Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Skopje - Prisztina
#21 PostWysłany: 15 Sie 2023 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
@LA19

Pomyliłaś forum z grupami fb ;)
Tak jak napisałem wcześniej - na wszystko znajdziesz odpowiedzi w odpowiednich działach. Wystarczy wejść w odpowiedni temat.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#22 PostWysłany: 10 Wrz 2024 20:28 

niebieski
Chciałbym odbyć w niedzielę jednodniową wycieczkę Skopje->Prisztina->Skopje, jechał ktoś może niedawno tą trasą? Miałbym kilka pytań:
1.Jaka jest możliwość zakupu biletu w Prisztinie (kasa, kierowca)?
2.Na stronie https://ruleturs.techinreact.com/?SearchCity=&SearchTransporter=&Datum=2024-09-29 jest podany rozkład ze Skopje do Prisztiny, wraz z cenami biletów w MKD (550 OW, 850 Return), ale nie mogę znaleźć rozkładu jazdy z Prisztiny do Skopje.
3.Szukałem też biletów na stronie https://travel.gjirafa.com/en ale po wybraniu wyjazdu w niedziele o 11.00 (najwcześniejszy odjazd) system pokazuje tylko dwa kursy powrotne o godzinie 14.00 (nie ma sensu) i 20.00. Wolałbym wrócić wcześniej i nie ostatnim autobusem. Na stronie https://www.bus2go.mk/ też słabo to wygląda. A może ktoś korzystał z usług innej firmy? Np. https://www.balkanviator.com/en/ ?
Pociąg chyba dalej nie kursuje.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Wrz 2024 22:17 

niebieski
Podbijam powyższe. Ktoś? Coś?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Skopje - Prisztina
#24 PostWysłany: 14 Wrz 2024 14:29 
Awatar użytkownika

srebrny
@Z6GD9

Jechałem w Maju 2023.
Na dworcu w Skopje można kupić bilet i radzę kupić wcześniej bo bus praktycznie pełny. Bilet można zakupić kartą w okienku.

W Prisztinie na dworcu tylko gotówką.
Ten rozkład z tej stronki (gjirafa) jest prawdziwy i tak to wygląda w Niedzielę.

Bilety kupuje się na miejscu.
Jak coś to pytaj
 Profil Relacje PM off
Z6GD9 uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 15 Wrz 2024 11:03 

niebieski
To mam kilka pytań:
1. Czy w miarę punktualnie kursowały te autobusy? Pytam, bo zastanawiam się nad powrotem o 14.00, czyli jednogodzinnym zwiedzaniem. Wtedy kupiłbym bilet na powrót w Skopje.
2.Czy bilety (zwłaszcza w Prisztinie) są tylko i wyłącznie na daną godzinę?
3,Jak było z wejściem do autobusów (zwłaszcza w Prisztinie)? Wsiadał, kto miał bilet na daną godzinę, czy kto pierwszy ten lepszy?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 19 Wrz 2024 08:59 

niebieski
@Martinuss
Mógłbyś mnie poratować z powyższymi zagwozdkami?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 19 Wrz 2024 09:43 
Awatar użytkownika

platynowy
1. Tak, ale autobusów jest więcej co ok. 1.5-2h - na 1h nie ma się co pchać do Prisztiny. Nie ma też sensu kupowanie powrotnego w Skopje - kup w Prisztinie po przyjeździe (EDIT: przy kupnie powrotnego - wg strony dworca w Skopje - kosztuje 850mkd, a w jedną stronę 2x 550. Ale niestety nie wiem, ile są ważne powrotne /jechałem tylko Skopje-Prisztina/, czy od razu trzeba się zadeklarować na określoną godzinę)

2, 3. Tu raczej po prostu kupuje się bilet na najbliższy autobus, chyba rzadko kiedy ktoś kupuje wcześniej

Pociąg dalej nie jeździ (a przynajmniej nie jeździł w czerwcu 2024)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej

Ostatnio edytowany przez Szymon2020, 20 Wrz 2024 01:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#28 PostWysłany: 19 Wrz 2024 09:45 
Awatar użytkownika

srebrny
@Z6GD9

Sorry dopiero odczytałem. Tak jak kolega @Szymon2020 napisał
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 19 Wrz 2024 20:12 

niebieski
@Szymon2020 Gdybym podróżował Prisztina – Skopje – Prisztina, to zgoda - wtedy autobusów jest więcej. W niedzielę, (chociaż w tygodniu jest tak samo) znalazłem takie przejazdy: Skopje – Prisztina pierwszy autobus odjeżdża o 11.00 (na miejscu jest o 12.55), wtedy powrotnym mogę wrócić o 14.00 lub o 20.00 (nie ma innych). Ponieważ będę podróżował z rodziną, więc obawiam się po prostu, że nie załapiemy się na ostatni autobus o 20.00, a nie chciałbym zostać tam na noc (nocleg mam w Skopje, a w pn lot powrotny). Chyba, że widziałeś jakieś autobusy innych operatorów np. bus2go – znalazłem u nich przejazd o 15.00, ale nie udało mi się na ich stronie znaleźć miejsca wyjazdu. Podejrzewam, że będzie to samo, co u girafy, czyli dworzec autobusowy.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 20 Wrz 2024 00:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Z6GD9 napisał(a):
@Szymon2020 Gdybym podróżował Prisztina – Skopje – Prisztina, to zgoda - wtedy autobusów jest więcej

to po prostu zaraz po przylocie do Skopje przejdź się na dworzec autobusowy i zobacz, czy pierwszy autobus jest faktycznie o 11 - bo ja coś blado pamiętam, że chyba był wcześniej :D (na Bałkanach sporej części połączeń w ogóle nie pokazuje) - w maju 2023 był o 8.00.

tak jak pisałem wyżej w poście 12, sensownym źródłem jest strona dworca w Skopje (która też pokazuje mi pierwszy autobus Skopje-Prisztina o 8 - https://ruleturs.techinreact.com/

Z balkanviator nie ma w ogóle sensu korzystać, bo na ogół pokazuje nieaktualne rozkłady (przynajmniej w Macedonii)

EDIT: tu jednak dzień tygodnia ma znaczenie. W tygodniu pierwszy autobus o 8.00, w soboty i niedziele o 10.10 (źródło: ww. strona :D )

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off

#31 PostWysłany: 02 Paź 2024 12:01 

niebieski
Wyjechałem w niedzielę o 10.10 ze Skopje. W Prisztinie poszedłem do okienka biletowego zapytać o autobus powrotny i okazało się, że w tym dniu autobusy do Skopje odjeżdżają jeszcze o 15.00 i 18.00.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:19 

niebieski
Trochę szczegółów:
Podróż do Prisztiny zajęła 2h 20min, powrót 1h 50min. Co ciekawe, każdy na granicy po stronie Macedonii musiał wyjść z busa i osobiście podejść z paszportem do budki celników.
Na zdjęciach poniżej widać, gdzie można kupić bilet w Skopje (zapłaciłem Revolutem 550 MKD), w Prisztinie (zapłaciłem Revolutem 9E - więc bilety kosztowały tyle samo), jak wygląda bus i skąd odjeżdża (Skopje stanowisko 3, Prisztina stanowisko 14).
Obok kas w Skopje jest informacja (widać jej kawałek po lewej stronie) – niestety nie udało mi się tam nic dowiedzieć, bo pani gdzieś wyszła „na chwilę”.
Bus do Prisztiny był pełny 10 minut przed odjazdem, do Skopje było kilka wolnych miejsc. Ponieważ w środku nie ma półek na bagaże, kierowca każe wszystkie plecaki (oprócz małych) włożyć do tylnego bagażnika. Przed wyjazdem trzeba wpisać swoje imię, nazwisko i numer paszportu na liście pasażerów. Na biletach znajduje się data i godzina odjazdu, a na bilecie kupionym w Skopje dodatkowo widnieje numer autobusu (którego nie zauważyłem) i numer miejsca (fotele nie mają numerów).

Załączniki:
Skopje_dworzec_bilety.jpg
Skopje_dworzec_bilety.jpg [ 289.77 KiB | Obejrzany 612 razy ]
Skopje_dworzec_autobus.jpg
Skopje_dworzec_autobus.jpg [ 256.26 KiB | Obejrzany 612 razy ]
Prisztina_dworzec_bilety.jpg
Prisztina_dworzec_bilety.jpg [ 216.14 KiB | Obejrzany 612 razy ]
Prisztina_dworzec_autobus.jpg
Prisztina_dworzec_autobus.jpg [ 88.89 KiB | Obejrzany 612 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości