy naszym rodakom.
Mieliśmy opóźniony samolot o 2 godziny i nie było problemu żeby oddać auto 2 godziny później.

Przy oddaniu auta nie było żadnych przygód ani zaskoczeń , pracownik wypożyczalni sprawdził auto ale niczego na siłę nie próbował znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 30 Lis 2024 01:07 

Poproszę o poradę w zakresie wypożyczenia małego/średniego samochodu w Islandii w maju. Jaką wypożyczalnie rekomendujecie
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 30 Lis 2024 02:17 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
Możesz sprawdzić wypożyczalnie od Polaków - IcePol. Nie trzeba karty i możesz zapłacić w gotówce w PLN.
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 30 Lis 2024 10:32 

niebieski
Rosa_ad napisał(a):
Poproszę o poradę w zakresie wypożyczenia małego/średniego samochodu w Islandii w maju. Jaką wypożyczalnie rekomendujecie

Zasadniczo Islandia to nie jest jakieś małe, afrykańskie państwo i pewien poziom usług jest pewny ;) . Skorzystaj po prostu z jakiejś porównywarki i wybierz odpowiadające auto w akceptowalnej cenie. Ja korzystałem z Blue Car Rental i z Ice Rental Cars, obie ok. Druga rzecz, jak chcesz zjechać z główniej drogi to potrzebne jest auto z napędem 4x4. Najtaniej wychodzi zwykle popularna tam Dacia Duster, fajne autka i polecałbym celować w samochód tej klasy. Im wcześniej zarezerwujesz, tym bardziej możesz liczyć na dobrą cenę (choć może źle zakładam, że cena ma znaczenie ;) ).
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#307 PostWysłany: 30 Lis 2024 11:12 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Ja mogę polecić firmę która zależnie od wyszukiwarki występuje jako ACE Rent Car, GO Iceland lub Rent.is obsługa w pełni Polska ;) przez to że występuje jako różne firmy można znaleść dobre ceny, szczególnie ACE Rent Car jako firma z USA. Auta w dobrym stanie, oddanie auta bez specjalnego sprawdzania, poza klasycznym sprawdzeniem dokładnie zawiasów drzwi przez silne wiatry :) Ewentualnie AVIS jak budżet nie ma znaczenia ;) Wykorzystałem Voucher za wynajmy wcześniejsze, obsługa też może trafić się Polska, auta młodsze/ z mniejszym przebiegiem. Zdania auta polegało na wrzuceniu kluczyków do skrzynki, błokada na karcie zwolniona bardzo szybko.
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 30 Lis 2024 12:04 

niebieski
A jakie znaczenie ma polska obsługa? Fajnie i miło np. w restauracji czy hotelu parę słów zamienić, ale cenę płaci się taką samą :lol: W wypożyczalni obawiam się, że jest podobnie ;)
Ogólna uwaga, osoby często wypożyczające auta pewnie to wiedzą. Po pierwsze najczęściej jest taniej brać przez pośrednika, rentalcars, booking czy na stronie wizz (niby to samo, ale czasem jakieś promki wpadają). Duga rzecz, jeśli pojawią się jakieś problemy, bardzo rzadko, ale jednak trafić się może wszędzie wpadeczka wypożyczalni, beznadziejny pracownik, itp. to przez pośrednika masz jeszcze jakąś szansę coś reklamować. Jak masz bezpośrednio z wypożyczalni, to na 99% oni mają rację albo zwyczajnie olewają kontakt.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#309 PostWysłany: 30 Lis 2024 12:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Serio cały temat o wypożyczalniach auta w Islandii i trzeba nowy otworzyć?
 Profil Relacje PM off
j_a uważa post za pomocny.

#310 PostWysłany: 30 Lis 2024 18:21 

niebieski
Trzeba, bo to chodzi o wypożyczenie auta w MAJU a nie poprostu o wypożyczenie auta 😂
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 30 Lis 2024 23:54 

niebieski
Sorry za pisanie takich oczywistości, ale zakładam, że ktoś może pierwszy raz wynajmować auto i jest tym przejęty ;)
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 06 Sty 2025 21:21 

niebieski
Miałem szkodę w wypożyczonym samochodzie (Avis). Przy zdawaniu auta szkoda została wyceniona i uwzględniona w protokole zdawczym.
Kwota ta nie została automatyczynie pobrana z karty kredytowej.
Ile czasu może potrwać takie rozliczanie/ściągnięcie z karty?
Czy mają jakiś maksymalny termin na to?
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 01 Mar 2025 15:44 

Szukam samochodu na wrzesień (13-28 września). Przejrzałem oferty polecanych tutaj wypożyczalni, icerental, icepol, bluecar, lotus. No i wszędzie są dosyć podobne ceny, natomiast korzystając z porównywarek jak kayak trafiłem na ofertę z icerental, która z pełnym ubezpieczeniem (zakładam, że jest to ubezpieczenie pośrednika) jest prawie 2 tysięcy PLN tańsze. Gdzie jest haczyk? Minusem jest to, że trzeba zapłacić teraz, ale za kilkadziesiąt zł można wykupić opcję odwołania dwa dni przed rezerwacją.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2025-03-1 o 14.43.59.png
Zrzut ekranu 2025-03-1 o 14.43.59.png [ 236.57 KiB | Obejrzany 1220 razy ]
Zrzut ekranu 2025-03-1 o 14.41.54.png
Zrzut ekranu 2025-03-1 o 14.41.54.png [ 28.32 KiB | Obejrzany 1220 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 01 Mar 2025 16:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Sprawdź jeszcze northbound.is - na szybko, w Twoich datach taka sama Dacia (wypożyczalnia Go Iceland) kosztuje kilka EUR więcej, tylko, że tam ubezpieczenie "full zero" jest od dostawców samochodów. Sam wziąłem tam niedawno na październik.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 02 Mar 2025 14:30 

Z tym ubezpieczeniem wychodzi mi 1499 euro, czyli w sumie tyle ile wszędzie.
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 02 Mar 2025 14:35 
Awatar użytkownika

platynowy
Faktycznie... Cóż, gdy pisałem kilka dni temu, cena była coś ok. 1405 EUR (z pełnym ubezpieczeniem).
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 10 Maj 2025 19:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy orientujecie się, czy na Islandii jest Goldcar? Pojawia mi się u niektórych pośredników (carflexi, discower), na dodatek z zadziwiająco wysokimi ocenami, ale w sieci nie widzę śladu po ich obecności na wyspie. Jest natomiast Golden Circle Car Rental i zastanawiam się, czy to przypadkiem nie o nich chodzi (w GM też mają wysokie oceny)? Możliwe to, że pośrednicy źle zidentyfikowali wypożyczalnię?
Mogę zrobić na próbę rezerwację i zobaczyć, co będzie w voucherze (a w razie Goldcara odwołać), ale może ktoś już przetarł tą ścieżkę :)

EDIT: hmmm, ten Golden Circle to raczej nie jest, bo nie mają nawet w swojej ofercie takich aut, które oferują pośrednicy.
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 14 Maj 2025 11:47 

niebieski
Wrocilem z Islandii, miałem wypożyczonego Dustera z Icepol na 4 dni. Z grubsza wszystko ok - sprawny odbiór z lotniska, zero formalnosci, kluczyki i wio!
Co do mankamentów: primo - foteliki samochodowe dla dzieci rozlatujące sie, brudne, pokryte jakimś pyłem, trocinami "a bo remont". Sorry, jeżeli kasujesz dodatkową kasę za fotelik, niech on będzie w jakimś znosnym stanie.
Secundo - w zamówieniu podalem zwrot auta 5:30, zagadałem jeszcze z chłopaczkiem w czasie jazdy do biura i "spoko, spoko, nie ma problemu". Przyjezdzam o 5:30, cisza, biuro zamknięte, nikogo na parkingu. Na szczęscie dodzwoniłem sie na ich islandzki numer, odebrał jakiś zaspany gość i wmawia mi że na 8:00 miał być zwrot, tak w grafiku jestesmy wpisani 😂 szybka reakcja z ich strony, okazało sie że w biurze spał ich chłopak, zaraz sie pojawił na parkingu i podrzucił nas na lotnisko.
Ogolnie na plus, ale troche nerwowo było przed odlotem.😅
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#319 PostWysłany: 15 Cze 2025 22:19 

GoldCar jest obsługiwany przez Europcar na lotnisku w Keflaviku. Jego stanowisko znajduje się w budynku terminala (w terminalu na przylotach mamy tylko Avis, Europcar i Herz). Samochody zaparkowane są przed hotelem Aurora, 3 minuty pieszo. Pewnie dlatego ceny mogą mieć wyższe niż wypożyczalnie, których biura i parkingi znajdują się w mieście Keflavik.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości