Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Parkowanie na Maderze
#1 PostWysłany: 05 Gru 2022 17:29 

Jak wygląda sprawa z parkowaniem na Maderze. Znalazłem ,że parkingi na początku szlaków są bezpłatne. Znam znaczenie linii białych, niebieskich i żółtych. Nie znalazłem czy obowiązują przez cały tydzień. Gdzieś natknąłem się, że w Funchal nie obowiązują w niedzielę. Czy istnieje jednak jakaś możliwość parkowania za free poza centrum? Czy lepiej szukać zakwaterowania wyłącznie z bezpłatnym parkingiem?
 Profil Relacje PM off  

Zobacz jarmark w stolicy Węgier 🏰🎄 City break w Budapeszcie za 789 PLN Zobacz jarmark w stolicy Węgier 🏰🎄 City break w Budapeszcie za 789 PLN
All inclusive w Turcji 🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1867 PLN All inclusive w Turcji 🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1867 PLN
#2 PostWysłany: 05 Gru 2022 17:34 
Awatar użytkownika

Loty: 239
Kilometry: 450 552
srebrny
Funchal to duże miasto jest, więc poza Centrum to wiesz... może być daleko. Na szlakach za darmo.
W wielu miejscowościach za darmo. W samym centrum Port Moniz płatne, ale tez chyba 50 centów jak w Funchal/h. Prywatne droższe.
Zerkaj na bezpłatne parkingi przy noclegu lub na opinie, bo ludzie tez piszą o parkingach przy okazji.
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 05 Gru 2022 19:00 

w Porto Moniz jest też darmowy i to całkiem spory, https://goo.gl/maps/hnuz7AHXAkbu1fNx6
Na szlakach są darmowe ale z ich wielkością (pojemnością) bywa już różnie w słoneczne dni oko 10-11 może już nie być miejsca, a na arreiro (na samej górze) to i przed wschodem słońca często już nie ma (dlatego że część przyjeżdza tylko na wschód a inni na szlak ruszają odrazu) i trzeba się posiłkować parkingiem niżej o kilkaset metrów, który szybko się też zapełnia.

W Funchal korzystaliśmy z parkingu płatnego https://goo.gl/maps/pNVZLRtPWSQ6NsLK9 , podobno tańszy https://goo.gl/maps/GZx97B6JPEtZiVis7 (ale tam po czekaniu raz przez 5min, jako 3 samochód w kolejce do szlabanu, zamkniętego przez brak miejsc, odpuściliśmy czekanie) jak sprawdzałem wcześniej to przewinęło mi się gdzieś też informacja że w pingo doce w centrum można opłacić postój na doby i nie wychodzi najdrożej ale to musisz sprawdzić.

My mieliśmy nocleg w okolicy Funchal, odległość w km mała bo oko 3km ale przewyższenie to ponad 550 m.n.p.m , podjazdy, zjazdy i parkowanie przyklejonym do muru to był dodatkowy element atrakcji, gość z wypożyczalni jak wpisywał miejsce naszego noclegu to się za głowę złapał i przekonywał że panda sobie nie da rady., e tam, dobrze nie zatrzymywać się na podjeździe, jedynka i w górę, na 1 w dół zresztą też bo inaczej hamulce dojazdu do centrum by nie wytrzymały .. sąsiedzi wjeżdżali nawet cinquecento :).
Najlepiej posłuchać silnika jak lokales parkuje na stromej górce bez wycia silnika, ciężko to opisać ale słysząc pracę silnika można to samemu powtórzyć i to faktycznie działa, dużo lepiej niż trzymanie obrotów i przypalanie sprzęgła.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Gru 2022 19:12 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Moje parkowanie w Funchal opisałem tutaj:
viewtopic.php?p=1189022#p1189022

Jak przeszukasz ten temat to jeszcze coś znajdziesz.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Lut 2023 12:07 

Moja wiedza na temat parkowania po powrocie z Madery. Parkowanie w Funchal na niebieskich liniach bezpłatne od 20-tej do 8-mej. W weekend można parkować bezpłatnie również w miejscach dla motocykli. Byliśmy 6 dni i nie wydaliśmy nic na parkowanie. Wszystkie noclegi mieliśmy w centrum Funchal. Parkingi przy szlakach bezpłatne. Dostępność zależna od pogody. Myśmy mieli niestety nie za dobrą, toteż z parkowaniem nie było żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Mar 2024 17:00 
Awatar użytkownika

złoty
Ogólnie jedyne miejsce na Maderze, gdzie może być problem z darmowym parkingiem, to centrum Funchal, więc chociaż bardzo lubię zatrzymywać się w tej części miasta, to jednak czasami trzeba się dużo najeździć albo daleko iść jeśli nie chce się płacić. Jest w centrum parking, w którym część miejsc jest niebieskich, ale jest też trochę białych, czyli bezpłatnych, to jego lokalizacja: https://maps.app.goo.gl/KZgsKX9r8LzZ5Ku87

Dzielnica Lido, gdzie jest większość dużych hoteli jest pod tym kątem dużo lepsza, tam można raczej bez problemu zaparkować bezpłatnie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Cze 2024 11:13 

ncn napisał(a):
Ogólnie jedyne miejsce na Maderze, gdzie może być problem z darmowym parkingiem, to centrum Funchal, więc chociaż bardzo lubię zatrzymywać się w tej części miasta, to jednak czasami trzeba się dużo najeździć albo daleko iść jeśli nie chce się płacić. Jest w centrum parking, w którym część miejsc jest niebieskich, ale jest też trochę białych, czyli bezpłatnych, to jego lokalizacja: https://maps.app.goo.gl/KZgsKX9r8LzZ5Ku87

Dzielnica Lido, gdzie jest większość dużych hoteli jest pod tym kątem dużo lepsza, tam można raczej bez problemu zaparkować bezpłatnie.

żadne białe miejsce na tym parkingu nie jest bezpłatne, wszystkie są zarezerwowane dla mieszkańców a reszta jest płatna
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Cze 2024 14:06 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Jedna przypominajka. Na Maderze z prawego pasa na rondzie można skręcać na najbliższym zjeździe TYLKO W PRAWO. Nie wolno objeżdżać ronda na tym pasie, gdyż np. ktoś z lewego skręci w najbliższy zjazd, przecinając tor jazdy tego z prawego pasa. Wina osoby na prawym pasie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości