Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Lut 2023 11:32 

Loty: 8
Kilometry: 20 326
Faktycznie 1 dzień na wyspę i Katanię w dwie strony jest niewykonalne bez samochodu.
Organizowanie wyjazdów komunikacja miejską we Włoszech jest niesamowicie zabawne, bo i tak połowę trzeba będzie coś spontanicznie wymyślac ;)
Naniosłam poprawki i teraz wygląda to następująco:
1. Katania
2. Katania - Etna
3. Katania - Casteloma / Toarmina – Ścieżka saracenów
4. Katania – Milazzo – Vulcano [nocleg na wyspie]
5. Wyspy
6. Vulcano - Milazzo -Katania – Pozzallo
[Podobno do zrobienia. Z Milazzo jest bus do lotniska Katania i z niego do Pozzallo. Trasa w sumie 3-4h ]
7. Pozzallo - Scicli
8. Pozzallo - Syrakuz
 Profil Relacje PM off  

Ucieczka do Maroka 🌴🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 2289 PLN Ucieczka do Maroka 🌴🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 2289 PLN
⚡Warto!⚡ Tanie loty do Rzymu z 5 miast od 160 PLN 💚🤍❤️ ⚡Warto!⚡ Tanie loty do Rzymu z 5 miast od 160 PLN 💚🤍❤️
#22 PostWysłany: 06 Lut 2023 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
4.5
Jakby dało radę nocować na Stromboli, to wieczorne rejsy pod wulkan są bardzo malownicze.
Miwka lubi ten post.

#23 PostWysłany: 06 Lut 2023 12:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Przypominam, że na Vulcano jest stan wyjątkowy (do czerwca bodajże, nie wiadomo, czy nie przedłużą - ale może lipiec już będzie OK) i zarówno na wulkan, jak i na baseny termalne jest zakaz wstępu. Także to raczej marna miejscówka jak na ten moment
 Profil Relacje PM off
Miwka lubi ten post.

#24 PostWysłany: 06 Lut 2023 20:16 

Loty: 8
Kilometry: 20 326
paweł p napisał(a):
4.5
Jakby dało radę nocować na Stromboli, to wieczorne rejsy pod wulkan są bardzo malownicze.

Namówiłeś mnie :D Rezerwuje noc na Stromboli.

Poza tym nie wiedziałam o tym co napisał @dmirstek Wielkie dzięki ! To wiele wyjaśnia, szczególnie jeśli chodzi o ceny. Podejrzanie niskie :shock:
 Profil Relacje PM off
paweł p lubi ten post.

#25 PostWysłany: 21 Lut 2023 21:04 

Marcin Bartoszewski napisał(a):
Zdecydowanie Sycylia i Katania ( nocleg najlepiej blisko dworca kolejowego gdzie są też autobusy ), z której są świetne połączenia autobus lub pociąg, polecam Taormina, Syrakuzy i Ragusa, każdy wyjazd na cały dzień i spokojne zwiedzanie.

zdecydowanie nie polecam okolicy dworca autobusowego - poniżej zdjęcie z ulicy przy dworcu. Zdecydowanie lepiej wybrać się na Sardynię, plaże nawet bez plażingu są piękne.

Załączniki:
Honeyview_20221029_151217 - Copy.jpg
Honeyview_20221029_151217 - Copy.jpg [ 307.35 KiB | Obejrzany 5426 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 22 Lut 2023 00:34 

niebieski
Wrzucenie jakiegoś śmietnika ma zniechęcić do zwiedzania ? :)
No to Sardynia

Załączniki:
garbage-enna-italy-june-rubbish-dumped-enna-roadside-june-46623368.jpg
garbage-enna-italy-june-rubbish-dumped-enna-roadside-june-46623368.jpg [ 124.36 KiB | Obejrzany 5382 razy ]
 Profil Relacje PM off
z0mb3k lubi ten post.

#27 PostWysłany: 23 Lut 2023 19:21 

Do wybrania okolic dworca jako bazę ; a to nie śmietnik, to zwykły kawałek chodnika przy Via Achimede
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 23 Lut 2023 19:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Katania nie jest ani taka duża ani taka droga. Spokojnie można znaleźć dobry tani nocleg w centrum miasta, a na dworzec dojść z buta.

#29 PostWysłany: 18 Maj 2023 11:01 

Darek M. napisał(a):
No fakt nie w lipcu, tylko poza sezonem takie ceny.
Nie mniej dla mnie kierunek słaby na wakacje, ale może zraziłem się samym miastem po prostu.

Gdzie? Sprawdzam za 3 dni od 3 czerwca do 6 czerwca na kayak i auto mi wychodzi , van rodzinny ok 3 tyś złoty.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 01 Maj 2024 06:28 

niebieski
Jestem właśnie na majówce na Sardynii i jest to moja 11 wycieczka do Włoch, ale pierwsza gdzie jestem po prostu na całej linii zawiedziony i wiem, że do tego regionu na pewno nie wrócę.
Trochę to kwestia słabej pogody zapewne, ale wydaje się że jest to kierunek absolutnie sezonowy i urokliwy tylko w pełnym słońcu.
Po osobistym zwerfikowaniu głos na Sycylię, gdzie na pewno się jeszcze nie raz wybiorę.
 Profil Relacje PM off
gona31 uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 01 Maj 2024 21:17 

złoty
No to masz dużego pecha, bo ja byłem na Sardynii 3 tygodnie w listopadzie i grudniu, pogoda była bardzo w kratkę z częstymi deszczami, a i tak mi się bardzo podobało i chętnie tam wrócę.
Chociaż oczywiście Sycylia to znacznie większe szanse na dobrą pogodę poza sezonem.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 01 Maj 2024 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Generalnie to trochę dziwny pomysł, żeby porównywać ze sobą akurat te dwie wyspy. Co z tego że obie należą do Włoch skoro są zupełnie różne i nawet nie leżą specjalnie blisko siebie? Przede wszystkim inna dostępność cenowa, ale i krajobrazowo to trochę dwa różne światy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 01 Maj 2024 23:55 

niebieski
Zupełnie różne. Z tym że w przeciwieństwie do innych regionów Włoch, w tym Sycylii - Sardynia ma niewiele do zaoferowania przy braku pogody.

Każda opinia jest subiektywna, ale wobec powszechnych zachwytów Sardynią powiem tylko, że ich nie podzielam, mimo że jestem fanem Włoch.

Wyjazd poza sezonem wymaga też precyzyjnego planowania, którego u mnie zabrakło bo myślałem, że jak w Apulii albo Kalabrii wszędzie znajdzie się w okolicy coś pięknego, skoro powszechnie Sardynię chwalą.

Na Sardynii nie jest jednak tak dobrze, a odległości i czasy przejazdów duże.

Ps. Nie chodzi o szansę na pogodę poza sezonem, ale o sytuację gdy tej pogody nie ma.

Sardynia w sumie kojarzy mi się z naszym wybrzeżem - tak od Świnoujścia po Kołobrzeg - można pojechać i w styczniu, ale trzeba to odpowiednio zaplanować i dostosować oczekiwania, bo kierunek pozasezonowo trudny.

Zresztą tą koncentrację na ścisłym sezonie widać tu na Sardynii na miejscu - dużo atrakcji i zabytków niedostępnych i remoncie, żeby były gotowe na wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 02 Maj 2024 06:37 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
0,03 pln
Druga pod rząd majówka na Krecie.
Rok temu wietrznie, chłodno deszczowo. Zachodnia część. Obecnie okolice Heraklionu podobnie. Gdyby nie codzienne wycieczki na południowy wschód sytuacja pod kilku dniach byłaby podobna. Jednocześnie mając na termometrze 25 st. należy założyć kurtki. wiatr 20-30 km/h w porywach +50.
Taki tutaj mamy klimat i tego nie zmienimy.
Około 2006 czy 7 wyspa Brać i sytuacja podobna. Zimno, deszczowo.

Kąpielówki spokojnie można zostawić w domach.
Na lotnisku przed wylotem ludzie w krótkim rękawie i spodenkach tylko wzbudzili politowanie.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 02 Maj 2024 14:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Sardynia bo na Sycylii już byłem

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 02 Maj 2024 14:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Byłam i tu i tu, i w różnych porach roku.
I zdecydowanie Sycylia. Jest "bardziej wloska"
2 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 31 Maj 2024 17:59 

Właśnie wróciłam z Sardynii, a na Sycylii byłam 4 razy.
No i ... zdecydowanie Sycylia :P
Na Sardynii jakoś nie czułam za bardzo włoskiego klimatu ...
Aczkolwiek plaże Sardynii są naprawdę piękne 8-)
 Profil Relacje PM off
Prasal lubi ten post.

#38 PostWysłany: 09 Cze 2024 12:23 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Byliśmy na Sardynii jeden dzień przy okazji rejsu. Wyspa urzekła nas na tyle że pewno tam wrócimy. Na Sycylii byliśmy 2 razy. Mamy sporo zastrzeżeń do naszych pobytów a mimo to rozważamy kupno tam jakiejś starej rudery do remontu. Nazwałbym to trudną miłością (raczej ogólnie do Włoch) więc nie podejmuję się rozstrzygnąć która wyspa lepsza
 Profil Relacje PM off
babilas lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość