Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 27 Sty 2024 20:27 

srebrny
Skoro rozumiesz, że wszystkie jest w umowie, to dlaczego jej nie przeczytasz?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#42 PostWysłany: 06 Maj 2024 08:40 

Witam, mam pytanie odnośnie zmiany godziny wylotu. Wycieczkę na Kretę rezerowalam na początku roku, podana godzinu wylotu oczywiście orientacyjna była na godzinę 2:30 02.06.24. W warunkach umowy jest zapis że godzina wylotu i przylotu jest orientacyjna i może ulec zmianie i że o każdej zmianie tui niezwłocznie mnie poinformuje. Przyszedł mail przypominający o płatności oraz żeby zalogować się na my.tui.pl. Założyłam konto i wtedy dowiedziałam się że godzina zostala zmieniona na 21:30 02.06.2024. W takim razie tracę cały dzień i dolatuje dopiero na drugi dzień ok 1 w nocy. Jak to się ma z warunkami umowy gdzie zapis jest że usługa hotelowa trwa od 02.06? A będę dopiero w nocy 03.06? I tak samo co z ta niezwłoczną informacja?
Czytałam że pierwszy i ostatni dzień jest liczona na podróż ale tam na prawdę dzień podróży przypada na pierwszy i drugi dzień.

Czy jest w ogóle sens kontaktować się z tui?
 Profil Relacje PM off
Magdalena Bi??kowska lubi ten post.
Magdalena Bi??kowska uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 06 Maj 2024 08:50 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
I zarejestrowałeś się tylko po to aby szukać odpowiedzi na tę banalną kwestię?
Tak, pierwszy i ostatni dzień są dniami przeznaczonymi na podróż.
Możesz mieć tak, że wylatujesz o 2 a wracasz o 22.40., zyskując praktycznie dwa dni wypoczynku.

Jeżeli masz w pobliżu inne lotnisko, które ma korzystniejsze godziny przelotu, to zmień podróż.
Jednakże nie masz gwarancji, że na kilka dni przed wylotem, sytuacja się nie zmieni.
Życie.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 06 Maj 2024 08:54 

Nie każdy podróżuje tak często samolotem, że może takie sprawy wiedzieć. Myślę że dlatego jest tutaj takie forum, ale mogę się mylić 🤔
Nie wiem skąd u ludzi takie złośliwości, człowiek chce grzecznie zapytać to zaraz trzeba robić z tego wielkie ale.
Dziękuję bardzo za odpowiedź..
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 06 Maj 2024 09:00 

niebieski
Bo tego typu pytania powinna kierować do organizatora. Mając dobę od 2, hotel bez łaski powinien udostępnić pokój.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 06 Maj 2024 09:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Zawsze najlepiej bezpośrednio do biura.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 06 Maj 2024 09:09 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 973 943
złoty
FUX napisał(a):
Mając dobę od 2, hotel bez łaski powinien udostępnić pokój.

Ależ hotel udostępni pokój. Autorce wątku chodzi o niby utracony dzień wypoczynku. Z doświadczenia moich znajomych, którzy zawsze i wszędzie tylko z biurem podróży odpowiem, że nic nie wskóra. Nawet zmiany na inne lotnisko. Chyba że za dopłatą.
W przypadku posiadania ubezpieczenia od rezygnacji, może odzyskać całość lub część kosztów w zależności od warunków ubezpieczenia.
Ale tak jak napisali poprzednicy, nie do nas te pytania, tylko do TUI.
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 06 Maj 2024 10:00 

niebieski
Raz zmieniliśmy Katowice na Warszawę z tego powodu. Dojazd podobny ze wskazaniem na korzyść Katowic. TUI nic nie wzięło za zmianę.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 06 Maj 2024 15:36 

srebrny
Akurat byłem dokładnie w takiej samej sytuacji jak @monia121251 i nie zgadzam się, że nic z tym nie można zrobić.

W ub. roku zarezerwowałem z około 2-miesięcznym wyprzedzeniem tygodniowy wyjazd do Hiszpanii.
Pierwotne godziny lotów zostały zmienione z porannych na wieczorno-nocne. Pierwszy dzień praktycznie wypadł a ostatni był też "nietypowy" bo hotel po godzinie check-out miał nie realizować usług AI a lot był dopiero bardzo późnym wieczorem. W związku z tym kwestia wyżywienia pozostawała po naszej stronie.

Na złożoną reklamację TUI oczywiście odpowiedziało, że im przykro itd.

Złożyłem jednak oświadczenie o odstąpieniu od umowy w związku z istotną zmianą jej warunków bez mojej zgody. Przy okazji przywołałem fragmenty wyroków orzeczonych przez sądy na wniosek prezesa UOKiK w podobnych sytuacjach (UOKiK uznał zapisy w umowach biur podróży o jednostronnej możliwości zmian przez operatora za klauzulę zakazaną). TUI nie podjęło dyskusji. Jeden telefon z ich strony i informacja, że przelewają zwrot środków. Nie mieli chyba ochoty dyskutować.

Zachowałem fragment jednego z wyroków (niestety nie mogę znaleźć sygnatury):

„…Zmiany dotyczące miejsca odlotu i przylotu, trasy (międzylądowań), rodzaju samolotu, przewoźnika i czasu lotów stanowią istotne postanowienia umowy, a zatem zgodnie z art. 14 ust. 5 ustawy o usługach turystycznych konsument powinien mieć prawo do odstąpienia od umowy. Pozbawienie go tego prawa w omawianych postanowieniach uzasadnia wniosek, że klauzula ta rażąco narusza interesy konsumenta. Postanowienie to należy uznać za niedozwolone w rozumieniu art. 385' § 1 kc.”

Nie wiem czy nadal tak jest, ale 90% informacji na ten temat znalazłem na stronie UOKiK.
 Profil Relacje PM off
Piatek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 06 Maj 2024 16:14 

srebrny
Jedyne do czego mogę ja się przyczepić że to nie ten dział na ten temat.
Polecam kontakt z TUI, moze uda się coś wygrać, może jakiś bon na kolejną podróż na pare PLN
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#51 PostWysłany: 06 Maj 2024 16:23 

srebrny
@greg2014

DECYZJA nr RWA- 19/2011
https://decyzje.uokik.gov.pl/bp/dec_pre ... %20Bip.pdf
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 06 Maj 2024 17:02 

niebieski
greg2014 napisał(a):
„…Zmiany dotyczące miejsca odlotu i przylotu, trasy (międzylądowań), rodzaju samolotu, przewoźnika i czasu lotów stanowią istotne postanowienia umowy, a zatem zgodnie z art. 14 ust. 5 ustawy o usługach turystycznych konsument powinien mieć prawo do odstąpienia od umowy. Pozbawienie go tego prawa w omawianych postanowieniach uzasadnia wniosek, że klauzula ta rażąco narusza interesy konsumenta. Postanowienie to należy uznać za niedozwolone w rozumieniu art. 385' § 1 kc.”

Nie wiem czy nadal tak jest, ale 90% informacji na ten temat znalazłem na stronie UOKiK.

Pytanie, czy czas lotu =godziny wylotu. Dla mnie ten cytat nie dotyczy godzin wylotów tylko czasu spędzonego w samolocie lub na międzylądowaniu.

A kto napisał, że nic nie można zrobić? Wskazane zostały zapisy umowy odnośnie pierwszego i ostatniego dnia imprezy.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 06 Maj 2024 18:00 

srebrny
To co zamieściłem to tylko fragment i tylko jednego z orzeczeń (jest ich więcej). Lektura całości wskazuje, że chodzi o zarówno o godziny lotów jak i czas ich trwania. Ale nie chcę się przerzucać na siłę argumentami. Padło konkretne pytanie forumowicza, podzieliłem się moimi bardzo podobnymi doświadczeniami u tego samego operatora i wskazałem potencjalną ścieżkę. Nie mnie decydować, kto coś powinien w tej sytuacji zrobić. W moim przypadku użycie tych argumentów było na tyle skuteczne, że pieniądze przyszły w ciągu dwóch dni - bez jakiejkolwiek dalszej dyskusji ze strony TUI. Więc albo podzielili moją argumentację albo nie chcieli się narażać na spór z udziałem UOKiK, który jak wiadomo potrafi być surowy w swoich sądach (inna sprawa, że nie wszystkie kary się ostają w postępowaniach sądowych).

Co do tego, czy zostało powiedziane czy też nie, że nie można nic z tym zrobić to była to moja interpretacja wypowiedzi na wątku a nie dosłowny cytat. I po ponownym przeczytaniu całości wątku nadal ją podtrzymuję. Ale oczywiście szanuję inne zdania :-)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 06 Maj 2024 18:11 

Kilometry: 63 566
niebieski
Niestety, polskie biura mają w warunkach uczestnictwa taki zapis, że pierwszy i ostatni dzień jest na transport. Ty nic nie tracisz bo zgodnie z zapisami, nie kupujesz dni, a doby hotelowe (zwykle od 14/15 do 10/11). I jak przyjedziesz do hotelu o 2 w nocy dostaniesz pokój, rano śniadanie, czyli skorzystasz z pierwszej doby hotelowej. Niestety tak to jest.

Możesz odwołać się na podst tych zapisów co Greg podał ( musisz odszukać), ale ugrasz zwrot kasy i rezygnację z wycieczki, a kupując teraz kupisz raczej drożej niż w first.

Jeśli masz wykupiony pakiet elastyczny to możesz próbować zmienić wylot (musi być więcej niz 20 lub 25 dni do wylotu) na inne miasto, ale może się okazać, że musisz dopłacić do aktualnej ceny.

Inna opcja: sprawdź czy tego dnia nie ma więcej wylotów i zadzwoń do Tui, aby zmienili ci lot na wcześniejszą godzinę (o ile jest).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 07 Maj 2024 08:10 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
FUX napisał(a):
Tak, pierwszy i ostatni dzień są dniami przeznaczonymi na podróż.

Tylko że w przypadku tj. wylot w dniu 2.06. o godz. 21:30 mamy sytuacje, że na podróż przeznaczony został nie tylko pierwszy dzień (2.06.) a również część drugiego, bo jak czytamy, przylot ma być o godz. 1 w dniu następnym a to jeszcze nie koniec. Bo mamy przecież transport do hotelu. Nie ma większego znaczenia ile by to miało trwać w tym przypadku, wystarczy wybrać odleglejszy hotel i sam przejazd autokarem zajmie bez problemu dobrze ponad godzinę.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 07 Maj 2024 09:01 

niebieski
Ważne jest kiedy rozpocznie się wylot, a nie kiedy zakończy.
Nawet jak wylot będzie o 23:59 to wg podpisanej umowy i tym samym zaakredytowanych warunków uczestnictwa szanse na wszelkie wygrane z Tui są marne - będziesz w hotelu o 6 rano, pokój czeka, śniadanie też, więc z doby hotelowej korzystać. Dlatego nie ma co się do podanych godzin przywiązywać, zwłaszcza jak wycieczkę kupuje się pół czy rok wcześniej.

Tui i inne biura zmieniają też godziny na wcześniejsze i jakoś nikt nie jest skory dopłacać jak przylatuje na 6 rano, a nie o planowanej 18, i może już z barów korzystać, śniadanie zjeść i iść na baseny (nawet pokój nie raz już o 10 się trafi), a zgodnie z tym za co zapłacił powinien do 14/15 siedzieć na schodach przed hotelem.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 07 Maj 2024 10:11 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@piekara114
Twoim zdaniem tak wynika z umowy? Czyli kupujemy wycieczkę w terminie np. 2.06. - 9.06. i skoro wg regulaminu/warunków umowy pierwszy i ostatni dzień jest przeznaczone na podróż, tj dolot i dotarcie do miejsca wskazanego w umowie, to jeśli wylatujemy na tyle późno, że docieramy na miejsce kolejnego (a nie pierwszego ) dnia, to jest to zgodne z umową, pomimo, że podróż odbyła się w trakcie pierwszego i następnego dnia?
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#58 PostWysłany: 07 Maj 2024 13:17 

niebieski
A masz § na taką sytuację aby się odwołać?
Podróż rozpoczęła się pierwszego dnia.
Innych zapisów nie widzę w Umowach.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 11 Maj 2024 11:59 

niebieski
Wycieczka zaczyna się w momencie wylotu, więc jest to zgodne z ich zapisami, które zaakceptowałeś podpisując umowę.
Nie jest ważne ile trwa całą podróż.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 11 Maj 2024 12:03 

Czy udało się Pani coś zdziałać? Przesunięto mi wylot z Polski z 8.20 na 21.00. Zatem wylądowanie na Maderze o 1 nad ranem następnego dnia. Uprzejmie proszę o odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 3 gości